vasárnap, február 5, 2023
Home Iphone Most először megmenthette egy ember életét az iPhone 14 új funkciója

Most először megmenthette egy ember életét az iPhone 14 új funkciója

Egy Alaszkában elakadt férfi az iPhone 14 készülékével riasztotta a hatóságokat sikeresen, miközben semmilyen mobilhálózat nem állt rendelkezésére.

Az iOS 16.1-es frissítéssel az Apple útjára indította a műholdas segélykérő szolgáltatását, ami a szeptemberben bemutatott iPhone 14-széria egyik legnagyobb újítása.

A szolgáltatás lehetővé teszi a legújabb készülékek felhasználói számára, hogy műholdas kapcsolattal értesítsék a segélyszolgálatokat akkor, amikor sem WiFi, sem pedig mobil térerő nem áll rendelkezésükre.

A funkció a MacRumors beszámolója szerint elsőként Alaszkában bizonyított, ahol egy férfi életét menthette meg. December 1-jén hajnalban az alaszkai mentőszolgálatok arról kaptak riasztást, hogy egy férfi egy hideg, távoli helyen útközben elakadt. Mivel semmilyen kapcsolat nem állt rendelkezésére, a férfi aktiválta az SOS-funkciót az iPhone 14-es készülékén, hogy értesítse a hatóságokat a helyzetéről.

A mentő- és kutatócsapatok a beérkező földrajzi adatokat felhasználva indultak a bajba jutott nyomába, akit sikeresen megmentettek. Pedig a terület, ahonnan a riasztás érkezett, a szolgáltatás határán volt: az Apple szerint a műholdas kapcsolat nem működik megfelelően a 62°-os szélességi kör feletti helyeken, például Kanada és Alaszka északi részei.

iPhone 14 Pro.

© László Ferenc

A mentőosztagok elismerően nyilatkoztak a riasztásban kapott adatok pontossága és részletessége kapcsán.

A funkció egyelőre csak Észak-Amerikában él, de hamarosan Franciaországban, Németországban, Írországban és az Egyesült Királyságban is elérhető lesz.

Most Popular

Éhezik a HOLD!

Nem nagyon, de valamelyest. Óriási akciónk van ugyanis: ha most nyit nálunk Online Vagyonkezelés számlát, akkor az ön megtakarításának gyarapításán alig keresünk pénzt. A...

Még a zsebünkben is elfér?

Nem akar lemaradni az óriáscég. Az elmúlt évek során egyre több telefongyártó jelentkezett különleges kialakítású telefonokkal, tabletekkel. A Samsung a Galaxy Z Fold és...

Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat

A Galaxy S23 Ultrában egy 200 megapixeles kamera van, ami akár 100x-os zoommal is értékelhető képeket készít, Európából nézve a legfontosabb változás mégsem ez:...

Mire jó egy okosotthon és hogyan alakítsuk ki a rendszert a lakásunkban?

Az okosotthon már közel sem az a futurisztikus koncepció, ami pár évtizede még csak a távoli jövő különlegességének ígérkezett, hanem bárki által elérhető, hétköznapi...

Recent Comments