Home Iphone Napló írása iPhone-on, teljes kényelemben | Techwok

Napló írása iPhone-on, teljes kényelemben | Techwok

Naplót írni sok szempontból praktikus dolog: segít átgondolni a napi eseményeket, életünk történéseit, illetve segít tervezni is, hiszen ha összeszedtük a gondolatainkat egy témával kapcsolatban, sokkal egyszerűbb megoldást találni a kihívásokra. De még az új ötletek is jobban jönnek, ha néha papírra vetjük, mi történt velünk az elmúlt időszakban. Így 2020-van persze nem feltétlenül a papír alapú naplóírás jut eszébe a többségnek. Sokkal egyszerűbbnek tűnik, ha az okostelefont használjuk erre a célra. Így ráadásul a készülékkel készített fotókat is könnyebben használhatjuk illusztrációként a naplóbejegyzésekben. Melyik programot érdemes választani erre a célra? Nos, ha valaki iPhone-t használ és nem feltétlenül ragaszkodik az ingyenességhez, annak szerintünk a Day One 5 lesz a tökéletes megoldás, amellyel a napló írása iPhone-on és iPaden egyaránt élmény számba megy majd. Sőt, ha netán Macünk is van az iOS eszközök mellett, akkor azon is szerkeszthetjük és olvashatjuk naplónkat. Máris elmeséljük, mitől olyan jó a Day One, s miért érdemesebb digitális naplóba kezdeni ahelyett, hogy egy füzetbe írnánk le a örömünket, bánatunkat, terveinket.

Day One 5: napló írása iPhone-on, teljes kényelemben

Day One nem most szerepel nálunk először. Utoljára még a 2-es verzióról írtunk, ami bizony évekkel ezelőtt jelent meg. Azóta a program nagyon sokat fejlődött, de egy valami nem változott: a rendkívül kényelmes és ízléses felület.

Egyszerűen öröm írni a DayOne 5-ben is, amely – ha engedjük neki – kapásból kiegészíti naplóbejegyzéseinket két fontos információval: az aktuális időjárással, illetve a pozíciónkkal. Természetesen bármelyiket módosíthatjuk manuálisan is, sőt, ha kell, a program képes a bejegyzésbe illesztett fotóink metaadatai alapján is meghatározni ezen adatokat, így a fotó készítési körülményeit veszi alapul az éppen írt bejegyzésben. Lekéri fénykép készítésének időpontjára vonatkozó időjárási adatokat, illetve a helyszínnek is a fotó készítésének helyét veszi. Na, ilyet egészen biztosan nem tud a papírfüzet a segítségünk nélkül.

1

A korábban tesztelt verzió óta a Day One 5 már újabb médiaformátumokat is támogat, így a hagyományos, szöveges-képes bejegyzések mellett beilleszthetünk a naplóba videókat, készíthetünk hangfelvételeket, csatolhatunk (vagy közvetlenül szkennelhetünk) PDF fájlokat, illetve van lehetőség szabadkézi rajzolásra (iPhone-on ujjal, iPaden akár az Apple ceruzájával is). Meglehetősen színes naplóbejegyzéseket kreálhatunk tehát.

Szöveges bejegyzéseinket amúgy kényelmesen formázhatjuk, felsorolásokat, idézeteket, elválasztókat is használhatunk, illetve vannak előre formázott cím és alcímek is a gyorsabb munkához. A program támogatja a markdown írást is, bár ez nem annyira iPhone-on és iPaden, hanem inkább a macOS verzióban lehet praktikus.

Révedjünk el a múltban

A napi dolgok átgondolásán túl egy napló természetesen arra is hivatott, hogy évekre visszamenően tudjuk átnézni az emlékeinket, mikor, mi történt velünk, amire esetleg már nem is emlékeztünk. A Day One 5 ebből a szempontból is jelesre vizsgázik, hiszen több módon is lapozgathatjuk a feljegyzéseket. Először is van beépített naptár, így akár egy adott napra is pár mozdulattal ránézhetünk, ha nem akarunk végigmenni a teljes – amúgy látványos és könnyen áttekinthető – idővonalon. 

1

További hasznos cikkek

Ezen kívül van egy Média felület is benne, ahol bejegyzésekbe felvett fotókat és videókat tallózhatjuk. Aztán ott a térkép, amelyen helyszínekhez kötődő eseményeket nézhetünk vissza, vagyis az adott pontra bökve egymás után elolvashatjuk az ott történt sztorikat. Végül pedig van kereső funkció is, így kulcsszavak, címkék alapján is szűrhetjük a bejegyzéseket. Sőt, ha épp olyanunk van, egyetlen mozdulattal szűrhetünk a napfényes, esős, borús napokra (az időjárási adatok alapján), vagy ha több eszközön is szoktunk naplót írni, akkor eszközök szerint is csoportosíthatunk.

Utóbbihoz szükséges, hogy naplónkat felhőbe töltsük, ami a Day One esetében szintén nem jelent gondot, hiszen a szolgáltatáshoz jár felhő alapú tárhely is. Így minden digitális naplónkat (merthogy több naplót is létrehozhatunk vele) elérhetünk az összes szinkronizált eszközről. Naplóinkat a szerveren titkosítva őrzik, ráadásul végpontok közötti titkosítást használ a program, így már a feltöltés előtt titkosítja az adatokat, megelőzve azt, hogy például a szolgáltató bármilyen módon rálásson naplónk tartalmára. Maga a Day One app is védhető jelkóddal, így ha valakinek a kezébe adjuk a telefont, a kód megadása nélkül nem olvashat bele digitális naplónkba.

Élmények megosztása

Természetesen arra is van mód, hogy egy-egy naplóbejegyzést megosszunk ismerőseinkkel. Az egyik lehetőség az úgynevezett Megosztás kártya, amelynél a program egy képet hoz létre, rajta a bejegyzés szövegének egy részével, háttérben valamelyik beillesztett fotóval, alul pedig a helyszín- és időjárási adatokkal. Utóbbiak kikapcsolhatók. A Megosztás kártya egy mozdulattal 1:1 arányra alakítható, így akár az Instagramon is remekül megosztható képként. 

A másik lehetőség az Exportálás funkció használata, amellyel PDF dokumentumként (a beágyazott képekkel, sőt, akár videókkal együtt), egyszerű szövegként, vagy adott esetben – adatcseréhez – akár JSON fájlként is menthetjük a kijelölt bejegyzést.

Van amúgy könyvnyomtatási lehetőség is, amellyel kifejezetten ízléses kivitelű könyvként láthatjuk viszont naplónkat, de ezt nem tudtuk kipróbálni, így nem tudjuk, Magyarországra kiszállítják-e. A program üzenete alapján mindenesetre van nemzetközi szállítás és Apple Pay alapon lehet kifizetni. Ha mégsem így akarjuk papír alapon megalkotni a naplót, még mindig ott a PDF export funkció, s utána a PDF fájlt már nem gond kinyomtatni egy nyomtató segítségével.

Bár praktikusabb eleve mindent a Day One appban megírni, de ha kell, importálhatunk is bejegyzéseket JSON vagy CSV formátumú mentésekből.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Day One még mindig a legjobb napló alkalmazás, amivel eddig találkoztunk. Ha valaki iPhone-on, iPaden, Macen szeretné vezetni a naplóit, annak tökéletes választás. Sőt, van már belőle Android változat is, így androidos okostelefonokon is beüzemelhetjük. 

Jelenleg előfizetéses rendszerben juthatunk hozzá, de ha beérjük csupaszított funkciókkal (egy napló vezetése, 1 eszközön történő használat, bejegyzésenként 1 fotó), akkor ingyen is használható. Ha szeretnénk a cikkben kitárgyalt összes funkciót élvezni, akkor viszont havi 1490 forintot rá kell szánnunk a dologra. Ha valaki komolyan gondolja a naplóírást, annak viszont ez a program abszolút megéri majd a befektetést.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Bár még csak néhány hónapja érhető el az iOS 14, az alkalmas okostelefonok 90 százaléka már azt futtatja. Markáns különbség az iOS-es és...

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Az iPhone 12 5G menti meg az Apple-t? – Telefonguru hír

Az iPhone 12 5G segíthet az Apple-nek, hogy 2021-ben 240 millió iPhone-t adjon el. 2020 negyedik negyedévében az Apple rekordszámú iPhone-t szállított, és úgy...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Recent Comments