1976-ban alapította meg a két Steve, Jobs és Wozniak az Apple-t. Mielőtt azonban megalapították volna már a mára már gigavállalattá növő márkát, a páros már ismerte egymást, és dolgoztak már együtt egyetemi éveik során.

Első vaskos dollárjaikat még 1972-ben, a Berkeley Egyetemen gyűjtötték össze egy olyan kütyü árusításával, mellyel tulajdonosai ingyen tudtak telefonhívásokat indítani a világ bármely pontjára. A Blue Box fantázianevű eszközt Wozniak és Jobs saját kezűleg készítette, de az illegális üzletre hamar fény derült: még 100 darab sem készült a telefonvonalat meghackelő, darabonként 150 dollárért kínált rendszerből, amikor a rendőrség lecsapott rájuk.

Vagyonokat érhet az Apple alapítóinak hackerkütyüje 1

Ha nem lettek volna Blue Boxok, az Apple sem létezne. Ebben 100 százalékig biztos vagyok

– emelte ki korábban Jobs a fontosságát.

Egy ilyen ritkaság most új gazdára találhat a Bonhams aukciósház tudomány- és technológiatörténeti árverésén Los Angelesben november 5-én. Az előzetes becslések szerint az első digitális hackerkütyü értéke valahol 8 és 12 ezer dollár (2,5-3,7 millió forint) között lehet, ám előfordulhat, hogy a szakértők nagyon rosszul lőtték be az árat: 2017-ben egy ugyanilyen komplett eszköz 125 ezer dollárt (39 millió forintot) ért valakinek.