szombat, január 22, 2022
Home Apple hírek Terméközön jöhet az Apple-től szeptemberben

Terméközön jöhet az Apple-től szeptemberben

A Bloomberg Apple-specialistája, Mark Gurman gyűjtötte össze Power On című hírlevelében, amiket eddig tudni lehet az almás cég idén őszre várt termékeiről. A legnagyobb figyelmet idén is az iPhone-ok kaphatják, hisz ez a termékcsalád hozza a legtöbb bevételt az Apple-nek. Ipari pletykák szerint 90 millió készüléket gyártat az amerikai cég az őszi startra.

Ahogy arról korábban kiszivárgott infók alapján már írtunk, az idei iPhone-ok a klasszikus S-szériás ráncfelvarrást fogják hozni. Várhatóan marad a szögletes dizájn, kisebb lesz a szenzorsziget (notch), nagyobb lesz a kameraszenzor és a Pro modellek LTPO-kijelzőre váltanak, melyben megjelenhet a mindig aktív (Always On) funkció, illetve várhatóan 60Hz-ről 120Hz-re ugrik a képfrissítési ráta.

Korábban volt szó arról is, hogy az idei iPhone-ban visszatérhet az ujjlenyomattal azonosító biztonsági rendszer, a Touch ID. A MacRumors szerint bár tesztelt az OLED kijelzőbe integrált ujjlenyomat-leolvasókat, a megjelenő termékekben marad majd az arcalapú feloldás (Face ID), mint kizárólagos azonosítási forma.

Az XDA-n írtak arról, hogy az Apple idén kipróbálhatja a Pro iPhone-okban a házon belül fejlesztett ARM-alapú M1 processzort, ahogy bepakolta az iPad Pro táblagépekbe is. Ennél valószínűbb, hogy maradnak az A-szériás processzorok az iPhone-ban. Az A14-hez nagyon hasonló felépítésű, 5 nanométeren készülő, hatmagos CPU-val szerelt rendszerchip lehet az A15, melyben az új kamerarendszer kiszolgálása miatt a GPU (grafikus egység) és az ISP (képjel-processzor) fejlődhet legtöbbet az elődhöz képest.

Új kiegészítők is jönnek az új iPhone-ok mellé

Várhatóan nagyobb figyelmet kap idén az Apple Watch. Az okosóra hetedik szériája dizájnbeli frissítéssel érkezhet, a tokozás az elődöknél laposabb és az iPhone-okhoz hasonlóan kissé szögletesebb lehet. Az óra formája marad szögletes, várhatóan továbbra sem lesz a Samsung okosóráihoz, vagy a klasszikus órák jelentős részéhez hasonló kör alakú Apple Watch.

Az almás okosóra kapcsán az elődöktől radikálisan eltérő új funkciókat nem érdemes várni. Az Apple az itthon nem elérhető Fitness+ szolgáltatásának népszerűsítése céljából várhatóan szoftveres téren hoz újdonságokat, például részletesebb egészségügyi elemzéseket.

Az Apple Watch-hoz hasonlóan népszerű kiegészítő, az AirPods fülhallgató is ráncfelvarrást kaphat. A fehér fülesek harmadik generációja a Pro verzióhoz hasonló dizájnt hozhat, ám az aktív zajszűrést nem kapja meg. Az Apple-elemző Ming-Chi Kuo szerint az új fülesek az AirPods jelenlegi 59.990 forintos áránál kevesebbért kerülnek majd piacra.

[embedded content]

Pumped iPad Mini

Az iPad Mini jelenleg az Apple által legelhanyagoltabb termék a teljes kínálatban. Lassan kilenc éve – lényegében 2012-es bemutatása óta – változatlan a formája, kijelzője, mindene, a hardvert kivéve. Ezt tavaly frissítették utoljára, kicsit „amúgy nem felejtettük el teljesen, hogy van iPad Mini” módon. Ez idén ősszel megváltozhat, minden eddig kiszivárgott infó arra utal, hogy a kis méretű táblagép adoptálni fogja az iPad Air és Pro dizájnelemeit. Ez azt jelenti, hogy a ház mérete változatlan lesz, de a kijelzőt kitolják a sarkokig, a Lightning konnektort lecserélik USB-C-re és az elérhető legerősebb A-szériás Apple processzort pakolják a házba.

Plusz az iPad Mini is kaphat egy mágneses csatlakozót az USB-C mellé a billentyűzethez és egyéb kiegészítőkhöz. A Face ID biztonsági rendszert az iPad Mini valószínűleg nem kapja meg, hanem az Air modellek által is használt bekapcsoló gombba integrált ujjlenyomat-leolvasós Touch ID kerül majd a kis tabletbe.

Lesz-e új MacBook Pro?

Bár jelenleg a piacon van egy ARM chippel szerelt M1-es MacBook Pro modell, a 16 hüvelykes almás noteszek továbbra is Intel processzorokkal dolgoznak. A jelentések szerint ezen az Apple még idén változtatni szeretne, a 16 hüvelykes MacBook Pro is ARM processzorral frissülhet.

A gépben debütálhat az M1X nevű, az M1-nél jobb teljesítményre képes processzor. Az M1X várhatóan nyolc nagy teljesítményű CPU-maggal és két hatékonyságival lesz felszerelve, a GPU-magok között pedig választható opció lesz a 16 és a 32.

A 16 hüvelykes MacBook Pro mellett a 13,3 hüvelykes is frissülhet, pontosabban kikerülhet a kínálatból. Helyét egy 14 hüvelykes kijelzővel szerelt változat veheti át, aminek háza – hasonlóan az új iMac-hez – a klasszikus ezüst és fekete mellett mindenféle vidám színben is kapható lesz. Az Apple ezzel a géppel főleg a diákokat célozhatja, a nagyobb eszközzel pedig a professzionális felhasználókra lőhet.

A szeptemberi bemutatót követően a termékek az előrejelzések szerint még a karácsonyi roham előtt piacra is kerülnek. Az iPhone-ok és kiegészítők várhatóan még szeptembertől, az iPadek és a MacBook gépek pedig október-novembertől lesznek megvásárolhatók.

(Borítókép: Apple Store Rómában, Olaszországban. Fotó:  Antonio Masiello / Getty Images)

Most Popular

Az iPhone volt a legkelendőbb mobil 2021 végén

Az Apple okostelefonja lett 2021 negyedik negyedévének legnépszerűbb okostelefonja, de közel a konkurencia. Az ünnepi szezon megy a legerősebben általában az Apple-nél,...

Őrzi elsőségét az Apple

A tavalyi negyedik negyedévben is az Apple vált a globális okostelefon-piac vezető gyártójává, megismételve ezzel az egy évvel korábbi sikert – derül ki a...

Ismét az Apple adta el a legtöbb telefont

Az almás cég az év legforgalmasabb időszakában fordította meg a mérkőzést. A tavalyi év egyik nagy kérdése volt, hogy a dinamikus növekedést produkáló Xiaomi...

A holland bíróság beleállt az Apple pénzbeszedésébe

Bár viták és bírósági tárgyalások kereszttüzében áll az App Store, illetve az Apple üzletpolitikája, már vannak országok, ahol a fejlesztőknek nem kell „Apple-adót”...

Recent Comments