csütörtök, június 20, 2024
Home Iphone A15 Bionic processzorral és 5G-vel frissült az iPhone SE

A15 Bionic processzorral és 5G-vel frissült az iPhone SE

Hirdetés

Igazi hipszter az iPhone SE, mert még mindig pontosan úgy néz ki, mint a 2017 szeptemberében bemutatott iPhone 8. Ez mondjuk várható volt, hónapok óta arról szóltak a pletykák, hogy az iPhone SE (2022)-ben sem vált dizájnt, csak a belsőt újítják fel. Az iPhone 8-at azért hoztam fel, mert érezhetően azokat a felhasználókat célozzák az új SE-vel, akik kitartanak az iPhone 8 vagy régebbi telefonjuk mellett. Nem számoltam ugyan, de érzésre többször hangzott el az iPhone 8 neve az új SE-ről szóló prezentáción, mint a mobil 2017-es bemutatóján.

Az iPhone SE (2022) tulajdonságai.
Az iPhone SE (2022) tulajdonságai. (forrás: Apple) [+]

A külsőről sokat beszélni nem érdemes és igazából nem is nagyon lehet. Alul Lightning, mikrofonok és hangszóró, a kijelző 4,7 hüvelyk átmérőjű, a már jól ismert Retina HD fantázianevű IPS LCD (1334 x 570 pixel, 326 ppi, 625 nit maximális fehér fényerő, 60 Hz-es frissítés) körülötte a vastag, szimmetrikus kerettel. Alul továbbra is ott virít a főgomb, benne az integrált Touch ID ujjlenyomat-leolvasóval. A keret alumínium, az előlapot és hátlapot védő üveg ugyanaz a Ceramic Shield nevű ötvözet, amit az iPhone 13-as széria is használ. Az Apple szerint ez a legerősebb a piacon.

Az elérhető színek az új iPhone SE-ből.
Az elérhető színek az új iPhone SE-ből. (forrás: Apple)

Tim Cook a színpadon kétszer is beszélt az iPhone 13-akról. Egyrészt elmondta, hogy ez a széria több új felhasználót vonzott be, akik korábban Androidot használtak, mint korábban bármelyik, ezt a trendet szeretnék folytatni az iPhone SE-vel is. Másodszor bemutatott két új színt, vagyis inkább egyet, két árnyalatban. Az iPhone 13 és 13 Mini, ahogy az reggel már kiszivárgott, sötétzöld színben is kapható lesz március 18-tól, az iPhone 13 Pro és 13 Pro Max pedig valamivel világosabb matt zöld borítást kap, mint az iPhone 11 Pro kapott. A telefonok péntektől előrendelhetők változatlan áron az új színben.

Tavaszi színfrissítés: a 12 lilult tavaly, a 13 már zöldül.
Tavaszi színfrissítés: a 12 lilult tavaly, a 13 már zöldül. (forrás: Apple) [+]

Az iPhone SE (2022) is péntektől, március 11-én 14:00-tól rendelhető, március 18-án indul az értékesítés. Az új SE ára 429 dollárról indul (magyar árak a cikk alján), ez a két évvel ezelőtti modell 399 dolláros bevezető árához képest 8%-os áremelés. Cserébe a felhasználó megkapja az iPhone 13-akban bemutatott A15 Bionic processzort, ami az Apple szerint a hat maggal a CPU-ban, néggyel GPU és tizenhattal a Neural Engine-ben oda-vissza veri a konkurenciát és az iPhone 8-cal egyidős, vagy annál idősebb iPhone-okat is. A 64 GB-os belépő modell felett van 128 és 256 GB-os modell is. A RAM méretéről az Apple nem beszélt most sem, de valószínűleg 4GB-ot kapott az SE is. Az 5G hálózatokat ugyan támogatja, viszont a milliméteres hullámhossz kimarad, valószínűleg azért, mert a domború kereten bonyolult lett volna megoldani az antenna kivezetését. Bár minket ez Európában kevésbé zavar.


(forrás: Apple) [+]

Van némi fejlődés kamerában is az A15-nek köszönhetően. A 12 megapixeles hátlapi szenzor (f/1,8), akinek társa továbbra is csak egy mikrofon és egy LED villanó ezentúl képes a Deep Fusionre és a Smart HDR 4-re, illetve támogatja a Fotografikus stílusok nevű lehetőséget is. Az előlapi kamera is tudja ezeket az okosságokat, egy 7 megapixeles (f/2,2) szenzor néz ránk, de szelfivideókat csak 1080p 30fps-sel lehet, míg a hátlapon a felső határ a 4K 60fps. ProRes felvétel nincs, de a formátumot vissza tudja játszani a készülék.


(forrás: Apple) [+]

A ház IP67 szabvány szerint bírja a vizet és a port egy ideig, MagSafe nincs a hátlap alatt, de a QI töltés maradt. Színben a fekete, fehér és a piros az opció, a műanyagmentes csomagolásban pedig a telefonon kívül csak egy USB-C-ből Lightningba alakító kábel van, fali adapter nincsen. Viszont ha van kompatibilis 20 wattos töltőfejünk, azzal már lehet tápolni az új SE-t.

Az iPhone SE is zöldebb lett. Nem szó szerint, úgy csak a 13-ak.
Az iPhone SE is zöldebb lett. Nem szó szerint, úgy csak a 13-ak. (forrás: Apple) [+]

A magyar árak a következőként alakulnak:

  • 64GB – 194 990 forint
  • 128GB – 214 990 forint
  • 256 GB – 254 990 forint

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments