kedd, július 5, 2022
Home Blog

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

0
voicememo apple watch diktafon

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár az utóbbit biztosan sokan használják, a DC 140 mini hangrögzítő egyedülálló tulajdonságaival és megjelenésével ideális választás lehet speciális esetekben. Sok oka lehet annak, ha valaki egy hangra aktiválódó mini hangrögzítő diktafon segítségét veszi igénybe.

Ha általános dologra szeretnénk használni, és nem jelent gondot, hogy nagyobb odafigyelést igényel a telefonunkról nyújtotta lehetőség erre, akkor valóban megoldást nyújthat akár egy telefonra letölthető alkalmazás is.

Lássuk is mit tud a DC-140 profi mini hangrögzítő, melynek előnyei:

 • Egyszerűen használható mini diktafon
 • Akár 30 napos üzemidő
 • 10-15 méter hatótávval rendelkezik, tökéletes hangfelvételeket készít
 • Egy töltéssel, 10-30 napig üzemképes(opcionális külső töltővel akár 3 hónapig!).
 • Memóriakapacitása 8GB
 • Nem igényel semmilyen extra beállítást a tökéletes működéshez
 • Időbélyeggel látja el a felvételt év/hó/nap/perc/mp
 • Kizárólag hang érzékelésekor rögzíti a hanganyagot.

Gyufásdoboz méretű mini hangrögzítő, akár rejtett lehallgató készülék formájában?

Hát persze, és nem is akármilyen akkumulátor üzemidővel! A rendkívül egyszerű használat mellett, tökéletes minőség. Plusz pont azért, hogy amennyiben nem látványosan szeretnénk használni, akkor igazán tökéletes választás, mert szinte észrevétlenül végez eredményes munkát számunkra.

Az évek folyamán egyre nagyobb a kereslet a kiváló minőségű hangrögzítő illetve lehallgató készülékek iránt. Nem ritka, hogy speciális esetekben – főként azok körében akiknek a hivatásához szükséges – a rejtett hangrögzítő készülékek és az egyéb beépített termékek iránt nőtt az érdeklődés. 

Számtalan gyártó van a piacon, így a kínálat széles palettát nyújt mindazoknak akik rejtett kamerák, mini hangrögzítők, vagy GSM alapú lehallgató készülékek stb. iránt érdeklődnek. 

Hangjegyzetek rögzítése, szerkesztése és szinkronban tartása az iOS és a macOS rendszeren

A hangjegyzetek rögzítése és szinkronizálása az összes eszközön az iCloudon keresztül egyszerűvé vált az iOS 14 alkalmazással. Ezáltal a felvételek javításának új módja vált lehetségessé.

voicememo apple watch diktafon

Az elmúlt évek során az Apple jelentősen továbbfejlesztette a hangjegyzetek alkalmazást, lehetővé téve az iCloud-on keresztül a több eszközzel történő szinkronizálást, továbbfejlesztett hangfelvételt és az alkalmazást az összes mikrofont tartalmazó Apple platformra (beleértve az Apple Watchot is).

Felvétel a hangjegyzetek alkalmazásban

Új hangfelvétel megkezdéséhez a hangjegyzetek alkalmazásban kövesse a következő lépéseket:

Nyissa meg a hangjegyzetek alkalmazást és koppintson a piros felvétel gombra!

Miután megérintette a piros gombot, a Voice Memo megkezdi a felvételt az eszköz alapértelmezett mikrofonjával, vagy egy külső mikrofonnal, ha USB-C vagy Lightning segítségével csatlakozik. Ha az eszközhöz AirPod-ok vannak csatlakoztatva, akkor az az AirPod-ok mikrofonját (vagy más Bluetooth vagy Lightning headsetet) használja.

A kezelőfelületen szüneteltetheti és folytathatja a felvételt a szünet / folytatás gomb megérintésével.

Felvétel és cím szerkesztése a hangjegyzetekben

Az Enhanced Voice használata és a hang kivágása a hangjegyzetekben.

A továbbfejlesztett hangrögzítés új funkció az iOS 14 rendszerben, és a felvételi képernyőn a pálca ikon megérintésével engedélyezhető. Ha ezt bekapcsolja, valós időben megszüntetheti a visszhangot, és más háttérzajt a felvételeiről. Ezt a továbbfejlesztett hangrögzítési funkciót a meglévő felvételekre is alkalmazhatja:

 • Érintse meg az ellipszis ikont egy meglévő felvételen
 • Koppintson a „Felvétel szerkesztése” elemre
 • Koppintson a pálca ikonra
 • Még egy koppintás, és kész

A Felvétel szerkesztése módban a felvételt levághatja úgy is, hogy megérinti a felhasználói felület jobb oldalán található vágás gombot a hangfelvétel-megjelenítő felett. Ennek megérintésével megnyílik a hangvágó, amely lehetővé teszi a hangfelvétel elejének vagy végének vágását, így a felvételnek csak azt a részét kaphatja meg, amelyet szeretne.

Hogyan lehet szerkeszteni a rögzített anyag címét a hangjegyzetek között?

Amíg ebben a felvétel szerkesztése nézetben tartózkodik, a címet is szerkesztheti. Alapértelmezés szerint a Hangjegyzetek a felvétel helyét használják címként, ami nagyon jó, ha éppen kint tartózkodik, és emlékezni akar arra, hogy hol volt, amikor a felvétel történt, dekevésbé hasznos, ha mindig ugyanazon a helyen rögzít.

Szerencsére a hangjegyzet címét felvétel közben szerkesztheti úgy, hogy megérinti a helynév címét, amely automatikusan felkerül a felvételi vagy szerkesztési képernyő tetejére.

A hangjegyzetek szinkronizálása:

Ha előfizetője az iCloudnak, akkor automatikusan megkapja a tárhely kiosztását. Ezzel a tárolóval nemcsak fájlokat tárolhat az iCloud Drive és a fotók alkalmazásban, hanem a hangjegyzetet is. A szolgáltatás engedélyezésének biztosításához hajtsa végre a következő lépéseket:

 • Nyissa meg a beállítások alkalmazást
 • Koppintson a “Apple ID, iCloud, média és vásárlások” elemre a felső részben
 • kattintson az iCloud elemre és
 • engedélyezze a hangjegyzetek opciót.

Ha ezt az összes eszközén engedélyezi, a hangjegyzetek alkalmazás szinkronizálni kezdi az összes eszközével készült felvételeket. Ezeket a felvételeket iOS, iPadOS, macOS rendszereken érheti el. A watchOS-on hangjegyzetet rögzíthet, és szinkronizálhatja az eszközével, de nem hallgathatja vissza a korábban rögzített jegyzeteket.

Cikk by: Timewriter

Forrás: https://www.techrepublic.com/

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

0

Külső, kijelző, üzemidő

Magyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen, jó pár száz lelkes vásárlóval egyetemben. Mindjárt szemügyre is vettük, milyen termékeket szán a márka a régióba: ár/érték bajnok telefonok, olcsó táblagépek, vezetékes-vezetékmentes fülesek, tévék, laptopok, okosotthon eszközök és órák szerepelnek a kínálatban. Egyértelmű, hogy a BBK-s márka nem mobilgyártóként, hanem kütyü ökoszisztéma (kütyüszisztéma?) brandként pozicionálja magát, és igazából csak a felvehető és guruló ketyerék hiányoznak, hogy az egyre dráguló Xiaominak életstílus műfajban teljes konkurenciát állítson.


[+]

A Realme persze jó pár évvel fiatalabb márka, és idézőjeles okosóra vonalon is a szárnyait bontogatja – az első Watch kifejezetten felejthető lett és a kerek, AMOLED-es Watch S Pro is belefutott pár kezdeti hibába, ám ehhez kellemesen alacsony ár társult. Mivel a boltnyitón kaptunk egyet a tavalyi Watch 2 Próból, és úgyis ideje volt néhány kört futnom a hegyekben, jelentkeztem az almás órára hasonlító kütyü tesztjére. A „pro” jelzőt viszont kapásból idézőjelbe is teszem, mert professzionálisnak az 1,75”-es TFT panellel szerelt kütyüt senki ne merje hívni, cserébe 26 ezer forintért kifejezetten baráti áron lehet hozzájutni.


[+]

Nem várható el ennyiért AMOLED technológia, de szerintem kapásból megéri ilyesmire egy picit gyűjteni, mert szemből a kézi maximális fényerő még jól látható tartalmakat kínál, oldalról viszont sokkal nehezebb bármit leolvasni a Watch 2-ről becsillanó, éles fényben. Az is igaz viszont, hogy 40 grammon a kütyü férfi-női csuklón egyaránt kényelmesen viselhető és a 22 mm-es szíj is jól illeszkedik, stabil csattal. Mindenesetre, ha már igény van GPS-re, háromtengelyes gyorsulásmérőre vagy optikai pulzoximéterre, amit a cucc teljesít, nem nagy tétel még pár szenzorra és fejlettebb sport adatbázisra beruházni, nevezett OLED panellel.


[+]

A Realme ugyanis egészség háttérrendszerben még elég kezdetleges, plusz hiányzik a komolyabb adatgyűjtéshez az iránytű, a barometrikus magasságmérő, a vérnyomásmérő, az EKG vagy a stresszmérés. Zenei oldalról a tárhely maradt ki (a telefon lejátszója kezelhető), kommunikációs oldalról pedig a mikrofon, a hangszóró akár csipogással, a WiFi és az eSIM. A Watch 2 Pro legfeljebb Bluetooth 5.0 protokollon kommunikál androidos vagy iOS-es eszközzel – azon belül is a Realme Link alkalmazással, amely szintén fapados, ha egy Garmin Connect vagy Apple Watch ökoszisztémával vetjük össze.


[+]

No, de előre szaladtam, mert bár a használatba vétel telefonos beüzemeléssel indul (de magyar nyelv nélkül), azért csak a külső ezen az oldalon a lényeg, és a 320 x 385 pixeles panel élességére nem lehet panasz. A 30 fps-en futó rendszer darabos mozgására és késlekedésére már inkább – a Watch S Pro valamivel, a drágább okosórák szintekkel fürgébben operálnak. Viszont az ujjhúzós műveleteket mindig beveszi a rendszer és az oldalsó gombot is könnyű kezelni. A javarészt műanyag konstrukció rendben (nem tudtam eldönteni, hogy a keret fémből van-e), viszont IP68 védelemmel az úszásról le kell mondani – az izzadsággal és a trópusi esővel nem lesz gond.


[+]

Az óra egyébként hosszan kiterítve foglal helyet a szokásos sárga pakkban, Qi szabvány helyett mágneses és két érintkezős töltőbölcsővel, amely az órával szemben kerek, és kell egy kis játék ráhelyezve, hogy az energiaátvitel meginduljon. Apropó telep: a Realme a 390 mAh-s egységhez kéthetes működést ígér vegyes használattal és folyamatos pulzusméréssel. Én viszont heti két GPS edzést és egy konditermit közbe iktatva 8-10 napra saccolnám a még mindig igen kellemes töltésrátát, főleg a teljes értékű, naponta etetendő okosórák viszonylatában.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

0

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az USB Type-C típusú töltővel lesz árusítható az Európai Unióban.

Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, az uniós törvényhozók június 7-én döntöttek az Európai Unióban értékesített és használt mobiltöltők egységesítéséről. Ennek értelmében a jövőben csak USB-C csatlakozóval ellátott készülékeket lehet piacra dobni.

Az egyes elektronikus eszközökre egységes töltési megoldást megállapító ideiglenes megállapodás célja, hogy fenntarthatóbbá tegye a termékeket, csökkentse az elektronikai hulladék mennyiségét, és megkönnyítse a fogyasztók életét – írta közleményében az Európai Parlament.

Az új szabályok értelmében 2024-től a vezetékes kábelen keresztül újratölthető mobiltelefonokat, táblagépeket, e-olvasókat, tölthető fülhallgatókat, digitális fényképezőgépeket, kézi videójáték-konzolokat és a hordozható hangszórókat gyártótól függetlenül USB Type-C porttal kell felszerelni. A laptopok tölthetőségét a hatálybalépést követő 40 hónapig kell a követelményekhez alakítani. A fogyasztóknak tehát egyetlen eszközre lesz szükségük a hordozható elektronikus eszköz legtöbbje töltéséhez, a töltők pedig alkalmazhatók lesznek új berendezések vásárlása esetén is – közölték.

A vásárlók eldönthetik majd, hogy az új elektronikus berendezéseket töltőeszközzel vagy anélkül kívánják-e megvásárolni. A töltési sebességet harmonizálni fogják a gyorstöltést támogató eszközök esetében is, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy készülékeiket ugyanolyan sebességgel töltsék fel bármely kompatibilis töltővel – írták.

Az Európai Parlament végezetül közölte, a töltők újrafelhasználását lehetővé tevő új kötelezettségek elkerülhetővé teszik a szükségtelen töltővásárlást, ami uniós szinten évente akár 250 millió eurós megtakarítást jelent. A nem használt töltők évente mintegy 11 ezer tonna hulladékot tesznek ki az Európai Unióban.

A mostani döntés az Apple-t érinti a leginkább. Az andriodos gyártók már eddig is USB-C-vel szerelték fel a készülékeiket, a cuertinói vállalat azonban kitartott amellett, hogy Lightninig-csatlakozót tegyen az iPhone-okba. Mivel azonban az EU-ban már 2020-ban megállapodtak arról, hogy egységesítésre lesz szükség, az Apple is elkezdett variálni: nemrég kiderült, hogy már javában próbálgatja a cég az USB-C-t a telefonjaiban, és ha minden a tervek szerint alakul, 2023-ban jöhet az első olyan iPhone, amiben már ez lesz.

Persze az Apple már akkor is elkésett volna, ha a mai napon kiadná az USB-C-s iPhone-t, a világ első ilyen készülékét ugyanis hobbiból már összedobta egy mérnök. Keresett is vele egy jó nagy kosár pénzt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

0

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18, a GPU pedig 35%-kal erősebb, mint az előző generációban), energiahatékonyság terén viszont jelentősen fejlődött. Az M2-t az Apple a 13 hüvelykes, Touch Barral szerelt, „régi” dizájnos MacBook Próban is elérhetővé tette, amelynek alapára 649 990 forint, de emellett bemutatták az új generációs MacBook Airt is, amelynek lekerekített külseje inkább a 14 és 16 hüvelykes Pro modellekére hasonlít.


[+]

Az új Air elődjéhez hasonlóan passzív hűtést kapott, a ventilátor zaját tehát még nagy terhelés mellett sem kell elviselnünk, helyette élvezhetjük a négy hangszórós, Dolby Atmos támogatással rendelkező, beépített hangrendszert, amelyhez három zajszűrős mikrofon és egy 3,5 milliméteres jack kimenet is tartozik. A mindössze 11,3 mm magas gépház oldalaira odafért még két Thunderbolt 4 port is, a töltést pedig a mágnesesen rögzíthető, harmadik generációs MagSafe csatlakozón keresztül végezhetjük el, ha épp másra használnánk a két Thunderboltot. A 18 órás üzemidővel rendelkező géphez kiviteltől függően egy 30 vagy 35 wattos, egy, illetve két Type-C kimenettel ellátott töltőfejet kapunk, de felár ellenében rendelhetünk egy 67 wattos megoldást is, amelynek használatával már a gyorstöltés is támogatott.


[+]

A notebookot kinyitva alul a TouchID-val és háttérvilágítással, illetve Force Touch trackpaddel kiegészített Magic Keyboard billentyűzetet találjuk, még a ház felső részét a 13,6 hüvelykes, 2560×1664 pixel felbontású IPS megjelenítő foglalja el. A panel pixelsűrűsége 224 PPI, maximális fényereje pedig 500 nit, a P3 színtértámogatásról és a True Tone funkció támogatásáról pedig talán már nem is kell külön megemlékeznünk, hiszen az Apple eszközei esetében ezek szinte mindig adottak. Ahogy az a képeken is látható, a beépített, immár Full HD felbontású webkamera egy, az állapotsávba belógó szenzorszigeten kapott helyet.


[+]

Ez sok embernél kizáró ok lehet, véleményünk szerint viszont használat közben egyáltalán nem zavaró, hiszen, ahogy a nagyobb modellek esetében sem, úgy itt sem a hasznos területből vettek el helyet a mérnökök, hanem egyszerűen csak kitöltötték kijelzővel a webkamerától balra és jobbra eső területeket, ezzel dedikált helyet adva az állapotsávnak.


[+]

Az ezüst, asztroszürke, csillagfény és éjfekete színekben elérhető, modelltől függően 8-24 GB memóriával, valamint 256 GB és 2 TB közötti kapacitású tárolóval rendelkező, új Apple MacBook Air a gyártó tervei szerint a következő hónapban lesz elérhető hazánkban, 599 990 forintos alapáron.

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

0

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval. 

A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót sokan kifigurázták, ugyanis a Letv most sem választott túl egyedi megoldásokat. Ami azt illeti, egy arcátlan iPhone-klónt rakott össze. Aki sokszor látott már iPhone-t, az persze hamar rájön, hogy valami mással van dolga, a majdnem azonos dizájn ellenére.

A Letv Y1 Pro mindenesetre még a hátlapi kameraszigetben is az iPhone 13-at másolja, de sajnos csak egy 8 megapixeles főkamerával és egy “AI kamerával”, így feltehetően a minőség nem az igazi. A hatalmas előlapi szenzorsáv is mindössze egy 5 megapixeles kamerát rejt, vagyis a sziget megléte teljesen indokolatlan, leszámítva a dizájnkoppintást.

A Gionee G13 Pro is nagyon hasonlít egyébként erre, és alapvetően mindkettő az Unisoc T310 chipet használja. Az új modell már 6,5 hüvelykes, 4000 mAh-s akkuval, USB-C porttal és jackcsatlakozóval. A készüléken még Android 11 fut, átszabott felülettel. Mindezek után talán nem meglepő, hogy csak 75 dollár a termék, és valószínűleg Kínán kívül sehol nem árulják majd – az Apple hamar lekapcsolná a készülék forgalmazását bírósági úton.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Fotó: Letv

Teljesen újragondolt MacBook Air és frissített Pro hozza az M2-t, amit a MacOS 13 Ventura tesz még jobbá

0

Az Apple még tovább fejlesztette már most is nagyon erős mobil processzorát, új eszközökkel jön az M2-es chip.

Olyan ütemben fejleszti saját, ARM-alapú chipjét az Apple, hogy nehéz lekövetni, de az alap M1-et fogja most váltani az M2, ami a teljesen átdolgozott MacBook Airrel és a 13″-es MacBook Pro új változatával  együtt érkezik. 

A második generációs, 5 nm-es technológiával készített, 20 milliárd tranzisztorból álló M2 18%-kal gyorsabb CPU-val, 35%-kal erősebb GPU-val, 40%-kal jobb Neural Engine-nel dolgozik, és akár 24 GB egyesített memória használatát támogatja, 100 GB/s-os sávszéllel. Növelték a gyorsítótár méretét és az energiahatékonyságot is – az Apple azt állítja, a legújabb, 10-magos PC-s laptop chip CPU-jához képest kétszer olyan teljesítményt tud hozni.

Az M2-vel szerelt MacBook Air már júliusban befut, viszont nem váltja le teljesen a jelenleg kapható, M1-es MacBook Airt, mindkettő megvásárolható lesz a továbbiakban is. A különbség egyértelműen látható már első pillantásra is: az 599 990 Ft-os induló ártól elérhető újabb Air külseje teljesen megváltozott, a teste egyenletesen vékony, nem “emelkedő”. A kijelző méretét 13,6″-esre növelték, átvéve a 2021-es MacBook Prónál is látható kameraszigetes megoldást, fényereje pedig 500 nitig növelhető.

Az összecsukva is csak 11,3 mm-es laptop MagSafe csatlakozót kapott (mágneses, így ha kirántjuk a kábelt, nem megy vele a gép is), van rajta két Thunderbolt és egy 3,5mm-es jack, továbbá Touch ID-s, de érintősáv nélküli Magic Keyboard billentyűzetet és 1080p-s webkamerát is találunk rajta. Az Apple 40%-kal nagyobb teljesítményt ígér, mint az M1-es Air esetében. Az akkumulátor akár 20 órán át is bírja, de 30 perc alatt feltölthetjük 50%-ra a két USB-C csatlakozós, 35W-os gyorstöltőt használva. Színek esetében ezüstből, asztroszürkéből, éjkékből és csillagfényből (amit én pezsgőnek hívnék) választhatunk.

A 13″-es MacBook Pro esetében nem ilyen radikálisak a változások, csak a belsőt frissítették, és az árát növelték. Az M2-es gépet 649 990 Ft-ért vihetjük haza. Akár 20 órán át is bírja az akksija.

Erős hardverhez erős rendszer

A macOS 13 a Ventura nevet kapta (egy kaliforniai város után), és jobbá teszi mind a korábbi, mind a legfrissebb Mac gépeket, sőt, még játszani is jobb lesz rajtuk. Az egyik izgalmas új funkció a Stage Manager, mely automatikusan rendezi a használt alkalmazásokat, hogy gyorsan válthassunk köztük. Az épp futtatott app előtérbe kerül, a többi pedig oldalon lesz látható kicsiben, így mindig azt húzhatjuk elő, ami épp kell – vagy egyszerre akár többet is.

A felhasználók könnyedén használhatják majd iPhone-jukat webkameraként, akár vezeték nélküli csatlakozással is, kihasználva a fejlett kamerarendszer előnyeit, illetve ez nem csak helyettesíteni tudja a beépített webkamerát, hanem kiegészíteni is, hogy egyszerre két kameraképet tudjunk mutatni, rögzíteni. A Handoff a FaceTime-ot is fogja támogatni, hogy azonnal válthassunk az iPhone, az iPad és a Mac között.

A Safari még biztonságosabbá válik, egyúttal csinálhatunk megosztott lapfülcsoportokat, hogy a család több tagja is azonnal elérhessen mindent, ha például egy utazás tervezése zajlik. A böngésző támogatni fogja a jelszavakat leváltó passkey-eket, a helyben tárolt, nem megosztható azonosítókat, amikkel bejelentkezhetünk számos szolgáltatásba anélkül, hogy jelszót kellene megadnunk.

A Mail appban okosabban kereshetünk, időzíthetünk és visszavonhatunk e-maileket, de az app azt is tudja majd jelezni, ha lemaradt a csatolmány vagy egy CC-zendő címzett. Kérhetünk értesítést, ha egy levélhez később szeretnénk visszatérni, vagy tanácsot kaphatunk, ha egy üzenetre rég nem érkezett válasz.

A Messagesben, ahogy iOS-en is, visszavonhatjuk vagy szerkeszthetjük az üzeneteket, megjelölhetjük őket olvasatlanként, vagy visszanyerhetjük a véletlenül törölteket. A fájlokból küldhetünk másolatot vagy megoszthatjuk ugyanazt az egy példányt közös szerkesztésre, és a SharePlay is támogatott lesz.

Frissül a Spotlight dizájnja, a Quick Look funkcióval pedig rögtön a keresőablakban láthatunk előnézeteket. Bővül a keresési lehetőségek tárháza is, illetve kiadhatunk olyan parancsokat, mint hogy induljon el egy időzítő, vagy fusson le egy shortcut.

A felhasználók megoszthatják iCloud fotókönyvtárukat akár 6 családtaggal (nem feltétlenül az egészet), és mindenki láthatja a friss képeket egy helyen.

Az Apple azt állítja, az M1 és M2 ereje elegendő AAA játékok problémamentes futtatásához, a Metal 3 segítségével pedig szuper lehetőségekhez jutnak a fejlesztők. Ennek köszönhetően a GRID Legends és a Resident Evil Village hamarosan megjelenik macOS-re, a No Man’s Sky pedig nem csak Mac-en, de M1-es iPadeken is játszható lesz.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Újratervezték a MacBook Airt, minden eddiginél ütősebb az Apple legnépszerűbb laptopja

0

Nemcsak házon belül, hanem a piacon is a MacBook Air a legnépszerűbb notebooktípus – állítja az Apple, amely hétfő este bejelentette: a minden konkurenst kenterbe verő saját chipje, az új M2 elsőként az új MacBook Airben lesz elérhető.

Akármilyen népszerű is az Apple MacBook Airje, az Asus ZenBook-sorozatának tagjai már évek óta rávernek a képernyő körüli keret vékonyságával. Ezen a téren faragott most le hátrányából az Apple, így a kezdetek óta 13,3 hüvelykes képátlóval szállított Air idei modellje már egy 13,6 hüvelykes (2560×1664 pixel felbontású) kijelzővel érkezik – anélkül, hogy emiatt nagyobb lenne a készüléktest.

A megújult, kissé négyzetesebb külsőt kapott, mindössze 11,3 mm vékony gép lelke egy nyolcmagos M2 chip, amely akár 10 magos grafikusvezérlővel és 24 GB RAM memóriával is társítható, de az alapmodell azért persze szerényebb specifikációval rendelkezik: 8 GPU-magot és 8 GB RAM-ot kínál.

Az Apple M2 chip sajátja az alacsony fogyasztás. Az új MacBook Airnél ez akár 18 órányi üzemidőben ölt majd testet. Mivel az Apple azon kevés gyártók közé tartozik, melyek nemhogy nem lódítanak az üzemidőről, hanem rendszerint alul is becsülik azt, így nincs okunk kételkedni abban: egy töltéssel 16-18 órányi normál használat benne van a pakliban.

A megfáradt akku végre ismét MagSafe csatlakozóval tölthető. Aki nem emlékezne rá, ennek előnye a biztonsága: ha véletlenül megbotlunk a vezetékben, a mágneses töltőfej egyszerűen leesik a laptopról, nem rántja magával a földre a gépet.

Emellett két USB-C (Thunderbolt) csatlakozó is kerül a gépre, melynek FaceTime kamerája 1080p-s, hangszóróból négy került belőle, a bekapcsolásra szolgáló gomb pedig ezúttal is ujjlenyomat-érzékelős.

Az új MacBook Airt júliustól két alapkonfigurációban árulja majd az Apple. Az alapmodell 8 grafikai maggal, 8 GB RAM memóriával és 256 GB tárhellyel van szerelve, és 600 ezer forintot kér el érte a vállalat. (Ez százezerrel több, mint amennyiért két éve az M1-es modell piacra került.) Aki 10 magos GPU-t és 512 GB-os SSD-t szeretne, annak 750 ezer forintot kell majd kifizetnie.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Itt az Apple új szuperchipje, az M2: kétszer gyorsabb, de úgy, hogy negyedannyit fogyaszt

0

Saját korábbi moduljára és a konkurensek chipjeire is rátromfol a WWDC 2022 fejlesztői konferencián bejelentett új M2 lapkájával az Apple.

Gyártási technológiája 5 nanométeres, a rajta lévő tranzisztorok száma pedig 20 milliárd. Ezek azok az adatok, melyek csak a kifejezetten műszaki érdeklődésűeket foglalkoztatják. Az Apple M2 chipről közölt többi szám azonban mindenki számára érdekes lehet, aki egy gyors számítógépet szeretne.

Ott van például az, hogy az M2 18 százalékkal jobb teljesítményre képes, mint elődje, az iparágat felforgató M1. Egy másik adat, hogy az Intel legújabb 10 magos chipjei teljesítményének 1,9-szeresét hozza. És ami még jobban hangzik: az M2 mindeközben negyedannyi energiát fogyaszt, ami különösen jól jön a laptopoknál.

Mindehhez jön még a másodpercenként 15,8 billió számítás elvégzésére képes, 16 magos Neural Engine. Vagy például a 8K-s H.264 és HEVC videós kodekek támogatása, ami praktikusan azt jelenti, hogy az M2 chipek által hajtott Mac számítógépek egyszerre akár több 8K minőségű videó lejátszására is képesek lesznek. (Otthon persze ennek nem sok haszna van, de a professzionális tartalomgyártók örülhetnek neki.)

Az Apple bejelentése szerint az M2 chip elsőként a szintén hétfőn bejelentett új MacBook Air számítógépben lesz majd elérhető. A vállalat legnépszerűbb notebookjáról, melyet most alaposan újraterveztek, ide kattintva olvashat.

Ha máskor is tudni szeretne az Apple újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Már Magyarországon is használható EKG-mérésre az Apple Watch

0

Már az Európai Gazdasági Közösségben (rövidítve EGK) is elérhető az Apple Watch Series 4 EKG-mérés funkciója. Az Apple tegnapi bejelentésének értelmében 19 európai országban, köztük Magyarországon is használható az okosóra elektrokardiogram opciója a legújabb, watchOS 5.2 rendszer telepítését követően. A funkció elérhetősége annak köszönhetően bővült, hogy a tavaly szeptemberben bejelentett fejlesztés megkapta a CE (Conformité Européenne, avagy európai megfelelőség) plecsnit, miszerint az megfelel a közösség vonatkozó követelményeinek.

Érdekelnek a modern CI/CD alapjai?

Június 15-én induló, 8 alkalmas online képzésünk a modern CI/CD pipeline építésébe ad bevezetést. Bemutatásra kerülő technológiák: GitLab, Helm, Kustomize, Flux, ArgoCD, ServiceMesh, Flagger.

Érdekelnek a modern CI/CD alapjai? Június 15-én induló, 8 alkalmas online képzésünk a modern CI/CD pipeline építésébe ad bevezetést. Bemutatásra kerülő technológiák: GitLab, Helm, Kustomize, Flux, ArgoCD, ServiceMesh, Flagger.

Az Apple (és nyilván a Series 4 tulajdonosok is) természetesen örömmel konstatálta a fejleményt. A cupertinóiak szerint az elektrokardiogram készítéséhez fejlesztett ECG alkalmazásuk már bizonyított az USA-ban, ahol a tulajdonosok december eleje óta használhatják azt. Jeff Williams, az Apple operatív igazgatója szerint az elmúlt közel négy hónap során az ECG app már bizonyított, ami jó referenciát nyújtott az európai (és hongkongi) kiterjesztéshez.

apple_watch_ecg

Az elmúlt hónapok során több olyan hír is felröppent, mely szerint egyes felhasználóknál az Apple fejlesztése hozta felszínre a szívbetegséget. Már közvetlenül a funkció decemberi rajta után bekerült a hírekbe az a 46 éves férfi, akinél az okosóra sikeresen diagnosztizált pitvarfibrillációt (A-Fib), amit később a részletes orvosi vizsgálatok is alátámasztottak. Bár a mérés természetesen nem kórházi pontosságú, az óra hasán található optikai szenzornál sokkal pontosabb eredményeket produkál.

Az Apple weboldalán található leírás alapján a szív működésének többféle zavarát képes felismerni okosórája. Ezek közül egy a szóban forgó pitvarfibrilláció (vagy pitvarremegés), mely a felnőttek körében a leggyakoribb fajta szívritmuszavar. Ennek során a szív nem ritmusosan húzódik össze, hanem aritmiás pulzációt lehet érezni, ami a szívteljesítmény 10-15 százalékos csökkenése mellett akár súlyos szövődményekhez is vezethet (pl. stroke). Egy másik, ugyancsak viszonylag széles körben előforduló zavar a hosszan tartó, túlságosan magas vagy túlságosan alacsony pulzus. Mindkét tünet többféle betegségről árulkodhat. Rövid közleményében a cupertinói cég megjegyezte, hogy 400 000 résztvevőt tartalmazó Apple Heart Study kutatásában 2000 főnél regisztrált ritmuszavart.

Az Apple ugyanakkor hangsúlyozza, terméke nem váltja ki a laborban végzett szakvizsgálatokat. Az Apple Watch Series 4 olyan, sajnos igen gyakori keringési megbetegedéseket nem képes felismerni, mint a szívroham, a vérrögképződés, vagy a magas vérnyomás.

Bankkártyaolvasót csinál az iPhone-okból az Apple

0

Rövidesen elég lehet egy iPhone ahhoz, hogy egy kereskedő vagy szolgáltató helyszíni bankkártyás tranzakción keresztüli fizetési lehetőséget nyújtson vásárlóinak vagy ügyfeleinek. A Reuters a Bloomberg riportja alapján arról számol be, hogy a cég hosszú ideje fejleszti már azt a szolgáltatást, mellyel az Apple készülékek maguk is úgynevezett Point of Sale, azaz POS-terminállá változtathatók.

Az új funkció célja, hogy a mikro- és kisvállalatok külön hardver beszerzése vagy bérlése nélkül, egyszerűen tudják a bankkártyás fizetési módot implementálni a helyszíni fizetési tranzakciók során, azaz tipikusan egy üzletben, vagy egy futáros kiszállítás során.

iphone_pos

Érdekelnek a modern CI/CD alapjai?

Június 15-én induló, 8 alkalmas online képzésünk a modern CI/CD pipeline építésébe ad bevezetést. Bemutatásra kerülő technológiák: GitLab, Helm, Kustomize, Flux, ArgoCD, ServiceMesh, Flagger.

Érdekelnek a modern CI/CD alapjai? Június 15-én induló, 8 alkalmas online képzésünk a modern CI/CD pipeline építésébe ad bevezetést. Bemutatásra kerülő technológiák: GitLab, Helm, Kustomize, Flux, ArgoCD, ServiceMesh, Flagger.

Bár az okostelefonok már régóta szerepet vállalhatnak ilyen tranzakciókban, ugyanakkor maga a kártyaolvasó berendezés eddig mindig különálló eszköznek számított, mely rendszerint Bluetooth-kapcsolattal kommunikált a készülékkel, amin a rendszer kezelőfelülete működött egy applikáción keresztül. Az Apple megoldásával ugyanakkor jellegéből adódóan csak érintéses kártyákat lehetne használni. A rendszeren a cég egyébként 2020 óta dolgozik, ekkor vásárolta fel 100 millió dollárért az akkor független okostelefonos POS-platformként működő kanadai Mobeewave-t.

A Bloomberg informátorai szerint az Apple megoldása az iPhone-okba épített, többek közt az Apple Pay érintéses fizetési tranzakciók során is használt NFC áramkört használja majd, aktiválásához pedig elég lesz egy szoftverfrissítés, noha az egyelőre nem világos, hogy az Apple mely régiókban és pontosan milyen feltételekkel teszi majd elérhetővé a szolgáltatást.

Egyelőre az sem egyértelmű, hogy az új rendszer az Apple Pay márkanév alatt, illetve a meglévő Apple Pay keretrendszeren belül kerül-e be a vállalat robusztus ökoszisztémájába – az Apple Pay-en keresztül a cég ugyanakkor évek óta fokozatosan vonzza be a legkülönfélébb pénzügyi szolgáltatókat és bankokat, akiktől jutalékot kap cserébe azért, hogy elérést biztosít egy közel másfél milliárdos felhasználói bázishoz.

Ma kezdődik az Apple nagy eseménye, máris letöltheti az ingyenes háttérképeket iPhone-jára

0

Látványos, a WWDC inspirálta háttérképet tölthet le iPhone-jára, iPadjére, sőt akár Mac gépére is.

Ma kezdődik az Apple idei fejlesztői konferenciája, a WWDC 2022. Míg tavaly emojikkal teletűzdelve hirdette hasonló eseményét a vállalat, idén jóval letisztultabb, visszafogottabb a rendezvény „illusztrációja”, amely az Apple programozási nyelvét (Swift) idézi.

Ha tetszik ez az újfajta megközelítés, akár Apple-eszközeink hátterének is beállíthatunk hasonlókat, egy twitterező jóvoltából.

Basic Apple Guy úgy módosította a hivatalos grafikát, hogy az jól nézzen ki iPhone-on, iPaden és Macen is. Amennyiben ez felkeltette az érdeklődését, akkor innen tudja letölteni a háttérképeket.

A WWDC 2022, azaz az Apple Worldwide Developers Conference rendezvénye a nyitó vitaindítóval veszi kezdetét, ahol az Apple bemutatja operációs rendszerei (iOS, macOS, watchOS és tvOS) következő jelentős frissítéseit. Az esemény június 10-ig tart, több szekcióval.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.