Home Macbook Több millió eladatlan árut semmisít meg az Amazon: macbook, hajszárító, drón –...

Több millió eladatlan árut semmisít meg az Amazon: macbook, hajszárító, drón – mind mennek a megsemmisítőbe

Az Amazon több millió teljesen működőképes és soha el nem adott árut semmisít meg brit raktáraiban – derült ki a brit ITV News riporterei szerint.

Az óriáscég skóciai Dunfermline-ban található raktárában készült oknyomozó jelentésből kiderült, hogy sok nehezen újrahasznosítható áru, köztük laptopok, drónok, hajszárítók, fejhallgatók, könyvek, sebészeti maszkok és televíziók a „megsemmisítés (destroy)” feliratot viselik.

Az ITV News szerint sok ilyen termék soha nem került piacra, vagy sérülésmentes visszárukból származik. A megsemmisítésre megjelölt árukat újrahasznosító központba vagy a szeméttelepre küldik.

Több mint 100 ezer új dolog a szemétbe

Egy névtelenségét megőrizni kívánó volt Amazon-alkalmazott az ITV Newsnak elmondta, hogy a raktárban, ahol dolgozott, napi 130 ezer tételt megsemmisítésre jelöltek ki. Elmondása szerint megdöbbentette a megsemmisítésre szánt áruk értékének nagyságrendje. Becslése szerint ezeknek az áruknak akár 50 százaléka új és kicsomagolatlan. – Nincs rendszer és értelem annak a megszervezésében, hogy mi kerül a megsemmisítésre – mondta az idézett alkalmazott.

Az ITV csatorna azt állítja, hogy látott egy dokumentumot, amely szerint az Amazon hét nap alatt 124 ezer terméket semmisít meg. Ehhez képest mindössze 28 ezret adott át adományként a rászorulóknak.

Ahogy azt az újságírók kifejtették, ennek oka az Amazon üzleti modellje, amelynek értelmében az óriás platformján árut értékesítő cégek fizetnek az Amazonnak azért, hogy az árukat raktáron tartsa. Minél tovább maradnak azonban az áruk eladatlanul, annál jobban megéri a vállalkozásoknak megsemmisíteni az árukat, mintsem a tárolásukért fizetni.

Az Amazon is foglalkozott a kérdéssel. Elmondta, hogy azon dolgozik, hogy elérje a nulla „gyártott” hulladékot, és prioritásként kezeli, hogy a termékeket jótékonysági szervezeteknek adományozza vagy újrahasznosítja. A vállalat közölte, hogy csak végső esetben küldi az árukat energetikai újrahasznosításra.

Fotó: Amazon

Most Popular

Rég várt lépést tehet az Apple | 24.hu

Az Apple nagy eséllyel idén végre egy újratervezett iPad minivel jelentkezik, ami azért nagy dolog, mert a táblagép 2012-es megjelenése óta lényegében ugyanúgy néz...

Apple kütyü segítségével lett meg a lopott bicikli | 24.hu

A bostoni rendőrség az Apple AirTag nevű, gombalakú nyomkövetőjének segítségével lelt rá egy lopott drótszamárra–számolt be róla az Apple Insider. Gene Gorter kerékpárja július...

Négy nanométer, három nanométer: mindig van lejjebb az Apple és az Intel versenyében

A tajvani chipgyártó TSMC következő generációs chipgyártási technológiájának egyik nagy haszonélvezője lehet az Apple, de az Intel is sorban áll az áramkörökért. Bár...

Ellopták a férfi kerékpárját, az Apple AirTagje mutatta meg, hol van

Másnapra az eszköz segítségével előkerült a bostoni bicikli. Az Apple még április közepén mutatta be az új kütyüjét, az AirTaget, ami segít a...

Recent Comments