kedd, december 6, 2022
Home Apple hírek Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?

Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?

Tegnap szép emelkedésben végeztek az amerikai tőzsdeindexek, főleg a technológiai papírok, a Nasdaq 100 index 1,4, az S&P 500 0,5 százalékkal emelkedett. Ma is szerény optimizmus látható a fejlett piaci tőzsdéken, a Stoxx 600 európai index 0,4, a német és a francia mutató 0,2, százalékkal emelkedik. Az amerikai határidős indexek is pluszban vannak.

A BUX index ma is rosszabbul teljesít, mint nyugat-európai társai, 0,2 százalékkal süllyed. Elsősorban az OTP miatt, amely 1,2 százalékkal megy le, miközben a Mol 0,4, a Richter 0,7 és a Magyar Telekom 1,9 százalékkal emelkedik. Az Auto Wallis bejelentette, hogy az Opel importőre lehet Magyarországon is. Az Alteo pedig kötvénykibocsátásra készül.

A forint ismét gyengül, az euró 358,90, ami 1,40 forinttal magasabb a tegnap esti állapotnál. A dollár kissé süllyed, szerényen emelkednek a nemesfémek, újabb két százalék körüli pluszt tud felmutatni a kőolaj. Pedig éppen rossz hírek érkeztek a fekete arannyal kapcsolatban, mint az OPEC vagy az IEA előrejelzései.

Miért esett ekkorát a magyar tőzsde?

Tegnap 2,2 százalékos esést szenvedett el a magyar BUX index, miközben a nyugat-európai mutatók emelkedtek, az amerikai indexek pedig egyenesen szárnyaltak. A BUX ma is némileg alulteljesít. Kerestük ennek magyarázatát brókercégek hírleveleiben, de nem találtuk. Hacsak a hitelmoratórium és a lakástámogatások körül indult találgatásoktól nem ijedtek meg a befektetők, újabb unortodox lépésektől tartva.

A BÉT és az OTP irodáinak otthont adó épület (fotó: EJ) A BÉT és az OTP irodáinak otthont adó épület (fotó: EJ)

Az alulteljesítésnek lehetnek azonban hosszabb távú okai is. A BUX már március óta gyengébb, nem nyert vissza annyit a tavaszi esésből, mint más tőzsdék. A koronavírus-járvány nálunk is nagy erővel tört ki az utóbbi hetekben. Egy további lehetséges magyarázat az Alapblog értékelésében lehet.

A magyar gazdaságpolitikai reakció – elsősorban fiskális oldalon – visszafogottnak tekinthető a régiós és a nyugat-európai országok gazdasági stimulusainak fényében – írták. Magyarország a hitelmoratóriumot kivéve utolsóként lépett, és a Kurzarbeit program érintettjei itt jelentik a legszűkebb kört, körülbelül egy százalékát a munkaerőpiacon foglalkoztatottaknak. Akiket már elbocsátottak vagy fizetés nélküli szabadságra küldtek, esetleg egyéni vállalkozók nagy kieső jövedelemmel, itthon nem kapnak segítséget, szemben más országokkal. Összességében stabil helyzetben érte a gazdaságot a válság, de a döntéshozók nem szánták el magukat olyan nagy gazdasági stimulus mellett, mint más országokban, ezért lassabb lehet a kilábalás.

Van pénz a háborúhoz

A BUX méltánytalanul esett nagyot az Erste Befetketési Zrt. kommentárja szerint.

A BofA szeptemberi felmérése vételi kedvet mutat, az alapkezelőknél a készpénzállomány tovább növekedett 4,6-ról 4,8 százalékra. Azaz rendelkezésre áll a pénz is a háborúhoz. Ha a jövő évi eredményekkel számított P/E rátákat nézzük, akkor a DAX és az S&P 500 mintegy 40 százalékkel van a sokéves átlag fölött, míg a Nasdaq inkább 50 százalékkal. A magyar piac pedig alatta van, s még ehhez sikerül néha jó nagyokat is esnie. De ha az amerikai tíz éves kötvényhozamra nézünk, akkor az olyan alacsony, hogy 50 százalékkal magasabb P/E értékeltséget is jelenthet. De ez csak akkor igaz, ha az alacsony hozam sokáig így marad, és a növekedési kilátások nem változnak. Szerintünk egyik sem igaz – teszik hozzá.

Csalódást okozott az Apple?

Tegnap az Apple bemutatót tartott, főleg új okosórákat, valamint iPadeket mutatott be.

Az Apple Watch bővült egy új funkcióval, így már a vér oxigénszintjét is tudja monitorozni, ezen felül pedig új hardvert és kezelőfelületet kapott. Bejelentettek egy olcsóbb órát is, és az új órákat egy speciális funkcióval olyanok is használhatják, akiknek nincs iPhone készülékük. Az új iPad Air szintén frissített hardvert kapott, valamint a kijelző már szinte a teljes felületét borítja a készüléknek. Az Apple az előfizetéses szolgáltatásait az Apple One név alatt fogja egyesíteni, és a Fitness+ szolgáltatást is bevezeti – sorolja a KBC Equitas.

A részvény árfolyama azonban a nap végére 1,3 százalékos mínuszba fordult, így a piac valószínűleg többet várt a bemutatótól. Az új iPhone prezentációja októberben várható.

Vakcina-verseny, kereskedelmi háborúk

A Pfizer Covid-19 kísérleti vakcinájával végzett nagyszabású kísérlet során a kutatók nem jelentettek biztonsági problémát, még azután sem, hogy több mint 12 000 ember kapta meg a második adagot.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) aláásta Donald Trump elnök Kína elleni kereskedelmi háborújának legfőbb indokolását, mondván, hogy a kínai árukra vonatkozó amerikai vámok megsértik a nemzetközi szabályokat. A Trump-adminisztráció azonban már korábban kihúzta a WTO méregfogát – jegyzi meg a Bloomberg.com.

Boris Johnson saját párján belüli lázadókkal folytatott tárgyalásokat, akiket megdöbbentett a nemzetközi jog megsértésével, amikor egyoldalúan átírta az EU-val aláírt Brexit kilépési megállapodás egyes részeit. Az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) pedig több mint egy éve vizsgálja a Facebook-ot, hogy tevékenysége káros-e a versenyre.

Év végéig nyújthat be keresetet a bíróságon egy bennfentes személy szerint. Ez újabb jelentős eszkalációt jelentene az amerikai hatóságok és a domináns amerikai technológiai óriások közötti harcban – írta a Bloomberg.

A Fed-re figyelnek

Ma tart kamatdöntő ülést a Federal Reserve.

A kamatszintben ezúttal sem várható változás, de több fontos üzenetre érdemes figyelni az Equilor Befektetési Zrt. szerint. Megjelenik a frissített makrogazdasági előrejelzés, a júniusi prognózisban 6,5 százalékos gazdasági visszaesést várt a jegybank az idei évre vonatkozóan. A munkanélküliséggel kapcsolatban túl pesszimistának bizonyult, 9,3 százalékot prognosztizáltak év végére, miközben augusztusban 8,4 százalékra süllyedt a mutató. Megjelenik a Dot Plot ábra is, mely a jegybankárok kamatvárakozásait tartalmazza. Több információt kaphatunk az új inflációs célkövetési rendszerről is. Arra lehet számítani, hogy nagyjából 2,4 százalékig engedheti fel az inflációt a Fed – írják.

Elektromosautó-forradalom?

Forradalom várható 2020 és 2040 között a Concorde Értékpapír blogja szerint az elektromos autók piacán.

A Bloomberg New Energy Finance (BNEF) nemrég jelentette meg az elektromos autó piac következő két évtizedére vonatkozó előrejelzéseit. Egyre gyakrabban fogunk elektromos autókat látni, a BNEF becslése szerint az elektromos járművek száma a 14-szeresére fog emelkedni 2020 és 2030 között. A jelenleg az utakon futó elektromos autók már napi egymillió hordónyi olajfelhasználást váltanak ki, ez 2040-re napi 17,6 millió hordóra fog nőni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Heteken belül helyreállhat a termelés a világ legnagyobb iPhone-gyárában

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési...

Az Apple a beszállítóinak: intenzíven tervezzék a gyártás Kínából való áthelyezését!

Az Apple azon dolgozik, hogy felgyorsítsa beszállítói lánca egy részének Kínából való áthelyezését más országokba, és a beszállítói láncban lévő partnereit is figyelmeztette, hogy...

A Google szerint az 1990-es években ragadt az Apple üzenetküldője

Nem ez az első alkalom, hogy a Google felszólalt az Android felhasználókat kirekesztő iMessage ellen, és most egy újabb alkalmat találtak erre, mégpedig az...

Mégsem realityOS lesz az Apple kiterjesztett valóság rendszerének neve

Az Apple kiterjesztett valóság rendszerének mégsem realityOS lesz a neve, a pletykák szerint xrOS lehet az új rendszer elnevezése.A Bloomberg szerint az Apple kiterjesztett...

Recent Comments