Home Iphone Teszt és rengeteg fotó: kipróbáltuk a legolcsóbb és az eddigi legjobb iPhone-t

Teszt és rengeteg fotó: kipróbáltuk a legolcsóbb és az eddigi legjobb iPhone-t

Az Apple idén visszatért a normál kerékvágásba és már szeptember közepén leleplezte új okostelefonjait. A kompakt méretben komoly teljesítményre vágyóknak készült az iPhone 13 mini, ami felett a minden tekintetben arany középútnak tekinthető iPhone 13 található. A komolyabb kamerás produkcióra vágyóknak ott az iPhone 13 Pro, a nagykijelzős élvezetek kedvelői számára pedig az iPhone 13 Pro Max lehet az ideális választás.

Ezúttal a termékskála két végét mutatjuk be részletesen, vagyis nyúzópróbán a legújabb mini és Pro Max.

5,4 vs. 6,7 col

© László Ferenc

iPhone 13 mini

2020-ban nagyot szólt az aktuális iPhone SE-nél kisebb és könnyebb készülékházban relatíve méretes kijelzőt és csúcskategóriás hardvert felvonultató iPhone 12 mini. Az eladási mutatók viszont végül nem az elvárások szerint alakultak, melynek következtében jövőre állítólag már nem lesz 14 mini, most viszont kaptunk még egy nekifutást, elkészült ugyanis a 13 mini.

Az ötféle színben készülő újdonság dizájnja szinte semmi sem változott. Szabad szemmel nehezen lehet észrevenni, hogy 7,4-ről 7,7 milliméterre nőtt a vastagság, mint ahogy a 135-ről 140 grammra gyarapodott tömegről is leginkább csak a patikamérleg árulkodik.

Még mindig nagyon kicsi

© László Ferenc

Fényes hátlap

© László Ferenc

A hajszálnyival nagyobb méret és tömeg annak tudható be, hogy az Apple a vásárlói visszajelzések alapján megnövelte az akkumulátor méretét. A közel 10 százalékkal nagyobb teleptől világmegváltás nem várhatunk, azonban sokan talán majd éppen emiatt tudják majd kitolni a használati időt egy teljes napra, és nem kell már a kora esti órákban töltőre dugniuk a készüléket.

Töltőfej továbbra sincs az alapcsomagban – és persze gyanítható, hogy többé már nem is lesz. A külön megvehető 20 W-os egységért 8 ezer forintot kér a gyártó. Negatívum, hogy idén sem a vezetékes, sem a vezeték néküli töltés nem lett gyorsabb.

© László Ferenc

A kijelző mérete és felbontása, illetve 60 Hz-es frissítési sebessége változatlan maradt, ellenben erős napsütésben jól jön a közel 30 százalékkal nagyobb fényerő. A kijelzősziget ugyan 20 százalékkal kisebb lett, és bár széltében zsugorodott, magasságában kicsit jobban belóg a panelbe, mint eddig, és arányaiban véve továbbra is a mini esetében rondít bele a legnagyobb mértékben a vizuális élvezetekbe.

Az elődtől leginkább az átvariált elhelyezkedésű hátsó kamerák tekintetében lehet megkülönböztetni a 13 minit. A főkamera megkapta azt a szenzormozgatásos stabilizálást, amit tavaly még csak a 13 Pro Max tudott, és ami elsősorban rossz fényviszonyok mellett jelent előnyt.

Újdonság a teljes sorozat által támogatott fotografikus stílusok megjelenése: ezek kicsit többek egyszerű filtereknél, mert a felvételek adott részeire eltérő hatást gyakorolnak. Így fordulhat elő, hogy az eltérő hangulatú fényképeken a bőrtónus stabilan életszerű marad.

Nincs optikai zoom

© László Ferenc

Lidarszkenner és telefotó-kamera továbbra sincs, a nagylátószögű kamerát pedig nem vértezték fel autofókusszal.

Az iPhone 12 minit sem éreztük lassúnak, de a már kapásból iOS 15-ös oprendszert futtató utódja még fürgébb lett, köszönhetően az A15 Bionic chipnek. Remek dolog, hogy a flashmemória kapacitását megduplázták, a 64-esből így lett 128 GB-os, a 128-asból 256-os, a 256-osból pedig 512-es. Bővíthetőség nem volt, nincs, és várhatóan nem is lesz, a vízállóság továbbra is biztosított.

Kompakt doboz, parányi készülék

© László Ferenc

iPhone 13 Pro Max

Pro Max fronton még nehezebb megkülönböztetni egymástól a tavalyi és az idei modellt, jelen esetben ugyanis a hátsó kamerák elhelyezkedése sem változott. A vastagság ez esetben is 0,3 milliméterrel növekedett, ami bocsánatos bűn, ellenben a 238 grammra gyarapodott tömeg már sokaknál kiverheti a biztosítékot.

A kijelző felbontása és mérete maradt a régi, és ahogy eddig, úgy most is 53 százalékkal nagyobb hasznos felületet kapunk egy Pro Maxtől, mint egy minitől. A fényerő 25 százalékkal nőtt, de tapasztalataink szerint a Samsung Galaxy S21 Ultra képe minimálisan jobban látható erős napsütésben.

iPhone 13 Pro Max vs. Galaxy S21 Ultra

© László Ferenc

iPhone 13 Pro Max vs. Galaxy S21 Ultra

© László Ferenc

Az androidos táborban már nem újdonság, az Apple viszont csak most vezette be a 120 Hz-es adaptív frissítést, ami miatt a Pro készülékeken még az eddiginél is finomabb, gördülékenyebb a képi megjelentés. A képernyőbe belerondító notch még a zsugorítást követően is nagynak mondható. Állandóan bekapcsolat készenléti képernyős (AOD) funkciót továbbra sem kapunk.

Az akkumulátor kapacitása közel 20 százalékkal nőtt, ami a hatékony működésű chipsettel kiegészítve a 120 Hz-es frissítés ellenére is érezhetően hosszabb üzemidővel kecsegtet. Egynapos üzemidőt még a legkomolyabb nyúzás mellett is simán hoz a technika, a 2 nap pedig minden eddiginél könnyebben elérhető. Számszaki érdekesség, hogy aksikapacitás fronton az idei Pro Max 96 százalékot ver a tavalyi minire.

Nagy tenyér kell hozzá

© László Ferenc

iPhone 13 Pro Max vs. Galaxy S21 Ultra

© László Ferenc

Kár, hogy egy teljes töltés körülbelül 1,5 órán át tart akkor, amikor a Xiaomi már a középkategóriában kínál olyan 120 W-tal tölthető telefont, melynek a 13 Pro Maxénél nagyobb telepe alig 17 perc alatt kompletten feltölthető. Annak sem tudunk örülni, hogy maradt a Lightning port, pedig más termékeken már USB-C-t használ a gyártó.

Az USB 2.0 sebességre képes Lightning aljzat halálos ítéletét az EU írhatja alá azzal, hogy hamarosan kötelezővé teheti az egységes, még pedig USB-C formátumú töltők használatát.

A 7,5-15 W-os vezeték nélküli töltés ugyancsak erősen túlhaladott technika, és ha végre a reverse charging technológia is elérhető lenne, akkor akár egyszerűen a telefon hátára helyezésével is tölthetnénk az AirPodsokat.

© László Ferenc

Sierra Blue az új színváltozat neve

© László Ferenc

A 6-os wifi szélvészgyors és a teszt során a Telekom és a Telenor hálózatán is kiváló, több 100 Mbit/s-os mobilnet sebességeket mértünk. Újdonság, hogy immár akár két eSIM-et is támogatnak a 13-as iPhone-ok, vagyis a dupla SIM-es konfigurációt egy az eddigitől eltérő módon is meg tudjuk valósítani.

Idén chipset tekintetében eltérnek egymástól a normál és a Pro modellek, melyek közül az utóbbiakban négy helyett öt grafikusmag található. A CPU sebesség tavalyhoz képes 10-20 százalékkal nőtt, grafikai fronton viszont 50 százalék körüli a növekmény, amire eddig nem nagyon volt példa. Az iPhone 13 Pro Max minden körülmények mellett szupergyors, az összes riválisának alaposan feladja a leckét.

A főkamera a gyártó szerint az eddiginél 2,2-szer több fényt képes magába engedni, amit nehéz lemérni, mindenesetre rossz fényviszonyok mellett javult a képminőség, még ha nem is kétszeres amplitúdóval. A nagylátószögű kamera is fényerősebb lett, és legalább ilyen fontos változás, hogy végre autofókuszt is kapott. Remek a 2 centiméteres tárgytávolságot biztosító makró mód, viszont jó lenne, ha ezt adott esetben manuálisan lehetne ki-bekapcsolni.

Alapzoom

© László Ferenc

Makró mód

© László Ferenc

A telefotó egység optikai zoomja 2,5x-es helyett immár 3x-os nagyításra képes, ami mellől viszont hiányzik egy, a konkurencia által is használt 5-10 x-es periszkópos modul. Újdonság, hogy az éjszakai mód immár az összes kamera, így a zoom modul esetében is elérhető, a digitális zoom átfogása pedig 12x-ről 15x-re nőtt.

Nagylátószög

© László Ferenc

Főkamera

© László Ferenc

3x-os optikai zoom

© László Ferenc

15x-ös digitális zoom

© László Ferenc

Az összes 13-as készülék tudja az úgynevezett filmszerű módot. Ennek lényege, hogy videózás közben a szereplők arca között automatikusan vált a fókusz, annak megfelelően, hogy éppen ki néz a kamerába, illetve a fókusz utólagosan is állítható. Mindez meg van spékelve a portréfotókról már ismerős mélységélesség effekttel, ami azért a videók esetében nem olyan pontos, mint a fotóknál.

Negatívum, hogy a filmszerű mód esetében 1080p/30 fps jelenti a plafont, 4K-t ebben a formában nem kapunk. A legjobb képminőséggel kecsegtető ProRes videók már 4K felbontásúak, de mivel rengeteg helyet foglalnak, 128 GB-os készülékek esetében be kell érjük Full HD minőséggel. A 128-as, 256-os és 512 GB-os verziók mellé idén becsatlakozott az 1 TB-os csúcsmodell, melyért 216 ezer forinttal többet kérnek el, mint az alapmodellért.

13 mini vs. 13 Pro Max

© László Ferenc

Konklúzió, árak

A külsőt illetően idén már-már botrányosan kevés változásnak lehetünk tanúi, az Apple ezzel úgy volt, hogy a bevált recepten inkább nem változtatott. A borítás alatti technika viszont annál többet változott, melyek közül kiemelendő a szupergyors és hatékony működésű chipset, a nagyobb akkumulátor és a továbbfejlesztett akkumulátor.

Magas labdaként viszont itt pattog előttünk a lomha töltés, a még zsugorítás után is túl nagy notch, vagy a még mindig csak 3x-os optikai zoom, hogy csak néhányat említsünk azon problémák közül, melyeket egy a világ szinte összes pénzén üldögélő, innovatívnak mondott mamutcégnek már réges-régen meg kellett volna oldania.

Örvendetes tény, hogy tavalyhoz képest, ha minimálisan is, de végre csökkentek az iPhone-árak, ráadásul egyes esetekben ezzel párhuzamosan nőtt a memória mennyisége. (Itt végigfuthatja a magyar árlistát.)

© László Ferenc

Legolcsóbban 295 ezer forint ellenében lehet új almás mobilunk, ennyibe kerül ugyanis egy 128 GB-os iPhone 13 mini. A kicsit nagyobb méretben lényegében ugyanezt a hardvert felvonultató iPhone 13 335 ezer forinton nyit, melynek kamerában erősebb Pro változata 425 ezer forinttól indul.

Az iPhone 13 Pro Max minimum 465 ezer forint ellenében vihető haza, az 1 TB-os új csúcsmodell árcéduláján 681 ezer forintos összeg szerepel. Viszonyításképp, az év elején 480 ezer forinton nyitott 128 GB-os Galaxy S21 Ultrát mostanság 400 ezer forint magasságában jegyzik.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Most Popular

Teszt és rengeteg fotó: kipróbáltuk a legolcsóbb és az eddigi legjobb iPhone-t

Az Apple idén visszatért a normál kerékvágásba és már szeptember közepén leleplezte új okostelefonjait. A kompakt méretben komoly teljesítményre vágyóknak készült az iPhone 13...

Videón, ahogy kalapáccsal mennek neki egy iPhone 13 Prónak | 24.hu

Egy újabb csúcs-iPhone újabb brutális stressztesztet jelent a TechRax nevű YouTube-videósnak, aki kíváncsi volt arra, mennyire bírja a strapát az iPhone 13 Pro. Az...

Az Apple üzeni: pórul járhat, aki nem hivatalos helyen javíttatja az iPhone 13 kijelzőjét

Kissé erőszakos módon próbálja az Apple elérni, hogy még csak véletlenül se vigye valaki nem hivatalos szervizbe az iPhone 13 készülékét, ha annak...

Előreléptek kamerában a 13-as iPhone-ok

Hirdetés Amikor a teljesítmény nem kérdés, és a különféle operációs rendszerekhez a felhasználók ragaszkodnak, kamerában hozhat egy-egy újdonság előrelépést, és...

Recent Comments