Home Iphone Mi az az extra csík az új iPhone-ok oldalán? Az európai modelleken...

Mi az az extra csík az új iPhone-ok oldalán? Az európai modelleken miért nincs ott?

A tengerentúlon forgalomba kerülő iPhone 12-esekbe egy másik antennát is épített az Apple, annak nyoma felfedezhető a készülék oldalán. Az európai kiadásba nem véletlenül nem került bele az egység.

Az Apple hivatalos oldalára felkerült termékfotókat nézegetve szúrta ki a The Verge, hogy az amerikai iPhone 12-sek kicsit eltérnek a világ többi piacán megjelenő modelltől. Ennek oka, hogy az ottani mobilok oldalán egy sötétebb csík is látszik, míg az európai készülékeken nincs ilyen. Íme tehát az amerikai kiadás:

És az európai. A telefon jobb oldalát kell nézni.

A barázda nem csak dizánjbéli különbséget takar: e mögött rejtőzik az úgynevezett mmWave modem, amellyel még gyorsabb 5G-kapcsolat érhető el.

A kedden bemutatott iPhone 12-es mobilok fontos újítása, hogy képesek 5G-s hálózatra csatlakozni. Mármint mindegyik, értékesítési területtől függetlenül. Az Egyesült Államokban viszont nemcsak sima 5G-tornyok üzemelnek, hanem olyanok is, melyek egy kategóriával jobbak. Azokkal ez a bizonyos mmWave antenna képes kapcsolatot tartani. Ezért került egy extra antenna az Egyesült Államokban forgalomba kerülő új iPhone-okba.

Az európai piacra nem jutnak el ezek a készülékek, és ez esetben az USA-ban lévő rokoni kapcsolat sem ér majd semmit: hiába hozná el ugyanis valaki az új eszközt például Magyarországra, az itteni infrastruktúrán egyelőre nem lehetne kihasználni a pluszantenna előnyeit.

Egyébként arról, hogy mekkora is ez az amerikai előny, megoszlanak a vélemények. A MacRumors korábban hosszabb, magyarázós anyagban foglalta össze a technológiával kapcsolatos tudnivalókat, melyek közt azt is említik, hogy bár a kinti hálózatok valóban gyorsak, a hatótávolságuk sokkal kisebb, mint a szélesebb körben elterjedt Sub-6GHz-es 5G-é. (Ez az, ami a világ sok országában már most is elérhető.) A jelet ráadásul sok minden zavarhatja, így az sem mindegy, hol állítanak fel ilyen vevőegységeket. Külvárosi területeken az mmWave technológia már egyáltalán nem praktikus.

Az extra modem remélhetőleg nem éleszti újra azt a jelenséget, amelyet csak antenna-gate-ként ismernek az apple-ösök: még az iPhone 4-nél fordult elő, hogy a készülék oldalán lévő csíkokat (vagyis magukat az antennákat) eltakarva a mobil veszíthetett a térerőből.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Megerősítették: ezek az iPhone-ok mehetnek a kukába, nincs több frissítés – Pénzcentrum

2021. szeptember 24. 16:49 Megérkezett a legújabb iPhone-frissítés, a felhasználók már hozzáférnek az iOS 15-höz. Kiderült többek között az is, hogy...

Hazudott az Apple – állítja a fortnite-os Epic Games első embere

Bár az Epic Games és az Apple közötti per bírói döntése azt sugallhatta, hogy visszatérhet a népszerű Fortnite játék az App Store-ba (bíztak...

Azon dolgozik az Apple, hogy az iPhone-unk felismerje, ha depressziósak vagyunk

Az Apple szerint az iPhone képes lehet felismerni a szorongást, a depressziót és a kognitív hanyatlást. Az iPhone figyelné...

Sokkolóan amatőr az Apple hibajavítása

Abszurd okból továbbra is támadható távolról a macOS. Kellemetlen biztonsági hibára derült nemrég fény az Apple számítógépes operációs rendszerében, támadók .inetloc kiterjesztésű állományok megnyittatásával kódfuttatást...

Recent Comments