hétfő, január 17, 2022
Home Iphone Visszatért az iPhone-okra a közkedvelt iOS 4 – egy rendhagyó alkalmazásban

Visszatért az iPhone-okra a közkedvelt iOS 4 – egy rendhagyó alkalmazásban

Egyfajta múltidézőnek szánja fejlesztője a különleges, OldOS nevű alkalmazást, amely az iOS 4-es korszakba enged betekintést a modern Apple-eszközökön.

Több mint 10 éve jelent meg az Apple iOS rendszerének 4-es kiadása, amely igazi mérföldkő volt az Apple és a szoftver életében is: ez volt ugyanis az első mobilos felület az almás cégnél, amely már az egyszerűbb iOS néven kezdett terjedni. (A korábbi változatokat még iPhone OS-nek hívták.)

A téma most azért került ismét elő, mert egy Zane nevű iOS-fejlesztő újraalkotta a rendszert – de úgy, hogy az a modernebb eszközökön is fusson, egy sima alkalmazásként. A munka ingyenes, így bármelyik iPhone-használó ellentételezés nélkül telepítheti az eszközére. Általa pedig megtapasztalhatja a régi Apple-ös időszak egy hangsúlyos szeletét.

A program több mint hihetőre sikerült, az eredmény ugyanis – a YouTube és az üzenetküldő hibáját leszámítva – tökéletes mása az eredeti felületnek. Ehhez a beépített programokat is visszahozta a készítő. (A Safari esetében például a 10 évvel korábbi elrendezést látni.)

Az OldOS néven megjelent appot nem az App Store-ból lehet letölteni. A telepítőfájlokat az Apple hivatalos tesztprogramjával, a Testflight-tal kell felrakni, ami egy biztonságos környezet a béta állapotban lévő szolgáltatások vizsgálatához. (A környezet maga természetesen szintén ingyen van.)

A The Verge szerint 2019 decemberében készült, illetve meg is jelent egy hasonló alkotás, a Rewound, ami az iPodok jól ismert kezelőfelületét költöztette az iPhone-okra. Az Apple később azonban eltüntette, mert álláspontjuk szerint az app szabálysértő volt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Ismét perlik az Apple-t, ezúttal egy töltési probléma miatt

Talán nem túlzunk azzal a kijelentéssel, hogy a tech iparból a legtöbbször az Apple-lel kapcsolatban kapja fel a sajtó, ha közük van valamilyen bírósági...

Az iPad Air is frissül az új iPhone SE mellett

Mindenki úgy kalkulál, hogy az Apple a tavasszal esedékes bemutatóján a friss iPhone SE-t fogja fókuszba helyezni. Ezzel kapcsolatban azt várja a szakma, hogy...

Átalakul a céges laptopok piaca: egyre több a MacBook az irodákban

A cikk megjelenését az iSTYLE támogatta. Amikor egy vállalat informatikai beruházást hajt végre, több szempontot is mérlegelnie kell, például az alkalmazottak és a...

Borsos áron jöhet az Apple kevert valóságos kütyüje | 24.hu

Egy ideje már lehet róla hallani, hogy az Apple headsetet fejleszt, ami a cég első kevertvalóság-eszköze lesz. A belsős forrásokkal ellátott Mark Gurman, a...

Recent Comments