hétfő, augusztus 2, 2021
Home Apple hírek Van, ahol sokba kerülhet az Apple-nek az iPhone dobozából kihagyott töltő

Van, ahol sokba kerülhet az Apple-nek az iPhone dobozából kihagyott töltő

Az iPhone 12-k bemutatásának egyik legvitatottabb mozzanata volt, amikor kiderült, hogy a gyártó nem mellékelt töltőt a telefon mellé. Az egyik brazil fogyasztóvédelmi ügynökség pénzbüntetést róna ki emiatt az Apple-re.

Az iPhone 12 egyfajta mérföldkőnek tekinthető az Apple történetében: a gyártó ugyanis – környezetvédelmi okokra hivatkozva – nem csomagolt töltőt (és fülhallgatót) a telefon mellé. Ezt sok országban tudomásul vették, azonban nem mindenki hagyta szó nélkül. Olyannyira nem, hogy legutóbb a Procon-SP nevű brazil fogyasztóvédelmi ügynökség kétmillió dolláros (azaz több mint fél milliárd forintos) bírságot szabott ki a gyártóra, többek között azért, mert töltő nélkül adja el a telefonját.

© YouTube/Utsav Techie

A panaszok között szerepel, hogy hiába távolította el a töltőt az Apple, attól még nem csökkent az okostelefon ára, illetve az ügynökség a környezetvédelmi előnyöket is kétségbe vonta. Az iPhone 12-őt Lightning–USB-C kábellel és gyorstöltéssel szállítják, amely csak új töltőkkel működik, így az ügynökség szerint nem bizonyítottak a környezeti előnyök. A Procon-SP ügyvezető igazgatója, Fernando Capez szerint az Apple-nek meg kell értenie, hogy Brazíliában szilárd fogyasztóvédelmi törvények és intézmények vannak. Tiszteletben kell tartania ezeket a törvényeket és ezeket az intézményeket.

Mindez nem érhette váratlanul az Apple-t. A Procon-SP ugyanis már tavaly októberben arról faggatta az Apple-t, miért is környezetvédő, hogy az iPhone 12 dobozok nem tartalmazzák azt, ami egyébként az okostelefon alapvető tartozékának tekinthető. Az Apple csak a szokásos választ adta, nevezetesen, hogy a felhasználók nagy részének van kompatibilis töltője. A Procon szerint az Apple arra a kérdésre viszont egyáltalán nem válaszolt, hogy csökkentették-e az iPhone 12 árát a töltő eltávolítása után, illetve mi lenne az iPhone 12 ára töltővel és anélkül.

De nem csupán emiatt támadja az ügynökség az Apple-t – megtévesztő reklámozással, gyári hibás eszközök értékesítésével, a fogyasztókkal kötött szerződés tisztességtelen feltételeinek fenntartásával és a garanciális termékek javításának elutasításával vádolja a céget.

Az Apple egyelőre még nem reagált hivatalosan, viszont fellebbezhet majd a bíróságon. Az ügy apró pikantériája, hogy az Apple a töltő kihagyásával egyfajta trendet indított el, és egyre több gyártó követi ebben, élükön a Samsunggal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Furcsa hiba: minden előjel nélkül törhet el az új MacBook Pro kijelzője

Több felhasználó is arra panaszkodott, hogy az M1-es processzorral szerelt MacBook kijelzője minden különösebb erőbehatás nélkül, magától berepedt. Bármennyire is vigyáz valaki a...

Az Apple-vezér tényleg elküldte Elon Muskot a francba?

A Wall Street Journal újságírója, Tim Higgins által jegyzett Power Play: Tesla, Elon Musk and the Bet of the Century című könyv belső forrásokra...

Jó hír minden iPhone-osnak, aki szereti ránézéssel feloldani a telefonját

Míg korábban arról lehetett hallani, hogy az Apple visszahozná az ujjlenyomat-olvasót az iPhone-okra, a legújabb hírek inkább a Face ID, azaz az arcazonosítással...

Hiába méregdrága, kapkodnak utána: kiderült, melyik a magyarok kedvenc iPhone-ja – Pénzcentrum

Nincs már sok hátra az iPhone 12 Mininek itthon sem, hiszen az Apple június végén bejelentette, hogy leáll a gyártás, mivel a készülék nem...

Recent Comments