Home Iphone Az ázsiai Szilícium-völgy, ahol iPhone-t és Teslát is gyártanak

Az ázsiai Szilícium-völgy, ahol iPhone-t és Teslát is gyártanak

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az elmúlt hetekben a nemzetközi IT-szaksajtó top témája volt a legújabb iPhone megjelenése: az Apple új készüléke komoly visszhangot váltott ki, sok elemző hosszú távon is nagy sikereket jósol a készüléknek és a gyártónak egyaránt. Sokan nem tudják, hogy a mindennap használt iPhone-jaikat tajvani cégek gyártják: a chipektől az akkumulátoron át egészen a kameráig, az akkumulátorig, vagy a készülék házáig. A Foxconn – amely már régóta működik Magyarországon, gyártási tevékenységet is végez – az Apple egyik legfontosabb gyártójának számít, és nem mellesleg a világ legnagyobb, úgynevezett szerződéses elektronikai gyártója.

A Tesla számára közel 30 tajvani vállalat számít alkatrészeket, többen vannak, mint a kínai vagy az indiai Tesla-beszállítók. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a cég ellátási láncának háromnegyedét tajvani vállalatok teszik ki.

A legismertebb tajvani IT-márkák:

  • Acer
  • ASUS
  • Delta Electronics
  • D-Link
  • Foxconn
  • HTC
  • MediaTek
  • MSI

Ha megnézzük, hogy milyen elektronikai eszközök vannak épp előttünk, mellettünk, akkor szinte biztos, hogy azoknak egy-egy elemét Tajvanon gyártották vagy tervezték. Az országban működő vállalatok jelentős piaci részesedéssel bírnak az infokommunikációs eszközök gyártásában, a chipektől és memóriáktól az LCD panelekig, az okostelefonoktól a laptopokig. A tajvani cégek a világ notebookjainak és tabletjeinek (vagy ezek alkatrészeinek) több mint 80 százalékát gyártják.

A 23 millió lakosú ország a világ 22. legnagyobb gazdaságának számít, kereskedelmi forgalmát tekintve pedig a 18.

Az ázsiai Szilícium-völgy

“Gyártási folyamatainak megbízhatósága és vállalatainak innovációs képessége miatt Tajvant meghatározó szereplőnek prognosztizálják az infokommunikációs technológiában, és más iparágakban a világjárvány utáni világban” – mondta a Portfolio-nak Shih-Chung Liu, Tajvan magyarországi nagykövete. Hozzátette: ipari szempontból a félvezető technológiák és anyagok gyártása jelentheti az újabb kitörési pontot. Tajvanon található ugyanis a világ legnagyobb félvezető-öntödéje. A TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) a világ vezető félvezető-gyártója és a globális öntödepiac közel felét tudhatja magáénak.

Shih-Chung Liu Fotó: Taiwan Trade Center

A nagykövet kiemelte, hogy a jelenlegi számok azt mutatják, Tajvan sikeresen védekezik a koronavírus ellen – ennek pedig komoly gazdasági súlya is van. Az országban a járvány kitörése óta mindössze 589 Covid–19-es megbetegedést regisztráltak, a páciensek közül heten haltak meg. A sikeres járványkezelést elsősorban a gyors és szakszerű óvintézkedéseknek, valamint az arcmaszkok széles körű használatának tulajdonítják. A Tajvanra utazóknak 14 napos karantént írnak elő a behozott fertőzések miatti újabb járványkitörés elkerülése céljából.

A kormányzat az IT-infrastruktúrát is hatékonyan építette be a védekezésbe: egy olyan online rendszert fejlesztettek, amely folyamatosan nyomon tudja követni a maszkok beszerzését és szétosztását, így a lehető leggyorsabban tudnak maszkokat kiosztani az állampolgároknak. Ráadásul az országban működő egészségtechnológiai cégek is gyorsan reagáltak a kihívásokra, például új típusú védőruházatot fejlesztettek és gyártottak nagy mennyiségben, de felgyorsították az érintés nélküli hőmérők, a légtisztító berendezések, vagy az UVC-fertőtlenítők fejlesztését is.

„A genfi ​​székhelyű Világgazdasági Fórum (WEF) 2019-es éves globális versenyképességi jelentésében Tajvant a világ 141 gazdasága közül a 12. helyre sorolta. A szervezet Németországgal, az Egyesült Államokkal és Svájccal együtt a világ „négy szuperinnovátorának” minősített minket ”- tette hozzá Shih-Chung Liu.

A nagykövet elmondta: most azon dolgoznak, hogy hatékonyan működhessen együtt Magyarország és Tajvan a pandémia utáni piaci folyamatokban.

„Úgy látjuk, hogy Magyarország gyártási és innovációs szempontból nagyon megerősödött az elmúlt években, olyan fontos ágazatokban, mint az autóipar és az elektronika. Tajvan és Magyarország számos területen tud partnerként együttműködni, például az elektromos autók alkatrészeinek fejlesztésében, az ipar 4.0 és a digitális gazdaság témakörében”- véli a nagykövet. A már említett Foxconn például nemrég elindított egy olyan technológiai platformot, amelynek célja, hogy segítse az elektromos járműgyártókat a költségek csökkentésében és az új modellek gyorsabb bevezetésében.

Tajpejben úgy látják, a koronavírus nyomán kialakult globális gazdasági helyzet arra késztette a kormányokat és multinacionális vállalatokat, hogy rövidítsék az ellátási láncokat, és csökkentsék saját gazdasági függőségüket, azaz lehetőleg ne egyetlen országra vagy beszállítóra támaszkodjanak. Tsai Ing-wen tajvani elnök a szeptemberi európai-tajvani befektetési fórumon arra szólította fel az Európai Unió tagállamait, hogy vizsgálják meg a tajvani kereskedelmi és befektetési lehetőségeiket. Az EU tajvani képviselete is változást sürget, és a „Go Europe!” elnevezésű programmal próbálja ösztönözni a tajvani cégeket európai üzleti együttműködésekre.

Shih-Chung Liu szerint az európai piacok fejlesztéséhez a tajvani vállalatoknak újjá kell építeniük az ellátási láncot, és a V4 országok ebből a szempontból ideális partnernek számítanak: „Tajvan együttműködésre törekszik Magyarországgal az innovatív növekedési lehetőségek megtalálásában, különösen az infokommunikácós és az egészségügyi szektorban”.

A cikk megjelenését a Taiwan Trade Center támogatta.

Címlapkép: Getty Images

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Hazudott az Apple – állítja a fortnite-os Epic Games első embere

Bár az Epic Games és az Apple közötti per bírói döntése azt sugallhatta, hogy visszatérhet a népszerű Fortnite játék az App Store-ba (bíztak...

Azon dolgozik az Apple, hogy az iPhone-unk felismerje, ha depressziósak vagyunk

Az Apple szerint az iPhone képes lehet felismerni a szorongást, a depressziót és a kognitív hanyatlást. Az iPhone figyelné...

Sokkolóan amatőr az Apple hibajavítása

Abszurd okból továbbra is támadható távolról a macOS. Kellemetlen biztonsági hibára derült nemrég fény az Apple számítógépes operációs rendszerében, támadók .inetloc kiterjesztésű állományok megnyittatásával kódfuttatást...

Keresztbe tett az Apple a Facebooknak

Az Apple előírta, hogy az adatgyűjtést és a követést a felhasználóval közölni kell és egy felugró ablakban jóvá is kell velük hagyatni.Ha ez nem...

Recent Comments