Home Iphone Minden rekordot megdöntött az iPhone

Minden rekordot megdöntött az iPhone

A koronavírus-járvány nem befolyásolta azokat, akik új okostelefont szerettek volna vásárolni az ünnepi szezonban, így nagyot tudott növekedni a piac. A legnagyobb növekedést az Apple érte el, az iPhone rekordot döntött az év utolsó három hónapjában.

Az IDC piackutató cég felmérése szerint az év végére, vagyis az ünnepi szezonra helyrebillent a korábban a járvány miatt kicsit megviselt okostelefonos piac, és az év utolsó negyedében már 4,3%-os volt a növekedés. A gyártók összesen mintegy 385 millió telefont szállították le az utolsó három hónapban, és ez nagyon pozitív jövőképet fest le a 2021-es esztendőre, ami akár minden korábbinál nagyobb növekedést hozhat.

Forrás: Apple

Az IDC szakértői szerint idén nagyon sok dolog tolja majd az okostelefonos piac szekerét: egyre népszerűbbé válnak (az egyébként egyre jobb) középkategóriás készülékek, egyre keresettebbek lesznek az 5G-s telefonok, a gyártók és a telkós cégek pedig komoly ajánlatokkal készülnek majd. Ráadásul egyelőre még mindig az a helyzet, hogy a vásárlók kevesebbet tudnak költeni utazásra, nyaralásra, kikapcsolódásra, ebből pedig az okostelefonos piac profitál.

De visszatérve 2020 utolsó negyedévére, érdekes elmozdulás történt a legnépszerűbb gyártók TOP 5-ös listájában, ugyanis az Apple nagy fölénnyel az élre ugrott.

A kaliforniai gyártó 90,1 millió készüléket szállított le, ami leginkább az iPhone 12-es sorozat nagyon pozitív fogadtatásának tudható be, és ezzel megszerezte a piac 23,4%-át. Éves összehasonlításban egyébként ebben a három hónapban 22,2%-kal teljesített jobban az Apple.

Az pedig rekord, ugyanis ennyi készüléket soha semelyik gyártó nem szállított még le egy negyedév alatt.

A régóta piacvezető Samsung visszaesett a második helyre a negyedévben, közel 20 millió telefonnal maradt el az Apple-től, ugyanis “csak” 73,9 millió példányt küldött ki világszerte a viszonteladókhoz. Ezzel egyébként a piaci részesedése 19,1%, a sikert pedig a szakértők továbbra sem a csúcskategóriás Galaxy S-sorozatnak tudják be, hanem az elérhetőbb árú, de egyébként minden fronton jó képességekkel rendelkező Galaxy A-szériának.

Forrás: Origo

Az ünnepi szezon nagy nyertese kétségtelenül a Xiaomi. A kínai gyártó most már stabilan felért a dobogó harmadik fokára a maga 43,3 millió leszállított készülékével és 11,2%-os piaci részesedésével. Ebben kétségtelenül szerepet játszott az is, hogy a Huawei-t ért szankciók miatt a korábban legnagyobb okostelefonos gyártó jelentősen visszaesett, ami lehetőséget adott a feltörekvő konkurenciának.

A negyedik helyre szintén egy kínai márka, az Európában is egyre népszerűbb OPPO futott be. Nagyon közel járnak egyébként a Xiaomihoz, hiszen 33,8 millió készüléket szállítottak le, és 10,7%-os piaci részesedést tudhatnak magukénak.

Az IDC elemzői szerint mindkét kínai gyártó ügyesen használta ki a helyzetet, és a Huawei farvizezén felevezve remek kapcsolatokat alakítottak ki, illetve minden árkategóriában kínálnak remek telefonokat.

Minden korlátozás ellenére a Huawei még így is meg tudta csípni az ötödik helyet a listán, azonban a visszaesés látványos: éves összehasonlításban az utolsó negyedévben 42,2%-kal estek vissza, azonban ez még mindig 32,3 millió leszállított okostelefont jelent. Tisztán látható, hogy a kíai piac továbbra is erősen tartja a Huawei-t, de világszinten elvesztette a nem olyan rég még piacvezető helyét.

Forrás: Origo

Összességében az IDC elemzői úgy látják, hogy habár a világ jelentős része továbbra is különböző lezárásokat kénytelen elviselni, és egy darabig eltart még, mire mindenki visszatérhet a normális élethez, az okostelefonok eladásai számai olyanok, mintha semmi nem történt volna.

Ez tehát továbbra is egy biztosan teljesítő piac, hiszen az okostelefonok már teljesen a hétköznapi életünk részét képezik, gyakorlatilag a mindennapokhoz szükséges eszközök, amikre így szinte változatlanul erős a kereslet, és a várakozások szerint ez így is fog maradni.

Most Popular

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Így nézett ki az első Apple 1 számítógép, ami idén 45 éves

Az Apple I vagy Apple 1 személyi számítógépet 1976-ban kezdték el árusítani, 666,66 dollárért lehetett megvásárolni. Bár nagyon kezdetleges volt, egy montitort és egy billentyűzetet...

Az iPhone-felhasználók 90 százaléka frissített eddig iOS 14-re

Az Apple hivatalos számokat nem közölt, de a Mixpanel szerint nagyjából a felhasználók 90 százaléka frissített már. Frissítések terén sosem állt rosszul az Apple és...

Recent Comments