Home Iphone Mi az az extra csík az új iPhone-ok oldalán? Az európai modelleken...

Mi az az extra csík az új iPhone-ok oldalán? Az európai modelleken miért nincs ott?

A tengerentúlon forgalomba kerülő iPhone 12-esekbe egy másik antennát is épített az Apple, annak nyoma felfedezhető a készülék oldalán. Az európai kiadásba nem véletlenül nem került bele az egység.

Az Apple hivatalos oldalára felkerült termékfotókat nézegetve szúrta ki a The Verge, hogy az amerikai iPhone 12-sek kicsit eltérnek a világ többi piacán megjelenő modelltől. Ennek oka, hogy az ottani mobilok oldalán egy sötétebb csík is látszik, míg az európai készülékeken nincs ilyen. Íme tehát az amerikai kiadás:

És az európai. A telefon jobb oldalát kell nézni.

A barázda nem csak dizánjbéli különbséget takar: e mögött rejtőzik az úgynevezett mmWave modem, amellyel még gyorsabb 5G-kapcsolat érhető el.

A kedden bemutatott iPhone 12-es mobilok fontos újítása, hogy képesek 5G-s hálózatra csatlakozni. Mármint mindegyik, értékesítési területtől függetlenül. Az Egyesült Államokban viszont nemcsak sima 5G-tornyok üzemelnek, hanem olyanok is, melyek egy kategóriával jobbak. Azokkal ez a bizonyos mmWave antenna képes kapcsolatot tartani. Ezért került egy extra antenna az Egyesült Államokban forgalomba kerülő új iPhone-okba.

Az európai piacra nem jutnak el ezek a készülékek, és ez esetben az USA-ban lévő rokoni kapcsolat sem ér majd semmit: hiába hozná el ugyanis valaki az új eszközt például Magyarországra, az itteni infrastruktúrán egyelőre nem lehetne kihasználni a pluszantenna előnyeit.

Egyébként arról, hogy mekkora is ez az amerikai előny, megoszlanak a vélemények. A MacRumors korábban hosszabb, magyarázós anyagban foglalta össze a technológiával kapcsolatos tudnivalókat, melyek közt azt is említik, hogy bár a kinti hálózatok valóban gyorsak, a hatótávolságuk sokkal kisebb, mint a szélesebb körben elterjedt Sub-6GHz-es 5G-é. (Ez az, ami a világ sok országában már most is elérhető.) A jelet ráadásul sok minden zavarhatja, így az sem mindegy, hol állítanak fel ilyen vevőegységeket. Külvárosi területeken az mmWave technológia már egyáltalán nem praktikus.

Az extra modem remélhetőleg nem éleszti újra azt a jelenséget, amelyet csak antenna-gate-ként ismernek az apple-ösök: még az iPhone 4-nél fordult elő, hogy a készülék oldalán lévő csíkokat (vagyis magukat az antennákat) eltakarva a mobil veszíthetett a térerőből.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Bár még csak néhány hónapja érhető el az iOS 14, az alkalmas okostelefonok 90 százaléka már azt futtatja. Markáns különbség az iOS-es és...

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Az iPhone 12 5G menti meg az Apple-t? – Telefonguru hír

Az iPhone 12 5G segíthet az Apple-nek, hogy 2021-ben 240 millió iPhone-t adjon el. 2020 negyedik negyedévében az Apple rekordszámú iPhone-t szállított, és úgy...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Recent Comments