Home Apple hírek Milliárdokat kaszálhatna a Microsoft az Apple-n, de 17 éve elkövetett egy hatalmas...

Milliárdokat kaszálhatna a Microsoft az Apple-n, de 17 éve elkövetett egy hatalmas baklövést

Ma már talán hihetetlen, azonban volt olyan idő, amikor a Microsoftnak komoly részesedése volt az Apple-ben. Bár a „mi lett volna, ha” kérdéseknek nincs sok értelmük, azért az Apple jelenlegi értékét ismerve felvetődik: mi történt volna, ha a Microsoft annak idején nem adja el a cupertinói céghez kapcsolódó részvényeit.

Hol volt, hol nem volt, voltak egyszer olyan idők, amikor – bármennyire is hihetetlen – komoly pénzügyi gondokkal küzdött egy cupertinói cég, nevezetesen az Apple. 1997-ben az Apple visszacsábította Steve Jobsot, majd úgy döntöttek, a túlélés érdekében megállapodást kötnek az „ördöggel”, azaz akkori legnagyobb vetélytársukkal, a Microsofttal.

Abban az időben sokkal jobban ment a Microsoftnak, és a vállalat beleegyezett abba, hogy nem kevesebb, mint 150 millió dollárt fektet az Apple-be. Igaz, volt egy feltétele is: az Internet Explorernek kellett lennie az alapértelmezett böngészőnek Macintoshon. Steve Jobs egyébként maga is kiállt az ötlet mellett, állítva, az IE egy valóban remek böngésző.

A Microsoft később „megszabadult” az Apple-részvényektől 2003-ban, és mint a végelszámolásnál kiderült, nem is csinált rossz üzletet. A részvényeket ugyanis 550 millió dollárért adták el, azaz több mint a háromszorosáért a befektetett 150 millió dollárnak.

De mi lett volna, ha a Microsoft nem adja el a részvényeit, és inkább vár – veti fel a kérdést a TheNextWeb (TNW), elsősorban annak apropóján, hogy a cupertinói cég a napokban lépte át a szinte hihetetlen, kétbillió dolláros álomhatárt. Mennyit érnének most a részvényei? Nos, nagyon sokat, miután a Microsoft – állítja a TNW – 253,4 millió részvényt birtokolna. Ennek az értéke pedig legalább 127,5 milliárd dollár. Más szavakkal: azok a részvények, amelyeket a Microsoft 1997-ben vásárolt az Apple-ben, 23 év után a 850-szeresüket érnék.

Sajnálni persze egy pillanatig sem kell a Microsoftot, ugyanis az Apple mögött ez a vállalat a világ második legértékesebb tech-cége. Nem lennénk meglepve, ha pár hónapon belül ők is belépnének a kétbilliós táborba.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

Az Apple 2017 óta nem tett ujjlenyomat-olvasót az iPhone-okba, de ez idén megváltozhat. Ráadásul úgy, ahogy azt a rajongók is évek óta szeretnék. ...

Alaposan átszabhatja a MacBookokat az Apple, látványos változásokról pletykálnak

Szögletesebbek lehetnek az idei évben érkező MacBook Prók, de nem ez lesz az egyetlen szembeötlő változás az eszközökön. Már hallani pletykákat, hogy mivel...

Csinosabbá válhatnak az Apple számítógépei

Többek közt búcsúzhat a Touch Bar a laptopokról, megújulhat végre az iMac. A rendre jól értesültnek bizonyuló Ming-chi Kuo piacelemző szerint nem csak a saját...

Újabb cég fordult az EU-hoz az Apple adó miatt

Újabb tartalomterjesztő platform fordult panasszal az Európai Bizottság versenyügyi szervéhez az Apple által az App Store piactéren keresztül végzett értékesítések kapcsán számított jutalékrendszere miatt....

Recent Comments