Home Apple hírek Nehezebb lesz javítani az Apple számítógépeit

Nehezebb lesz javítani az Apple számítógépeit

Az iFixit csapata már szét is szedte az Apple két új laptopját, a 13 colos MacBook Prót és az ugyanekkora MacBook Airt, hogy kiderüljön, mi változott azzal, hogy saját processzort tettek a gépekbe.

Izgalmas őszt tudhat maga mögött az Apple. Miután szeptemberben több új eszközt is bemutatott – például az Apple Watch legújabb változatát –, októberben rántotta le a leplet az iPhone 12-család tagjairól, néhány hete pedig az utóbbi idők egyik legizgalmasabb újítása történt: megjelentek az első számítógépek, melyekbe már az Apple saját tervezésű processzora került.

Az Apple elmondása szerint az M nemcsak sebességben és üzemidőben, de a gépek kialakításában is jelent némi változást, ugyanis azok a komponenseket, amelyek az Intel processzora mellett helyet kaptak az alaplapon, most egyetlen lapkába tömörítették. További változás, hogy a MacBook Airből eltűnt a ventilátor, így a hűtést már enélkül oldja meg a laptop.

Ezek tudatában az iFixit csapata kifejezetten kíváncsi volt rá, miként változott a MacBookok felépítése. Mint kiderült: nem sok mindenben.

A szakemberek szerint a most bemutatott 13 colos MacBook Pro szinte teljes egészében megegyezik az elődjével. Ugyanaz a ventilátor van benne, mint amit a 2020-as MacBook Pro is kapott.

Ebből a szempontból a kettő között a legnagyobb differencia az, hogy a mostani talán kevésbé lesz zajos, az M1 processzor működése ugyanis kevesebb hűtést igényel, mint az Intel CPU-ja.

Ott bujkál az M1 processzor.

© iFixit

Emellett többek között a dedikált T2-es biztonsági chip eltűnt belőle – beépítették az M1-be –, így az egész alaplap egy jóval rendezettebb, kevésbé zsúfolt képet mutat.

Ez az Intel processzorral szerelt MacBook Pro.

© IFixit

Ez pedig már az M1 processzorral szerelt verzió.

© iFixit

A MacBook Airből valóban kivették a ventilátort, helyette alumíniummal igyekeznek szétoszlatni a processzor által termelt hőt.

A ventilátor jelzi, ez még az Intel-processzoros változat a MacBook Airből.

© iFixit

Hiányzik a ventilátor: ilyen az új MacBook Air belülről.

© iFixit

A csapat szerint összességében jól sikerült felépíteni az új MacBookokat. Ugyanakkor úgy látják, azzal, hogy végre saját processzorát tehette a készülékbe az Apple, az eszközök már jóval kevésbé tuningolhatók, és a javításuk is minden bizonnyal macerásabb lesz – azt valószínűleg csak az Apple tudja majd elvégezni, vagy legalábbis jóval kevesebb független szerviz, mint idáig.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Az Apple saját M1 chipjével támad az új Macbook-felhozatal, íme minden mai bejelentés!

A ma esti One More Thing berkein belül bemutatkozott a 2020-as MacBook Air, amit már az Apple saját gyártú, ARM-alapú chipje...

Nehezebb lesz javítani az Apple számítógépeit

Az iFixit csapata már szét is szedte az Apple két új laptopját, a 13 colos MacBook Prót és az ugyanekkora MacBook Airt, hogy...

Rossz értelemben zöld az iPhone 12

Új telefon, új hibák: nem ússza meg általában egyetlen készülék sem a korai kiadások esetleges hardveres-szoftveres bakijait, amit gyártósori változtatások és/vagy frissítések orvosolnak. Az...

Az új vagy a régi MacBook Prót érdemes megvenni?

Kétségtelen, hogy többet tud az új változat, de a régieknek most kezd esni az ára. És eldőlt a mini Jack aljzat sorsa is. Régóta...

Recent Comments