csütörtök, január 20, 2022
Home Apple hírek Váratlan fordulat: az Apple-t perelő céget ítélték el a fellebbezés után

Váratlan fordulat: az Apple-t perelő céget ítélték el a fellebbezés után

Márciusban még úgy tűnt, hogy milliárdokat fizethet majd szabadalomsértés miatt az Apple. A fellebbezése azonban egészen más ítélethez vezetett.

Több mint 300 millió dolláros (nagyjából 90 milliárd forintos) büntetést rótt ki az Apple-re egy amerikai szövetségi bíróság még márciusban. A felperes a PMC (Personalized Media Communications) volt, és azt állította, hogy az Apple megsértette a digitális jogkezeléssel (DRM) kapcsolatos szabadalmát. Akkor a bíróság a PMC javára döntött, azonban az Apple nem hagyta annyiban, fellebbezett.

Úgy tűnik, jól tette, ugyanis a napokan érvénytelenítették a márciusi ítéletet, mi több, a bíró lényegében a PMC-et találta bűnösnek szabadalmi trollkodás miatt.

A PMC szabadalma még 1980-ra nyúlik vissza, azonban – áll a mostani ítéletben – a vállalat titokban tartotta és késleltette szabadalma közzétételét. (Az Egyesült Államokban a 2000 novembere előtt benyújtott szabadalmi jelentéseket nem tették közzé.) Ennek a „tengeralattjáró szabadalomnak” is nevezett eljárásnak az a lényege, hogy egy cég bejegyez egy szabadalmat, azonban mindaddig titokban tartja, amíg mások nem kezdik el jóhiszeműen használni a szabadnak hitt technológiát. Ekkor tárja fel a titokban tartott szabadalmat, és jókora pénzt követel a „szabadalomsértő” cégtől.

Ez történhetett a PMC esetében is. A bíróság a vállalat belső dokumentumaiból kiderítette, hogy 1991-ben az Apple-t nevezték meg az egyik „természetes jelöltnek” (akit majd be lehet perelni) a HP, az IBM, az Intel és a Microsoft mellett. Az ügyben eljáró bíró szerint a PMC indokolatlan és megmagyarázhatatlan késedelem után akarta érvényesíteni a szabadalmát. Ezúttal a PMC kíván majd fellebbezéssel élni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

A baloldalnak túl drága az iPhone és túl olcsó a csirkefarhát

A baloldalnak túl drága az iPhone és túl olcsó a csirkefarhát A Momentum ifjú politikusa...

Ismét megtörtént: lenyomta az Apple a Samsungot

A tavalyi utolsó negyedévben mindössze egy százalékkal nőtt az okostelefonok eladása a világon az előző év azonos időszakához képest az ellátási láncok problémái és...

Az Apple szerint milliók biztonságát kockáztatják

A technológiai óriásvállalat, az Apple az amerikai törvényhozóknak írt levelében azt állítja, hogy a szenátusban tárgyalt két trösztellenes törvényjavaslat veszélyezteti az iPhone-felhasználók millióinak a...

Veszélybe kerültek az Apple-felhasználók – Napi.hu

 A 9to5Mac szerint a FingerprintJS nyilvánosságra hozott egy olyan sérülékenységet, amely lehetővé teszi a támadók számára, hogy megszerezzék a Safari 15-ben tárolt böngészőelőzményeket,...

Recent Comments