hétfő, január 17, 2022
Home Apple hírek Négy nanométer, három nanométer: mindig van lejjebb az Apple és az Intel...

Négy nanométer, három nanométer: mindig van lejjebb az Apple és az Intel versenyében

A tajvani chipgyártó TSMC következő generációs chipgyártási technológiájának egyik nagy haszonélvezője lehet az Apple, de az Intel is sorban áll az áramkörökért.

Bár az amerikai kormányzat minél inkább hazai földön tartaná a félvezetőgyártást, a tajvani TSMC továbbra is létfontosságú a chipeket igénylő amerikai vállalatok, többek között az Apple számára is.

A jelenlegi Apple A14 és M1 chipsetek ugyanazzal az 5 nm-es gyártástechnológiával készülnek, de a két termékcsalád jövőre elválik egymástól. Az iPhone 14-ekbe kerülő lapkát 4 nm-es technológiával, míg a következő nagyobb M-sorozatú chipet a még fejlettebb 3 nm-es technológiával fogják gyártani, legalábbis a Nikkei Asia értesülése szerint.

A nanométer a chip tranzisztorai közötti szélességre vonatkozik. Minél kisebb ez a szám, annál fejlettebb a chip, de annál nagyobb kihívást és költséget is jelent a gyártása.

A TSMC szerint a 3 nm-es technológia 10-15 százalékkal növelheti a számítási teljesítményt az 5 nm-eshez képest, miközben az energiafogyasztást 25-30 százalékkal csökkentheti. A fogyasztói termékek számára napjainkban a legfejlettebb chipgyártási technológia a TSMC 5 nm-es technológiája, ezt használják az iPhone 12-ök processzoraihoz is.

Az iPhone 13-hoz készült A15 chipsetet a TSMC megújult, de még mindig 5 nm-es technológiájával készítenék (N5P), ami az előd N5-hez képest 5 százalékkal növeli az órajel sebességét és 10 százalékkal csökkenti az energiát. Az M1X is várhatóan ezt az N5P-t fogja használja.

A jövőre debütáló iPhone 14-esek viszont már a 4 nm-es technológiát kamatoztathatják: a TSMC-nek ütemterv előtt sikerült befejeznie az ehhez (N4) kapcsolódó folyamat fejlesztését, és a MediaTek elsőként adhat ki 4 nm-es chipkészleteket akár az év végén, akár 2022 elején. 2022-ben a gyártási kapacitás nagy része várhatóan az iPhone 14 chipjeire fog összpontosítani.

© Flickr/iphonedigital

De ezzel még nem lesz vége: az 3nm-es (N3) technológiával kapcsolatban a TSMC már a magáénak tudhat két nagy ügyfelet, az Apple-t és az Intelt. A bennfentesek szerint az első 3 nm-es chipekkel rendelkező készülékek valószínűleg iPadek lesznek, feltehetően iPad Prók, új M2-es lapkákkal.

Érdekes az Intel megjelenése is partnerként, lévén, hogy maga is gyárt chipeket, mi több, Amerika legnagyobb chipgyártójáról van szó. Állítólag az laptopok és adatközpont-szerverekhez rendelne 3 nm-es technológiával készülő áramköröket, annak érdekében, hogy visszanyerje az AMD és az Nvidia miatt elveszített piaci részesedését. Az Intel chipjei jelenleg 10 nm-es technológiával készülnek, és a 7 nm-es lapkák megjelenése sem várható 2023 előtt. Érthető tehát, ha a chipgyártás egy részét a TSMC-re bízná.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Ismét perlik az Apple-t, ezúttal egy töltési probléma miatt

Talán nem túlzunk azzal a kijelentéssel, hogy a tech iparból a legtöbbször az Apple-lel kapcsolatban kapja fel a sajtó, ha közük van valamilyen bírósági...

Az iPad Air is frissül az új iPhone SE mellett

Mindenki úgy kalkulál, hogy az Apple a tavasszal esedékes bemutatóján a friss iPhone SE-t fogja fókuszba helyezni. Ezzel kapcsolatban azt várja a szakma, hogy...

Átalakul a céges laptopok piaca: egyre több a MacBook az irodákban

A cikk megjelenését az iSTYLE támogatta. Amikor egy vállalat informatikai beruházást hajt végre, több szempontot is mérlegelnie kell, például az alkalmazottak és a...

Borsos áron jöhet az Apple kevert valóságos kütyüje | 24.hu

Egy ideje már lehet róla hallani, hogy az Apple headsetet fejleszt, ami a cég első kevertvalóság-eszköze lesz. A belsős forrásokkal ellátott Mark Gurman, a...

Recent Comments