szombat, május 28, 2022
Home Apple hírek Milliárdokat kaszálhatna a Microsoft az Apple-n, de 17 éve elkövetett egy hatalmas...

Milliárdokat kaszálhatna a Microsoft az Apple-n, de 17 éve elkövetett egy hatalmas baklövést

Ma már talán hihetetlen, azonban volt olyan idő, amikor a Microsoftnak komoly részesedése volt az Apple-ben. Bár a „mi lett volna, ha” kérdéseknek nincs sok értelmük, azért az Apple jelenlegi értékét ismerve felvetődik: mi történt volna, ha a Microsoft annak idején nem adja el a cupertinói céghez kapcsolódó részvényeit.

Hol volt, hol nem volt, voltak egyszer olyan idők, amikor – bármennyire is hihetetlen – komoly pénzügyi gondokkal küzdött egy cupertinói cég, nevezetesen az Apple. 1997-ben az Apple visszacsábította Steve Jobsot, majd úgy döntöttek, a túlélés érdekében megállapodást kötnek az „ördöggel”, azaz akkori legnagyobb vetélytársukkal, a Microsofttal.

Abban az időben sokkal jobban ment a Microsoftnak, és a vállalat beleegyezett abba, hogy nem kevesebb, mint 150 millió dollárt fektet az Apple-be. Igaz, volt egy feltétele is: az Internet Explorernek kellett lennie az alapértelmezett böngészőnek Macintoshon. Steve Jobs egyébként maga is kiállt az ötlet mellett, állítva, az IE egy valóban remek böngésző.

A Microsoft később „megszabadult” az Apple-részvényektől 2003-ban, és mint a végelszámolásnál kiderült, nem is csinált rossz üzletet. A részvényeket ugyanis 550 millió dollárért adták el, azaz több mint a háromszorosáért a befektetett 150 millió dollárnak.

De mi lett volna, ha a Microsoft nem adja el a részvényeit, és inkább vár – veti fel a kérdést a TheNextWeb (TNW), elsősorban annak apropóján, hogy a cupertinói cég a napokban lépte át a szinte hihetetlen, kétbillió dolláros álomhatárt. Mennyit érnének most a részvényei? Nos, nagyon sokat, miután a Microsoft – állítja a TNW – 253,4 millió részvényt birtokolna. Ennek az értéke pedig legalább 127,5 milliárd dollár. Más szavakkal: azok a részvények, amelyeket a Microsoft 1997-ben vásárolt az Apple-ben, 23 év után a 850-szeresüket érnék.

Sajnálni persze egy pillanatig sem kell a Microsoftot, ugyanis az Apple mögött ez a vállalat a világ második legértékesebb tech-cége. Nem lennénk meglepve, ha pár hónapon belül ők is belépnének a kétbilliós táborba.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

9 iPhone-os gesztus, amit talán nem is ismersz

Használd még hatékonyabban az iPhone-od ezekkel a mozdulatokkal, amik több bonyolult műveletet is leegyszerűsíthetnek! Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az utolsó fizikai gombok is...

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét. A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő...

Ha a techóriások országok lennének, az Apple és a Microsoft a 10 leggazdagabb között volna

A brit Real Business Rescue pénzügyi szakértőcég a világ leggazdagabb vállalatainak piaci értékét az országok GDP-jéhez hasonlította, hogy megmutassa, milyen nagyok lettek ezek a...

Egy kudarc az Apple AirPods 3?

Az Apple a jelentések szerint több mint 30 százalékkal csökkentette az AirPods 3-rendeléseket.  Az Apple...

Recent Comments