hétfő, január 25, 2021
Home Iphone Több száz millió dollárt fizet ki az Apple, amiért mesterségesen lassította az...

Több száz millió dollárt fizet ki az Apple, amiért mesterségesen lassította az iPhone-okat

Történetünk ugyebár ott kezdődik, hogy 2017-ben fény derült arra, amit egyébként is már sokan gyanítottak: az Apple bizonyos frissítésekkel mesterségesen lassította az iPhone-okat bizonyos idő elteltével. Nagyon gyorsan hatalmas felháborodás lett az ügyből, és csoportos perek sokasága indult a gyártó ellen, holott egyébként magyarázat éppen akadt a dologra.

Az Apple azt mondta, hogy bizonyos körülmények között tényleg lassítja az iPhone-okat, ugyanis a lítium-ion akkumulátorok hideg időben vagy alacsony töltöttség mellett nem tudják ugyanúgy kiszolgálni a telefonok központi processzora áltla diktált csúcsteljesítmény igényeit, mint ideális körülmények között.

Ezen kívül az akkumulátorok bizonyos idő után elkezdenek öregedni, így a készülékek üzemideje jelentősen csökkenne, ha a processzor sebességét nem fognák vissza előbb-utóbb.

Ez a magyarázat alapvetően egyébként megállja a helyét, a problémát inkább az jelenti, hogy a folyamat egyáltalán nem volt átlátható, és a felhasználón kezéből kivették a döntést, így csak annyit tapasztalt meg az egészből, hogy a drágán vásárolt iPhone-ja egy idő után egyre lassul, és jogosan feltételezhette azt, hogy az Apple ezzel “mesterségesen” próbálja rávenni a cserére.

Forrás: iFixit

Akárhogy is, ez nem túlzottan hatotta meg sem a felhasználókat, sem a bírókat, így a hosszú évek 34 államban és Washington fővárosban zajló pereskedés most a végéhez ért, és az Apple fizet, két ütemben is. Egyrészt 113 millió dollárt büntetésként, másrészt pedig 500 millió dollárt az érintett iPhone-tulajdonosok között szétosztva, ami a gyakorlatban 25 dollárt jelent fejenként.

Az Apple egyébként azóta változtatott ezen a gyakorlatán, és most már lehetőséget ad arra, hogy a rendszeren belül meg lehessen nézni az akkumulátor egészségi állapotát, hogy a felhasználó ez alapján tudjon döntéseket hozni. Ha a vásárló továbbra is elégedett a telefonjával (mert azt most már nem lassítja mesterségesen az Apple), akkor könnyen lehet, hogy egy sima akksicserével még hosszú ideig remekül használható marad a készülék.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Állítólag visszahozza a 2021-es MacBook Pro lineup az SD kártyafoglalatot

A Bloomberg újságírója, Mark Gurman egy új cikket tett közzé, mely szerint szerint az Apple végül integrált SD-kártyahelyet hozhat MacBook Pro...

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Az Apple boszorkánykonyhájában már készül a MacBook Air prémiumkiadása. Friss hírek szerint akár idén a polcokra kerülhet. Az Apple csak az év második...

Heti TOP: E2E levelező, fájltároló, naptár plusz webkamera az iPhone-ból | Techwok

Megosztás A héten kicsit elmerültünk az IT biztonsági területén, ráadásul két...

Nagyon drága VR-headseten dolgozik az Apple

Szövet borítja majd állítólag az első Apple VR-headsetet, ami nagyon magas vételárral jelenhet meg. Az Apple a jelentések szerint dolgozik egy saját VR-headseten, amit kívülről...

Recent Comments