vasárnap, december 10, 2023
HomeMacbookNem kell programozónak lenned, hogy Macbook-od legyen! (x)

Nem kell programozónak lenned, hogy Macbook-od legyen! (x)

A Macbook gépek az évek során fényes hírnevet szereztek maguknak, amit elsősorban a megbízhatóságuknak köszönhettek.

A Macbook gépek az évek során fényes hírnevet szereztek maguknak, amit elsősorban a megbízhatóságuknak köszönhettek. Sajnos az utóbbi időszakban az Apple fejlesztői több olyan hibát vétettek, ami csorbát ejtett a Macbook-ok hírnevén, a sorozat új gépei azonban helyrehozhatják a dolgot… Idén tavasszal megérkezett az új MacBook Air!

Az Apple eszközök világában kevésbé jártasak kedvéért el kell mondani, hogy az Air sorozat tagjai tulajdonképpen a Pro verzió egyszerűsített változatai. Lényegesen kisebb erőforrásokkal rendelkeznek, így nem alkalmasak nagy gépigényt követelő szoftverek futtatására, viszont tökéletesen alkalmasak irodai felhasználásra. Sőt, a kisebb súlyuknak köszönhetően kényelmesen hordozhatók, ami munkajellegű felhasználás esetén nem hátrány.

Az új Macbook Air végre megszabadult az úgynevezett pillangómechanikás billentyűzettől, ami sok felhasználónak bosszúságot okozott. Az Apple egyik legnagyobb betlije volt ez a megoldás, ami annyira leszerepelt, hogy végül a gyártó kénytelen volt csereprogram alá vonni az ilyen billentyűzettel rendelkező gépeket. Az új Air esetében már nincs ilyen probléma; megszűnt a zavaró gépeléshang, illetve megszűnt a bejutó kosz által okozott meghibásodás veszélye is – remélhetőleg.

macbook0001.jpg
kép: emag.hu

A 2020-as Macbook Air az elődeihez hasonlóan 13,3 hüvelykes képátmérővel rendelkezik, illetve 2560×1600 pixel felbontásra képes. A 2018-as változat ugyanilyen paraméterekkel rendelkezett, azonban az új sorozat megkapta az úgynevezett True Tune színkezelést, ami automatikusan az aktuális fényviszonyokhoz igazítja a megjelenítőt. A funkció természetesen kikapcsolható, ha grafikai munkát szeretnénk végezni, vagy bármilyen oknál fogva fontos a színhűség.

Szót kell ejteni az új Air teljesítményéről is. Ne felejtsük el, hogy ezeket a gépeket nem nagy teljesítményigényű feladatok elvégzésére tervezték, így nem fogják feltépni az aszfaltot… Az 1,1 GHz-es, kétmagos processzor ma már finoman fogalmazva is gyengécskének számít, különösen abban az esetben, ha négy kilót kell fizetnünk a gépért. A kiválóan optimalizált szoftver-környezetnek köszönhetően azonban ez az erőforrás is kényelmes munkavégzést tehet lehetővé abban az esetben, ha az internetes böngészésen, szövegszerkesztésen, táblázatkezelésen, levelezésen túl nincsenek komolyabb elvárásaink. Az Air esetében kétmagos Intel Core i3 mellett rendelkezésre áll négymagos i5 és i7 változat is. Előbbivel nagyjából 30%, utóbbival 75% sebességnövekedést érhetünk el. Ezek a változatok dinamikus munkavégzést garantálnak, de ne várjunk tőlük csodát!

macbook0002.jpgkép: emag.hu

Ha nagyobb erőforrásigénnyel rendelkezünk, abban az esetben a Macbook Pro nyújt megoldást. Némileg többet kell fizetnünk érte, de egyértelműen jobb választás, ha kicsit is meg szeretnénk izzasztani a hardvereket.

Több tekintetben viszont nagy dicséretet érdemel az új Air. Az akkumulátor teljesítményéért mindenképpen jár az elismerés, hiszen 8-10 órányi aktív használatot tesz lehetővé. Persze ebben nagy segítséget jelent a gyenge hardver, ami kifejezetten kevés energiát emészt fel. Az Apple gépek híresen jól bánnak az akksikkal, amelyek akár éveken keresztül megőrzik a kapacitás-maximumuk 75-80 százalékát.

Az új Air-t azoknak ajánljuk, akik kifejezetten Macbook minőségre vágynak, fontos számura a hordozhatóság és rendelkeznek más Apple termékekkel is. A mobil eszközök iOS rendszere tökéletes átjárást biztosít a készülékek között, ráadásul mindezt stabil és biztosított szoftveres háttérrel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments