vasárnap, március 26, 2023
Home Apple hírek Több RAM van az Apple új laptoptöltőjében, mint amennyi az Apollo-11 számítógépében...

Több RAM van az Apple új laptoptöltőjében, mint amennyi az Apollo-11 számítógépében volt

Rohamléptekkel fejlődik a technika: a hálózati adapterek ma már okosabbak, mint azok az évtizedekkel korábbi számítógépes rendszerek, amiket az Apollo-programhoz terveztek.

A napokban dobta piacra új laptöltőjét az Apple, ami egy 140 wattos és USB-C-s végű adapter. Ennél is beszédesebb viszont, hogy a fejlesztés memória terén még az Apollo-program fedélzeti rendszerét, az AGC-t is lepipálja.

Az AGC (Apollo Guidance Computer) egy digitális eszköz, amit egészen 1975-ig használtak. A számítógépeket az Apollo-űrhajók parancsnoki és visszatérő egységébe szerelték be, hogy a repülést irányítani tudják. Ezen felül az AGC feladata volt a navigáció és a kapcsolódó összes számítás elvégzése is.

Ebben az egységben mindössze 32,7 bit volt megtalálható, míg az új Apple-töltőben 36 KB RAM van, és egy 64 MHz-es CPU. Ezek a paraméterek jóval fejlettebbek, mint amik az évtizedekkel korábbi űrhajós eszközt jellemzik, de ez aligha lehet meglepetés: az Apollo-program óta eltelt időben a technika rohamléptékkel fejlődött tovább.

Erre az érdekességre a ChargerLAB hívta fel a figyelmet, amely korábban alapos vizsgálatnak vetette alá a terméket. A töltő egyébként az Apple első GaN (gallium-nitrid) adaptere is, ami azt jelenti, hogy a szilíciumalapú megoldásokhoz képest nagyobb energiahatékonysággal rendelkezik.

[embedded content]

A terméket Magyarországon is kapni, habár nem olcsó: 43 990 forintot kérnek érte. A kézbesítést 3-4 hetes szállítási idővel vállalják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Új U2-lemez, új U2-film – de lehet, hogy már csak a nosztalgia…

Az énekes, Bono tavaly megjelent vastag életrajzi kötete után most egy grandiózus önfeldolgozás-lemezzel és egy nagyszabású filmmel jelentkezett...

Ismét új TV-csatornán kereshetik a magyarok is a világ legmenőbb focibajnokságát

Sokak szerint a legjobb, de kétségkívül a legtöbb pénzt megmozgató labdarúgó bajnokság a Premier League. Az angol pontvadászat már hosszú évek óta kisajátította a...

5 ok, amiért utálni lehet az Apple-t

Mindig lehet egy-egy vállalatot szeretni vagy gyűlölni, lássuk ezúttal, miért nem szeretjük az Apple-t. ]]>  Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! A...

Címlapunkon: Progress Software – Megbízhatóság hálózatintelligenciával

A cikkben újságszerűen lapozgatható és teljes egészében elolvasható a Computerworld magazin 2023. március 22-én megjelent lapszámának online változata. ...

Recent Comments