szombat, augusztus 13, 2022
Home Macbook Több millió eladatlan árut semmisít meg az Amazon: macbook, hajszárító, drón –...

Több millió eladatlan árut semmisít meg az Amazon: macbook, hajszárító, drón – mind mennek a megsemmisítőbe

Az Amazon több millió teljesen működőképes és soha el nem adott árut semmisít meg brit raktáraiban – derült ki a brit ITV News riporterei szerint.

Az óriáscég skóciai Dunfermline-ban található raktárában készült oknyomozó jelentésből kiderült, hogy sok nehezen újrahasznosítható áru, köztük laptopok, drónok, hajszárítók, fejhallgatók, könyvek, sebészeti maszkok és televíziók a „megsemmisítés (destroy)” feliratot viselik.

Az ITV News szerint sok ilyen termék soha nem került piacra, vagy sérülésmentes visszárukból származik. A megsemmisítésre megjelölt árukat újrahasznosító központba vagy a szeméttelepre küldik.

Több mint 100 ezer új dolog a szemétbe

Egy névtelenségét megőrizni kívánó volt Amazon-alkalmazott az ITV Newsnak elmondta, hogy a raktárban, ahol dolgozott, napi 130 ezer tételt megsemmisítésre jelöltek ki. Elmondása szerint megdöbbentette a megsemmisítésre szánt áruk értékének nagyságrendje. Becslése szerint ezeknek az áruknak akár 50 százaléka új és kicsomagolatlan. – Nincs rendszer és értelem annak a megszervezésében, hogy mi kerül a megsemmisítésre – mondta az idézett alkalmazott.

Az ITV csatorna azt állítja, hogy látott egy dokumentumot, amely szerint az Amazon hét nap alatt 124 ezer terméket semmisít meg. Ehhez képest mindössze 28 ezret adott át adományként a rászorulóknak.

Ahogy azt az újságírók kifejtették, ennek oka az Amazon üzleti modellje, amelynek értelmében az óriás platformján árut értékesítő cégek fizetnek az Amazonnak azért, hogy az árukat raktáron tartsa. Minél tovább maradnak azonban az áruk eladatlanul, annál jobban megéri a vállalkozásoknak megsemmisíteni az árukat, mintsem a tárolásukért fizetni.

Az Amazon is foglalkozott a kérdéssel. Elmondta, hogy azon dolgozik, hogy elérje a nulla „gyártott” hulladékot, és prioritásként kezeli, hogy a termékeket jótékonysági szervezeteknek adományozza vagy újrahasznosítja. A vállalat közölte, hogy csak végső esetben küldi az árukat energetikai újrahasznosításra.

Fotó: Amazon

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments