vasárnap, július 3, 2022
Home Apple hírek Több RAM van az Apple új laptoptöltőjében, mint amennyi az Apollo-11 számítógépében...

Több RAM van az Apple új laptoptöltőjében, mint amennyi az Apollo-11 számítógépében volt

Rohamléptekkel fejlődik a technika: a hálózati adapterek ma már okosabbak, mint azok az évtizedekkel korábbi számítógépes rendszerek, amiket az Apollo-programhoz terveztek.

A napokban dobta piacra új laptöltőjét az Apple, ami egy 140 wattos és USB-C-s végű adapter. Ennél is beszédesebb viszont, hogy a fejlesztés memória terén még az Apollo-program fedélzeti rendszerét, az AGC-t is lepipálja.

Az AGC (Apollo Guidance Computer) egy digitális eszköz, amit egészen 1975-ig használtak. A számítógépeket az Apollo-űrhajók parancsnoki és visszatérő egységébe szerelték be, hogy a repülést irányítani tudják. Ezen felül az AGC feladata volt a navigáció és a kapcsolódó összes számítás elvégzése is.

Ebben az egységben mindössze 32,7 bit volt megtalálható, míg az új Apple-töltőben 36 KB RAM van, és egy 64 MHz-es CPU. Ezek a paraméterek jóval fejlettebbek, mint amik az évtizedekkel korábbi űrhajós eszközt jellemzik, de ez aligha lehet meglepetés: az Apollo-program óta eltelt időben a technika rohamléptékkel fejlődött tovább.

Erre az érdekességre a ChargerLAB hívta fel a figyelmet, amely korábban alapos vizsgálatnak vetette alá a terméket. A töltő egyébként az Apple első GaN (gallium-nitrid) adaptere is, ami azt jelenti, hogy a szilíciumalapú megoldásokhoz képest nagyobb energiahatékonysággal rendelkezik.

[embedded content]

A terméket Magyarországon is kapni, habár nem olcsó: 43 990 forintot kérnek érte. A kézbesítést 3-4 hetes szállítási idővel vállalják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments