szombat, július 20, 2024
Home Iphone Útmutató használt iPhone vásárláshoz: mire figyelj, hogy ne verjenek át? - Igényesférfi.hu

Útmutató használt iPhone vásárláshoz: mire figyelj, hogy ne verjenek át? – Igényesférfi.hu

Nemrég megérkezett az új iPhone 13 (már amennyire, hiszen az autóipart is érintő chiphiány az okostelefongyártókat sem kímélte, így akadozik az ellátás), de ha nem szeretnél egy szemmel is jól látható összeget kifizetni csak egy telefonra, akkor érdemes körülnézni a használt piacon.

A kínálat óriási, mindenféle szériát, mindenféle méretben, színben és tárhellyel megtalálhatsz, ha kitartó vagy, azonban van pár dolog, amire érdemes odafigyelni, mielőtt használt iPhone készüléket vásárolsz.

Íme, 7 tipp, hogy ne egy drága papírnehezéket vegyél!

Használt iPhone-t vásárolni nem ördögtől való dolog, teljesen jó készülékeket lehet általában találni a kínálatban, és ha valaki rászán némi időt, olykor alig használt készülékekre is rá lehet bukkanni baráti áron. Én magam már a második használt iPhone-om gyűröm, és eddig – lekopogom – semmilyen problémám sem adódott a készülékekkel.

Az egészben a legrosszabb a vásárlás előtti gyomorgörcs, hogy vajon minden rendben lesz-e, nem futok-e bele valami átverésbe. Feltételezem, hogy ezzel nem csak én vagyok így, hiszen egy több százezer forintos tétel megvásárlásáról van szó, ezért a saját tapasztalatokból kiindulva összegyűjtöttem, miket érdemes ellenőrizni a telefon megvásárlása előtt.

Nézd meg személyesen!

Lehet egyértelmű, de az egész lista kiindulópontja, ha ez nincs meg, minden további pont bukik. Igen, a használt telefon vásárlása eggyel több erőfeszítést igényel, nem lehet csak úgy megrendelni online, majd várni a futárt. Személyesen tudsz meggyőződni arról, hogy minden rendben van a telefonnal, és a szerződés aláírása sem megoldható egyelőre még más módon.

Ellenőrizd, hogy ép-e a telefon!

A legegyszerűbb ellenőrizni, hogy ép-e telefon, minden rendben van-e vele. Eldöntheted, hogy neked mennyire fér bele egy-két karcolás a képernyőn vagy a hátlapon.

IMEI szám: miért fontos?

Akár már előzetesen, de a találkozó alkalmával is ellenőrizheted a telefon IMEI számát (így tudod megtalálni ezt). Minden mobiltelefon rendelkezik az azonosításra szolgáló IMEI számmal, ami azért fontos, mert ha elveszíted vagy épp ellopják a készüléket, akkor ezzel lehet azt letiltani és még új SIM kártyával sem lehet azt használni. Vásárlóként azért fontos ez neked, mert az IMEI szám ellenőrzésével győződhetsz meg róla, hogy nem egy lopott készülékre készülsz-e épp kiadni egy tetemes összeget, amit aztán maximum papírnehezékként fogsz tudni használni.
A gyártó – ez esetben az Apple – oldalán is ellenőrizheted a számot, ez például a garancia kérdésében nyújt támpontot, mivel itt láthatod, hogy mikor vásárolták a készüléket, és érvényes-e még rá a jótállás.

Letiltás szolgáltató által

Szintén az IMEI számhoz kapcsolódik, de külön pontba vettük a szolgáltató általi letiltást. A lopás mellett a letiltások másik kategóriáját képezi az az eset, amikor valaki szolgáltatónál kedvezményes áron részletre, hűségnyilatkozat ellenében vásárol készüléket, majd egyszerűen nem fizeti a havidíjat. Ilyenkor a szolgáltató letiltja a készüléket az IMEI szám alapján, így amikor használnád azt, egyszerűen nem tudsz semmilyen hálózatra csatlakozni a letiltás miatt, és a Nincs szolgáltatás szomorú felirat lesz olvasható a képernyőn. (Amikor egy készülék hálózatra csatlakozna, az IMEI és a SIM egyedi azonosítója alapján ellenőrzi a hálózat, hogy nincs-e letiltva a készülék.) Érdemes tehát az adott szolgáltatónál is megfuttatni előzetesen az IMEI számot, hogy ne érjen váratlan meglepetés, amikor hazamész az új szerzeményeddel.

Szintén a szolgáltatóhoz kapcsolódó kérdés, hogy kártyafüggetlen-e a telefon? Mi sem egyszerűbb megtudni, hogy valóban kártyafüggetlen-e a telefonon (vagy hogy tényleg a te szolgáltatódhoz tartozik), hiszen csak be kell tenned a saját SIM kártyádat, és fény derül az igazságra.

Alaphelyzetben van-e a készülék

Használt iPhone vásárlásakor hiába volt már egy tulajdonos legközelebbi társa a készülék, neked újra be kell állítanod azt. Az alaphelyzetbe állítás egyetlen gombnyomással megtörténik, ezzel törlődnek az előző tulaj adatai, képei stb. a készülékről, és te tiszta lappal indíthatsz.

Aktiválási zár, azaz tudod-e használni a készüléket

Az activation lock vagy aktiválási zár (itt olvashatsz róla bővebben) gondoskodik az iPhone készülékek biztonságos használatáról, vagyis arról, hogy illetéktelenek nem férhetnek hozzá az iCloud fiókodhoz, illetve a Find my iPhone funkcióhoz is szorosan kapcsolódik. Ez azonban kétélű fegyver, mivel ha az előző tulajdonos még be van jelentkezve, akkor te nem fogod tudni beállítani és használni az eszközt.

A személyes találkozó alkalmával azonban könnyen ellenőrizheted, hogy be van-e ez kapcsolva: ha a saját Apple ID-dal és iCloud-jelszavaddal be tudsz lépni a telefonba, akkor minden rendben van. Ha azonban az előző tulajdonos még be van jelentkezve, úgy nem fogod tudni használni a telefont, és ismét, egy teljesen felesleges tárgyat vásároltál.

Írjatok szerződést

A legegyszerűbben úgy védheted be magad, hogy írtok egy szerződést. Az interneten lehet találni adásvételi, sőt, telefon adásvételi szerződésmintát, így nem saját kútfőből kell megoldanod a feladatot. Ne szégyenlősködj, nyugodtan ellenőrizd az eladó okmányait, hogy minden adatot helyesen adott-e meg, szerepeljen benne a termék típusa, az IMEI száma, az eladási ár, a birtokbavétel, illetve, hogy az eladó garanciát vállal, hogy nem fogja a szolgáltató a már említett módon letiltani a készüléket, továbbá, hogy az eladó nem tud a készülék semmilyen hibájáról.

Ha a fenti listán végigmész, nem érhetnek váratlan meglepetések a vásárlás után.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments