szerda, július 6, 2022
Home Apple hírek Wall Street Journal: Saját kórház megnyitásán gondolkodhat az Apple

Wall Street Journal: Saját kórház megnyitásán gondolkodhat az Apple

Volt idő, amikor az Apple egészséges életre vonatkozó tervei más irányt vettek, és sokkal komolyabb lehetőségeket is vizsgáltak. Az ötletelés megakadhatott, de közel sem biztos, hogy a technológiai óriás letett nagyívű terveiről.

Mintegy öt évvel korábban, 2016-ban egy furcsa, de ambiciózus ötlet fogalmazott meg az Apple-nél: felvetődött, hogy a cég egy előfizetésen alapuló egészségügyi szolgáltatást indítson, rendes orvosokkal, klinikákkal, az Apple Watch által gyűjtött adatokat is felhasználva – legalábbis az olvasható ki a The Wall Street Journalhez befutott, nem hivatalos információkból.

A projekt állítólag egy átfogó egészségügyi program lett volna, amelynek megvalósítására egy egész csapatot verbuváltak a cégnél. A kiválasztottak azt vizsgálták, hogyan lehetne az iPhone, illetve az Apple Watch által gyűjtött (egészségre vonatkozó) adatokat úgy tovább használni, hogy azok egy orvosi alapellátás esetében is hasznos információt jelentsenek.

Miközben a találgatás zajlott, a cég 2017-ben megszerezte a kaliforniai telephely, az Apple Park közelében álló klinikákat, hogy rendes, orvosi környezetben tudja tesztelni az elméletet. A WSJ szerint a projektet a Stanford Egyetem munkatársa, Sumbul Desai irányította, illetve irányítja, mert a munka, úgy tudni, a mai napig nem állt le. Az időközben felmerült problémák és aggályok miatt azonban még mindig nem tudni, lesz-e belőle valami.

Az ügyet állítólag az is hátráltatta, hogy egy 2019-es megbeszélés során néhány Apple-alkalmazott, köztük egy középvezető összevitatkozott Desaival, mert utóbbi nem tűrte a kritikát. A meg nem nevezett vezető a hírek szerint később otthagyta a céget, de az nem világos, hogy az orvossal való konfliktusa vagy a projekt állapota miatt. A tesztelés mindenesetre nem állt le, és egy márciusban tartott belső tájékoztatón már kézzel fogható eredményeket prezentáltak.

A tájékoztató főszereplője az iOS-re készült HealthHabit volt, amely egy orvosi konzultációkra alkalmas szoftver. A lényege, hogy a felhasználó szakembertől kaphat válaszokat az egészségügyi témákban felmerült kérdéseire. A már említett belső prezentáción állítólag elhangzott, hogy az app kifejezetten jól működik, de más funkciókkal is ki lehetne bővíteni, hogy valódi, távorvoslás jellegű szolgáltatást nyújtson. Közben a klinikán zajló tesztek is egyre jobb eredményeket hoztak, amik a WSJ szerint magyarázattal szolgálhatnak arra, miért nem állt még le az ötlettel az Apple.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments