Home Iphone Több száz millió dollárt fizet ki az Apple, amiért mesterségesen lassította az...

Több száz millió dollárt fizet ki az Apple, amiért mesterségesen lassította az iPhone-okat

Történetünk ugyebár ott kezdődik, hogy 2017-ben fény derült arra, amit egyébként is már sokan gyanítottak: az Apple bizonyos frissítésekkel mesterségesen lassította az iPhone-okat bizonyos idő elteltével. Nagyon gyorsan hatalmas felháborodás lett az ügyből, és csoportos perek sokasága indult a gyártó ellen, holott egyébként magyarázat éppen akadt a dologra.

Az Apple azt mondta, hogy bizonyos körülmények között tényleg lassítja az iPhone-okat, ugyanis a lítium-ion akkumulátorok hideg időben vagy alacsony töltöttség mellett nem tudják ugyanúgy kiszolgálni a telefonok központi processzora áltla diktált csúcsteljesítmény igényeit, mint ideális körülmények között.

Ezen kívül az akkumulátorok bizonyos idő után elkezdenek öregedni, így a készülékek üzemideje jelentősen csökkenne, ha a processzor sebességét nem fognák vissza előbb-utóbb.

Ez a magyarázat alapvetően egyébként megállja a helyét, a problémát inkább az jelenti, hogy a folyamat egyáltalán nem volt átlátható, és a felhasználón kezéből kivették a döntést, így csak annyit tapasztalt meg az egészből, hogy a drágán vásárolt iPhone-ja egy idő után egyre lassul, és jogosan feltételezhette azt, hogy az Apple ezzel “mesterségesen” próbálja rávenni a cserére.

Forrás: iFixit

Akárhogy is, ez nem túlzottan hatotta meg sem a felhasználókat, sem a bírókat, így a hosszú évek 34 államban és Washington fővárosban zajló pereskedés most a végéhez ért, és az Apple fizet, két ütemben is. Egyrészt 113 millió dollárt büntetésként, másrészt pedig 500 millió dollárt az érintett iPhone-tulajdonosok között szétosztva, ami a gyakorlatban 25 dollárt jelent fejenként.

Az Apple egyébként azóta változtatott ezen a gyakorlatán, és most már lehetőséget ad arra, hogy a rendszeren belül meg lehessen nézni az akkumulátor egészségi állapotát, hogy a felhasználó ez alapján tudjon döntéseket hozni. Ha a vásárló továbbra is elégedett a telefonjával (mert azt most már nem lassítja mesterségesen az Apple), akkor könnyen lehet, hogy egy sima akksicserével még hosszú ideig remekül használható marad a készülék.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Bár még csak néhány hónapja érhető el az iOS 14, az alkalmas okostelefonok 90 százaléka már azt futtatja. Markáns különbség az iOS-es és...

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Az iPhone 12 5G menti meg az Apple-t? – Telefonguru hír

Az iPhone 12 5G segíthet az Apple-nek, hogy 2021-ben 240 millió iPhone-t adjon el. 2020 negyedik negyedévében az Apple rekordszámú iPhone-t szállított, és úgy...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Recent Comments