Home Iphone Minden rekordot megdöntött az iPhone

Minden rekordot megdöntött az iPhone

A koronavírus-járvány nem befolyásolta azokat, akik új okostelefont szerettek volna vásárolni az ünnepi szezonban, így nagyot tudott növekedni a piac. A legnagyobb növekedést az Apple érte el, az iPhone rekordot döntött az év utolsó három hónapjában.

Az IDC piackutató cég felmérése szerint az év végére, vagyis az ünnepi szezonra helyrebillent a korábban a járvány miatt kicsit megviselt okostelefonos piac, és az év utolsó negyedében már 4,3%-os volt a növekedés. A gyártók összesen mintegy 385 millió telefont szállították le az utolsó három hónapban, és ez nagyon pozitív jövőképet fest le a 2021-es esztendőre, ami akár minden korábbinál nagyobb növekedést hozhat.

Forrás: Apple

Az IDC szakértői szerint idén nagyon sok dolog tolja majd az okostelefonos piac szekerét: egyre népszerűbbé válnak (az egyébként egyre jobb) középkategóriás készülékek, egyre keresettebbek lesznek az 5G-s telefonok, a gyártók és a telkós cégek pedig komoly ajánlatokkal készülnek majd. Ráadásul egyelőre még mindig az a helyzet, hogy a vásárlók kevesebbet tudnak költeni utazásra, nyaralásra, kikapcsolódásra, ebből pedig az okostelefonos piac profitál.

De visszatérve 2020 utolsó negyedévére, érdekes elmozdulás történt a legnépszerűbb gyártók TOP 5-ös listájában, ugyanis az Apple nagy fölénnyel az élre ugrott.

A kaliforniai gyártó 90,1 millió készüléket szállított le, ami leginkább az iPhone 12-es sorozat nagyon pozitív fogadtatásának tudható be, és ezzel megszerezte a piac 23,4%-át. Éves összehasonlításban egyébként ebben a három hónapban 22,2%-kal teljesített jobban az Apple.

Az pedig rekord, ugyanis ennyi készüléket soha semelyik gyártó nem szállított még le egy negyedév alatt.

A régóta piacvezető Samsung visszaesett a második helyre a negyedévben, közel 20 millió telefonnal maradt el az Apple-től, ugyanis “csak” 73,9 millió példányt küldött ki világszerte a viszonteladókhoz. Ezzel egyébként a piaci részesedése 19,1%, a sikert pedig a szakértők továbbra sem a csúcskategóriás Galaxy S-sorozatnak tudják be, hanem az elérhetőbb árú, de egyébként minden fronton jó képességekkel rendelkező Galaxy A-szériának.

Forrás: Origo

Az ünnepi szezon nagy nyertese kétségtelenül a Xiaomi. A kínai gyártó most már stabilan felért a dobogó harmadik fokára a maga 43,3 millió leszállított készülékével és 11,2%-os piaci részesedésével. Ebben kétségtelenül szerepet játszott az is, hogy a Huawei-t ért szankciók miatt a korábban legnagyobb okostelefonos gyártó jelentősen visszaesett, ami lehetőséget adott a feltörekvő konkurenciának.

A negyedik helyre szintén egy kínai márka, az Európában is egyre népszerűbb OPPO futott be. Nagyon közel járnak egyébként a Xiaomihoz, hiszen 33,8 millió készüléket szállítottak le, és 10,7%-os piaci részesedést tudhatnak magukénak.

Az IDC elemzői szerint mindkét kínai gyártó ügyesen használta ki a helyzetet, és a Huawei farvizezén felevezve remek kapcsolatokat alakítottak ki, illetve minden árkategóriában kínálnak remek telefonokat.

Minden korlátozás ellenére a Huawei még így is meg tudta csípni az ötödik helyet a listán, azonban a visszaesés látványos: éves összehasonlításban az utolsó negyedévben 42,2%-kal estek vissza, azonban ez még mindig 32,3 millió leszállított okostelefont jelent. Tisztán látható, hogy a kíai piac továbbra is erősen tartja a Huawei-t, de világszinten elvesztette a nem olyan rég még piacvezető helyét.

Forrás: Origo

Összességében az IDC elemzői úgy látják, hogy habár a világ jelentős része továbbra is különböző lezárásokat kénytelen elviselni, és egy darabig eltart még, mire mindenki visszatérhet a normális élethez, az okostelefonok eladásai számai olyanok, mintha semmi nem történt volna.

Ez tehát továbbra is egy biztosan teljesítő piac, hiszen az okostelefonok már teljesen a hétköznapi életünk részét képezik, gyakorlatilag a mindennapokhoz szükséges eszközök, amikre így szinte változatlanul erős a kereslet, és a várakozások szerint ez így is fog maradni.

Most Popular

Hazudott az Apple – állítja a fortnite-os Epic Games első embere

Bár az Epic Games és az Apple közötti per bírói döntése azt sugallhatta, hogy visszatérhet a népszerű Fortnite játék az App Store-ba (bíztak...

Azon dolgozik az Apple, hogy az iPhone-unk felismerje, ha depressziósak vagyunk

Az Apple szerint az iPhone képes lehet felismerni a szorongást, a depressziót és a kognitív hanyatlást. Az iPhone figyelné...

Keresztbe tett az Apple a Facebooknak

Az Apple előírta, hogy az adatgyűjtést és a követést a felhasználóval közölni kell és egy felugró ablakban jóvá is kell velük hagyatni.Ha ez nem...

Kamu iPhone-bemutatóval loptak el 20 millió forintnyi bitcoint

A tolvajok az iPhone 13-ra húztak fel egy kampányt, azt is ígérve, hogy az adakozók még több pénzt kapnak vissza – nem így...

Recent Comments