Home Apple hírek Van, ahol sokba kerülhet az Apple-nek az iPhone dobozából kihagyott töltő

Van, ahol sokba kerülhet az Apple-nek az iPhone dobozából kihagyott töltő

Az iPhone 12-k bemutatásának egyik legvitatottabb mozzanata volt, amikor kiderült, hogy a gyártó nem mellékelt töltőt a telefon mellé. Az egyik brazil fogyasztóvédelmi ügynökség pénzbüntetést róna ki emiatt az Apple-re.

Az iPhone 12 egyfajta mérföldkőnek tekinthető az Apple történetében: a gyártó ugyanis – környezetvédelmi okokra hivatkozva – nem csomagolt töltőt (és fülhallgatót) a telefon mellé. Ezt sok országban tudomásul vették, azonban nem mindenki hagyta szó nélkül. Olyannyira nem, hogy legutóbb a Procon-SP nevű brazil fogyasztóvédelmi ügynökség kétmillió dolláros (azaz több mint fél milliárd forintos) bírságot szabott ki a gyártóra, többek között azért, mert töltő nélkül adja el a telefonját.

© YouTube/Utsav Techie

A panaszok között szerepel, hogy hiába távolította el a töltőt az Apple, attól még nem csökkent az okostelefon ára, illetve az ügynökség a környezetvédelmi előnyöket is kétségbe vonta. Az iPhone 12-őt Lightning–USB-C kábellel és gyorstöltéssel szállítják, amely csak új töltőkkel működik, így az ügynökség szerint nem bizonyítottak a környezeti előnyök. A Procon-SP ügyvezető igazgatója, Fernando Capez szerint az Apple-nek meg kell értenie, hogy Brazíliában szilárd fogyasztóvédelmi törvények és intézmények vannak. Tiszteletben kell tartania ezeket a törvényeket és ezeket az intézményeket.

Mindez nem érhette váratlanul az Apple-t. A Procon-SP ugyanis már tavaly októberben arról faggatta az Apple-t, miért is környezetvédő, hogy az iPhone 12 dobozok nem tartalmazzák azt, ami egyébként az okostelefon alapvető tartozékának tekinthető. Az Apple csak a szokásos választ adta, nevezetesen, hogy a felhasználók nagy részének van kompatibilis töltője. A Procon szerint az Apple arra a kérdésre viszont egyáltalán nem válaszolt, hogy csökkentették-e az iPhone 12 árát a töltő eltávolítása után, illetve mi lenne az iPhone 12 ára töltővel és anélkül.

De nem csupán emiatt támadja az ügynökség az Apple-t – megtévesztő reklámozással, gyári hibás eszközök értékesítésével, a fogyasztókkal kötött szerződés tisztességtelen feltételeinek fenntartásával és a garanciális termékek javításának elutasításával vádolja a céget.

Az Apple egyelőre még nem reagált hivatalosan, viszont fellebbezhet majd a bíróságon. Az ügy apró pikantériája, hogy az Apple a töltő kihagyásával egyfajta trendet indított el, és egyre több gyártó követi ebben, élükön a Samsunggal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Így nézett ki az első Apple 1 számítógép, ami idén 45 éves

Az Apple I vagy Apple 1 személyi számítógépet 1976-ban kezdték el árusítani, 666,66 dollárért lehetett megvásárolni. Bár nagyon kezdetleges volt, egy montitort és egy billentyűzetet...

Az iPhone-felhasználók 90 százaléka frissített eddig iOS 14-re

Az Apple hivatalos számokat nem közölt, de a Mixpanel szerint nagyjából a felhasználók 90 százaléka frissített már. Frissítések terén sosem állt rosszul az Apple és...

Recent Comments