szerda, május 25, 2022
Home Apple hírek Van, ahol sokba kerülhet az Apple-nek az iPhone dobozából kihagyott töltő

Van, ahol sokba kerülhet az Apple-nek az iPhone dobozából kihagyott töltő

Az iPhone 12-k bemutatásának egyik legvitatottabb mozzanata volt, amikor kiderült, hogy a gyártó nem mellékelt töltőt a telefon mellé. Az egyik brazil fogyasztóvédelmi ügynökség pénzbüntetést róna ki emiatt az Apple-re.

Az iPhone 12 egyfajta mérföldkőnek tekinthető az Apple történetében: a gyártó ugyanis – környezetvédelmi okokra hivatkozva – nem csomagolt töltőt (és fülhallgatót) a telefon mellé. Ezt sok országban tudomásul vették, azonban nem mindenki hagyta szó nélkül. Olyannyira nem, hogy legutóbb a Procon-SP nevű brazil fogyasztóvédelmi ügynökség kétmillió dolláros (azaz több mint fél milliárd forintos) bírságot szabott ki a gyártóra, többek között azért, mert töltő nélkül adja el a telefonját.

© YouTube/Utsav Techie

A panaszok között szerepel, hogy hiába távolította el a töltőt az Apple, attól még nem csökkent az okostelefon ára, illetve az ügynökség a környezetvédelmi előnyöket is kétségbe vonta. Az iPhone 12-őt Lightning–USB-C kábellel és gyorstöltéssel szállítják, amely csak új töltőkkel működik, így az ügynökség szerint nem bizonyítottak a környezeti előnyök. A Procon-SP ügyvezető igazgatója, Fernando Capez szerint az Apple-nek meg kell értenie, hogy Brazíliában szilárd fogyasztóvédelmi törvények és intézmények vannak. Tiszteletben kell tartania ezeket a törvényeket és ezeket az intézményeket.

Mindez nem érhette váratlanul az Apple-t. A Procon-SP ugyanis már tavaly októberben arról faggatta az Apple-t, miért is környezetvédő, hogy az iPhone 12 dobozok nem tartalmazzák azt, ami egyébként az okostelefon alapvető tartozékának tekinthető. Az Apple csak a szokásos választ adta, nevezetesen, hogy a felhasználók nagy részének van kompatibilis töltője. A Procon szerint az Apple arra a kérdésre viszont egyáltalán nem válaszolt, hogy csökkentették-e az iPhone 12 árát a töltő eltávolítása után, illetve mi lenne az iPhone 12 ára töltővel és anélkül.

De nem csupán emiatt támadja az ügynökség az Apple-t – megtévesztő reklámozással, gyári hibás eszközök értékesítésével, a fogyasztókkal kötött szerződés tisztességtelen feltételeinek fenntartásával és a garanciális termékek javításának elutasításával vádolja a céget.

Az Apple egyelőre még nem reagált hivatalosan, viszont fellebbezhet majd a bíróságon. Az ügy apró pikantériája, hogy az Apple a töltő kihagyásával egyfajta trendet indított el, és egyre több gyártó követi ebben, élükön a Samsunggal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

9 iPhone-os gesztus, amit talán nem is ismersz

Használd még hatékonyabban az iPhone-od ezekkel a mozdulatokkal, amik több bonyolult műveletet is leegyszerűsíthetnek! Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az utolsó fizikai gombok is...

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét. A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő...

Ha a techóriások országok lennének, az Apple és a Microsoft a 10 leggazdagabb között volna

A brit Real Business Rescue pénzügyi szakértőcég a világ leggazdagabb vállalatainak piaci értékét az országok GDP-jéhez hasonlította, hogy megmutassa, milyen nagyok lettek ezek a...

Egy kudarc az Apple AirPods 3?

Az Apple a jelentések szerint több mint 30 százalékkal csökkentette az AirPods 3-rendeléseket.  Az Apple...

Recent Comments