hétfő, január 17, 2022
Home Apple hírek Wall Street Journal: Saját kórház megnyitásán gondolkodhat az Apple

Wall Street Journal: Saját kórház megnyitásán gondolkodhat az Apple

Volt idő, amikor az Apple egészséges életre vonatkozó tervei más irányt vettek, és sokkal komolyabb lehetőségeket is vizsgáltak. Az ötletelés megakadhatott, de közel sem biztos, hogy a technológiai óriás letett nagyívű terveiről.

Mintegy öt évvel korábban, 2016-ban egy furcsa, de ambiciózus ötlet fogalmazott meg az Apple-nél: felvetődött, hogy a cég egy előfizetésen alapuló egészségügyi szolgáltatást indítson, rendes orvosokkal, klinikákkal, az Apple Watch által gyűjtött adatokat is felhasználva – legalábbis az olvasható ki a The Wall Street Journalhez befutott, nem hivatalos információkból.

A projekt állítólag egy átfogó egészségügyi program lett volna, amelynek megvalósítására egy egész csapatot verbuváltak a cégnél. A kiválasztottak azt vizsgálták, hogyan lehetne az iPhone, illetve az Apple Watch által gyűjtött (egészségre vonatkozó) adatokat úgy tovább használni, hogy azok egy orvosi alapellátás esetében is hasznos információt jelentsenek.

Miközben a találgatás zajlott, a cég 2017-ben megszerezte a kaliforniai telephely, az Apple Park közelében álló klinikákat, hogy rendes, orvosi környezetben tudja tesztelni az elméletet. A WSJ szerint a projektet a Stanford Egyetem munkatársa, Sumbul Desai irányította, illetve irányítja, mert a munka, úgy tudni, a mai napig nem állt le. Az időközben felmerült problémák és aggályok miatt azonban még mindig nem tudni, lesz-e belőle valami.

Az ügyet állítólag az is hátráltatta, hogy egy 2019-es megbeszélés során néhány Apple-alkalmazott, köztük egy középvezető összevitatkozott Desaival, mert utóbbi nem tűrte a kritikát. A meg nem nevezett vezető a hírek szerint később otthagyta a céget, de az nem világos, hogy az orvossal való konfliktusa vagy a projekt állapota miatt. A tesztelés mindenesetre nem állt le, és egy márciusban tartott belső tájékoztatón már kézzel fogható eredményeket prezentáltak.

A tájékoztató főszereplője az iOS-re készült HealthHabit volt, amely egy orvosi konzultációkra alkalmas szoftver. A lényege, hogy a felhasználó szakembertől kaphat válaszokat az egészségügyi témákban felmerült kérdéseire. A már említett belső prezentáción állítólag elhangzott, hogy az app kifejezetten jól működik, de más funkciókkal is ki lehetne bővíteni, hogy valódi, távorvoslás jellegű szolgáltatást nyújtson. Közben a klinikán zajló tesztek is egyre jobb eredményeket hoztak, amik a WSJ szerint magyarázattal szolgálhatnak arra, miért nem állt még le az ötlettel az Apple.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Ismét perlik az Apple-t, ezúttal egy töltési probléma miatt

Talán nem túlzunk azzal a kijelentéssel, hogy a tech iparból a legtöbbször az Apple-lel kapcsolatban kapja fel a sajtó, ha közük van valamilyen bírósági...

Az iPad Air is frissül az új iPhone SE mellett

Mindenki úgy kalkulál, hogy az Apple a tavasszal esedékes bemutatóján a friss iPhone SE-t fogja fókuszba helyezni. Ezzel kapcsolatban azt várja a szakma, hogy...

Átalakul a céges laptopok piaca: egyre több a MacBook az irodákban

A cikk megjelenését az iSTYLE támogatta. Amikor egy vállalat informatikai beruházást hajt végre, több szempontot is mérlegelnie kell, például az alkalmazottak és a...

Borsos áron jöhet az Apple kevert valóságos kütyüje | 24.hu

Egy ideje már lehet róla hallani, hogy az Apple headsetet fejleszt, ami a cég első kevertvalóság-eszköze lesz. A belsős forrásokkal ellátott Mark Gurman, a...

Recent Comments