Home Apple hírek Milliárdokat kaszálhatna a Microsoft az Apple-n, de 17 éve elkövetett egy hatalmas...

Milliárdokat kaszálhatna a Microsoft az Apple-n, de 17 éve elkövetett egy hatalmas baklövést

Ma már talán hihetetlen, azonban volt olyan idő, amikor a Microsoftnak komoly részesedése volt az Apple-ben. Bár a „mi lett volna, ha” kérdéseknek nincs sok értelmük, azért az Apple jelenlegi értékét ismerve felvetődik: mi történt volna, ha a Microsoft annak idején nem adja el a cupertinói céghez kapcsolódó részvényeit.

Hol volt, hol nem volt, voltak egyszer olyan idők, amikor – bármennyire is hihetetlen – komoly pénzügyi gondokkal küzdött egy cupertinói cég, nevezetesen az Apple. 1997-ben az Apple visszacsábította Steve Jobsot, majd úgy döntöttek, a túlélés érdekében megállapodást kötnek az „ördöggel”, azaz akkori legnagyobb vetélytársukkal, a Microsofttal.

Abban az időben sokkal jobban ment a Microsoftnak, és a vállalat beleegyezett abba, hogy nem kevesebb, mint 150 millió dollárt fektet az Apple-be. Igaz, volt egy feltétele is: az Internet Explorernek kellett lennie az alapértelmezett böngészőnek Macintoshon. Steve Jobs egyébként maga is kiállt az ötlet mellett, állítva, az IE egy valóban remek böngésző.

A Microsoft később „megszabadult” az Apple-részvényektől 2003-ban, és mint a végelszámolásnál kiderült, nem is csinált rossz üzletet. A részvényeket ugyanis 550 millió dollárért adták el, azaz több mint a háromszorosáért a befektetett 150 millió dollárnak.

De mi lett volna, ha a Microsoft nem adja el a részvényeit, és inkább vár – veti fel a kérdést a TheNextWeb (TNW), elsősorban annak apropóján, hogy a cupertinói cég a napokban lépte át a szinte hihetetlen, kétbillió dolláros álomhatárt. Mennyit érnének most a részvényei? Nos, nagyon sokat, miután a Microsoft – állítja a TNW – 253,4 millió részvényt birtokolna. Ennek az értéke pedig legalább 127,5 milliárd dollár. Más szavakkal: azok a részvények, amelyeket a Microsoft 1997-ben vásárolt az Apple-ben, 23 év után a 850-szeresüket érnék.

Sajnálni persze egy pillanatig sem kell a Microsoftot, ugyanis az Apple mögött ez a vállalat a világ második legértékesebb tech-cége. Nem lennénk meglepve, ha pár hónapon belül ők is belépnének a kétbilliós táborba.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Megerősítették: ezek az iPhone-ok mehetnek a kukába, nincs több frissítés – Pénzcentrum

2021. szeptember 24. 16:49 Megérkezett a legújabb iPhone-frissítés, a felhasználók már hozzáférnek az iOS 15-höz. Kiderült többek között az is, hogy...

Hazudott az Apple – állítja a fortnite-os Epic Games első embere

Bár az Epic Games és az Apple közötti per bírói döntése azt sugallhatta, hogy visszatérhet a népszerű Fortnite játék az App Store-ba (bíztak...

Azon dolgozik az Apple, hogy az iPhone-unk felismerje, ha depressziósak vagyunk

Az Apple szerint az iPhone képes lehet felismerni a szorongást, a depressziót és a kognitív hanyatlást. Az iPhone figyelné...

Sokkolóan amatőr az Apple hibajavítása

Abszurd okból továbbra is támadható távolról a macOS. Kellemetlen biztonsági hibára derült nemrég fény az Apple számítógépes operációs rendszerében, támadók .inetloc kiterjesztésű állományok megnyittatásával kódfuttatást...

Recent Comments