Home Macbook Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé...

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Megvizsgálták, tényleg megéri-e többet fizetni plusz 8 GB RAM-ért, mármint ami az Apple új lapkakészletével szerelt MacBook Prót illeti.

Úgy döntött az Apple, hogy függetleníti magát más chipgyártóktól, és házon belül készít lapkakészletet. Az Apple Silicon projekt első gyümölcse, az M1 chipkészlet sikeres is lett (legalábbis az első benchmarkok szerint), és egyből három új Mac-modell (egy 13”-os MacBook Air, egy ugyancsak 13”-os MacBook Pro és egy Mac mini) is bemutatkozott ezzel a lapkakészlettel.

Ezek a számítógépek nem tartoznak az olcsóbbak közé, és az áruk aszerint is változhat, hogy mennyi RAM-ot tartalmaznak. A Max Tech YouTube-csatorna tesztelői arra voltak kíváncsiak, megéri-e többet (plusz 200 dollárt) fizetni a több, 8 GB helyett 16 GB RAM-ért, ezúttal az M1 processzorral dolgozó MacBook Prók esetében, miután ebből a gépből is van két változat.

Valószínű, hogy sokan alapból állítanák, hogy a 16 GB RAM-mal szerelt gép a jobb/erősebb, azonban ez – jegyzi meg a SlashGear – egy leegyszerűsített nézet, és még a benchmark tesztek sem adnak teljes képet, illetve ezeket mindig összefüggésükben kell értékelni.

© YouTube/Max Tech

Hogy melyik idei MacBook Próra érdemes ezután áldozni? Összességében elmondható, hogy a vásárlóknak szem előtt kell tartaniuk, mire tervezik hosszú távon használni a gépüket, de abban biztosak lehetnek, hogy még a megfizethetőbb modellel sem tesznek rossz lóra. A már említett tesztekből kiderült, hogy a két modell közötti teljesítménykülönbség nem is olyan szembetűnő. Persze a több memóriát igénylő tevékenységeknél (például egy 8K R3D RAW 4K-ba történő exportálásánál) a 16 GB-os RAM-konfiguráció gyorsabb, viszont a CPU-intenzívebb feladatok elvégzésénél alig marad le a 8 GB-os RAM-mal felruházott modell.

A tesztek igazi vesztese, nem meglepő módon, az Intel. A viszonyítási alapok szerint ugyanis az Intel Core i9 MacBook Pro 32 GB RAM-mal és a 2020-es iMac 16 GB RAM-mal szinte ugyanúgy teljesít, mint a 16 GB RAM-mal rendelkező M1 MacBook Pro. Figyelembe véve, hogy az Intel-meghajtású Macek kétszer vagy háromszor annyiba kerülnek, az eredmény szinte kínos – az Intel számára.

[embedded content]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

Az Apple 2017 óta nem tett ujjlenyomat-olvasót az iPhone-okba, de ez idén megváltozhat. Ráadásul úgy, ahogy azt a rajongók is évek óta szeretnék. ...

Alaposan átszabhatja a MacBookokat az Apple, látványos változásokról pletykálnak

Szögletesebbek lehetnek az idei évben érkező MacBook Prók, de nem ez lesz az egyetlen szembeötlő változás az eszközökön. Már hallani pletykákat, hogy mivel...

Beperelték az Apple-t

A Coalition for Safer Internet nevű nonprofit szervezet beperelte az Apple-t az észak-kaliforniai bíróságon, hogy távolítsa el a Telegram nevű közösségi média-alkalmazást az Apple Store-ból. Mindezt azzal...

Csinosabbá válhatnak az Apple számítógépei

Többek közt búcsúzhat a Touch Bar a laptopokról, megújulhat végre az iMac. A rendre jól értesültnek bizonyuló Ming-chi Kuo piacelemző szerint nem csak a saját...

Recent Comments