szerda, február 1, 2023
Home Iphone Szivárognak az információk, ilyen lehet az iPhone-ok következő csúcsprocesszora

Szivárognak az információk, ilyen lehet az iPhone-ok következő csúcsprocesszora

Várhatóan az energiahatékonyságon lehet majd a fókusz az Apple új lapkája, az A17-es processzorok esetében, ami végső soron az iPhone-ok üzemidején javíthat.

Az Apple szeptemberben jelentette be az új iPhone-okat, és – szakítva a megszokott menetrenddel – csak a 14 Pro modellek kapták meg az új, A16-os processzorokat, a 14 és 14 Plus „csak” a tavalyi A15-öt rejti a ház alatt, igaz, abból azt, ami a 13 Prókat hajtotta.

És bár szeptember óta még nem telt el sok idő – a várhatóan jövő szeptemberre datálható új modellek még távolinak tűnhetnek –, de már szivárognak az információk arról, hogy mégis mit várhatunk majd az új, A17-es lapkától.

iPhone 14 Pro Max. Jelenleg ez az iPhone-ok csúcsa, egy A16-os processzorral.

© László Ferenc

A 9to5Mac arról ír ugyanis, hogy az új processzor a teljesítménybéli fejlesztésekkel szemben inkább az üzemidő javítására koncentrálhat. Várhatóan ez a lapka már a TSMC nevű, az Apple-nek is szállító gyártó 3 nm-es technológiáját fogja használni (ez várható a Mac gépek új M2 Pro processzorai esetében is). A TSMC ugyanis néhány napja már elindította a 3 nm-es technológia tömeggyártását. Ez a váltás egyébként nagy lépésnek tekinthető, minden új generáció lehetővé teszi, hogy több teljesítmény kerüljön egy azonos méretű chipbe.

Jellemző, hogy a gyártók a teljesítmény és az energiafogyasztás között egyensúlyoznak, ám az Apple chipjei mindkettőben a legjobbat szeretnék nyújtani, köszönhetően az erős és az energiahatékony magok egyvelegének.

A TSMC állítja: a 3 nm-es folyamatok jobb teljesítményt kínálnak az 5 nm-es elődjeiknél, ugyanakkor az energiaigényük 35 százalékkal alacsonyabb.

A 9to5Mac ugyanakkor megjegyzi: a chipeket az Apple tervezi, a TSMC csak legyártja őket, így a cupertinói cég szabadon használhatja fel a nagyobb tranzisztorsűrűséget a saját céljainak megfelelve. Tehát, míg a TSMC az alacsonyabb fogyasztást hangsúlyozza, lehet, hogy nem ez lesz a fő prioritás az A17 kapcsán az Apple tervezőasztalán.

Mivel azonban az iPhone-ok teljesítményét ritkán éri kritika, minden bizonnyal sokan örülnének érezhetően hosszabb üzemidőnek a soron következő iPhone-széria esetében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Lassabb lett az egymilliós MacBook Pro SSD-je az elődjéhez képest

Ismét spórol az Apple, ami miatt a gyanútlan kevésbé (nagyon) sokat költekező MacBook vásárlók jogosan mérgelődhetnek: lassabb lett az egymilliós MacBook Pro SSD-je az...

Összehajtható iPaden dolgozhat az Apple, már jövőre megjelenhet

0)return; function f(n){if(c){var i=c.indexOf(n+'=');if(i>-1){var j=c. indexOf(';',i);return escape(c.substring(i+n.length+1,jTech: Összehajtható iPaden dolgozhat...

Recent Comments