péntek, szeptember 30, 2022
Home Iphone Melyik az erősebb telefon? A Galaxy S22 Ultra vagy az iPhone 13...

Melyik az erősebb telefon? A Galaxy S22 Ultra vagy az iPhone 13 Pro Max?

A valaha volt talán legerősebb androidos telefon a napokban bemutatott Galaxy S22 Ultra. De mi a helyzet, ha az Apple jelenlegi zászlóshajójával, az iPhone 13 Pro Maxszel hasonlítják össze?

Amikor megjelenik egy új csúcstelefon, azonnal hasonlítgatni kezdik a már meglévő modellekhez. Nincs ez másképp a nemrégiben bejelentett Galaxy S22 család tagjaival sem. Ugyan még nem kerültek kereskedelmi forgalomba, de ettől függetlenül már többen is próbálgathatják, tesztelhetik.

Például a PCMag is benchmarkteszteket végzett a Geekbench 5-tel, azt vizsgálva, hogyan viszonyulnak egymáshoz különböző csúcsmodellek. Így terítékre került (napjaink két egyértelmű csúcstelefonjaként) a Snapdragon 8 Gen1 lapkát tartalmazó Galaxy S22 Ultra és az Apple saját A15 Bionic chipjével dolgozó iPhone 13 Pro Max. (Európába egyébként nem Qualcomm-chipes, hanem Exynos-lapkás modellek kerülnek.)

Az azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy a Galaxy S22 Ultra felülmúlja az összes többi androidos telefont a teljesítmény-benchmarkok alapján, azonban a Snapdragon-lapka nem éri el az Apple-chip nyers feldolgozási teljesítményét. A Galaxy S22 Ultra 3433 pontot, az iPhone 13 Pro Max pedig 4647 pontot ért el a többmagos tesztben. Ennek alapján ez utóbbi telefon körülbelül 35 százalékkal gyorsabb, mint a Galaxy S22 Ultra a CPU teljesítményét tekintve. Az egymagos tesztben is jobban szerepelt az Apple-telefon: 1735 pont vs. 1232 pont.

A teszteket végző oldal szerint ez nem meglepetés. Ugyanezt az eredményt látták a Snapdragon 8 Gen1 referenciaeszközének decemberi tesztelésekor is. Miközben a Qualcomm vitathatatlanul halad előre, ezt szépen, folyamatosan teszi, az Apple esetében azonban ugrásszerű a változás – véli a PCMag.

Mindenesetre a tavalyi Snapdragon 888-hoz képest határozottan javult az újabb Qualcomm-lapka. Az egymagos pontszáma 13 százalékkal, a többmagos pedig 9 százalékkal nőtt. A GFXBench grafikus benchmarkon pedig, a körülményektől függően, 20 százalékos vagy még nagyobb javulást tapasztaltak.

A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy a CPU- és GPU-teljesítmény-referenciaértékek csak egy kis részét képezik az okostelefon-élménynek, bár még mindig jelentős adatpontot jelentenek. Míg a Qualcomm és mások a lehető legtöbb feladatot a chipeken lévő rendszereik más részeire helyezik át, a nyers CPU és GPU teljesítménye befolyásolja a feladatokat a videószerkesztéstől a játék képkockasebességéig.

A PCMag a Geekbench ML-t is futtatta a gépi tanulási teljesítmény firtatása érdekében. Az iPhone 13 Pro Max 948 pontot ért el, ami több mint a duplája a Galaxy S22 Ultráénak (448 pont). Az Apple A15 chipje egy új, 16 magos Neural Engine-t tartalmaz, amely 15,8 billió művelet másodpercenként feldolgozására képes gépi tanulási feladatokhoz, például az eszközön lévő Siri-feldolgozáshoz.

Azért azt érdekes lesz látni, hogy mit hoz majd ezek után az idei iPhone 14 sorozat, amelbe még a mostaninál is erősebb A16-os chipek kerülnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments