szombat, augusztus 13, 2022
Home Apple hírek Négy nanométer, három nanométer: mindig van lejjebb az Apple és az Intel...

Négy nanométer, három nanométer: mindig van lejjebb az Apple és az Intel versenyében

A tajvani chipgyártó TSMC következő generációs chipgyártási technológiájának egyik nagy haszonélvezője lehet az Apple, de az Intel is sorban áll az áramkörökért.

Bár az amerikai kormányzat minél inkább hazai földön tartaná a félvezetőgyártást, a tajvani TSMC továbbra is létfontosságú a chipeket igénylő amerikai vállalatok, többek között az Apple számára is.

A jelenlegi Apple A14 és M1 chipsetek ugyanazzal az 5 nm-es gyártástechnológiával készülnek, de a két termékcsalád jövőre elválik egymástól. Az iPhone 14-ekbe kerülő lapkát 4 nm-es technológiával, míg a következő nagyobb M-sorozatú chipet a még fejlettebb 3 nm-es technológiával fogják gyártani, legalábbis a Nikkei Asia értesülése szerint.

A nanométer a chip tranzisztorai közötti szélességre vonatkozik. Minél kisebb ez a szám, annál fejlettebb a chip, de annál nagyobb kihívást és költséget is jelent a gyártása.

A TSMC szerint a 3 nm-es technológia 10-15 százalékkal növelheti a számítási teljesítményt az 5 nm-eshez képest, miközben az energiafogyasztást 25-30 százalékkal csökkentheti. A fogyasztói termékek számára napjainkban a legfejlettebb chipgyártási technológia a TSMC 5 nm-es technológiája, ezt használják az iPhone 12-ök processzoraihoz is.

Az iPhone 13-hoz készült A15 chipsetet a TSMC megújult, de még mindig 5 nm-es technológiájával készítenék (N5P), ami az előd N5-hez képest 5 százalékkal növeli az órajel sebességét és 10 százalékkal csökkenti az energiát. Az M1X is várhatóan ezt az N5P-t fogja használja.

A jövőre debütáló iPhone 14-esek viszont már a 4 nm-es technológiát kamatoztathatják: a TSMC-nek ütemterv előtt sikerült befejeznie az ehhez (N4) kapcsolódó folyamat fejlesztését, és a MediaTek elsőként adhat ki 4 nm-es chipkészleteket akár az év végén, akár 2022 elején. 2022-ben a gyártási kapacitás nagy része várhatóan az iPhone 14 chipjeire fog összpontosítani.

© Flickr/iphonedigital

De ezzel még nem lesz vége: az 3nm-es (N3) technológiával kapcsolatban a TSMC már a magáénak tudhat két nagy ügyfelet, az Apple-t és az Intelt. A bennfentesek szerint az első 3 nm-es chipekkel rendelkező készülékek valószínűleg iPadek lesznek, feltehetően iPad Prók, új M2-es lapkákkal.

Érdekes az Intel megjelenése is partnerként, lévén, hogy maga is gyárt chipeket, mi több, Amerika legnagyobb chipgyártójáról van szó. Állítólag az laptopok és adatközpont-szerverekhez rendelne 3 nm-es technológiával készülő áramköröket, annak érdekében, hogy visszanyerje az AMD és az Nvidia miatt elveszített piaci részesedését. Az Intel chipjei jelenleg 10 nm-es technológiával készülnek, és a 7 nm-es lapkák megjelenése sem várható 2023 előtt. Érthető tehát, ha a chipgyártás egy részét a TSMC-re bízná.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments