hétfő, augusztus 2, 2021
Home Apple hírek Milliárdokat kaszálhatna a Microsoft az Apple-n, de 17 éve elkövetett egy hatalmas...

Milliárdokat kaszálhatna a Microsoft az Apple-n, de 17 éve elkövetett egy hatalmas baklövést

Ma már talán hihetetlen, azonban volt olyan idő, amikor a Microsoftnak komoly részesedése volt az Apple-ben. Bár a „mi lett volna, ha” kérdéseknek nincs sok értelmük, azért az Apple jelenlegi értékét ismerve felvetődik: mi történt volna, ha a Microsoft annak idején nem adja el a cupertinói céghez kapcsolódó részvényeit.

Hol volt, hol nem volt, voltak egyszer olyan idők, amikor – bármennyire is hihetetlen – komoly pénzügyi gondokkal küzdött egy cupertinói cég, nevezetesen az Apple. 1997-ben az Apple visszacsábította Steve Jobsot, majd úgy döntöttek, a túlélés érdekében megállapodást kötnek az „ördöggel”, azaz akkori legnagyobb vetélytársukkal, a Microsofttal.

Abban az időben sokkal jobban ment a Microsoftnak, és a vállalat beleegyezett abba, hogy nem kevesebb, mint 150 millió dollárt fektet az Apple-be. Igaz, volt egy feltétele is: az Internet Explorernek kellett lennie az alapértelmezett böngészőnek Macintoshon. Steve Jobs egyébként maga is kiállt az ötlet mellett, állítva, az IE egy valóban remek böngésző.

A Microsoft később „megszabadult” az Apple-részvényektől 2003-ban, és mint a végelszámolásnál kiderült, nem is csinált rossz üzletet. A részvényeket ugyanis 550 millió dollárért adták el, azaz több mint a háromszorosáért a befektetett 150 millió dollárnak.

De mi lett volna, ha a Microsoft nem adja el a részvényeit, és inkább vár – veti fel a kérdést a TheNextWeb (TNW), elsősorban annak apropóján, hogy a cupertinói cég a napokban lépte át a szinte hihetetlen, kétbillió dolláros álomhatárt. Mennyit érnének most a részvényei? Nos, nagyon sokat, miután a Microsoft – állítja a TNW – 253,4 millió részvényt birtokolna. Ennek az értéke pedig legalább 127,5 milliárd dollár. Más szavakkal: azok a részvények, amelyeket a Microsoft 1997-ben vásárolt az Apple-ben, 23 év után a 850-szeresüket érnék.

Sajnálni persze egy pillanatig sem kell a Microsoftot, ugyanis az Apple mögött ez a vállalat a világ második legértékesebb tech-cége. Nem lennénk meglepve, ha pár hónapon belül ők is belépnének a kétbilliós táborba.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Jó hír minden iPhone-osnak, aki szereti ránézéssel feloldani a telefonját

Míg korábban arról lehetett hallani, hogy az Apple visszahozná az ujjlenyomat-olvasót az iPhone-okra, a legújabb hírek inkább a Face ID, azaz az arcazonosítással...

Hiába méregdrága, kapkodnak utána: kiderült, melyik a magyarok kedvenc iPhone-ja – Pénzcentrum

Nincs már sok hátra az iPhone 12 Mininek itthon sem, hiszen az Apple június végén bejelentette, hogy leáll a gyártás, mivel a készülék nem...

Kamu, hogy a Tesla-vezér Elon Musk lehetett volna az Apple vezérigazgatója

Érdekes történet látott napvilágot, ugyanis a jövő hónapban jelenik meg a The Wall Street Journal újságírójának egy új könyve, mely a Power Play: Tesla, Elon...

Nem jó az Apple AirTagbe a rosszízű gombelem

Vagy legalábbis a gyártó nem vállal garanciát a megfelelő működésére. Elemeket nyelni potenciálisan életveszélyes móka, a probléma megtörténte esetén a szerencsétlenül jártakat haladéktalanul a sürgősségi...

Recent Comments