szombat, december 3, 2022
Home Apple hírek Több RAM van az Apple új laptoptöltőjében, mint amennyi az Apollo-11 számítógépében...

Több RAM van az Apple új laptoptöltőjében, mint amennyi az Apollo-11 számítógépében volt

Rohamléptekkel fejlődik a technika: a hálózati adapterek ma már okosabbak, mint azok az évtizedekkel korábbi számítógépes rendszerek, amiket az Apollo-programhoz terveztek.

A napokban dobta piacra új laptöltőjét az Apple, ami egy 140 wattos és USB-C-s végű adapter. Ennél is beszédesebb viszont, hogy a fejlesztés memória terén még az Apollo-program fedélzeti rendszerét, az AGC-t is lepipálja.

Az AGC (Apollo Guidance Computer) egy digitális eszköz, amit egészen 1975-ig használtak. A számítógépeket az Apollo-űrhajók parancsnoki és visszatérő egységébe szerelték be, hogy a repülést irányítani tudják. Ezen felül az AGC feladata volt a navigáció és a kapcsolódó összes számítás elvégzése is.

Ebben az egységben mindössze 32,7 bit volt megtalálható, míg az új Apple-töltőben 36 KB RAM van, és egy 64 MHz-es CPU. Ezek a paraméterek jóval fejlettebbek, mint amik az évtizedekkel korábbi űrhajós eszközt jellemzik, de ez aligha lehet meglepetés: az Apollo-program óta eltelt időben a technika rohamléptékkel fejlődött tovább.

Erre az érdekességre a ChargerLAB hívta fel a figyelmet, amely korábban alapos vizsgálatnak vetette alá a terméket. A töltő egyébként az Apple első GaN (gallium-nitrid) adaptere is, ami azt jelenti, hogy a szilíciumalapú megoldásokhoz képest nagyobb energiahatékonysággal rendelkezik.

[embedded content]

A terméket Magyarországon is kapni, habár nem olcsó: 43 990 forintot kérnek érte. A kézbesítést 3-4 hetes szállítási idővel vállalják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Most először megmenthette egy ember életét az iPhone 14 új funkciója

Egy Alaszkában elakadt férfi az iPhone 14 készülékével riasztotta a hatóságokat sikeresen, miközben semmilyen mobilhálózat nem állt rendelkezésére. Az iOS 16.1-es frissítéssel az...

Nekiment az Apple-nek Mark Zuckerberg, szerinte az App Store „nem jó hely”

Elon Musk után Mark Zuckerberg is kritizálta az Apple-t, azzal viszont nem fenyegetőzött, hogy törli a Facebookot a cég alkalmazásboltjából. Néhány napja Elon...

Vett 300 darab iPhone 13-at, a parkolóban már ki is rabolták

A kiskereskedőként dolgozó amerikai férfi 300 darab iPhone 13-at vásárolt New York egyik Apple-üzletében, de nem jutott a készülékekkel messzire. Jól ismerhették a...

Kiadott egy frissítést az Apple, ami javíthatja az iPhone 14-széria egyik idegesítő hibáját

A legújabb készülékek ütközésészlelő funkciója az elmúlt időszakban több helyzetben is tévesen riasztotta a hatóságokat, egyebek mellett ez is szerepel a legújabb frissítés...

Recent Comments