vasárnap, február 5, 2023
Home Macbook Miért nem érintőképernyős a MacBook, mikor már egy csomó windowsos gép tudja...

Miért nem érintőképernyős a MacBook, mikor már egy csomó windowsos gép tudja ezt?

A 2017-ben debütált és később sokat vitatott notch, azaz a szenzorsziget az idei MacBook Prón is megjelent, bár – az iPhone-okéval ellentétben – kevésbé magyarázható a jelenléte, különösen annak fényében, hogy FaceID sincs a készüléken, és valószínűsíthetően egy darabig nem is lesz ilyen azonosítási lehetőség.

Az idén ősszel bemutatott MacBook Prón nagy meglepetéssel fedeztek fel egy korábban sokat kritizált elemet, az érzékelőknek helyet adó szenzorszigetet. Ez a bizonyos „notch” 2017-ben jelent meg, az iPhone X részeként, és a FaceID-t, azaz az arcfelismerő rendszert rejtette. Viszont a MacBook Prón nincsen ilyen biometrikus azonosítási lehetőség, és a notch csupán a szokásos érzékelőket és az előlapi kamerákat rejti – más kérdés, hogy egyes PC-gyártók már találtak erre jóval esztétikusabb megoldást.

Az a bizonyos szenzorsziget

© Apple

A The Wall Street Journal újságírója viszont arra volt kíváncsi, hogy ha már van ilyen szenzorsziget, és a technológia birtokában van az Apple, akkor miért nincs arcfelismerő a MacBook Prón. A válasszal az egyik legilletékesebb, az Apple Mac és iPad termékeinek marketingjéért felelős alelnöke, Tom Boger szolgált. Szerinte roppant egyszerű a magyarázat: nincs értelme az arcfelismerésnek, ha az ujjlenyomatos azonosítás elérhető a készüléken. Ez utóbbinak pedig sokkal több értelme van, miután a kezek már amúgy is a billentyűzeten vannak, így pillanatok alatt feloldható a készülék. Részünkről még mindig úgy véljük, hogy az arcfelismerés gyorsabb és egyszerűbb lenne, de egyelőre bele kell törődnünk az Apple válaszába.

Arra a kérdésre, hogy miért nincs érintőképernyője a komputernek, az Apple hardverfejlesztésért felelős alelnöke, John Ternus válaszolt. „Jelenleg mi készítjük a világ legjobb érintőképernyős számítógépét, azaz az iPadet. Ez az eszköz teljesen erre van optimalizálva. A Macet viszont a közvetlen bevitelre optimalizáltuk. Nem igazán éreztünk okot arra, hogy ezen változtassunk”. (Lehet, hogy az Apple semmivel sem akarja befolyásolni az iPad-eladásokat?)

[Öt érve is van az Apple-nek arra, miért kell inkább új iPad Prót venni számítógép helyett – egyetért velük?]

Ettől függetlenül az érintőképernyő hiányára adott válasz a TechRadar szerint is logikusnak tűnik. Az érintőképernyős bemenet már jó néhány Windows-számítógépen elérhető, nincs sok értelme – legalábbis akkor, ha nem olyan eszközt használunk, mint a Surface Pro 8, amely táblagépként is képes ellátni a feladatát.

Az Apple táblagép-laptop hibridje természetesen az iPad, és méltányos, ha a felhasználókat, akik ezt az érintéses bemenetet (és az Apple Pencil támogatást) szeretnék, inkább ebbe az irányba terelik. Választék pedig van bőven, a belépőszintű iPadtől egészen a 12,9 hüvelykes iPad Próig.

Jóval értelmesebbnek tűnik a Face ID egy iMac vagy egy MacBook Pro számára. Az Apple frissítette legújabb modelljein a webkamerákat, sőt – mint említettük – a MacBook Pro esetében még egy notchot is hozzáadott. Ráadásul az Apple közelről ismeri a technológiát iPhone-eszközeiről, a Windows Hello pedig bebizonyította, milyen gyors és kényelmes az arcfelismeréssel történő bejelentkezés. Szóval nem volnánk meglepve, ha az Apple változtatna mostani álláspontján ez ügyben, bár a pltykák szerint erre még pár évet várni kell.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Kétségbeesetten keresi a gazdáját 150 milliárd dollár

A bulinak vége, a kijózanodás is megvolt, a másnaposságon is túl vagyunk. Na és most hogyan tovább? – ezzel a mérsékelten költői képpel festették...

Éhezik a HOLD!

Nem nagyon, de valamelyest. Óriási akciónk van ugyanis: ha most nyit nálunk Online Vagyonkezelés számlát, akkor az ön megtakarításának gyarapításán alig keresünk pénzt. A...

Még a zsebünkben is elfér?

Nem akar lemaradni az óriáscég. Az elmúlt évek során egyre több telefongyártó jelentkezett különleges kialakítású telefonokkal, tabletekkel. A Samsung a Galaxy Z Fold és...

Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat

A Galaxy S23 Ultrában egy 200 megapixeles kamera van, ami akár 100x-os zoommal is értékelhető képeket készít, Európából nézve a legfontosabb változás mégsem ez:...

Recent Comments