vasárnap, február 5, 2023
Home Iphone Szétszedték az új, olcsó iPhone-t, hogy megnézzék, mi van benne

Szétszedték az új, olcsó iPhone-t, hogy megnézzék, mi van benne

Talán még a szokott éves frissített modelleknél is jobban várták a felhasználók az elérhető áru iPhone SE immár harmadik iterációját. Március elején be is mutatták az új modellt, és most már azt is tudni, hogy mit pakolt bele az áráért az Apple.

Első ránézésre nem sokban különbözik az idei „jóárasított” iPhone SE a 2020-as elődtől. Persze azt tudjuk róla, hogy A15 Bionic chip dolgozik benne (amely a legújabb iPhone 13-ast is hajtja), és 5G-s kapcsolatra is alkalmassá tették. Ugyan 4 grammal könnyebb, mint a korábbi változat, viszont az ahhoz vásárolt tartozékok nagy többsége hozzá is passzol.

Ennyivel azért nem elégedtek mega PBK Reviews munkatársai, inkább darabjaira szedték az újdonságot, sőt még tételesen össze is hasonlították az elődjével. Egyértelműen kiderült, hogy bár a két modell sokban hasonlít egymásra, a belső összetevőikre ez már nem mondható el, így felesleges eltenni egy régebbi iPhone SE-t annak a reményében, hogy jó lesz majd alkatrész-pótlásnak.

© YouTube/PBK Reviews

A SlashGear külön is megemlíti az új modell akkumulátorát, miután korábban kissé leszólta (pontosabban „épp hogy elegendőként” emlegette). Azt viszont elismerésre méltónak találta, hogy az Apple 2018 mAh-sra növelte az akkukapacitást az előző modell 1821 mAh-járól. A gyakorlatban ez azt jelenti (legalábbis az Apple szerint), hogy az új iPhone SE további két órányi videólejátszást és akár plusz 10 órányi hanglejátszást kínál teljes feltöltéssel 2020-as testvéréhez képest. Ami külön is érdekes: a két generáció akkuja közel azonos méretű. Azonban eltérő az akkumulátorcsatlakozójuk, azaz a 2022-es iPhone SE akkuja nem kompatibilis a 2020-as modellével.

Ugyanolyan maradt viszont a kijelző hardvere. Az iPhone SE (2022) továbbra is a 4,7”-es, 750 x 1334 pixel felbontású IPS LCD panelt használja, és még a csatlakozók is változatlanok. Ennek ellenére a kijelzők cseréje a két különböző generáció között nem ment jól, ami jelentős érintőképernyős beviteli problémákat okozott. Ezt azonban elsősorban az Apple szoftverkorlátozásai, nem pedig hardverkompatibilitási problémák okozzák.

Az iPhone SE (2022) másik érdekes változása az új Qualcomm Snapdragon X57 modem, amely úgy tűnik, hogy az Apple számára készült (ugyanis nem található az amerikai chipgyártó honlapján). Ez a hardver segíti az iPhone SE (2022) újonnan hozzáadott 5G képességeit (bár a támogatás a 6 GHz alatti sávokra korlátozódik) – ez a funkció a 2020-as modellből hiányzott. A videó vége felé a PBK Reviews a javíthatóságról is szólt, s miután meglehetősen bonyolult műveletnek találta ezt, 10-ből (legkönnyebb javítás) csupán 5,5 pontot kapott az idei iPhone SE.

[embedded content]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Éhezik a HOLD!

Nem nagyon, de valamelyest. Óriási akciónk van ugyanis: ha most nyit nálunk Online Vagyonkezelés számlát, akkor az ön megtakarításának gyarapításán alig keresünk pénzt. A...

Még a zsebünkben is elfér?

Nem akar lemaradni az óriáscég. Az elmúlt évek során egyre több telefongyártó jelentkezett különleges kialakítású telefonokkal, tabletekkel. A Samsung a Galaxy Z Fold és...

Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat

A Galaxy S23 Ultrában egy 200 megapixeles kamera van, ami akár 100x-os zoommal is értékelhető képeket készít, Európából nézve a legfontosabb változás mégsem ez:...

Mire jó egy okosotthon és hogyan alakítsuk ki a rendszert a lakásunkban?

Az okosotthon már közel sem az a futurisztikus koncepció, ami pár évtizede még csak a távoli jövő különlegességének ígérkezett, hanem bárki által elérhető, hétköznapi...

Recent Comments