Home Iphone Mikor lehet majd térerő nélkül telefonálni az iPhone-nal? Szivárognak a válaszok

Mikor lehet majd térerő nélkül telefonálni az iPhone-nal? Szivárognak a válaszok

Okostelefonok esetében egyedülálló funkcióról pletykáltak az idei iPhone-nal kapcsolatban: az eszközzel térerő hiányában is lehet majd telefonálni, SMS-ezni. Azóta újabb információk érkeztek, amelyek több részletet is pontosítottak.

Néhány napja kapta fel a tech-sajtó a neves Apple-elemző értesüléseit: Ming-Chi Kuo úgy tudja, hogy már az iPhone 13-ban megjelenhet egy izgalmas újítás. A készülék képes lesz kapcsolatot teremteni alacsony Föld körüli pályán keringő (LEO) műholdakkal, és így lehetővé válna telefonálás és az üzenetküldés akár térerő hiányában is.

Ez valóban egyedülálló jellemző lenne egy „mainstream” okostelefon esetében, azonban a legújabb információk kicsit lehűtik a lelkesedést. A Bloomberg neves újságírója, Mark Gurman eredt a hír nyomába, és kiderítette, hogy bár a hír igaz, azonban akad körülötte pár „de”. A legfontosabb ezek közül talán az, hogy a telefon műholdas képessége egyelőre csak vészhelyzetre szorítkozna, nem érintené a normál hívásokat, mondjuk egy erdei kiránduláson, amikor épp nincsen térerő.

© Langs and Millport Weekly News

Az Apple állítólag két olyan funkciót készít elő, amelyek kihasználnák a műholdas kapcsolatot. Az első, amelyet vészhelyzeti üzenetnek neveznek, műholdon keresztül teszi lehetővé a felhasználók számára, hogy szöveges üzenetet küldjenek a segélyszolgálatnak vagy kontaktoknak egy műholdas hálózaton keresztül, amennyiben nincsen elérhető cellajel. Ezt a funkciót – a szabványos SMS és az iMessage mellett – harmadik protokollként integrálják az Üzenetek alkalmazásba, és zöld vagy kék helyett szürke üzenetbuborékok jelennének meg. A második funkció a vészhelyzetek, például repülőgép-balesetek és süllyedő hajók bejelentésére szolgáló eszköz lesz, szintén műholdas hálózatok használatával.

A segélyszolgálatok elérésekor a funkció elküldheti a telefonáló tartózkodási helyét és a Health alkalmazásban tárolt virtuális kártyáját, amely tartalmazza a felhasználó kórtörténetét, életkorát, gyógyszereit és olyan információkat, mint a magasság és a testsúly. Ezenkívül értesítheti a felhasználó vészhelyzeti kapcsolatait, általában egy családtagot, a barátait vagy az orvosait.

Kissé ironikus viszont – mutat rá a SlashGear –, hogy további megkötéseknek is ki van téve a műholdas telefonálás. A felhasználónak esetenként bizonyos távolságot kellene gyalogolnia, hogy csatlakozni tudjon a műholdhoz, és legalább egy percet venne igénybe, amíg kialakulna a kapcsolat. Egyébként a helyi törvényektől is függ a szolgáltatás elérhetősége, és nem is lehet majd hozzáférni minden piacon.

Az is kérdéses, hogy megjelenik-e ez a funkció az iPhone 13-ban. Mert bár a következő iPhone már rendelkezik a műholdas kommunikációhoz szükséges hardverrel, a funkciók valószínűleg nem lesznek készek 2022 előtt – mondta a Bloombergnek egy neve elhallgatását kérő forrás. És ahogy ez már többször is megtörtént: a funkciók a megjelenésük előtt még módosulhatnak, sőt akár törlődhetnek is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Hazudott az Apple – állítja a fortnite-os Epic Games első embere

Bár az Epic Games és az Apple közötti per bírói döntése azt sugallhatta, hogy visszatérhet a népszerű Fortnite játék az App Store-ba (bíztak...

Keresztbe tett az Apple a Facebooknak

Az Apple előírta, hogy az adatgyűjtést és a követést a felhasználóval közölni kell és egy felugró ablakban jóvá is kell velük hagyatni.Ha ez nem...

Kamu iPhone-bemutatóval loptak el 20 millió forintnyi bitcoint

A tolvajok az iPhone 13-ra húztak fel egy kampányt, azt is ígérve, hogy az adakozók még több pénzt kapnak vissza – nem így...

Ettől félt az Apple: az EU-ban kötelező lesz az USB-C a mobilokon | 24

Az Európai Bizottság sajtóközleményben jelentette be, hogy előterjesztik azt az új jogszabályt, ami megszabná a telefongyártók számára, hogy egységesen USB-C töltőporttal lássák el az...

Recent Comments