hétfő, február 6, 2023
Home Iphone A mosolygós Tinder-partner mögött kiberbűnöző állhat - Napi.hu

A mosolygós Tinder-partner mögött kiberbűnöző állhat – Napi.hu

Sorra szedik áldozataikat és különböző jogosultságokat szereznek a kibertámadók azoktól az iPhone-használóktól, akiknek a Bumble vagy a Tinder is le van tölte. A támadásók ráadásul  kiterjesztették célpontjaik csoportját az ázsiái felhasználókon túl az Egyesült Államokban és Európában élőkre is – derül ki a Sophos elemzéséből.

Először a támadók meggyőző hamis profilokat tesznek közzé a legitim társkereső oldalakon. Miután kapcsolatot létesítettek egy célponttal, a támadók javasolják, hogy folytassák a beszélgetést egy üzenetküldő platformon. Ezt követően megpróbálják rávenni a célpontot, hogy telepítsen egy hamis kriptovaluta kereskedelmi appot, majd fektessen be. Első ránézésre a megtérülési ráták nagyon jónak tűnnek, ám ha az áldozat visszakéri a pénzét vagy megpróbál hozzáférni az összeghez, ezt megtagadják tőle, a pénzt pedig elveszíti.

Kapcsolódó

Kutatásaink azt mutatják, hogy támadók ezzel az átveréssel dollármilliókat keresnek

 – mondta Jagadeesh Chandraiah, a Sophos kutatója. A vállalat már felfedezett egy, a támadók által használt, közel 1,4 millió dollárnyi kriptovalutát tartalmazó Bitcoin tárcát, amely állítólag az összegyűjtött pénzt tartalmazza. 

Amellett, hogy ellopják a pénzüket, hozzáférést szereznek az áldozatok iPhone-jaihoz is. Például személyes adatokat gyűjthetnek, fiókokat adhatnak hozzá vagy távolíthatnak el, és más káros célokhoz appokat telepíthetnek, illetve menedzselhetnek.

“A közelmúltig a csalások üzemeltetői a hamis kriptoappokat főleg olyan hamis weboldalakon keresztül terjesztették, amelyek egy megbízható bankéra vagy az Apple App Store-ra hasonlítottak” mondta Chandraiah. 

Ahhoz, hogy ne váljanak az ilyen típusú csalások áldozataivá, az iPhone felhasználóknak csak az Apple App Store-ból kellene alkalmazásokat telepítenie. A Sophos azt is javasolja, hogy a felhasználók telepítsenek egy biztonsági megoldást a mobil eszközeikre.

Most Popular

Kétségbeesetten keresi a gazdáját 150 milliárd dollár

A bulinak vége, a kijózanodás is megvolt, a másnaposságon is túl vagyunk. Na és most hogyan tovább? – ezzel a mérsékelten költői képpel festették...

Éhezik a HOLD!

Nem nagyon, de valamelyest. Óriási akciónk van ugyanis: ha most nyit nálunk Online Vagyonkezelés számlát, akkor az ön megtakarításának gyarapításán alig keresünk pénzt. A...

Még a zsebünkben is elfér?

Nem akar lemaradni az óriáscég. Az elmúlt évek során egyre több telefongyártó jelentkezett különleges kialakítású telefonokkal, tabletekkel. A Samsung a Galaxy Z Fold és...

Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat

A Galaxy S23 Ultrában egy 200 megapixeles kamera van, ami akár 100x-os zoommal is értékelhető képeket készít, Európából nézve a legfontosabb változás mégsem ez:...

Recent Comments