péntek, július 1, 2022
Home Apple hírek Milliós bónuszokat ad a dolgozóinak az Apple, csak ne menjenek át a...

Milliós bónuszokat ad a dolgozóinak az Apple, csak ne menjenek át a Facebookhoz

A Facebook már az Apple 100 mérnökét csábította át magához annak érdekében, hogy megépülhessen a metaverzum. A cuertinói cég most gátat szabna az agyelszívásnak.

Komoly harcot vív egymással a mérnökökért az Apple és a Meta. A Bloomberg információi szerint a cupertinói vállalat a hardverekkel, valamint a szoftverekkel foglalkozó részlegek legjobb szakembereinek soron kívüli bónuszt fizetett csak azért, hogy ne hagyják el a céget, és ne menjenek át a Facebookból lett Metához.

A bónuszok nagysága 50 ezer és 180 ezer dollár között mozog – ez nagyjából 16,3 – 58,7 millió forint –, és részvények formájában kapják meg a munkavállalók. A cég ezzel kíván rálicitálni a konkurencia ajánlatára.

A dolog hátterében az áll, hogy a Meta még 2021 októberében jelentette be, hogy mintegy 10 ezer mérnököt akar felvenni csak Európában, hogy velük építse meg a metaverzumot. A Bloomberg úgy tudja, azóta mintegy 100 szakembert csábított át magához az Apple-től a vállalat, a folyamatnak pedig érthető módon szeretne gátat szabni a cupertinói cég.

A vállalat a részvényeket persze nem ingyen osztogatja: a munkavállalók ezért cserébe éveken át nem hagyhatják el a céget. A bónuszt állítólag a mérnökök 20 százaléka kapta meg.

Persze a rivalizálásnak nemcsak az az oka, hogy szakembereket tudjon toborozni a Meta. A cég a jövőben több téren is az Apple konkurenciájává válhat, kezdve a kiterjesztettvalóság-szemüvegektől az okosórákon át egészen az otthoni okoseszközökig. Az Apple fölénye több téren is nagy, így a Facebooknak a legjobb emberekre van szüksége ahhoz, hogy ebből a hátrányból faragni tudjon. Azzal pedig, hogy épp az Apple-től szív el embereket, két legyet is üthet egycsapásra.

A Bloomberg szerint az Apple dolgozói nemcsak azért dönthettek úgy, hogy kilépnek a cégtől, mert alacsony volt a fizetésük – valószínűleg az sem segített a dolgon, hogy a vállalat heti négy-öt nap irodában végzendő munkát írt elő, szemben a Meta home office-t támogató hozzáállásával.

Az Apple nemrég egyébként úgy döntött, hogy a dolgozóknak – egyelőre – nem kötelező az irodában dolgozniuk. A cég most 1000 dollárt (kb. 326 ezer forint) kínál a munkavállalóknak, hogy beszerezzék az otthoni munkavégzéshez szükséges felszereléseket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments