Home Apple hírek Nem kell szúrás: újabb módszerrel mérné a vércukorszintet az Apple

Nem kell szúrás: újabb módszerrel mérné a vércukorszintet az Apple

Igen sokan fellélegezhetnének, ha a következő Apple Watch modellbe valóban bekerülne egy rég pletykált egészségügyi funkció, a vércukorszint szúrás nélküli mérése.

Nehézkes és költséges a rendszeres vércukormérés jelenleg, fájdalmas a szúrás és a nélkülözhetetlen tesztcsíkok sem olcsók. Azonban hamarosan megváltozhat ez, legalábbis erre utal az Apple egyik szabadalma. Talán felesleges is ragozni, hogy mennyire hasznos tulajdonságról van szó, ugyanis sok beteg pont az említett kellemetlenségek miatt nem méri rendszeresen a vércukorszintjét. Hosszú távon pedig akár meg is térülhet az Apple Watch ára, hiszen nem lesz szükség rendszeres tesztcsíkvásárlásra.

Az Apple be is nyújtott az Egyesült Államok szabadalmi hivatalához (USPTO) egy szabadalmi kérelmet (és három kapcsolódó variációt), amelyből kiderül, hogyan lehetne kikerülni az invazív mérést (és bár az Apple nem említi a vércukor szót, ilyen mérésre is lehetne használni). Az Apple úgynevezett abszorpciós spektroszkópia használatát tervezi, és a korábbi szabadalmaiban szereplő fény helyett terahertzes elektromágneses sugárzást használna a méréshez, azaz az óra egy nagyon rövid hatótávolságon működő rádióspektroszkópiai eszköz lenne.

© Phone Arena

„Az elektronikus eszköz adója elektromágneses (EM) hullámot bocsát ki a THz (terahertz) frekvenciasávban dinamikus környezetben. Az eszköz vevője visszavert EM hullámot kap a környezettől. Meghatározzuk a visszavert EM hullám spektrális válaszát, ami magában foglalja az abszorpciós spektrumokat. Ezek jelzik a környezetben lévő átviteli közeget. Az abszorpciós spektrumokat összehasonlítjuk a céltranszmissziós közegek ismert abszorpciós spektrumaival” – áll a szabadalomban. Az, hogy az Apple az Apple Watch helyett többször is elektronikus eszközre hivatkozik a kérelemben, azt jelzi, hogy szélesebb körben is alkalmazható lenne az eljárás.

Az elképzelés felvet néhány kérdést

A méréshez valamilyen nyílásra lenne szükség, ami csökkentheti a készülék víz elleni védelmét. Emellett a vércukorszint meghatározásnak igen pontosnak kell lennie, ugyanis komoly problémát okozhat az esetleg pontatlan eredményt követő inzulin bevitele – persze azt az Apple sem állítja, hogy kórházi betegek számára elérhető pontosságról van szó. Viszont a méréssel az Apple Watch folyamatosan figyelemmel kísérhetné a szinteket, és értesíthetné az óra viselőjét a jelentősebb változásokról.

Egy ilyen vizsgálat nagyon igénybe venné az óra akkumulátorát, azaz az eszköz a szokásosnál is sokkal gyorsabban lemerülhet. Az is kérdés, hogy az időmérő elég nagy-e ahhoz, hogy elférjen benne az összes szükséges alkatrész. Mindeközben az Apple Watch árának is emelkednie kellene.

Mindehhez azt is tudni kell, hogy az Apple már évek óta dolgozik a nem invazív vércukorszintteszteken, és egyelőre kérdéses, megjelenik-e ilyen technológia az Apple Watch 7 okosórán. Pedig nem ártana, ugyanis a Samsung azt híreszteli, hogy készen áll egy nem invazív vércukorszint-figyelő beépítésére a következő okosórájába (Galaxy Watch 4), ami még az idén megjelenik. Az viszont nem ismert, hogy a dél-koreai gyártó milyen technológiát használna ehhez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Így nézett ki az első Apple 1 számítógép, ami idén 45 éves

Az Apple I vagy Apple 1 személyi számítógépet 1976-ban kezdték el árusítani, 666,66 dollárért lehetett megvásárolni. Bár nagyon kezdetleges volt, egy montitort és egy billentyűzetet...

Az iPhone-felhasználók 90 százaléka frissített eddig iOS 14-re

Az Apple hivatalos számokat nem közölt, de a Mixpanel szerint nagyjából a felhasználók 90 százaléka frissített már. Frissítések terén sosem állt rosszul az Apple és...

Recent Comments