csütörtök, január 20, 2022
Home Apple hírek Több RAM van az Apple új laptoptöltőjében, mint amennyi az Apollo-11 számítógépében...

Több RAM van az Apple új laptoptöltőjében, mint amennyi az Apollo-11 számítógépében volt

Rohamléptekkel fejlődik a technika: a hálózati adapterek ma már okosabbak, mint azok az évtizedekkel korábbi számítógépes rendszerek, amiket az Apollo-programhoz terveztek.

A napokban dobta piacra új laptöltőjét az Apple, ami egy 140 wattos és USB-C-s végű adapter. Ennél is beszédesebb viszont, hogy a fejlesztés memória terén még az Apollo-program fedélzeti rendszerét, az AGC-t is lepipálja.

Az AGC (Apollo Guidance Computer) egy digitális eszköz, amit egészen 1975-ig használtak. A számítógépeket az Apollo-űrhajók parancsnoki és visszatérő egységébe szerelték be, hogy a repülést irányítani tudják. Ezen felül az AGC feladata volt a navigáció és a kapcsolódó összes számítás elvégzése is.

Ebben az egységben mindössze 32,7 bit volt megtalálható, míg az új Apple-töltőben 36 KB RAM van, és egy 64 MHz-es CPU. Ezek a paraméterek jóval fejlettebbek, mint amik az évtizedekkel korábbi űrhajós eszközt jellemzik, de ez aligha lehet meglepetés: az Apollo-program óta eltelt időben a technika rohamléptékkel fejlődött tovább.

Erre az érdekességre a ChargerLAB hívta fel a figyelmet, amely korábban alapos vizsgálatnak vetette alá a terméket. A töltő egyébként az Apple első GaN (gallium-nitrid) adaptere is, ami azt jelenti, hogy a szilíciumalapú megoldásokhoz képest nagyobb energiahatékonysággal rendelkezik.

[embedded content]

A terméket Magyarországon is kapni, habár nem olcsó: 43 990 forintot kérnek érte. A kézbesítést 3-4 hetes szállítási idővel vállalják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Hamarosan indulhat az 5G-s iPhone SE gyártása

Egy friss szivárgás egész pontos menetrendet vázolt fel a készülék piaci rajtja kapcsán. Hónapok óta özönlenek a pletykák arról, hogy az Apple már az...

A baloldalnak túl drága az iPhone és túl olcsó a csirkefarhát

A baloldalnak túl drága az iPhone és túl olcsó a csirkefarhát A Momentum ifjú politikusa...

Ismét megtörtént: lenyomta az Apple a Samsungot

A tavalyi utolsó negyedévben mindössze egy százalékkal nőtt az okostelefonok eladása a világon az előző év azonos időszakához képest az ellátási láncok problémái és...

Vadonatúj Mac Pro számítógépet dobhat piacra év végén az Apple – Liner.hu

Tavaly ősszel bemutatásra kerültek a 14 és 16 hüvelykes, M1 Pro és M1 Max lapkákkal ellátott csúcslaptopok, idén pedig tovább bővülhet a cupertinóiak...

Recent Comments