Home Apple hírek Van, ahol sokba kerülhet az Apple-nek az iPhone dobozából kihagyott töltő

Van, ahol sokba kerülhet az Apple-nek az iPhone dobozából kihagyott töltő

Az iPhone 12-k bemutatásának egyik legvitatottabb mozzanata volt, amikor kiderült, hogy a gyártó nem mellékelt töltőt a telefon mellé. Az egyik brazil fogyasztóvédelmi ügynökség pénzbüntetést róna ki emiatt az Apple-re.

Az iPhone 12 egyfajta mérföldkőnek tekinthető az Apple történetében: a gyártó ugyanis – környezetvédelmi okokra hivatkozva – nem csomagolt töltőt (és fülhallgatót) a telefon mellé. Ezt sok országban tudomásul vették, azonban nem mindenki hagyta szó nélkül. Olyannyira nem, hogy legutóbb a Procon-SP nevű brazil fogyasztóvédelmi ügynökség kétmillió dolláros (azaz több mint fél milliárd forintos) bírságot szabott ki a gyártóra, többek között azért, mert töltő nélkül adja el a telefonját.

© YouTube/Utsav Techie

A panaszok között szerepel, hogy hiába távolította el a töltőt az Apple, attól még nem csökkent az okostelefon ára, illetve az ügynökség a környezetvédelmi előnyöket is kétségbe vonta. Az iPhone 12-őt Lightning–USB-C kábellel és gyorstöltéssel szállítják, amely csak új töltőkkel működik, így az ügynökség szerint nem bizonyítottak a környezeti előnyök. A Procon-SP ügyvezető igazgatója, Fernando Capez szerint az Apple-nek meg kell értenie, hogy Brazíliában szilárd fogyasztóvédelmi törvények és intézmények vannak. Tiszteletben kell tartania ezeket a törvényeket és ezeket az intézményeket.

Mindez nem érhette váratlanul az Apple-t. A Procon-SP ugyanis már tavaly októberben arról faggatta az Apple-t, miért is környezetvédő, hogy az iPhone 12 dobozok nem tartalmazzák azt, ami egyébként az okostelefon alapvető tartozékának tekinthető. Az Apple csak a szokásos választ adta, nevezetesen, hogy a felhasználók nagy részének van kompatibilis töltője. A Procon szerint az Apple arra a kérdésre viszont egyáltalán nem válaszolt, hogy csökkentették-e az iPhone 12 árát a töltő eltávolítása után, illetve mi lenne az iPhone 12 ára töltővel és anélkül.

De nem csupán emiatt támadja az ügynökség az Apple-t – megtévesztő reklámozással, gyári hibás eszközök értékesítésével, a fogyasztókkal kötött szerződés tisztességtelen feltételeinek fenntartásával és a garanciális termékek javításának elutasításával vádolja a céget.

Az Apple egyelőre még nem reagált hivatalosan, viszont fellebbezhet majd a bíróságon. Az ügy apró pikantériája, hogy az Apple a töltő kihagyásával egyfajta trendet indított el, és egyre több gyártó követi ebben, élükön a Samsunggal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Hazudott az Apple – állítja a fortnite-os Epic Games első embere

Bár az Epic Games és az Apple közötti per bírói döntése azt sugallhatta, hogy visszatérhet a népszerű Fortnite játék az App Store-ba (bíztak...

Azon dolgozik az Apple, hogy az iPhone-unk felismerje, ha depressziósak vagyunk

Az Apple szerint az iPhone képes lehet felismerni a szorongást, a depressziót és a kognitív hanyatlást. Az iPhone figyelné...

Keresztbe tett az Apple a Facebooknak

Az Apple előírta, hogy az adatgyűjtést és a követést a felhasználóval közölni kell és egy felugró ablakban jóvá is kell velük hagyatni.Ha ez nem...

Kamu iPhone-bemutatóval loptak el 20 millió forintnyi bitcoint

A tolvajok az iPhone 13-ra húztak fel egy kampányt, azt is ígérve, hogy az adakozók még több pénzt kapnak vissza – nem így...

Recent Comments