kedd, november 29, 2022
Home Apple hírek Milliárdok forognak kockán: szabadalmi troll pereli az Apple-t

Milliárdok forognak kockán: szabadalmi troll pereli az Apple-t

Részlegesen ugyan nyert egy perben az Apple egy úgynevezett szabadalmi troll ellen, de a felperes bulldogként kapaszkodna a cupertinói cégbe, hogy sok milliárd dollárt sajtoljon ki tőle.

Egyelőre csak kis győzelemről van szó, de a bíróság másodfokon mégis csak az Apple javára döntött egy perben. A jelenlegi állás szerint 506 millió dollár helyett „csak” 300 millió dollárt kell fizetnie szabadalomsértésért az Optis nevű cégnek. Azonban ezzel még messze nincs vége a dolognak: az Optis ugyanis hétmilliárd dollárt követelne az Apple-től.

De milyen szabadalma van az Optisnak, amit az Apple is használ? Valójában semmilyen. Ez a cég ugyanis nem talált ki semmit, viszont megvásárolt öt LTE szabadalmat az LG-től, a Panasonictól és a Samsungtól még 2014 és 2017 között. Ezzel szabadalom-tulajdonossá vált, és csak arra várt, mikor és kire csaphat le szabadalmi díjért. Az ilyen vállalatokat egyébként szabadalmi trolloknak nevezik. Ebben a konkrét esetben nélkülözhetetlen szabványokról van szó, ugyanis lehetetlen LTE eszközt készíteni a szabadalmaztatott technológiák alkalmazása nélkül – magyarázza a 9to5Mac.

© BetaNews

Persze lenne egy viszonylag tisztességes út, az úgynevezett FRAND feltételekkel történő értékesítés. A FRAND angol betűszó mögött a tisztességes (fair), az ésszerű (reasonable) és a megkülönböztetésmentes (non-discriminatory) fogalmak húzódnak. A probléma csak az, hogy nincs pontos jogi meghatározása a FRAND-nek, így mindenki azt magyaráz bele, amit csak akar.

Texasban előnyben részesítik a szabadalmi trollokat, így nem véletlen, hogy az Optis is texasi bírósághoz fordult. Elsőfokon, 2020 augusztusában 506 millió dolláros kártérítést ítéltek meg neki, azonban az Apple fellebbezett. A fellebbezésben eljáró bíró ugyan nem semmisítette meg az ítéletet, viszont idén áprilisban új esküdtszék dönthetett a kártérítés összegéről, amit végül 300 millió dollárra csökkentettek.

Ez viszonylag jó hír az Apple-nek, azonban ezzel még messze nem zárult le az ügy. Az Optis más országokban is pereli az Apple-t, ráadásul jóval nagyobb összegeket hajtana be tőle. Különösen ingoványos terület lehet az Egyesült Királyság, ugyanis az ország legfelsőbb bírósága kimondta, hogy a bíróságuk által megítélt összegel világszerte érvényesek. Az Apple ügyvédei erre azt is belengették, hogy a vállalat akkor inkább elhagyja az Egyesült Királyság piacát, nem fog indokolatlanul nagy pénzeket fizetni.

A 9to5Mac szerint is ideje lenne megfontolni egy globális szabadalmi reformot, ezen belül pedig elsősorban azt, hogy ne használhassák ki a túl széles körű szabadalmakat az erre szakosodott szabadalmi trollok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Elon Musk szerint az Apple letilthatja a Twittert az App Store-ból

A Twitter és a Tesla milliárdos vezérigazgatója azt is mondta, hogy az Apple nyomást gyakorol a Twitterre a tartalommoderációs követelmények miatt. Az Apple által...

Az összes iPhone-t lefoglalta a hatóság a boltokban

A hatóság megelégelte, hogy az Apple-t a büntetés sem tántorítja el. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a Brazíliában nem nézik jó szemmel,...

Vásároljon Apple iPhone 14-et, és 300 USD értékű Walmart-ajándékkártyát kap ezzel a Cyber ​​​​hétfői ajánlattal

Az egyik legjobb Apple iPhone Black Friday ajánlat átkerült a Cyber ​​​​hétfőre. Vásároljon AT&T vagy Verizon Apple iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro vagy...

Így lehet iPhone 13-ja garanciával 300 ezer forint alatt

A forint hónapok óta gyengélkedik, a műszaki cikkek ára az egekben, az Apple hiába csökkentette az iPhone 13 árát, a gazdasági helyzet miatt...

Recent Comments