kedd, augusztus 3, 2021
Home Apple hírek Nem kell szúrás: újabb módszerrel mérné a vércukorszintet az Apple

Nem kell szúrás: újabb módszerrel mérné a vércukorszintet az Apple

Igen sokan fellélegezhetnének, ha a következő Apple Watch modellbe valóban bekerülne egy rég pletykált egészségügyi funkció, a vércukorszint szúrás nélküli mérése.

Nehézkes és költséges a rendszeres vércukormérés jelenleg, fájdalmas a szúrás és a nélkülözhetetlen tesztcsíkok sem olcsók. Azonban hamarosan megváltozhat ez, legalábbis erre utal az Apple egyik szabadalma. Talán felesleges is ragozni, hogy mennyire hasznos tulajdonságról van szó, ugyanis sok beteg pont az említett kellemetlenségek miatt nem méri rendszeresen a vércukorszintjét. Hosszú távon pedig akár meg is térülhet az Apple Watch ára, hiszen nem lesz szükség rendszeres tesztcsíkvásárlásra.

Az Apple be is nyújtott az Egyesült Államok szabadalmi hivatalához (USPTO) egy szabadalmi kérelmet (és három kapcsolódó variációt), amelyből kiderül, hogyan lehetne kikerülni az invazív mérést (és bár az Apple nem említi a vércukor szót, ilyen mérésre is lehetne használni). Az Apple úgynevezett abszorpciós spektroszkópia használatát tervezi, és a korábbi szabadalmaiban szereplő fény helyett terahertzes elektromágneses sugárzást használna a méréshez, azaz az óra egy nagyon rövid hatótávolságon működő rádióspektroszkópiai eszköz lenne.

© Phone Arena

„Az elektronikus eszköz adója elektromágneses (EM) hullámot bocsát ki a THz (terahertz) frekvenciasávban dinamikus környezetben. Az eszköz vevője visszavert EM hullámot kap a környezettől. Meghatározzuk a visszavert EM hullám spektrális válaszát, ami magában foglalja az abszorpciós spektrumokat. Ezek jelzik a környezetben lévő átviteli közeget. Az abszorpciós spektrumokat összehasonlítjuk a céltranszmissziós közegek ismert abszorpciós spektrumaival” – áll a szabadalomban. Az, hogy az Apple az Apple Watch helyett többször is elektronikus eszközre hivatkozik a kérelemben, azt jelzi, hogy szélesebb körben is alkalmazható lenne az eljárás.

Az elképzelés felvet néhány kérdést

A méréshez valamilyen nyílásra lenne szükség, ami csökkentheti a készülék víz elleni védelmét. Emellett a vércukorszint meghatározásnak igen pontosnak kell lennie, ugyanis komoly problémát okozhat az esetleg pontatlan eredményt követő inzulin bevitele – persze azt az Apple sem állítja, hogy kórházi betegek számára elérhető pontosságról van szó. Viszont a méréssel az Apple Watch folyamatosan figyelemmel kísérhetné a szinteket, és értesíthetné az óra viselőjét a jelentősebb változásokról.

Egy ilyen vizsgálat nagyon igénybe venné az óra akkumulátorát, azaz az eszköz a szokásosnál is sokkal gyorsabban lemerülhet. Az is kérdés, hogy az időmérő elég nagy-e ahhoz, hogy elférjen benne az összes szükséges alkatrész. Mindeközben az Apple Watch árának is emelkednie kellene.

Mindehhez azt is tudni kell, hogy az Apple már évek óta dolgozik a nem invazív vércukorszintteszteken, és egyelőre kérdéses, megjelenik-e ilyen technológia az Apple Watch 7 okosórán. Pedig nem ártana, ugyanis a Samsung azt híreszteli, hogy készen áll egy nem invazív vércukorszint-figyelő beépítésére a következő okosórájába (Galaxy Watch 4), ami még az idén megjelenik. Az viszont nem ismert, hogy a dél-koreai gyártó milyen technológiát használna ehhez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Furcsa hiba: minden előjel nélkül törhet el az új MacBook Pro kijelzője

Több felhasználó is arra panaszkodott, hogy az M1-es processzorral szerelt MacBook kijelzője minden különösebb erőbehatás nélkül, magától berepedt. Bármennyire is vigyáz valaki a...

Az Apple-vezér tényleg elküldte Elon Muskot a francba?

A Wall Street Journal újságírója, Tim Higgins által jegyzett Power Play: Tesla, Elon Musk and the Bet of the Century című könyv belső forrásokra...

Jó hír minden iPhone-osnak, aki szereti ránézéssel feloldani a telefonját

Míg korábban arról lehetett hallani, hogy az Apple visszahozná az ujjlenyomat-olvasót az iPhone-okra, a legújabb hírek inkább a Face ID, azaz az arcazonosítással...

Hiába méregdrága, kapkodnak utána: kiderült, melyik a magyarok kedvenc iPhone-ja – Pénzcentrum

Nincs már sok hátra az iPhone 12 Mininek itthon sem, hiszen az Apple június végén bejelentette, hogy leáll a gyártás, mivel a készülék nem...

Recent Comments