szerda, június 19, 2024
Home Iphone A mosolygós Tinder-partner mögött kiberbűnöző állhat - Napi.hu

A mosolygós Tinder-partner mögött kiberbűnöző állhat – Napi.hu

Sorra szedik áldozataikat és különböző jogosultságokat szereznek a kibertámadók azoktól az iPhone-használóktól, akiknek a Bumble vagy a Tinder is le van tölte. A támadásók ráadásul  kiterjesztették célpontjaik csoportját az ázsiái felhasználókon túl az Egyesült Államokban és Európában élőkre is – derül ki a Sophos elemzéséből.

Először a támadók meggyőző hamis profilokat tesznek közzé a legitim társkereső oldalakon. Miután kapcsolatot létesítettek egy célponttal, a támadók javasolják, hogy folytassák a beszélgetést egy üzenetküldő platformon. Ezt követően megpróbálják rávenni a célpontot, hogy telepítsen egy hamis kriptovaluta kereskedelmi appot, majd fektessen be. Első ránézésre a megtérülési ráták nagyon jónak tűnnek, ám ha az áldozat visszakéri a pénzét vagy megpróbál hozzáférni az összeghez, ezt megtagadják tőle, a pénzt pedig elveszíti.

Kapcsolódó

Kutatásaink azt mutatják, hogy támadók ezzel az átveréssel dollármilliókat keresnek

 – mondta Jagadeesh Chandraiah, a Sophos kutatója. A vállalat már felfedezett egy, a támadók által használt, közel 1,4 millió dollárnyi kriptovalutát tartalmazó Bitcoin tárcát, amely állítólag az összegyűjtött pénzt tartalmazza. 

Amellett, hogy ellopják a pénzüket, hozzáférést szereznek az áldozatok iPhone-jaihoz is. Például személyes adatokat gyűjthetnek, fiókokat adhatnak hozzá vagy távolíthatnak el, és más káros célokhoz appokat telepíthetnek, illetve menedzselhetnek.

“A közelmúltig a csalások üzemeltetői a hamis kriptoappokat főleg olyan hamis weboldalakon keresztül terjesztették, amelyek egy megbízható bankéra vagy az Apple App Store-ra hasonlítottak” mondta Chandraiah. 

Ahhoz, hogy ne váljanak az ilyen típusú csalások áldozataivá, az iPhone felhasználóknak csak az Apple App Store-ból kellene alkalmazásokat telepítenie. A Sophos azt is javasolja, hogy a felhasználók telepítsenek egy biztonsági megoldást a mobil eszközeikre.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments