Home Iphone Saját modemet fejleszt az iPhone-okba az Apple, az Intel után a Qualcommot...

Saját modemet fejleszt az iPhone-okba az Apple, az Intel után a Qualcommot is leépítheti

Miután az Apple 2019-ben felvásárolta az Intel modemchip-üzletágát, az idei évben már bele is vágott az iPhone-okba szánt saját modem fejlesztésébe. A Qualcomm részvényei több mint 6 százalékot estek a hírre.

Miután az Apple nekilátott, hogy saját fejlesztésűre cserélje az Intel processzorait a Mac-ekben, egy másik beszállítóval való együttműködés végére is pontot tehet. A Bloomberg a vállalat ügyeit jól ismerő informátorokra hivatkozva azt írja, Johny Srouji, az Apple hardverfejlesztésekért felelős alelnöke csütörtökön arról beszélt a munkavállalóknak, hogy a jövőben saját modemek kerülnek majd az iPhone-okba a Qualcomm chipje helyett. A fejlesztés pedig már el is kezdődött.

A hírre érzékenyen reagáltak a Qualcomm befektetői, a cég részvényeinek árfolyama 6,3 százalékot esett. A Bloomberg szerint ugyanis a Qualcomm bevételeinek 11 százaléka származik az Apple-től, annak elvesztése nagy érvágás lenne a cég számára. A mobilokba szerelt modem a készülékek egyik legfontosabb alkatrésze, a felhasználó ezen keresztül tud telefonálni is mobilinternetezni.

© Apple/hvg.hu

Az Apple még 2019-ben adott 1 milliárd dollárt az Intel modemchip-üzletágáért, ami egyértelművé tette, hogy a jövőben saját maga fejlesztheti majd ezeket a vállalat. Srouji szerint az akvizíció nagy segítség volt, így ugyanis fel tudták állítani a hardver- és szoftvermérnökökből álló fejlesztői stábot.

Arról az Apple szakembere nem beszélt, hogy mikorra válthatják majd le a Qualcomm-féle egységeket, annyi viszont biztos, hogy a cupertinói vállalat 2019-ben egy hatéves szerződést kötött a vállalattal. Ennek értelmében az Apple-nek mindenképp meg kell fizetnie a licenszdíjat, ha használja a Qualcomm modemjeit, ha nem.

Az Apple stratégiája mindenesetre világosan látszik: egyre kevésbé akar más gyártóktól függeni. Az iPhone-okban már régóta saját processzorral dolgozik a vállalat, a nemrég bemutatott M1 chip pedig a cég számítógépei számára hozott igen komoly teljesítménynövekedést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Keresztbe tehet az Apple a Facebooknak – Mi lesz így a világ legnagyobb közösségi oldalával?

Közösséget építünk! Signature-előfizetőink számára egyedi online klubeseményt szervezünk, ahol profi befektetők mondják el, mi várható 2021-ben. További részletek ide kattintva. A Facebook...

Milliárdokra perelik Olaszországban az Apple-t a régi iPhone-ok miatt

Lassan már nehéz eldönteni, hogy termékeiről vagy az ellene indított perekről írnak-e többet az Apple esetében. Legutóbb egy olasz fogyasztóvédelmi ügynökség gondolta úgy,...

Elviszi a gyártás egy részét Kínából az Apple, Vietnámban és Indiában lesz az új gyártósor

Felpörgeti a gyártás átszervezését az Apple – állítják a cég ügyeit ismerő névtelen források. A cupertinói vállalat az iPhone-ok, az iPadek és a...

Állítólag elhagyja a Touch Bart az Apple az új MacBook Prónál, visszatér a MagSafe is

Az Apple egy jelentős MacBook Pro átalakítást tervez 2021 harmadik negyedévére, legalábbis a TF International Securities elemzője, Ming-chi Kuo írt kutatási...

Recent Comments