hétfő, január 17, 2022
Home Macbook Több millió eladatlan árut semmisít meg az Amazon: macbook, hajszárító, drón –...

Több millió eladatlan árut semmisít meg az Amazon: macbook, hajszárító, drón – mind mennek a megsemmisítőbe

Az Amazon több millió teljesen működőképes és soha el nem adott árut semmisít meg brit raktáraiban – derült ki a brit ITV News riporterei szerint.

Az óriáscég skóciai Dunfermline-ban található raktárában készült oknyomozó jelentésből kiderült, hogy sok nehezen újrahasznosítható áru, köztük laptopok, drónok, hajszárítók, fejhallgatók, könyvek, sebészeti maszkok és televíziók a „megsemmisítés (destroy)” feliratot viselik.

Az ITV News szerint sok ilyen termék soha nem került piacra, vagy sérülésmentes visszárukból származik. A megsemmisítésre megjelölt árukat újrahasznosító központba vagy a szeméttelepre küldik.

Több mint 100 ezer új dolog a szemétbe

Egy névtelenségét megőrizni kívánó volt Amazon-alkalmazott az ITV Newsnak elmondta, hogy a raktárban, ahol dolgozott, napi 130 ezer tételt megsemmisítésre jelöltek ki. Elmondása szerint megdöbbentette a megsemmisítésre szánt áruk értékének nagyságrendje. Becslése szerint ezeknek az áruknak akár 50 százaléka új és kicsomagolatlan. – Nincs rendszer és értelem annak a megszervezésében, hogy mi kerül a megsemmisítésre – mondta az idézett alkalmazott.

Az ITV csatorna azt állítja, hogy látott egy dokumentumot, amely szerint az Amazon hét nap alatt 124 ezer terméket semmisít meg. Ehhez képest mindössze 28 ezret adott át adományként a rászorulóknak.

Ahogy azt az újságírók kifejtették, ennek oka az Amazon üzleti modellje, amelynek értelmében az óriás platformján árut értékesítő cégek fizetnek az Amazonnak azért, hogy az árukat raktáron tartsa. Minél tovább maradnak azonban az áruk eladatlanul, annál jobban megéri a vállalkozásoknak megsemmisíteni az árukat, mintsem a tárolásukért fizetni.

Az Amazon is foglalkozott a kérdéssel. Elmondta, hogy azon dolgozik, hogy elérje a nulla „gyártott” hulladékot, és prioritásként kezeli, hogy a termékeket jótékonysági szervezeteknek adományozza vagy újrahasznosítja. A vállalat közölte, hogy csak végső esetben küldi az árukat energetikai újrahasznosításra.

Fotó: Amazon

Most Popular

Ismét perlik az Apple-t, ezúttal egy töltési probléma miatt

Talán nem túlzunk azzal a kijelentéssel, hogy a tech iparból a legtöbbször az Apple-lel kapcsolatban kapja fel a sajtó, ha közük van valamilyen bírósági...

Az iPad Air is frissül az új iPhone SE mellett

Mindenki úgy kalkulál, hogy az Apple a tavasszal esedékes bemutatóján a friss iPhone SE-t fogja fókuszba helyezni. Ezzel kapcsolatban azt várja a szakma, hogy...

Átalakul a céges laptopok piaca: egyre több a MacBook az irodákban

A cikk megjelenését az iSTYLE támogatta. Amikor egy vállalat informatikai beruházást hajt végre, több szempontot is mérlegelnie kell, például az alkalmazottak és a...

Borsos áron jöhet az Apple kevert valóságos kütyüje | 24.hu

Egy ideje már lehet róla hallani, hogy az Apple headsetet fejleszt, ami a cég első kevertvalóság-eszköze lesz. A belsős forrásokkal ellátott Mark Gurman, a...

Recent Comments