szerda, július 28, 2021
Home Apple hírek Nem szeretnénk Androiddá válni: elkezdődött az Epic Games kontra Apple per

Nem szeretnénk Androiddá válni: elkezdődött az Epic Games kontra Apple per

Hozzávetőlegesen három hétig fog tartani a Apple kontra Epic tárgyalása. Már az első napon nyilvánvalóvá tette az Apple: nem szeretne Androiddá válni.

Hosszú múltra tekint vissza a viszálykodást illetően az Apple és az Epic Games története, és a héten már a kaliforniai Oakland szövetségi bíróságon állnak szemben egymással a felek (ügyvédei).

A probléma kettőjük között még 2020 nyarán kezdődött, és a tárgya az Apple és az App Store gyakorlata. A nagysikerű Fortnite fejlesztője meg akarta kerülni az Apple (és vele párhuzamosan a Google) fizetési rendszerét, olyan játékverziót töltött fel az alkalmazás-áruházakba, amelyben a játékosok közvetlenül tőle tudtak vásárolni. A válasz erre az volt, hogy kitessékelték a játékot az App Store-ból és a Google Play Store-ból is, ami viszont komoly felhasználóiszám-vesztéssel járt.

© YouTube/Fortnite

Az Epic ügyvédei most azzal vádolják az Apple-t, hogy visszaélve a hatalmával, olyan ökoszisztémát hozott létre, amelyet a vállalat szigorúan ellenőriz, anélkül, hogy lehetővé tenné a fejlesztők számára, hogy saját üzleteket hozzanak létre az iOS rendszeren belül, és bevezessék a közvetlen fizetési rendszereket.

“Úgy tűnik, az Epic Games azt szeretné, hogy Android legyünk” – replikáztak az Apple ügyvédei, hozzátéve, hogy nem is szeretnének azok lenni. Épp a sokat kritizált, lezárt ökoszisztéma kiépítése teszi lehetővé az Apple számára, hogy blokkolja azokat a fenyegetéseket, amelyek amúgy sokszor együtt járnak az egyéb forrásokból származó letöltésekkel. Az ügyvédek azt is kifejtették, hogy épp az Apple ezen elkötelezettsége az oka annak, hogy annyian vásárolnak iPhone-t.

Nagytétű pókerjátékként jellemzi a pert Daniel Ives, a Wedbush befektetési bank elemzője a befektetőknek írt levelében, amelyből az Apple Insider idéz. Az elemző szerint az Apple törvényesen védi meg időről időre az App Store irányelveit, és ez most sem lesz másképp. Ha az Epic Games nyer, akkor a kétmilliárd dolláros Apple kénytelen lesz átalakítani rendkívül jövedelmező alkalmazásboltjának üzletpolitikáját, bár ennek – véli Ives – nagyon kicsi a valószínűsége, ugyanis az Apple alkalmazásdíj-struktúrája erődszerű, az Epic Games által keltett „zaj” ellenére.

Mindenesetre izgalmas hetek elé nézünk. Egyébként mindkét fél lemondott az esküdtszékről, így egyszemélyben a bíró, Gonzales Rogers fog dönteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Mindegy, hogy iPhone vagy óra, minden meglódult az Apple-nél

A legérdekesebb szám 21,74 milliárd dollár az Apple magyar idő szerint kedd éjjel kiadott, idei második negyedévre vonatkozó jelentésében. Ez nem a bevétel...

Sügérre ment, de iPhone-ot fogott egy amerikai horgász, majd Facebookon kikereste a tulajt

Jason Robinson véletlenül bukkant a tóba ejtett telefonra, amely egy képet is rejtett. Ez alapján azonosította be a tulajdonost, aki így visszakapta a...

Évek óta várt funkciót kaphat az új iPhone – mutatjuk | nuus.hu

Minden jel arra mutat, hogy az Apple idén ősszel érkező iPhone-jai Always –On Displayt is kapnak. Több szivárogtató is állítja már ezt. A cég...

Magyar fotós nyerte az idei iPhone Photography Awards-ot – Pixinfo.com

Idén is meghirdették a Nemzetközi iPhone Fotográfiai Díjat, amelyre – nevéből láthatóan – csak iPhone okostelefonnal készült képekkel lehetett nevezni. A zsűri döntése alapján...

Recent Comments