vasárnap, március 26, 2023
Home Blog

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

0
voicememo apple watch diktafon

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár az utóbbit biztosan sokan használják, a DC 140 mini hangrögzítő egyedülálló tulajdonságaival és megjelenésével ideális választás lehet speciális esetekben. Sok oka lehet annak, ha valaki egy hangra aktiválódó mini hangrögzítő diktafon segítségét veszi igénybe.

Ha általános dologra szeretnénk használni, és nem jelent gondot, hogy nagyobb odafigyelést igényel a telefonunkról nyújtotta lehetőség erre, akkor valóban megoldást nyújthat akár egy telefonra letölthető alkalmazás is.

Lássuk is mit tud a DC-140 profi mini hangrögzítő, melynek előnyei:

 • Egyszerűen használható mini diktafon
 • Akár 30 napos üzemidő
 • 10-15 méter hatótávval rendelkezik, tökéletes hangfelvételeket készít
 • Egy töltéssel, 10-30 napig üzemképes(opcionális külső töltővel akár 3 hónapig!).
 • Memóriakapacitása 8GB
 • Nem igényel semmilyen extra beállítást a tökéletes működéshez
 • Időbélyeggel látja el a felvételt év/hó/nap/perc/mp
 • Kizárólag hang érzékelésekor rögzíti a hanganyagot.

Gyufásdoboz méretű mini hangrögzítő, akár rejtett lehallgató készülék formájában?

Hát persze, és nem is akármilyen akkumulátor üzemidővel! A rendkívül egyszerű használat mellett, tökéletes minőség. Plusz pont azért, hogy amennyiben nem látványosan szeretnénk használni, akkor igazán tökéletes választás, mert szinte észrevétlenül végez eredményes munkát számunkra.

Az évek folyamán egyre nagyobb a kereslet a kiváló minőségű hangrögzítő illetve lehallgató készülékek iránt. Nem ritka, hogy speciális esetekben – főként azok körében akiknek a hivatásához szükséges – a rejtett hangrögzítő készülékek és az egyéb beépített termékek iránt nőtt az érdeklődés. 

Számtalan gyártó van a piacon, így a kínálat széles palettát nyújt mindazoknak akik rejtett kamerák, mini hangrögzítők, vagy GSM alapú lehallgató készülékek stb. iránt érdeklődnek. 

Hangjegyzetek rögzítése, szerkesztése és szinkronban tartása az iOS és a macOS rendszeren

A hangjegyzetek rögzítése és szinkronizálása az összes eszközön az iCloudon keresztül egyszerűvé vált az iOS 14 alkalmazással. Ezáltal a felvételek javításának új módja vált lehetségessé.

voicememo apple watch diktafon

Az elmúlt évek során az Apple jelentősen továbbfejlesztette a hangjegyzetek alkalmazást, lehetővé téve az iCloud-on keresztül a több eszközzel történő szinkronizálást, továbbfejlesztett hangfelvételt és az alkalmazást az összes mikrofont tartalmazó Apple platformra (beleértve az Apple Watchot is).

Felvétel a hangjegyzetek alkalmazásban

Új hangfelvétel megkezdéséhez a hangjegyzetek alkalmazásban kövesse a következő lépéseket:

Nyissa meg a hangjegyzetek alkalmazást és koppintson a piros felvétel gombra!

Miután megérintette a piros gombot, a Voice Memo megkezdi a felvételt az eszköz alapértelmezett mikrofonjával, vagy egy külső mikrofonnal, ha USB-C vagy Lightning segítségével csatlakozik. Ha az eszközhöz AirPod-ok vannak csatlakoztatva, akkor az az AirPod-ok mikrofonját (vagy más Bluetooth vagy Lightning headsetet) használja.

A kezelőfelületen szüneteltetheti és folytathatja a felvételt a szünet / folytatás gomb megérintésével.

Felvétel és cím szerkesztése a hangjegyzetekben

Az Enhanced Voice használata és a hang kivágása a hangjegyzetekben.

A továbbfejlesztett hangrögzítés új funkció az iOS 14 rendszerben, és a felvételi képernyőn a pálca ikon megérintésével engedélyezhető. Ha ezt bekapcsolja, valós időben megszüntetheti a visszhangot, és más háttérzajt a felvételeiről. Ezt a továbbfejlesztett hangrögzítési funkciót a meglévő felvételekre is alkalmazhatja:

 • Érintse meg az ellipszis ikont egy meglévő felvételen
 • Koppintson a „Felvétel szerkesztése” elemre
 • Koppintson a pálca ikonra
 • Még egy koppintás, és kész

A Felvétel szerkesztése módban a felvételt levághatja úgy is, hogy megérinti a felhasználói felület jobb oldalán található vágás gombot a hangfelvétel-megjelenítő felett. Ennek megérintésével megnyílik a hangvágó, amely lehetővé teszi a hangfelvétel elejének vagy végének vágását, így a felvételnek csak azt a részét kaphatja meg, amelyet szeretne.

Hogyan lehet szerkeszteni a rögzített anyag címét a hangjegyzetek között?

Amíg ebben a felvétel szerkesztése nézetben tartózkodik, a címet is szerkesztheti. Alapértelmezés szerint a Hangjegyzetek a felvétel helyét használják címként, ami nagyon jó, ha éppen kint tartózkodik, és emlékezni akar arra, hogy hol volt, amikor a felvétel történt, dekevésbé hasznos, ha mindig ugyanazon a helyen rögzít.

Szerencsére a hangjegyzet címét felvétel közben szerkesztheti úgy, hogy megérinti a helynév címét, amely automatikusan felkerül a felvételi vagy szerkesztési képernyő tetejére.

A hangjegyzetek szinkronizálása:

Ha előfizetője az iCloudnak, akkor automatikusan megkapja a tárhely kiosztását. Ezzel a tárolóval nemcsak fájlokat tárolhat az iCloud Drive és a fotók alkalmazásban, hanem a hangjegyzetet is. A szolgáltatás engedélyezésének biztosításához hajtsa végre a következő lépéseket:

 • Nyissa meg a beállítások alkalmazást
 • Koppintson a “Apple ID, iCloud, média és vásárlások” elemre a felső részben
 • kattintson az iCloud elemre és
 • engedélyezze a hangjegyzetek opciót.

Ha ezt az összes eszközén engedélyezi, a hangjegyzetek alkalmazás szinkronizálni kezdi az összes eszközével készült felvételeket. Ezeket a felvételeket iOS, iPadOS, macOS rendszereken érheti el. A watchOS-on hangjegyzetet rögzíthet, és szinkronizálhatja az eszközével, de nem hallgathatja vissza a korábban rögzített jegyzeteket.

Cikk by: Timewriter

Forrás: https://www.techrepublic.com/

Új U2-lemez, új U2-film – de lehet, hogy már csak a nosztalgia…

0

Az énekes, Bono tavaly megjelent vastag életrajzi kötete után most egy grandiózus önfeldolgozás-lemezzel és egy nagyszabású filmmel jelentkezett a U2. Merre vezet az útja a 80-as, 90-es évek egyik legfontosabb rockzenekarának, amely még a 2000-es és a 2010-es években sem érezte azt, hogy a múltja piacra méltó árucikk lenne.

A U2 előre megy, nem hátra – egészen sokáig ez volt az ír zenekar művészi állítása önmagáról. Ha nem is így kimondva, hiszen természetesen nem ismerik az elhíresült magyar politikai bon mot-t, de az attitűd és a tettek szintjén mindenképpen.

A korosodó rockzenekarok általában elérkeznek abba a stációba, amikor bekapcsol a nosztalgiafaktor, és a rajongók számára elkezd fontossá válni az, ami volt, és már nem az, amit az együttes jelen időben kínálni képes. Tehát a régi lemezek és a klasszikus dalok. Ennek jellemzően két oka van: az egyik egyszerűen csak az idő és az életkor, a másik pedig, hogy a zenekar vagy az előadó új lemezei már nem igazán érdekesek. Nincs ezzel amúgy semmi baj: a popzenében alkotó emberek jellemzően húszas, harmincas éveikben írják meg a nagy műveket. Hogy mást ne mondjunk, a Rolling Stones elég szépen elketyeg ezzel a mai napig.

The Edge gitáros és Bono az együttes amszterdami koncertjén 2018. október 7-én.

© MTI / EPA / PAUL BERGEN

A U2 2017-ig nem volt hajlandó belemenni abba az utcába, hogy régi, klasszikus lemezeit vigye turnéra, vagy, hogy bármilyen módon visszanyúljon a múlthoz. Bonóék még a 2010-es években is folyamatosan adtak ki új dalokat tartalmazó lemezeket, közben pedig egyre elkeseredettebben küzdöttek azért, hogy megőrizzék jelen idejű művészi kreditjüket, hogy bizonyítsák, nem szállt el az idő felettük. Nem sok sikerrel, tegyük hozzá. Az Apple-balhéról elhíresült Songs Of Innocence-en, aztán a 2017-es Songs Of Experience-en az sem segített, hogy sztárproducerek sokaságát dobták be – utóbbin összesen kilencen dolgoztak, a végeredmény mégis hervasztó.

Egy dal 2017-ből:

A U2 ekkorra már elvesztette a fiatal közönséget, nem voltak toplistás dalai, rajongótábora menthetetlenül középkorú lett. Végül a zenekar engedett, egyébként is jött az emblematikus U2-album, a The Joshua Tree 30 éves jubileuma. Így aztán 2017-ben koncertkörútra vitték a 80-as évek – sőt minden idők – egyik legsikeresebb nagylemezét. A turné, amelyen 3,3 millió jegyet adtak el és amely 390 millió dollár bevétel fialt, egészen 2019-ig tartott.

És aztán maradt is nosztalgiaüzemmódban a zenekar.

Először 2021 júniusában beszéltek arról (pontosabban Adam Clayton basszusgitáros beszélt arról egy rádióinterjúban), hogy The Edge vezetésével olyan lemezen dolgoznak, amelyen régi dalaikat gondolják újra. Meg hát amúgy is szobafogságba kényszerültek a lezárások hosszú hónapjai alatt. A dalokon először Bono és The Edge dolgozott kettesben, ám az albumot aztán több stúdióban, Los Angelesben és Londonban vették fel számos közreműködővel. A stúdiómunkákban részt vett többek közt Brian Eno és Daniel Lanois, akik a legfontosabb U2-albumok producerei voltak, ott volt Bob Ezrin, aki annak idején például a Pink Floyd The Wall című mesterművének munkálatait irányította, de bedolgozott a horvát 2Cellos egyik fele, Stjepan Hauser, és Andy Barlow, a Lamb billentyűs-zeneszerzője. A zenekar ritmusszekciója, Adam Clayton és Larry Mullen Jr. csak ritkásan vannak jelen a lemezen, utóbbi, aki a hírek szerint idén műtéten esik át, a zenekar 2023 őszi Las Vegas-i fellépéssorozatát – ahol, csak, hogy a nosztalgiatematika mentén haladjunk, a zenekar a korszakalkotó Achtung Baby című albumot idézi fel – is kihagyja.

Bono és The Edge a Tiny Desk Concert-sorozatban:

Időközben az is kiderült, hogy itt egy egészen tágasan keretezett nosztalgiahadműveletről van szó. 2022 novemberében megjelent Bono életrajzi kötete, a Surrender – 40 dal, egy történet, ezzel nagyjából párhuzamosan kijöttek az első újragondolt dalok, a Bono-könyv turnéján pedig az énekes több akusztikusra fazonírozott dalt is elővezetett élőben.

A kifejezetten vaskos Surrender egyébként – talán meglepő módon – sokkal kevésbé maníros vagy giccses, mint ahogy azt esetleg gondoltuk volna. Őszinte, szellemes és izgalmas, a U2-rajongóknak meg egyenesen aranybánya. „Bono igyekszik nemcsak szárazon sorra venni életének kisebb-nagyobb mértékben meghatározó történéseit, de lubickol az írásban, és ami talán még fontosabb: humorral és önkritikával szórakoztat”, írtuk korábban, és akkor még azt is hozzátehetjük, hogy mindeközben a Surrender nem csak a zenéről és a személyes életéről szól, hanem tágabb értelemben a korról is, amin végiggyalogol. Kifejezetten kellemes meglepetés és szórakoztató olvasmány.

Ugyanez nem mondható el a március 17-én megjelent grandiózus, negyven számot tartalmazó új U2-lemezről, a Songs Of Surrenderről. Régi dalokat újradolgozni fokozottan veszélyes üzem. Először is: miért kellene hozzányúlni egy zenekar legismertebb, legnépszerűbb, az együttes különféle korszakait leginkább jellemző számokhoz? Vannak természetesen jó példák a könnyűzene történetében, de az ilyen kísérleteknek többnyire széttárt kéz és értetlenkedés a vége. A U2-nak megvan a kommunikációs válasza: kíváncsiak voltak arra, hogy működnek-e ezek a számok intimebb hangkörnyezetben, úgy, mintha Bono egyenesen a fülünkbe énekelné a dalokat. Nézzük a dalokat magukat, lecsupaszítva, hangzik a felkiáltás. Ráadásul az egész koncepció varrás mentén illeszkedik abba a visszaemlékező-nosztalgikus narratívába, amit Bono könyve is képvisel.

Vannak kifejezetten jó pillanatok a Songs Of Surrenderen. Az egyébként is akusztikus jellegű és soulos-folkos Red Hill Mining Town fúvósokkal felhízlalt változata például kifejezetten jól sikerült, ahogyan a Vertigo vonósokkal kísért, a The Fly sötét, a Desire kevésbé sötét, inkább törékeny funkra lassított, vagy az Every Breaking Wave zongorás verziójában is van ötlet. A legtöbb U2-szám azonban egész egyszerűen nem érvényes, nem akar működni, vagy nem akar összeállni ebben a kiszerelésben.

Nyilvánvalóan közénk állnak – mármint a hallgató és a most megjelent dalváltozatok közé – az eredeti felvételek. No, de mit is tehetnénk, ha popdaloknak általában is a lényegéhez tartozik a hangzás – ez pedig egy olyan hangzásorientált zenekar esetében, mint a U2, fokozottan igaz. Van egy évekkel ezelőtti YouTube-videó, ahol a gitáros, The Edge megmutatja, mi történik akkor, amikor a teljes, igen bonyolult gitáreffekt-parkját kikapcsolják: valójában nem marad semmi, csak az abban a formában igen átlagosnak tűnő gitározás. A U2 lényegéhez hozzátartozik a dalok hangzáskörnyezete – ezen a lemezen is azok a számok működnek, amelyeket valami apró, egyszerű, de nagyszerű ötlet feldob. Azok, amelyek nagyjából-egészében megmaradnak valahol az eredeti elképzelés környékén, csak éppen hangerő, dob és basszus nélkül átmentek csendesülősbe, egyszerűen nem elég jók.

És akkor még ott van a méret is. Ebben a tematikában – ráadásul úgy, hogy a legtöbb új változat sajnos kétségbeejtően átlagos – egyszerűen túl sok negyven dal. A Songs Of Surrender nem tud nagylemezként működni, inkább – hogy az újabb kor egy újabb szavához forduljunk – olyan, mint egy playlist. Ilyen módon is érdemes hozzáállni: bárhol bele lehet kezdeni és bárhol be is lehet fejezni, valamint simán lehet kisebb adagokban is fogyasztani. Sőt én kifejezetten ezt javasolnám. Még akkor is, ha egyébként a klasszikus albumforma és albumhallgatás – azaz elkezdjük szépen az elején, és befejezzük a végén – felesküdött híve vagyok.

A nosztalgiapakk harmadik eleme az film, amelyet az új U2-nagylemez megjelenésével azonos napon mutatott be a Disney+. A film címe A Sort Of Homecoming with David Letterman – az A Sort Of Homecoming ugye egy U2-szám címe is, a zenekar egyik legjobb nagylemeze, a The Unforgettable Fire egyik kulcsdala –, és a cím nem is hazudik, a film valóban egyfajta hazatérés. A helyszín Dublin, a tematika pedig természetesen egyfajta érzelmes vissza a gyökerekhez-utazás, melyben az egykori dublini srácok megmutatják, honnan indultak, milyen az a város, ahol felnőttek, és ahol elkezdtek zenélni.

A film előzetese:

És mindjárt adódik is egy furcsaság, ugyanis a filmben csak Bono és The Edge szerepel, Adam Clayton és Larry Mullen Jr. csak az archív felvételeken bukkan fel – igaz, van hivatalos igazolásuk, de akkor is furcsa, hogy egy-két napjuk sem volt arra (vagy nem adódott valamilyen megoldás), hogy megjelenjenek ezen a mégiscsak nagyszabású U2-tablóképen. Minden bizonnyal több U2-rajongónak vannak ezzel kapcsolatban rossz érzései. A film harmadik sztárja a legendás amerikai late night show-műsorvezető, pontosabban ex-late night show házigazda, David Letterman, aki 2015-ben befejezte a Late Show-műsorvezetést, ám 2018-tól a Netflixen indított műsort A következő vendégemet nem kell bemutatni címmel. A My Next Guest Needs No Introduction eddig négy évadot élt meg, közben 2022 októberében Letterman Kijevbe utazott, és egy különleges epizódot vett fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A U2-filmben Letterman a tömegben elvegyülő neves idegen, akit azért felismernek úton-útfélen, ám aki mindazonáltal laza és jó fej, egyszerre vendég és narrátor, bohókás szakállas bácsi és vérprofi szórakoztatóipari szakember, aki pontosan tudja, mikor kell mélyen az interjúalany szemébe nézni és kérdezni, és mikor kell eljátszani a kedves turistát, aki szinte azt sem tudja, hová vetette a sors, és aki úgy beszélget utcai árusokkal, és az úgynevezett utca emberével – vagy éppen egy drag queennel –, mintha mindig is ismerték volna egymást.

Az A Sort Of Homecoming with David Letterman patikamérlegen kimért produkció – mi más lenne? –, mégis a bensőségesség érzetét nyújtja. Még az is jól áll neki, amikor Bono és The Edge egy kocsmában énekel együtt dublini zenészekkel, akik közt ott a filmben többször is felbukkanó Glen Hansard dalszerző-énekes, akire az Egyszer című filmből emlékezhetünk, és a tavalyi Szigeten is fellépő, a hvg.hu 2022-es albumlistáján is szereplő Fontaines DC frontembere, Grian Chatten. Vagy, amikor egy dublini színház intim belső terében, számos vendégzenész társaságában adják elő a U2 lemezre újragondolt slágereit. Nem mellesleg ezeknek az újraértelmezett daloknak sokkal jobban áll a színpad, mint a lemez, szóval akár azt is mondhatjuk: a Songs Of Surrender, a U2-dokumentumfilm filmzenelemeze.

Bono és The Edge az Apple Music csatornáján, Zane Lowe-vel:

Tulajdonképpen szép, személyes, és ízléses lezárása lenne ez egy hosszú és valóban fantasztikus karriernek. Elegáns kilépés a manézsból. A U2 egyik nagy kortársa, az R.E.M. mindezt úgy oldotta meg, hogy 2011 márciusában megjelent nagylemeze, a Collapse Into Now után pár hónappal, 2011 szeptemberében bejelentette megszűnését, majd még az év novemberében kiadott egy terjedelmes válogatáslemezt, aztán különösebb csinnadratta nélküli lelépett a színről.

A U2 azonban – ahogy azt már írtuk – most Las Vegas-i koncertekre készül, ráadásul ezek a fellépések lesznek majd a tényleg gigaösszegből, a hírek szerint 1,8 milliárd dollárból felépített MSG Sphere szórakoztatóközpont első nagy dobásai. A Vegasba menni kifejezés a szórakoztatóiparban a még jócskán piacképes, de már jól láthatóan a csúcson túl lévő sztárok utolsó nagy kiárusítási akcióinak a szinonimája. Hogy mihez kezd Vegas után a U2, az talán minden érdekelt számára nagy kérdés.

 

Még több Kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Source

Ismét új TV-csatornán kereshetik a magyarok is a világ legmenőbb focibajnokságát

0

Sokak szerint a legjobb, de kétségkívül a legtöbb pénzt megmozgató labdarúgó bajnokság a Premier League. Az angol pontvadászat már hosszú évek óta kisajátította a legjövedelmezőbb focival kapcsolatos üzleti tortaszeletet, és a jövőben még tovább növekedhet az értéke. Amióta megalapították, pontosabban újraszervezték 1992-ben az első osztályú bajnokságot Angliában, csak egyre több és több pénzt kasszíroz be mind a liga, mind az összes klub. Ugyan az elmúlt három évtizedben történtek jelentős változások (többnyire pozitívak) egyetlen egy valami maradt állandó: a Sky Sports a kezdetek óta közvetíti a Premier League mérkőzéseit. A legendás TV-csatorna szinte minden brit háztartás számára elérhető, szezononként 140 találkozót mutatnak meg a PL-ből, míg a másodhegedűs BT Sport csupán alig 50 meccset. A bajnokság 38 fordulójának közvetítéséért, és kizárólagos mozgóképes tulajdonjogáért összesen 5,1 milliárd fontot kap a liga három év alatt. Ez több, mint 2000 milliárd forint. Nem tévedés, nem elírás. 

Kim Kardashian az anyja lehetne a legújabb kiszemeltjének - nemrég már a meccsén villantott

Kim Kardashian az anyja lehetne a legújabb kiszemeltjének – nemrég már a meccsén villantott

Olvass tovább…

Olvass tovább…

És ezt még így is sokan kevesellik, ugyanis a klubok pénzszagra érzékeny vezetői szerint  akár még többet is kisajtolhatnának a potenciális vevőktől. Nem kell félteni a Sky-t, és a BT Sportot, lévén ők maguk is továbbértékesítik száz-kétszáz országba a közvetítési-jogokat, mind például hazánkba. Magyarországon a Spíler 1 és Spíler 2 (TV2 Csoport), illetve az Arena4 és Match4 (Network4 Csoport) szolgáltatja a nagyközönség felé a Premier League-et. 

A Premier League mezszponzorai akkor és most

A Premier League mezszponzorai akkor és most

Olvass tovább…

Olvass tovább…

Állítólag hamarosan véget ért a Sky és aktuális társai uralma. A pletykák szerint a PL vezetése egyetlen egy jelöltnek szeretné eladni a jogokat. Ez a potenciális ajánlattevő pedig nem lehet más, mint az Apple. A néhai Steve Jobs cége a világ egyik legvagyonosabb vállalata, és már régóta próbálkozik az igazi áttöréssel a sportközvetítések piacán. A Chelsea amerikai tulaja, Todd Boehly szerint éppen az almás cég lehetne az, amely végre friss szemléletet vihetne bele a sportágba olyan extrákkal, mint a rájátszás a kiesés elkerüléséért, vagy éppen egy All-Star hétvége. Írta meg mindezt a Sun. Azt viszont nem tudjuk, hogy az Apple TV miként képzelné el a világszerte érdekelt lefedettséget. 

Az Arsenal ajánlatot tett Szoboszlai Dominikért

Az Arsenal ajánlatot tett Szoboszlai Dominikért

Olvass tovább…

Olvass tovább…

A hírek szerint még a tavasszal döntés fog születni az Apple trónra kerüléséről, amely azt is jelentheti, hogy a magyar tv-nézők is új csatornán lesznek kénytelenek keresni kedvenc ligájuk küzdelmeit. 

Source

5 ok, amiért utálni lehet az Apple-t

0

Mindig lehet egy-egy vállalatot szeretni vagy gyűlölni, lássuk ezúttal, miért nem szeretjük az Apple-t.

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

A Phone Arena cikk írójának célja, hogy ebben a gondolatkísérletben mindkét oldalát megvizsgáljuk a kérdésnek, és bár tisztában van vele, hogy az Apple az egyik legvitatottabb tech óriás, akár akármit is mond, biztos benne, hogy visszajelzésekben nem fog hiányt szenvedni.

Most azon aspektusokra fókuszál, amelyeket rendkívül problémásnak tart az Apple részéről. Kezdjük hát az elégedetlenségünk okával, amit sokan másokkal együtt, szintén kritizáltunk.

A töltő eltávolítása a dobozból

Az, hogy az Apple a profit maximalizálása érdekében kérdéses gyakorlatokat alkalmaz, nem újdonság. Teljesen érthető, hogy minden vállalkozás alapvető célja az, hogy profitot termeljen, de az Apple ezt a célt követi a leginkább agresszíven, és a vállalat sokak számára a vállalati kapzsiság megtestesítője lett.

5 ok, amiért utálni lehet az Apple-t

Azon a tényen már senki sem lepődik meg, hogy az Apple 1000 dolláros telefont tett meg normálisnak, majd később a töltőt külön kellett megvásárolniuk a vásárlóknak. Ráadásul a fejhallgatót is eltávolították a dobozból. Mindezt környezetvédelmi szempontokkal igazolták. Azonban lehetnének jobb módok a szennyezés elleni küzdelemre, mint külön árulni az akkumulátortöltőt. Az öntelt hozzáállásuk még inkább problémás.

Emellett az Apple volt az, amely megteremtette a lehetőséget, hogy más cégek is kövessék ezt a káros példát, és most már teljesen normális, hogy például 780 ezer forintot költünk a Samsung Galaxy Z Fold 4-re, és nincs lehetőségünk közvetlenül tölteni a telefonunkat a dobozban kapott kiegészítőkből. Nem elfogadható, hogy egy ilyen trillió dolláros vállalat ezt a precedenst teremtse.

Árak és (hiányzó) belépő szintű opciók

Azonban a fejhallgató és a töltő eltávolítása a dobozból csak az egyik módja annak, hogy az Apple maximalizálja a profitját a felhasználói kárára. Egy másik nagy bosszúság az, ahogy a Cupertino-i cég megközelíti legnépszerűbb termékeinek, különösen az iPhone-nak az árazását.

5 ok, amiért utálni lehet az Apple-t

Az átlagos iPhone-ár az utóbbi években folyamatosan emelkedett, és várhatóan 2023-ban ismét megugrik. Ráadásul ahelyett, hogy az Apple megpróbálná jobbá tenni az ultra-premium iPhone-jait a versenyben, úgy tűnik, hogy a fókusz egyre inkább arra irányul, hogy a különbséget növelje az utóbbi és a belépő szintű opciók között.

A cikk írónak valódi problémája van az Apple által elérhető funkciók korlátozásával a felhasználók számára annak érdekében, hogy nagyobb ösztönzést teremtsen újabb és újabb összegek elköltésére. 450 ezer forintos árcédula egy “belépő szintű” opcióhoz egy 60Hz-es kijelzővel és egy éves processzorral, ezt nem túl könnyű elfogadni.

A Lightning csatlakozó

Az egyik negatívum az Apple Lightning csatlakozója és az USB-C használatának hiánya. Ez néha szinte abszurd helyzetekhez vezet. Nem is olyan régen egy Touch Bar MacBook Pro-val és egy iPhone X-szel rendelkezett a cikk írója. Az előbbiben kizárólag USB-C csatlakozók voltak, míg az utóbbiban egy Lightning porttal ellátott USB-A kábel volt. A két készülék összekapcsolása, amelyeket mindössze egy év alatt vett meg, komoly problémákat okozott.

5 ok, amiért utálni lehet az Apple-t

Sokan gyorsan megemlíthetik, hogy egyszerűen vásárolhattam volna egy átalakítót (amit meg is tettem), de ez nem a lényeg. Az átalakítók nem kellene, hogy szükséges részei legyenek egy jól működő ökoszisztémának. És amikor azt gondolnánk, hogy az Apple megtanulta a leckét, kiad egy iPad-et (2022), amely USB-C csatlakozóval rendelkezik, de csak az 1. generációs Apple Pencil-kompatibilis, amelyet Lightning porttal lehet tölteni. A megoldás – egy átalakító. Legalább ezúttal nem kérnek érte plusz pénzt.

Az iPad kínálat

Az Apple kiegészítőivel kapcsolatosan további problémái vannak, különösen az iPad ökoszisztémájával kapcsolatban. Mindannyian tudjuk, hogy milyen drágák az Apple tabletjei – és bizonyos mértékig ennek így kell lennie, tekintve milyen erőteljes az iPad Pro sorozat. Azonban annak ellenére, hogy az eszközökben lenyűgöző a hardver, a 2 az 1-ben fantáziájának megvalósítása nélkülözhetetlen kiegészítők nélkül lehetetlen.

Ez ismét azon stratégiához vezet, hogy a felhasználóknak nem csak egy vagyont kell költeniük a fő termékre, hanem egy jelentős felárat is a számos további tételre. Az Apple Pencil és a Magic Keyboard összesen akár az iPad árának felét is kitehetik. De még akkor is, ha úgy dönt, hogy ilyen horribilis összeget kifizet, van még egy nagy probléma.

5 ok, amiért utálni lehet az Apple-t

Az Apple szándékosan korlátozza az iPadOS funkcionalitását, így inkább egy nagyobb méretű iPhone-nak, mint egy igazi 2 az 1-ben eszköznek tűnik. Az iPad egy Magic Keyboarddel és egy Apple Pencillel legfeljebb egy harmadik eszköz. Miért? Mert így az Apple megakadályozhatja, hogy az iPad alternatívává váljon a MacBook számára. Ezért vannak az iPad-ek egyszerűen csak játékszernek redukálva, annak ellenére, hogy nagyon lenyűgözőek.

Az ‘új’ funkciók marketingje

Az utolsó pont inkább a marketinggel, mint egy konkrét Apple termékkel kapcsolatos. Azt hiszem, a legtöbb tech felhasználó fájdalmasan ismeri a Cupertino cég hajlamát arra, hogy késve vezesse be a már régóta létező funkciókat a termékeibe. Példaként említhető az Always-On Display. Több mint fél évtizedbe telt az iPhone-on történő bevezetése, annak ellenére, hogy már régóta jelen van több Android készüléken.

5 ok, amiért utálni lehet az Apple-t

Említettem már, hogy csak az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max rendelkeznek ezzel a forradalmi technológiával? Az még nagyobb probléma, hogy az Apple mindig az általánosan elfogadott funkciókat újként mutatja be. 2023-ban az Always-On Display nem innovatív. Emellett az sem szokatlan, hogy az Apple hasonló megközelítést alkalmaz a fokozatosan bevezetett funkciók esetében.

5 ok, amiért utálni lehet az Apple-t

A Dinamikus Sziget nagyon jó példa erre. Hasznos? Igen. Forradalmi és az abszurd mennyiségű promóciós anyag, amit neki szentelnek, megérdemli? Egyáltalán nem. Ez egy nagy kivágás, amely egy szűk célra szolgál – itt van, hogyan akarja az Apple, hogy működjön a Dinamikus Sziget. Valójában egyébként megszerettem a Dinamikus Szigetet. Azonban ez nem jelenti azt, hogy felmenthetem az Apple-t azért, hogy az égbekiáltó dicséretekkel illesse azt, mint a kenyér szeletelése óta a legjobb újítást.

Következtetések

Kétségtelen, hogy még sokáig folytathatnám ezt a panaszkodást. Nem lehet a világ legnagyobb technológiai vállalatává válni anélkül, hogy ne generálnánk némi vitát. Ez természetesen azt jelenti, hogy az Apple sokkal több dologban is bűnös, mint amit ebben a cikkben felvázoltunk. Mégis, ahogy az előző cikkemben is említettem, az Apple sok mindent jól csinál. A felsorolt problémák pedig nem tudják és nem is szabad, hogy érvénytelenítsék az utóbbiakat.

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:

Source

Címlapunkon: Progress Software – Megbízhatóság hálózatintelligenciával

0

A cikkben újságszerűen lapozgatható és teljes egészében elolvasható a Computerworld magazin 2023. március 22-én megjelent lapszámának online változata.

A sorozatos válsághelyzetek, valamint az ebből következő nehézségek, a távmunkával járó átalakulások az informatikai döntéshozók, az IT-döntésekben részt vevő cégvezetők, valamint a vállalati informatika iránt érdeklődő minden más olvasó számára nehézségeket okoznak az utóbbi néhány évben. Épp ezért szerkesztőségünk úgy döntött, hogy megkönnyítjük a hozzáférést a Computerworld magazin nyomtatott lapszámaihoz, íme itt a legfrissebb:

Ízelítő a tartalomból

4 Vélemény – Neubauer Tamás, ügyvezető, NTcom Kft.
Nem mindenkinek való a robotizáció, de nem lehet megkerülni

5 Címlapunkon – Progress Software – Megbízhatóság hálózatintelligenciával
A mind összetettebbé váló digitális infrastruktúrákra támaszkodó vállalatoknak egyre nagyobb kihívás a kívánt hálózati és alkalmazásteljesítmény fenntartása. A rendszergazdákat az eddiginél hatékonyabb és mélyebb monitorozó és analitikai képességeket segíthetik az egész embert követelő feladat megoldásában.

8 SAP – Adatszféra a felhőben
Valódi digitális átalakulásukhoz a vállalatoknak zökkenőmentesen hozzá kell férniük kritikusan fontos üzleti adataikhoz, függetlenül azok elhelyezkedésétől. A felhőalapú és a helyben bevezetett alkalmazások és rendszerek között elosztott, hibrid környezetekben azonban a szervezetek túl sok erőforrását köti le az adatok összegyűjtése, előkészítése és összekapcsolása, amin az SAP most bejelentett Datasphere megoldásával változtatna.

9 A jövő autóipari technológiái
A Bosch mindig is nyitott volt az új technológiai megoldások iránt és jelenleg is aktívan irányítja a változást. Csak Budapesten több száz mérnök kifejezetten az elektromobilitással összefüggő fejlesztéseken dolgozik.

10 Hogyan látja a TC2 a felhőalapú számítástechnika fejlődését?
Az elmúlt években a felhőalapú számítástechnika egyre népszerűbbé vált, többek között a költségmegtakarítás, a skálázhatóság, a rugalmasság és a gyors hozzáférhetőség miatt. Az olyan felhőszolgáltatók, mint az Amazon Web Services (AWS), jelentős beruházásokat hajtottak végre az infrastruktúra, a biztonság és az innováció terén, hogy szolgáltatásaikat egyre megbízhatóbbá, biztonságosabbá és funkciógazdagabbá tegyék.

11 Dell Technologies – Hibrid munka beépített biztonsággal
Láthatatlan, de annál erősebb zero trust védelmet adnak a modern munkakörnyezetben a Dell megbízható eszközei varratmentesen beépített biztonsági képességeikkel. A végfelhasználók így hatékonyabban, a vállalati informatikusok pedig magabiztosabban végezhetik feladataikat.

12 Mit ér a védelem, ha nem tudjuk használni?
A vállalatok informatikai költségvetésének jelentős részét a védekezésre fordított összeg teszi ki. A hálózatüzemeltetők tűzfalakkal védekeznek, amivel bonyolult szabályrendszer alapján próbálják megvédeni a cégen belüli kiszolgálókat. A felhasználók eszközeire végponti védelmi megoldásokat telepítenek az eszköz megfelelő védelme és a káros alkalmazások feltelepülése ellen. De vajon mit ér ez a védelem, ha a felhasználók nincsenek tisztában az alapvető fogalmakkal, a biztonsági szabályokat megszegve mégis rákattintanak egy célzott támadással érkező hivatkozásra, és kiadják a hitelesítési adataikat?

13 ChatGPT mint fegyver? Az ESET szerint elhárulnak a nyelvi akadályok a csalók elől
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT népszerűsége, amely mindössze 2 hónappal az elindítása után már 100 millió havi aktív felhasználóval rendelkezik. Az ESET kiberbiztonsági szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy a hírek csupán a chatbot intelligens válaszokat generáló tulajdonságát emelik ki, miközben egy veszélyesebb valóságot rejtenek el a fogyasztók elől.

14 A Zero-Trust hálózati hozzáférés fejlődése
Amikor a mobiltelefonok először megjelentek, csak telefonálni lehetett velük. Idővel, ahogy egyre több funkciót adtak hozzá, például kamerát és internetkapcsolatot, ezek a képességek a telefon elvárt részévé váltak. Ma már a legolcsóbb, 20 dolláros retró flip-telefon is tartalmaz kamerát, szövegíró képességet, GPS-t, zenét, sőt, még telefonálni is lehet vele (még).

16 Cisco – Kibervédelem súrlódásmentesen
Bár biztonsági megoldások széles körét vezetik be, a vállalatoknak még javítaniuk kell az azonosítók, a hálózatok és az alkalmazások védelmén, állapította meg a Cisco első kiberkészültségi felmérésében. A szállító valós idejű kockázatértékeléssel tenné könnyebbé a szervezeteknek a biztonság és a használhatóság egyensúlyozását.

18 Újszerű védelem kicsiknek is
Ha egy okosotthont meghekkelnek, és éjszaka dübörgő zenére ébrednek a lakók, az roppant bosszantó. Az IoT rendszerek feltörése és megtámadása azonban ennél sokkal nagyobb károkat is okozhat. Érdemes elgondolkozni azon, hova vezethet például az, ha az önvezető autók vezérléséhez férnek hozzá illetéktelenek, vagy a háztartási erőművek hálózatát éri támadás.

20 Kyndryl – Élmények a digitális munkahelyen
Alkalmazottainak és ügyfeleinek is a legjobb élményt kell adnia minden szervezetnek, ha versenyben akar maradni napjaink digitális gazdaságában, hívta fel a figyelmet régiós konferenciáján a Kyndryl. Házon belül ugyanakkor kevés vállalat tudná maradéktalanul felsorakoztatni a képességeket, amelyek a munkahelyek átalakításához, a rendkívül összetett transzformációhoz és a folyamatos optimalizáláshoz szükségesek.

22 Fintech uralomra hajt az Apple
Az Apple folyamatos evolúciójának új szakaszába értünk néhány éve. Számos technológiai óriással együtt az okostelefonok úttörője is a pénzügyi szektorban terjeszkedik. Ha pedig találkozik a technológia és a pénzügy, akkor természetesen a fintech is felüti a fejét.

23 IDC – Menetel az AI, araszol a PC
Lemaradnak a versenyben a vállalatok, ha késlekednek az emberi képességeket kiegészítő, ismétlődő feladatokat automatizáló, személyre szabott ajánlásokat adó és adatvezérelt döntéseket támogató mesterséges intelligencia bevezetésével – figyelmeztet AI-piaci prognózisában az IDC. A személyi számítógépek és a tabletek eladásaira vonatkozó előrejelzését viszont az elemző ismét lefelé módosította.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Source

Évi egymilliárdból próbál betörni a mozis piacra az Apple

0

Az Apple Inc. évi egymilliárd dollárt tervez mozikban forgalmazandó filmek gyártásába és forgalmazásába fektetni.

A Bloomberg meg nem nevezett forrásai szerint az egyelőre bizalmasként kezelt terv megvalósításáért az Apple már több filmstúdiót is megkeresett együttműködési javaslattal. Az Apple már idén több film moziforgalmazását is átvenné, köztük a Ridley Scott-féle Napóleonét és Martin Scorsese Killers of the Flower Moonjáét is. Az Apple sajtószóvivője egyelőre nem akart nyilatkozni a témában. 

Az Apple korábban csak a saját streaming-csatornáján mutatott be filmeket, a moziforgalmazást mostanig többnyire másokra bízta, mivel a filmek világszintű, sok vásznon való, párhuzamos elindításához nem volt kompetenciájuk cégen belül. Ezt látszik bizonyítani az Oscar-díjas CODA esete: a forgalmazási jogokat 25 millió dolláros rekordáron vásárolták meg a Sundance fesztiválon, majd egyidőben mutatta be mozikban és a streaming-csatornáján is. Az Oscar-csillogás ellenére a film nagyot bukott a mozipénztárakban: a teljes bevétele a 2 millió dollárt sem érte el.

Mindenekelőtt azonban az Apple-nek a forgalmazási és marketingköltségek kapcsán kell megegyeznie a stúdiókkal, amelyek egy-egy népszerűbb filmjük népszerűsítésére akár 100 millió dollárt is elköltenek, és ez lényegesen több, mint a streamingcsatornákon való marketingezés költségvetése.

Ami az Apple saját gyártású tartalmait illeti, korábban – főképp televíziós showműsorokat és sorozatokat, köztük a nagy sikerű Ted Lasso című vígjátékot – online bemutatásra szánta.

A versenytársakkal összevetve a Bloomberg mostani értesüléseit: az Amazon tavaly 8,5 milliárd dolláros szerződést kötött a Metro-Goldwyn-Mayerrel, és évi 12–15 filmet tervez moziban forgalmazni; a korábban a kizárólagosan online bemutatással kísérletező a Warnerrel egybeolvadó Discovery Corp. szintén növelni szeretné a mozikban bemutatott saját produkciói számát. A nagy streamingcsatornák közül a Netflix mozik felé fordulása a leghatározottabb: a filmeket mozikban és online is bemutatnák, nagyjából egyidőben vagy néhány hét különbséggel, bár a legtöbb vezető mozilánc elutasítja ezt a gyakorlatot. Az Apple-höz és az Amazonhoz képest azonban a Netflix lényegesen többet költ saját produkciókra.

Source

Meghalt Gordon Moore, a Szilícium-völgy úttörője

0

Gordon Moore 1929. január 3-án született San Franciscóban. A Berkeley-i Kaliforniai Egyetemen tanult kémiát, majd 1954-ben a Caltechen doktorált kémiából és fizikából. 1956-ban kezdett el dolgozni a Shockley Semiconductornál, annak a William Shockley-nak a cégénél, aki épp abban az évben kapott fizikai Nobel-díjat a félvezetők és a tranzisztorok kutatásában elért eredményeiért.

Shockley azonban vezetőként kevésbé bizonyult eredményesnek, így alig egy évvel később Moore hét munkatársával együtt úgy döntött, hogy otthagyja, és inkább saját céget alapítanak. „Bill nagyon komplex volt. A versengés kétségtelenül fontos volt neki. Őszintén szólva nagy adag showman volt benne. Ha megkapta a színpadot, biztosan élt a lehetőséggel. A vitás helyzetekben volt igazán elemében – ha valamit kétféleképpen lehetett mondani, mindig az ellentmondásosabbat választotta. Azt hiszem, mindennek köze volt a cégnél kialakult problémákhoz” – emlékezett vissza erre az időszakra Moore.

Az árulók benépesítik a Szilícium-völgyet

Az „áruló nyolcas” távozását a Shockley Semiconductor soha nem heverte ki igazán, több felvásárlás után a hatvanas évek végére megszűnt. A távozók viszont 1957-ben Sherman Fairchild feltaláló-befektető támogatásával megalapították a Fairchild Semiconductort. „1957 októberében bementünk egy üres épületbe, és a következő nyárra olyan terméket fejlesztettünk ki, amely lekörözte az iparágat” – mondta erről az időszakról az áruló nyolcas egy másik tagja, Jay Last. (Ő 2021 novemberében halt meg.) Szinte mindent a nulláról kellett felépíteniük a gyártáshoz, de 1960-ra a cég megalkotta az első tömeggyártásra alkalmas szilíciumalapú integrált áramkört. Hamarosan a félvezetőipar egyik vezető cégévé nőtték ki magukat, és nagyrészt nekik volt köszönhető, hogy a kaliforniai Santa Clara-völgyet ma már inkább Szilícium-völgyként ismerjük.

A Fairchild hatása azonban még ennél is nagyobb volt: az innen kiáramló kutatók és vállalkozók cégeinek tucatjai népesítették be az éppen kiépülőben lévő Szilícium-völgyet – részben közvetlenül a techcégeikkel, részben kockázatitőke-vállalataik útján, olyan későbbi techóriások felemelkedése mellett bábáskodva, mint az Amazon, a Google, az Apple vagy a Sun Microsystems. A Fairchildból kivált vállalkozókat és cégeiket később egy angol szójátékkal Fairchildrennek, azaz a Fairchild gyermekeinek nevezték el, utalva arra, hogy így vagy úgy, de a technológiai fejlődés szinte minden fontos korabeli cégében feltűntek, hasonlóan a néhány évtizeddel későbbi Paypal-maffia tagjaihoz. Ilyen Fairchild-gyerek volt az Intel, amelyet Moore és egy másik árulónyolcas-tag, Robert Noyce alapított 1968-ban, illetve az egy évvel később létrehozott nagy rivális, az AMD is.

Gordon Moore és Robert Noyce 1970-ben – Fotó: Intel Free Press

Gordon Moore és Robert Noyce 1970-ben – Fotó: Intel Free Press

A Fairchild Semiconductornál Moore volt a kutatás-fejlesztési igazgató, a céget pedig az a Robert Noyce vezette, akit a Szilícium-völgy polgármestere becenéven emlegettek. (Ő 1990-ben, 62 évesen halt meg szívrohamban.) 11 éven át dolgoztak a cégnél, 1968-ra azonban stratégiai nézeteltérésük alakult ki az anyacég Fairchild Camera and Instrument új vezetésével, amely rendre más területekre csoportosította át a tranzisztorokból befolyó profitot. Moore és Noyce ezért ismét úgy döntött, hogy továbblépnek: 1968. július 18-án megalapították az Intelt.

Még aznap csatlakozott hozzájuk Andy Grove, aki Gróf András István néven még Budapesten született, de 1956-os emigránsként már az Egyesült Államokban doktorált, majd a Fairchildnál ismerkedett meg Moore-ékkal. Grove évtizedeken keresztül vezette különböző tisztségekben az Intelt, az ő irányítása alatt nőtt a cég globális óriássá. A negyedik alkalmazott is magyar származású volt: Leslie L. Vadász vezette azt a csapatot, amely 1971-ben megalkotta a világ első kereskedelmi forgalomba hozott mikroprocesszorát, az Intel 4004-et.

Moore különféle tisztségekben megalakulásától a kétezres évekig az Intel egyik vezéralakja volt: kezdetben alelnök (1968-1975), majd elnök (1975-1979), vezérigazgató (1975-1987), az igazgatótanács elnöke (1979-1997), végül az igazgatótanács tiszteletbeli elnöke (1997-2001) volt. A cég eredetileg DRAM memóriamódulok gyártásával foglalkozott, és egészen 1981-ig ez volt a fő bevételi forrása, de az ázsiai konkurencia erősödésével fokozatosan átálltak a processzorokra. A félvezetők terén az Intel az elmúlt években a Samsunggal felváltva volt piacvezető (2021 óta utóbbi áll az élen), míg a mikroprocesszorokat tekintve stabilan az élen áll.

Moore-törvény: jóslatból útiterv

Bár Gordon Moore a hatvanas évek technológiai forradalmának megkerülhetetlen alakja volt, a nevét manapság talán az általa leírt Moore-törvényből ismerik a legtöbben. Ebben még az iparág hajnalán azt jósolta, hogy a csipekben az egy négyzetcentiméterre eső tranzisztorok száma a jövőben kétévente meg fog duplázódni. A törvény első változatát 1965-ben írta meg az azóta megszűnt Electronics magazinban, akkor még évenkénti duplázódást előrevetítve a következő tíz évre. 1975-ben aztán igazított a képleten, ekkor határozta meg a kétéves ciklust, amely nagy vonalakban azóta is érvényes.

Moore csak egy épp kibontakozó trendre akarta felhívni a figyelmet, amely szerint már akkoriban látható volt, hogy a csipek számítási kapacitása drámai növekedés előtt áll, és ezt a csipek árának hasonló ütemű csökkenése is kísérni fogja. Arra a saját bevallása szerint ő maga sem számított, hogy ennyire stimmelni fognak a számai, sőt törvénynek sem ő nevezte el a megállapítását, hanem a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) egyik professzora, Carver Mead.

„A valódi implikáció az elektronika költségeinek csökkenése volt. Amikor bekerültem az iparágba, egyetlen tranzisztort még néhány dollárért adtak, míg most néhány dollárért 16 millió bit D-RAM-ot lehet venni, amelyen több mint 16 millió tranzisztor van. A tranzisztorok ára tehát 16 millió az egyhez arányban csökkent, és ebben már a kapcsolóelemek és más dolgok is benne vannak. Egyetlen más általam ismert technológia esetében sem történt hasonló mértékű csökkenés a termék költségében” – mondta még néhány éve Moore.

A törvény előrejelzésből idővel önbeteljesítő jóslattá vált, Moore gyakorlatilag megadta vele a tempót a technológiai fejlődésnek, és az azóta eltelt évtizedekben is az ő kottájából játszott a modern csipfejlesztés. Az elmúlt néhány évben azonban lassulásnak indult a csipek fejlődése, és az iparág történetében a 2010-es évek közepére-végére kerültünk először közel ahhoz, hogy megszegjük Moore törvényét – elsősorban azért, mert lassan elérjük a mai csipek alapanyagát adó szilícium fizikai határait.

Az Intel dolgozói az új Santa Clara-i központ előtt 1971-ben – Fotó: Intel Free Press

Az Intel dolgozói az új Santa Clara-i központ előtt 1971-ben – Fotó: Intel Free Press

A Moore-törvény – és ezzel a csipgyártás – jövőjét azóta sok vita övezi. 2022 őszén például az iparág legfontosabb cégei közül kettőnek a vezetője egy héten belül adott homlokegyenest ellentétes értékelést az iparág helyzetéről: az Intel vezérigazgatója azt mondta, Moore törvénye él és virul, miközben az Nvidia vezére arról beszélt, hogy a csipgyártást évtizedeken át meghatározó szabálynak leáldozott. (Ez a véleménykülönbség persze abból adódik, hogy a két cég teljesen más stratégia mentén képzeli el a csipgyártás jövőjét.)

2015-ben maga Moore is azt mondta, minden technológiánál elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb lassulni fog a fejlődése, és ő maga sem ad már egy évtizednél többet a saját törvényének. Amit viszont ő sem látott előre, az az internet világhódítása: „Az 1965-ös cikkemben az óráktól a személyi számítógépeken át a fázisvezérelt radarig sok mindent megjósoltam. Ami igazán meglepetésként ért, az az internet fontossága. Tudtuk, hogy a számítógépek hasznos dolgokra lesznek képesek, de soha nem gondoltunk arra, hogy milyen fontos kommunikációs eszköz válik belőlük, elsősorban az internetnek köszönhetően” – mondta erről korábban.

A kétezres évektől Moore egyre inkább a jótékonykodásra összpontosított. 2000-ben a feleségével megalapították a Gordon és Betty Moore Alapítványt, amellyel főleg környezetvédelmi, egészségügyi és tudományos projekteket támogattak, de többek között a Berkeley és a Caltech is bőkezű adományozói közt tudhatta őket. Az alapítvány évi 300 millió dollárt oszt szét ösztöndíjak formájában.

Élete során Moore díjak és kitüntetések hosszú sorát kapta meg, többek között az Amerikai Nemzeti Technológiai és Innovációs Érdemérmet (1990), a legmagasabb amerikai civil kitüntetésnek számító Elnöki Szabadság Érdemrendet (2002) és a Villamos- és Elektronikai Mérnökök Intézetének Érdemérmét (2008), illetve beválasztották a Számítógéptörténeti Múzeum tagjai közé (1998) és a Feltalálók Nemzeti Hírességek Csarnokába (2009) is. 2009-ben jótékonysági tevékenységét is díjjal ismerték el, Andrew Carnegie Filantróp Érdemérmet kapott. Már életében két díjat is elneveztek róla, az egyiket az amerikai Elektrokémiai Társaság, a másikat a Kémiai Ipar Társasága hozta létre.

Moore volt az áruló nyolcas utolsó élő tagja.

Source

Egy időre megbicsaklott, ám végül pluszban zárt Amerika

0

A Dow 0,37, az S&P 500 pedig 0,17 százalékot csökkent. A Nasdaq még tartja magát: 0,36 százalékos emelkedésben van.

Elsősorban a technológiai részvények emelkednek: az SPDR Technology Select Sector ETF 2,2%-ot emelkedett. A Microsoft, az Nvidia és az Apple számítanak a csoport legerősebb szereplőinek. A kamatokkal kapcsolatos várakozások alacsonyabbra fordulása miatt a befektetők ismét a technológiai részvényekbe fektetnek.

” + xValue + “” + chartName + “Nyitó: ” + yValues.open + “Maximum: ” + yValues.high + “Minimum: ” + yValues.low + “Záró: ” + yValues.close; }},”legend”: “”}); container_43778.addGraph(chart_43778); } catch (ex) { console.error(“Unable to render chart”); console.error(ex); } }); ]]>

Source

Egy időre megbicsaklott, ám végül pluszban zárt Amerika

0

A Dow 0,37, az S&P 500 pedig 0,17 százalékot csökkent. A Nasdaq még tartja magát: 0,36 százalékos emelkedésben van.

Elsősorban a technológiai részvények emelkednek: az SPDR Technology Select Sector ETF 2,2%-ot emelkedett. A Microsoft, az Nvidia és az Apple számítanak a csoport legerősebb szereplőinek. A kamatokkal kapcsolatos várakozások alacsonyabbra fordulása miatt a befektetők ismét a technológiai részvényekbe fektetnek.

” + xValue + “” + chartName + “Nyitó: ” + yValues.open + “Maximum: ” + yValues.high + “Minimum: ” + yValues.low + “Záró: ” + yValues.close; }},”legend”: “”}); container_43778.addGraph(chart_43778); } catch (ex) { console.error(“Unable to render chart”); console.error(ex); } }); ]]>

Source

Nagyon rápörgött az Apple az önvezető autója tesztelésére, már 201 sofőrt alkalmaz

0


0)return; function f(n){if(c){var i=c.indexOf(n+’=’);if(i>-1){var j=c. indexOf(‘;’,i);return escape(c.substring(i+n.length+1,j<0?c. length:j))}}}var x=f('__utmx'),xx=f('__utmxx'),h=l.hash;d.write( '')})(); ]]> Tech: Nagyon rápörgött az Apple az önvezető autója tesztelésére, már 201 sofőrt alkalmaz | hvg.hu HVG fontos hírek

Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?

Az értesítések bekapcsolásához kattintson a “Kérem” gombra!

Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el:
Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+

Köszönjük, hogy feliratkozott!

Hoppá!

Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.

Már feliratkozott!

A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!

Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.

[{“available”:true,”c_guid”:”7107d8c7-0fdb-45db-a6d4-4f6e6ffc143b”,”c_author”:”Ligeti Nagy Tamás”,”category”:”360″,”description”:”A popikonokról készült filmekről előbb-utóbb kiderül, hogy a fele sem igaz. Viszont a másik feléről az derül ki, hogy majdnem mindig az. “,”shortLead”:”A popikonokról készült filmekről előbb-utóbb kiderül, hogy a fele sem igaz. Viszont a másik feléről az derül ki…”,”id”:”20230322_hvg__jimmy_1__akiraly__anep_tenorja__elokerult_illuziok_zambo_jimmy_zene”,”image”:”https://api.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7107d8c7-0fdb-45db-a6d4-4f6e6ffc143b.jpg”,”index”:0,”item”:”203af31f-3482-486e-9144-77ef99ea1dfc”,”keywords”:null,”link”:”/360/20230322_hvg__jimmy_1__akiraly__anep_tenorja__elokerult_illuziok_zambo_jimmy_zene”,”timestamp”:”2023. március. 22. 17:30″,”title”:”A Zámbó Jimmy-sorozat szobrot állít, egyben le is leplezi a magyar szupersztárt”,”trackingCode”:”RELATED”,”c_isbrandchannel”:false,”c_isbrandcontent”:false,”c_isbrandstory”:false,”c_isbrandcontentorbrandstory”:false,”c_isbranded”:false,”c_ishvg360article”:true,”c_partnername”:null,”c_partnerlogo”:”00000000-0000-0000-0000-000000000000″,”c_partnertag”:null},{“available”:true,”c_guid”:”4fe21db6-ccb6-463d-bc65-c50173e6b050″,”c_author”:”HVG Könyvek”,”category”:”hvgkonyvek”,”description”:”Szobanövény-vásárlás esetén mindig gondoljuk át, hová helyezzük majd a növényt, mekkorára fog nőni, és milyen gondozást igényel. Íme pár tanács, hogy okosan vásároljunk.”,”shortLead”:”Szobanövény-vásárlás esetén mindig gondoljuk át, hová helyezzük majd a növényt, mekkorára fog nőni, és milyen gondozást…”,”id”:”20230323_Ezekre_figyeljunk_ha_szobanovenyt_vasarolunk”,”image”:”https://api.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4fe21db6-ccb6-463d-bc65-c50173e6b050.jpg”,”index”:0,”item”:”96304540-4157-458e-b1a6-febc8c7c9431″,”keywords”:null,”link”:”/hvgkonyvek/20230323_Ezekre_figyeljunk_ha_szobanovenyt_vasarolunk”,”timestamp”:”2023. március. 23. 19:15″,”title”:”Ezekre figyeljünk, ha szobanövényt vásárolunk”,”trackingCode”:”RELATED”,”c_isbrandchannel”:false,”c_isbrandcontent”:false,”c_isbrandstory”:false,”c_isbrandcontentorbrandstory”:false,”c_isbranded”:false,”c_ishvg360article”:false,”c_partnername”:null,”c_partnerlogo”:”00000000-0000-0000-0000-000000000000″,”c_partnertag”:null},{“available”:true,”c_guid”:”2ee9b33a-a7ef-4128-aea7-0b9826813446″,”c_author”:”bankmonitor.hu”,”category”:”gazdasag”,”description”:”Arról, hogy mekkora a maximálisan felvehető hitelösszeg egy személyi kölcsön esetében, mindig az adott bank dönt, ám arra eddig nem volt példa, hogy 10 millió forint fölött legyen a plafon. Az egyik bank azonban most lépett, és akár 12 millió forintig is hajlandó elmenni, ráadásul a Bankmonitor.hu szakértőinek összehasonlítása szerint még a kamat is rendkívül kedvező. A legolcsóbb hitel megtalálása azonban egyáltalán nem egyszerű feladat, hogy miért nem, arra választ kaphatsz cikkünkből. “,”shortLead”:”Arról, hogy mekkora a maximálisan felvehető hitelösszeg egy személyi kölcsön esetében, mindig az adott bank dönt, ám…”,”id”:”20230323_szemelyi_kolcson_hitel_bankmonitor”,”image”:”https://api.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2ee9b33a-a7ef-4128-aea7-0b9826813446.jpg”,”index”:0,”item”:”ff23a670-d789-4d3b-8632-edaba1954861″,”keywords”:null,”link”:”/gazdasag/20230323_szemelyi_kolcson_hitel_bankmonitor”,”timestamp”:”2023. március. 23. 10:27″,”title”:”Akár 12 millió forint személyi kölcsönt is ad fedezet nélkül az egyik nagybank”,”trackingCode”:”RELATED”,”c_isbrandchannel”:false,”c_isbrandcontent”:false,”c_isbrandstory”:false,”c_isbrandcontentorbrandstory”:false,”c_isbranded”:false,”c_ishvg360article”:false,”c_partnername”:null,”c_partnerlogo”:”00000000-0000-0000-0000-000000000000″,”c_partnertag”:null},{“available”:true,”c_guid”:”1fcda308-8cff-4931-bff1-25b0a1768b3d”,”c_author”:”MTI”,”category”:”itthon”,”description”:”A férfi egy kalapácsfejjel ölte meg az idős asszonyt, tetemét teli szemeteszsákok alá rejtette. A gyilkosság tavaly júliusban történt, az elkövető ellen most emeltek vádat.”,”shortLead”:”A férfi egy kalapácsfejjel ölte meg az idős asszonyt, tetemét teli szemeteszsákok alá rejtette. A gyilkosság tavaly…”,”id”:”20230323_Agyonvertek_egy_nyugdijas_tanitonot_Polgardiban”,”image”:”https://api.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1fcda308-8cff-4931-bff1-25b0a1768b3d.jpg”,”index”:0,”item”:”7eeb1815-dcce-4a56-8fa4-d347470505fe”,”keywords”:null,”link”:”/itthon/20230323_Agyonvertek_egy_nyugdijas_tanitonot_Polgardiban”,”timestamp”:”2023. március. 23. 11:29″,”title”:”Agyonvert a szomszédja egy nyugdíjas tanítónőt Polgárdiban, mert a nő segítséget kért tőle”,”trackingCode”:”RELATED”,”c_isbrandchannel”:false,”c_isbrandcontent”:false,”c_isbrandstory”:false,”c_isbrandcontentorbrandstory”:false,”c_isbranded”:false,”c_ishvg360article”:false,”c_partnername”:null,”c_partnerlogo”:”00000000-0000-0000-0000-000000000000″,”c_partnertag”:null},{“available”:true,”c_guid”:”cc296c0f-bb58-4202-b39d-00235af73bb3″,”c_author”:”hvg.hu”,”category”:”itthon”,”description”:”Az Amnesty International munkatársa is bement volna, de helyhiányra hivatkozva nem tudott. Vitt egy széket és leült a Kúria elé.”,”shortLead”:”Az Amnesty International munkatársa is bement volna, de helyhiányra hivatkozva nem tudott. Vitt egy széket és leült…”,”id”:”20230323_Kuria_konferencia_Amnesty_OBT”,”image”:”https://api.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cc296c0f-bb58-4202-b39d-00235af73bb3.jpg”,”index”:0,”item”:”13d8ac5f-840c-4017-a4cb-68d8ff4086eb”,”keywords”:null,”link”:”/itthon/20230323_Kuria_konferencia_Amnesty_OBT”,”timestamp”:”2023. március. 23. 17:16″,”title”:”A bírói függetlenségről tartott konferenciát a Kúria, az Országos Bírói Tanácsot sem hívták meg”,”trackingCode”:”RELATED”,”c_isbrandchannel”:false,”c_isbrandcontent”:false,”c_isbrandstory”:false,”c_isbrandcontentorbrandstory”:false,”c_isbranded”:false,”c_ishvg360article”:false,”c_partnername”:null,”c_partnerlogo”:”00000000-0000-0000-0000-000000000000″,”c_partnertag”:null},{“available”:true,”c_guid”:”19f5b47c-7d6a-464c-80a3-1a373ebd1b83″,”c_author”:”Gonda Gréta”,”category”:”360″,”description”:”Az utolsó engedélyezési rohamnak köszönhetően még van munkájuk a napelemes cégeknek, a kormánynak március végéig kell nyilatkoznia, hogyan fogja újra fölengedni a háztartási szolárrendszereket a hálózatra. A lakások energetikai korszerűsítésére a napelemeken kívül mindenesetre vannak más módszerek is.”,”shortLead”:”Az utolsó engedélyezési rohamnak köszönhetően még van munkájuk a napelemes cégeknek, a kormánynak március végéig kell…”,”id”:”20230323_hvg_napelem_napelemstop_energia_energetika_felujitas_takarekoskodas_futes_rezsi_felhos_idoben”,”image”:”https://api.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/19f5b47c-7d6a-464c-80a3-1a373ebd1b83.jpg”,”index”:0,”item”:”48eceeb5-ba8a-424b-9bd6-1d8e74017e79″,”keywords”:null,”link”:”/360/20230323_hvg_napelem_napelemstop_energia_energetika_felujitas_takarekoskodas_futes_rezsi_felhos_idoben”,”timestamp”:”2023. március. 23. 17:30″,”title”:”Már csak pár nap, és a kormánynak meg kell mondania, mi lesz a napelemstoppal”,”trackingCode”:”RELATED”,”c_isbrandchannel”:false,”c_isbrandcontent”:false,”c_isbrandstory”:false,”c_isbrandcontentorbrandstory”:false,”c_isbranded”:false,”c_ishvg360article”:true,”c_partnername”:null,”c_partnerlogo”:”00000000-0000-0000-0000-000000000000″,”c_partnertag”:null},{“available”:true,”c_guid”:”fa97e68d-efb4-4bf2-86d4-26070793f804″,”c_author”:”MTI”,”category”:”kultura”,”description”:”A szakemberek aggasztónak és dühítőnek nevezik a jelenséget.”,”shortLead”:”A szakemberek aggasztónak és dühítőnek nevezik a jelenséget.”,”id”:”20230324_Mar_a_konyvtarosokat_is_fenyegetik_rengeteg_konyv_eltavolitasat_kertek_az_Egyesult_Allamokban”,”image”:”https://api.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fa97e68d-efb4-4bf2-86d4-26070793f804.jpg”,”index”:0,”item”:”79a53f75-9b5c-4594-a594-e9f4887f8be3″,”keywords”:null,”link”:”/kultura/20230324_Mar_a_konyvtarosokat_is_fenyegetik_rengeteg_konyv_eltavolitasat_kertek_az_Egyesult_Allamokban”,”timestamp”:”2023. március. 24. 09:45″,”title”:”Már a könyvtárosokat is fenyegetik: rengeteg könyv eltávolítását kérték az Egyesült Államokban”,”trackingCode”:”RELATED”,”c_isbrandchannel”:false,”c_isbrandcontent”:false,”c_isbrandstory”:false,”c_isbrandcontentorbrandstory”:false,”c_isbranded”:false,”c_ishvg360article”:false,”c_partnername”:null,”c_partnerlogo”:”00000000-0000-0000-0000-000000000000″,”c_partnertag”:null},{“available”:true,”c_guid”:”a609c584-9b90-4565-a65f-f9a59d004656″,”c_author”:”hvg.hu”,”category”:”elet”,”description”:”Az esküvőjük után tíz évvel megújították a fogadalmaikat 2019-ben. Azóta nagyot fordult velük a világ.”,”shortLead”:”Az esküvőjük után tíz évvel megújították a fogadalmaikat 2019-ben. Azóta nagyot fordult velük a világ.”,”id”:”20230322_Bruce_Willis_felesege_egy_videoval_mutatja_meg_milyen_sokat_szamitanak_az_emlekek”,”image”:”https://api.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a609c584-9b90-4565-a65f-f9a59d004656.jpg”,”index”:0,”item”:”33a153f1-20ab-444a-8622-d8c6b5dfb5c3″,”keywords”:null,”link”:”/elet/20230322_Bruce_Willis_felesege_egy_videoval_mutatja_meg_milyen_sokat_szamitanak_az_emlekek”,”timestamp”:”2023. március. 22. 13:22″,”title”:”Bruce Willis felesége egy videóval mutatja meg, milyen sokat számítanak az emlékek”,”trackingCode”:”RELATED”,”c_isbrandchannel”:false,”c_isbrandcontent”:false,”c_isbrandstory”:false,”c_isbrandcontentorbrandstory”:false,”c_isbranded”:false,”c_ishvg360article”:false,”c_partnername”:null,”c_partnerlogo”:”00000000-0000-0000-0000-000000000000″,”c_partnertag”:null}]

{{caption}} {{/imageExists}} {{#isHVG360Article}} {{/isHVG360Article}} {{prettyReleaseDate}} {{#isBrandChannel}} {{partnerName}} {{/isBrandChannel}} {{#isBrandContentOrBrandStory}} {{author}} {{/isBrandContentOrBrandStory}} {{caption}} ]]> Nagyon rápörgött az Apple az önvezető autója tesztelésére, már 201 sofőrt alkalmaz 2023. március. 23. 23:03 Tech

Az Apple a kaliforniai törvények értelmében jelezte a hatóságok felé, hogy hány önvezető autója van, és hány emberrel teszteli azt. A két adat most a hírekbe is bekerült.

Az Apple autófejlesztési projektjénél valószínűleg nincs titkosabb projekt az autóiparban. A cég évek óta dolgozik a Project Titanon, ám sokáig úgy tűnt, hogy az egészet leállítja a cupertinói cég. Aztán mégis sikerült új erőre kapni, 2021 végén pedig már arról lehetett hallani, hogy 2025-ben mutatkozhat be a kocsi, ami teljes mértékben önvezető lesz.

Hírt azóta sem nagyon lehetett hallani a dologról, egészen mostanáig. A macReports szúrta ki azt a hatósági bejelentést, amit azoknak a cégeknek kell megtenniük Kaliforniában, akik önvezető autót szeretnének tesztelni.

A helyi törvények értelmében minden járművezetőt regisztrálni kell, aki részt vesz a technológia tesztjében. Emellett külön engedély kell a közúti közlekedéshez is.

Ennek a kötelezettségnek köszönhetően derülhetett most arra fény, hogy az Apple 201 sofőrrel igyekszik tesztelni a saját technológiáját, a flottájában lévő önvezető autók száma pedig 67 darab.

Jön az Apple, és felforgatja az autóipart

Egyre több jel utal arra, hogy az eddig elsősorban számítógépekben és telefonokban utazó Apple belátható időn belül megjelenik a járművek piacán is. Egyelőre csak annyi tűnik biztosnak, hogy az Apple Car önvezető lesz, s hogy rengeteg újdonsággal lepi meg az autósokat.

A Bloomberg korábban arról írt, hogy az Apple olyan autót szeretne, amiben nem lenne sem kormánykerék, sem pedig pedálok, az utasok pedig egymással szemben ülve, az utastér két oldalára rendezve foglalnának helyet. Nagyjából úgy, mint egy limuzinban hátul.

A teszteléssel együtt a 2025-ös dátumot azért kicsit optimistának tartjuk, igaz, az Apple-től nem elképzelhetetlen, hogy addigra összerakja a bemutatásra alkalmas járművet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!

A címlapról ajánljuk

{{vote.Description}} {{/HasDescription}} {{#vote.VoteItems}} {{Caption}} {{/vote.VoteItems}} Tartózkodom, csak az eredményeket mutasd!


Source

Ha 2023-ban laptopot venne, csak ezek között válogasson!

0

A pandémia alatt beszerzett gépek még bírják a strapát, ráadásul egy ideje már elég jó műszaki tartalommal árulják a személyi számítógépeket ahhoz, hogy ne kelljen sűrűn cserélgetni őket. Különösebben nem meglepő ezért, hogy a PC-piac tavaly visszaesett, méghozzá elég komolyan, nagyjából a negyedével. Ez a gyártóknak persze, felettébb kellemetlen, a fogyasztóknak viszont nem annyira, mert így jobban keresik a kegyeiket. Ez nem feltétlenül abban nyilvánul meg, hogy esnek az árak (az infláció miatt ez nem is volna reális), mint inkább abban, hogy jó gépeket lehet venni elfogadható összegekért. A kínálat viszont elég széles, hogy előálljon a bőség zavara. Nincs is egyértelmű választás, mindenkinek meg kell keresnie a saját igényeihez (árszint, teljesítmény, felhasználási cél, stb.) legjobban igazoldó eszközt. Az alábbi lista azonban ötleteket adhat a kereséshez.

Mire lehet számítani?

Miután megvan, mekkora költségkeretünk van a gépvásárlásra, először az Apple, a Windows Chrome és Linux-univerzum között kell dönteni. Ez általában vonzalom kérdése, nem a racionalitásé, így ezen most gyorsan túl is lépünk. A magyar vásárlók többsége egyébként is Windowst futtató gépben gondolkodik.

Amin inkább érdemes kicsit morfondírozni a keresgélés kezdetén, hogy az idén megjelenő laptopok egy részénél már hiányzik a fejhallgató-csatlakozó. Bár ez egyelőre nem tűnik általános trendnek, arra azért emlékezt, hogy ellenőrizni kell, megvan-e a gép összes szükséges csatlakozója. A legtöbb 2022-es laptop WiFi 6 vagy 6E és Bluetooth 5.0 vagy újabb verzióval jutott piacra, ami gyorsabb és stabilabb kapcsolatot jelent, ha kompatibilis routerrel és eszközökkel kell kommunikálnia. A 2023-as új modellek még nincsenek nagy mennyiségben a kereskedőknél, egy részük még a gyárat sem hagyta el.

A laptop hordozhatósága és strapabíró képessége is segít annak eldöntésében, milyen méretű gép a megfelelő. Számos vállalat 14 hüvelykes új gépeket dobott piacra tavaly, amelyek az ultrahordozható eszközök és a terjedelmesebb, 15 hüvelykesek közötti határvonalon mozognak. A legtöbb ember számára a 14 hüvelykes képernyő megfelelő középutat jelent. Ha valaki még így is aggódik a súly miatt, akkor egy 12 vagy 13 hüvelykes modell lehet még jó választás. Azok, akik az erősebb processzort és nagyobb kijelzőt szeretnének, nyilván a 15 vagy 16 hüvelykes változatokat részesítik előnyben. Lássuk ezek után a gépeket, amelyeket az Engadget szakírói választottak ki!

Macbook Air M2

MacBook Air M2

A legjobb Apple-gép a MacBook Air M2

Ez a gép operációs rendszertől függetlenül az egyik legjobb darab. Ebben szerepet játszik, hogy az Apple saját szilíciumra való áttérése megemelte a cupertinói cég gépeinek minőségét. A legújabb MacBook Air M2 méltó folytatása a 2020-ban megjelent M1-nek, friss dizájnt és teljesítménynövekedést hoz, amit minden felhasználó értékel majd.

Ez nem jelenti, hogy az M1 lassú lett volna, hanem a gyorsnál is van gyorsabb. A legtöbb embernek ez a modell jól szolgálna a munka és a szórakozás során is. Az akkumulátor üzemideje elképesztően hosszú, 16,5 óra, azaz végig lehet vele dolgozni a napot, és utána lazán végignézni egy streamelt filmsorozatot. Az elegáns dizájn olyan jól néz ki, hogy a félmillió forint körüli kezdő áron már meg sem lepődik a vásárló. De azt biztosan átgondolja, tud-e, akar-e ennyi pénzt kiadni bármilyen gépért.

Most ezek a legjobb laptopok az otthoni munkára

Most ezek a legjobb laptopok az otthoni munkára

Dell XPS 13 Plus

Dell XPS 13 Plus

Dell XPS 13 Plus, egy izmos apróság

Ez a modell a legjobb azok számára, akik nem akarnak Macet, a gépet pedig nem csak az íróasztalon használják, hanem bárhol mozgás közben. Az új Dell XPS 13 Plus is az a fajta laptop, amelyikből hiányzik a fejhallgató-csatlakozó, ami érthető, hiszen a drót csak zavarna mozgás közben, jobb a Bluetooth. De az XPS 13 egy jól felszerelt Windows-laptop, amely – nem mellesleg – igazán jól néz ki.

Elődeihez hasonlóan, a Dell XPS 13 Plus is szép OLED-képernyőt kínál vékony keretekkel, és még tágas, kényelmes billentyűzete is van. Emellett új, minimalista dizájnjával kifejezetten modernnek tűnik. A laptop 12. generációs Intel Core processzorai egészséges teljesítménynövekedést adnak az előző modellhez képest.

Aki vonzódik a vezetékes fejhallgatóhoz, annak ott van a Samsung Galaxy Book 2 Pro sorozat, amely gyönyörű OLED képernyőkkel és igazán éles webkamerákkal, vékony és könnyű keretekkel versenyez. A Microsoft Surface laptopjai is remek teljesítményt és komoly akkumulátoros üzemidőt kínálnak, bár a dizájn lehetne frissebb.

Razer Blade 15

Razer Blade 15

A legjobb játékgép: Razer Blade 15

A játékosoknak olyan gépeket kell keresniük, amelyeknek szilárd az építési minőségük, érzékeny a képernyőjük, és bőséges számú porttal vannak ellátva a kedvenc tartozékok csatolásához. Hiába, a virtuális ellenségnek felkészülten kell nekiesni. Az összes komoly laptopgyártónak van gamerlaptopja. A Razer azonban bizonyos mértékig olyan, mint a szupersportkocsigyár a tömegtermelő autóscégek között. A Blade 15 modell pedig kicsi, masszív és mérges. Ennek megfelelően cseppet sem olcsó, de a vásárló kap egy 15 hüvelykes quad HD képernyőt 240 Hz-es frissítési frekvenciával, 13. generációs Intel processzorokat és NVIDIA GeForce 40-es sorozatú grafikát. Különböző konfigurációk állnak rendelkezésre, attól függően, ki mit szeretne, beleértve a Full HD 360Hz-es és a 4K 144Hz-es változatot. A Blade-sorozat egyben az egyik legcsiszoltabb és legerősebb gamer laptop is.

Aki egy kedvező árú játékos laptopot keres, annak az ASUS ROG Zephyrus G14-et érdemes megfontolnia. Ez sem olcsó, de közel sem akkora az árcédulája, mint a Blade 15-é. Ennek ellenére ez még mindig egy masszív játéklaptop, kiváló kijelzővel, tágas trackpaddal és rengeteg porttal, a vékony profilja ellenére.

Lenovo IdeaPad Flex 5

Lenovo IdeaPad Flex 5

Lenovo IdeaPad Flex 5i Chromebook

A Lenovo Flex 5 Chromebookja azokat szolgálja ki, aki a 13 hüvelykes Full HD érintőképernyő, egy fantasztikus billentyűzet és a 10. generációs Intel Core i3 processzor kombinációjában nyerő összetételt látnak. A 4 GB RAM és a 64 GB-os SSD talán szűkösnek hangzik, de a használat közben a gép mégis megállja a helyét. Ugyanakkor egy USB-A és két USB-C port is van a gépen, a nyolcórás akkumulátor-üzemidő és a 360 fokos zsanér nem csak a Flex 5 táblagépként való használatát könnyíti meg, hanem az életet is, mert jól alkalmazkodik a különböző élethelyzetekhez. Mivel a Chrome OS támogatja az Android-alkalmazásokat, igen jól belakható gépet kapunk a pénzünkért.

HP Pavilion Aero 13

HP Pavilion Aero 13

HP Pavilion Aero 13 a legjobb értékaránnyal

Ha egy kedvező árú laptop kell, a legjobb választás a HP Pavilion Aero 13. A vevő egy Full HD képernyőt kap 16:10 képaránnyal és meglepően vékony keretezéssel, valamint kényelmes billentyűzetet és tágas érintőpadot. Fontos, hogy az Aero 13 az ebben az árkategóriában található többi modellhez képest viszonylag erős komponenseket kínál az AMD Ryzen 5000-es sorozatú processzorral és Radeon grafikus processzorral. Emellett bőséges portkínálattal és elegendő akkumulátor-üzemidővel egy egész munkanapon át, sőt, még tovább is a rendelkezésünkre áll.

Microsoft Surface Pro 9

Microsoft Surface Pro 9

Surface Pro 9: Microsoft Surface Pro 9

Azok számára, akiknek szükségük van arra, hogy laptopjukat időnként táblagépként is használhassák, a Surface Pro sorozat jó választás. A forgó zsanérral ellátott notebookokhoz képest a rugóállvánnyal ellátott táblagépek gyakran sokkal vékonyabbak és könnyebbek. A Surface Pro 9 a Microsoft legújabb 2 az 1-ben laptopmodellje, és ha már egy ideje valaki szemez egy Surface-szel, csak arra kell figyelnie, hogy inkább az Intel-változatot vegye meg, ne az ARM-modellt, mert az a teszteken lassabb volt. Ez leginkább annak köszönhető, hogy az Intel x86-os hardverén könnyen elérhető Windows-alkalmazások nagy részét emulálni kell, hogy működjön a Microsoft egyedi ARM SoC-jén.

A Pro 9 általános ergonómiája nem tökéletes, de kétségtelenül ez az egyik legvékonyabb és legkönnyebb laptop amit kapni lehet. Vonzó, gyönyörű 13 hüvelykes kijelzője van, a Microsoft Type Cover pedig az egyik legjobb billentyűzet. A Microsoft Slim Pen 2 egy másik kiemelkedő termék, és kötelező tartozék mindenkinek, aki szeret rajzolni, vagy inkább kézzel írott jegyzeteket készít. Összességében: aki olyan gépet szeretne, amely zökkenőmentesen tud laptopból táblagéppé válni, annak az Intel Surface Pro 9 kézenfekvő választás. Természetesen az Apple-ökoszisztémában is van hasonló. Ha valaki az almához vonzódik, megfontolhatja az iPad Prót.

Source