Home Iphone Teszten a mindent verőnek ígérkező iPhone 12 Pro Max – és a...

Teszten a mindent verőnek ígérkező iPhone 12 Pro Max – és a budapesti 5G

“Leg…leg…leg…” címmel 1982-től kezdve 17 évig futott Rózsa György rekordokkal foglalkozó népszerű műsora a Magyar Televízióban. És hogy mi köze ennek a ma már retró tévés produkciónak jelen tesztünk okostelefon kategóriás alanyához? Konkrétan a “leg”-ek mennyisége.

Legnagyobb. Legnehezebb. Legszebb kijelzős. Legjobb képminőségű. Legnagyobb zoomos. Leghosszabb üzemidejű. Legdrágább.

Elég ennyit tudni, és pillanatok alatt képbe kerülhetünk azzal kapcsolatban, hogy körülbelül mi emeli ki a többi új iPhone 12 közül a Pro Max nevezetű abszolút csúcsmodellt.

© László Ferenc

Nagy, nehéz

A boltokba korábban megérkezett iPhone 12-t és iPhone 12 Prót bemutató tesztünkben részletesen foglalkoztunk azzal, hogy mostantól miért kicsi az almás mobilok doboza, és hogy ténylegesen mi állhat a töltő, illetve a fülhallgató elhagyása mögött. E tekintetben az iPhone 12 Pro Max sem különbözik a társaitól: kompakt dobozban érkezik, egyetlen USB-C/Lightning kábel társaságában.

És igen, az idei Pro Max tényleg nagy, minden korábbi iPhone-nál hatalmasabb. A hosszúság és a szélesség is nőtt, cserébe viszont kicsit vékonyabb lett a telefon, melynek hátának síkjából jelentősen kiemelkedik a méretes kamerasziget. A 226 grammos tömeg változatlan maradt tavalyhoz képest, vagyis még mindig tetemes.

© László Ferenc

Ne gondoljuk azonban, hogy a 12 Pro Maxnél nincsenek nagyobb telefonok. A Samsung idei mainstream csúcsmobilja, a Galaxy S20 Ultra ugyan némileg keskenyebb, de jelentősen hosszabb és vastagabb kialakítású, vagyis a “mindent bele” életérzésnek nemcsak az Apple-nél, hanem más gyártóknál is a gigantikus méret az ára.

A rozsdamentes acél készülékház a többi új iPhone-hoz hasonlóan visszakanyarodott az évekkel ezelőtti szögletesebb, lapos oldalfalas iskolához. És ez nemcsak a kisebb almás mobilokon, hanem a legnagyobbon is üdítően hat. A vízállóság javult a 11 Pro Maxhez képest, a kezelhetőség, illetve a remek minőségű sztereó kihangosítás viszont lényegében változatlan maradt.

© László Ferenc

Képesség

Az OLED technológia miatt végtelen kontrasztarányú, hatalmas betekintésű szögű és vibráló színekkel szolgáló érintőkijelző 6,7 colos képátlójú, vagyis közel 7 százalékkal nőtt a felülete az elődhöz képest, de még így is elmarad 4 százalékkal az S20 Ultrától. A notch sajnos maradt, és még mindig jelentős területet rabol el a hasznos kijelzőfelületből. Biometrikus azonosításra a már jól ismert Face ID szolgál, ujjlenyomatszenzort nem kapunk.

A kávák vékonyabbak lettek, a 19,5:9-es képarány kevésbé hosszúkás a high-end mobiloknál megszokotthoz képest, a fényerő hatalmas, és a kijelző képe még erős napsütésben is remekül látható. A felbontás nem rekordmagas, ezzel együtt a képminőségre egyáltalán nem lehet panaszunk.

Ezt erősíti meg a tény, hogy a DisplayMate nemrégiben a legjobb okostelefon-kijelzőnek kiáltotta ki a 12 Pro Maxben lévő panelt. Még akkor is, ha az a legfrissebb trendektől nem 90-120 Hz-es, hanem csak oldschool 60 Hz-es frissítésű. (Egy másodperc alatt annyiszor frissül a képernyő.)

Apple iPhone 12 Pro Max vs. Huawei Mate 40 Pro

© László Ferenc

Képalkotás

Az egy első és három hátsó kamerából álló kvartett összes tagja 12 megapixeles. Közülük a frontkamera és nagylátószögű modul mind a négy új iPhone-on ugyanolyan, a sötétben történő fókuszálását, illetve éjszakai portrét lehetővé tevő LiDAR modul viszont csak a 12 Prón és 12 Pro Maxen található. Utóbbi két készülék kiváltsága továbbá a telefotó kamera, de a 12 Prónak és a 12 Pro Maxnek mind a telefotó-, mind pedig a főkamerája különbözik egymástól.

Jelen tesztalanyunk főkamerájában egy a többi iPhone-ban lévőnél 47 százalékkal nagyobb képszenzor található, ami rossz fényviszonyok mellett jön a legjobban. A lapka konkrétan 43 négyzetmilliméteres, vagyis azért a Samsung és a Huawei által használt 69-75 négyzetmilliméteres szenzorok még mindig sokkal nagyobbak nála. Azok viszont nem rendelkeznek szenzormozgatásos képstabilizálással, mint ahogy a 12 Pro testvérmodell sem.

© László Ferenc

A 12 Pro Max minden körülmények mellett kiváló képeket rögzít, de nem sokkal jobbakat, mint az olcsóbb testvérei, a legnagyobb különbség éjszakai körülmények mellett fedezhető fel. A Smart HDR 3 remek nagy dinamikatartományú fotókat eredményez, megkapjuk a 12 Pro-féle Apple Pro RAW támogatást, illetve az összes 12-es iPhone-hoz hasonlóan már az előlapi és a nagylátószögű kamera is tudja az éjszakai módot. 8K videófelvevő nincs, de nem igazán hiányzik, a 4K/60 fps-es Dolby Vision rögzítés mindkét Prón elérhető.

Hiába kommunikálja az Apple félreérthető módon “ötszörös optikaizoom-tartományú”-nak a 12 Pro Maxet, annak hagyományos értelemben vett optikai zoomja 2,5x-es. Vagyis csak minimális az előrelépés a tavalyi iPhone-ok, illetve a 12 Pro 2x-es nagyítási értékéhez képest, akkor, amikor a legtöbb rivális már 4-5x-ös, vagy adott esetben 10x-es optikai zoomnál jár. Sőt, akad olyan készülék, melyben jól megfér egymás mellett egy 3x-os és egy 10x-es telefotó egység.

© László Ferenc

Summa summarum, az iPhone 12 Pro Max jelenleg az Apple-nél egyértelműen a csúcsot képviseli képalkotás fronton, de azért abszolút értékben véve akadnak nála komolyabb kamerás mobilok is. A DxOMark toplistáján cikkünk írásakor a negyedik helyen található a készülék.

Nagylátószög

© László Ferenc

Főkamera

© László Ferenc

2,5x-es zoom

© László Ferenc

Nagylátószög

© László Ferenc

Főkamera

© László Ferenc

2,5x-es zoom

© László Ferenc

Sebesség, akkumulátor

Mivel mind a négy új iPhone-ban ugyanaz a legmodernebb gyártástechnológiával készülő A14 Bionic chipset található, a legolcsóbb és legkisebb iPhone 12 mini éppúgy villámgyors, mint a legdrágább és legnagyobb iPhone 12 Pro Max. Időtállóság fronton némi előnyt jelent a Pro modellek 4 helyett 6 GB RAM-ja, illetve a Prók alapmodellje nem 64, hanem 128 GB flashmemóriát vonultat fel.

Memóriabővítési lehetőség sosem volt, nincs és várhatóan nem is lesz. Wifiből a leggyorsabb 6-os, Bluetoothból pedig az 5-ös szabvány támogatott.

© László Ferenc

Az akkumulátor mintegy 7 százalékkal kisebb kapacitású, mint az elődben, azonban a hatékonyabb működésű hardver miatt az üzemidő nem csökkent. És ha a lehető leghosszabb üzemidejű új iPhone-t keressük, akkor bizony nagyon jó helyen járunk: a 12 Pro Max körülbelül 20 százalékkal bírja tovább, mint a 12 Pro. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a 12 Pro Max még erős nyúzás mellett sem merül le a nap végére, óvatos duhajkodás mellett pedig akár a két nap is benne van a pakliban.

A 8 ezer forintos áron kapható 20 W-os töltőfejjel 35 perc alatt lehet 0-ról 50 százalékra tölteni az aksit, szemben a 12 Pro 30 perces szintidejével. Nem rossz, de nem is jó ez a sebesség akkor, amikor már jelentősen olcsóbb mobilok nagyobb telepét hasonló idő alatt 100 százalékra lehet tölteni. Wireless fronton még rosszabb a helyzet, hiszen a MagSafe-en 15 W-tal, Qi-n pedig mindössze 7,5 W-tal tölthető iPhone 12 Pro Max androidos riválisai már 40-50 W-tal táplálhatók vezeték nélküli módon.

© László Ferenc

5G

A leghosszabb üzemidő akkor hozható, ha nem a legmodernebb 5G, hanem az eggyel korábbi és szélesebb körben elérhető 4G mobilnetet használjuk. Hétköznapi felhasználási körülmények mellett körülbelül 10-20 százalékkal hosszabb a 4G melletti üzemidő. Sőt, amikor például nagyfelbontású YouTube-videót nézünk, akkor 5G-n kétszer olyan gyorsan is merülhet a telep, mint 4G-n.

Ezzel az Apple is tisztában van, így gondoskodott egy olyan üzemmódról, mely csak akkor használja ténylegesen az 5G-t, ha valóban szükség van a legnagyobb tempóra, viszont a telefon ilyenkor 4G adatkapcsolat esetén is 5G-t jelez ki. Szerencsére ha nem kérünk ebből az egészből, akkor bármikor teljesen kikapcsolható az 5G. Ami egyébként brutálisan gyors.

© László Ferenc

A 12 Pro Maxet a Vodafone budapesti 5G-hálózatán teszteltük. A lefedettség egyelőre még a fővárosban is messze van a teljestől, de azért sok helyen már elérhető a legújabb technológia. Tucatnyi helyszínen mértünk sebességet, és azt tapasztaltuk, hogy az 5G mindenhol jelentősen nagyobb adatátviteli sebességet biztosított, mint az ugyanott elérhető 4G.

A legnagyobb sebességet az Országháztól nem messze mértük, ahol 553 Mbit/s-os értéket regisztráltunk, miközben ugyanitt 4G-n 85 Mbit/s volt a csúcssebesség, ami 6,5x-es különbséget jelent, de volt olyan helyszín, ahol csak 1,5x-es volt az 5G előnye. Válaszidő fronton is tarol az 5G, a legalacsonyabb, vagyis legjobb érték 10 milliszekundum volt, szemben a 4G-n tapasztalt 17 milliszekundumos rekorddal. De ezen a fronton még ráfér a fejlesztés az újabb technológiára, hiszen az 5G 1 milliszekundumos válaszidőt is nyújthat.

© László Ferenc

Konklúzió, árak

+ : általánosan kiváló minőség, fürge működés, gyönyörű kijelző, remek kameraszett, korrekt üzemidő, gyors 5G és wifi 6.

: nagy méret és tömeg, méretes szenzorsziget, 60 Hz-es képfrissítési ráta, szerény optikai zoom, nem túl gyors töltés, magas ár, feláras töltő és fülhallgató.

Nem kérdés: az iPhone 12 Pro Max az Apple valaha készült legnagyobb tudású okostelefonja. Azt viszont nem állítanánk, hogy mindenki számára a legjobb választás. Egyrészt a sokak számára már kezelhetetlenül nagy méret, másrészt a minden korábbinál magasabb vételár miatt. És bár elismerjük a készülék érdemeit, az Apple-nek ezért az árért cserébe több területen is illett volna komolyabban fejlesztenie.

Az iPhone 12 Pro Max minimum 480 ezer forintba kerül, mely összeg ellenében egy 128 GB-os készülék lehet a miénk. A 256-os, illetve 512-es kivitel árcéduláján rendre 524 ezer, illetve 612 ezer forintos összeg olvasható.

A riválisok közül a 12/128 GB-os Samsung Galaxy S20 Ultra 400 ezer forintba kerül, a 12/256 GB-os Samsung Galaxy Note20 Ultráért pedig 460 ezer forintot kérnek el. A 8/256 GB-os Xiaomi Mi 10 Prót 350 ezer forintos áron jegyzik, a Google-szolgáltatások nélküli Huawei telefonok közül a 8/256 GB-os P40 Pro 280 ezer forintos, az ugyancsak 8/256 GB-os Mate 40 Pro 450 ezer forintos áron kapható.

Szinte csak úgy repkednek a félmillió forint körüli összegek, de már 300 ezer forint magasságában is találhatunk magunknak új almás csúcsmobilt. Ez az iPhone 12 mini, melynek részletes tesztjével hamarosan jövünk.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Megerősítették: ezek az iPhone-ok mehetnek a kukába, nincs több frissítés – Pénzcentrum

2021. szeptember 24. 16:49 Megérkezett a legújabb iPhone-frissítés, a felhasználók már hozzáférnek az iOS 15-höz. Kiderült többek között az is, hogy...

Hazudott az Apple – állítja a fortnite-os Epic Games első embere

Bár az Epic Games és az Apple közötti per bírói döntése azt sugallhatta, hogy visszatérhet a népszerű Fortnite játék az App Store-ba (bíztak...

Azon dolgozik az Apple, hogy az iPhone-unk felismerje, ha depressziósak vagyunk

Az Apple szerint az iPhone képes lehet felismerni a szorongást, a depressziót és a kognitív hanyatlást. Az iPhone figyelné...

Sokkolóan amatőr az Apple hibajavítása

Abszurd okból továbbra is támadható távolról a macOS. Kellemetlen biztonsági hibára derült nemrég fény az Apple számítógépes operációs rendszerében, támadók .inetloc kiterjesztésű állományok megnyittatásával kódfuttatást...

Recent Comments