szombat, április 20, 2024
Home Iphone Az EU kötelezővé tenné az USB-C-t, az Apple iPhone-okon is

Az EU kötelezővé tenné az USB-C-t, az Apple iPhone-okon is

Hosszú ideje lehet már hallani, hogy az Európai Bizottság és az EU azt tervezik, hogy kötelezővé teszik az USB-C töltőcsatlakozó használatát a mobilgyártók és az elektronikai cégek számára.

A tegnapi napon újabb lépést tett ebbe az irányba az EB, amely előállt a törvénytervezetével. Ez az e-hulladék mennyiségének csökkentését és a fogyasztók életének megkönnyítését érné el, elméletben egy töltő elég lenne több eszközhöz, mert kötelező szabvánnyá tennék az USB-C töltőportot.

Egységes gyorstöltés

Persze árnyalja az összképet, hogy az új mobilok eltérő és minden korábbinál gyorsabb töltési szabványokra építenek, így új adaptert is igényelnek, ha a vásárló ki akarja használni a fejlesztéseket… Erre is van válasza az EU-nak: „harmonizálnák” a gyorstöltési technológiát, egyforma gyorsan töltene minden adapter egy adott eszközt, és megtiltanák a töltési sebesség indokolatlan lassítását. Kötelezővé tennék azt is, hogy a gyártók tájékoztassák a vásárlókat a gyorstöltési információkról.

Hirdetés

Az EU lépése ugyanakkor hatalmas pofont jelentene az Apple számára, amely egyes iPad és MacBook modelleknél már átállt USB-C-re, de az iPhone mobiljai továbbra is a cég saját Lightning csatlakozóját használják.

Bajban az Apple

Az Apple szóvivője a tegnapi bejelentés kapcsán jelezte, a cégük kiáll az innováció mellett, továbbá komolyan foglalkozik a fogyasztói élménnyel. Osztják az EU törekvéseit a környezetvédelem kapcsán, a cég már karbonsemleges, ami az üzleti működést illeti. Az Apple-t ugyanakkor továbbra is aggasztja a szigorú szabályozás, amely egyetlen csatlakozót tenne kötelezővé – a cég szerint ez megfojtja az innovációt, nem pedig segíti, és emiatt károsítja Európában és az egész világon a fogyasztókat. Az Apple olyan megoldást keresne, ami megvédi a fogyasztók érdekeit, az iparág innovációs lehetőségét, miközben izgalmas új technológiákat hoz.

Sokan persze már most azt találgatják, hogy az elmúlt évek pletykáinak megfelelően mikor veszi le a fizikai töltőportot az iPhone-okról az Apple, és vált teljesen vezeték nélküli megoldásra.

Tilos lenne töltőt adni a mobilokhoz

Az Apple riválisai javarészt már rég USB-C porttal szerelik az új mobiljaikat, gyakorlatilag csak a legolcsóbb okostelefonoknál fordulhat elő a micro-USB port, ott is már csak elvétve. A tervezet értelmében azonban minden mobilt, tabletet, fényképezőt, fejhallgatót, hordozható hangszórót vagy kézikonzolt USB-C porttal kellene ellátni.

Az Európai Bizottság azt is kijelentette: azt akarja, hogy a tech cégek többé ne csomagoljanak töltőt a készülékeik mellé. Az EU szerint egy átlagos fogyasztónak már legalább három van, de csak kettőt használ. Margrethe Vestager, az EB versenyjogért felelős biztosa konkrétan úgy fogalmazott: „az európai fogyasztóknak régóta elege van abból, hogy nem kompatibilis töltőkkel lett tele a fiókjuk”.

Vestager szerint éppen elegendő időt adtak az iparágnak, hogy előálljanak a saját megoldásaikkal, most itt az ideje, hogy jogilag kényszerítsék ki az egységes töltő bevezetését. Vestager szerint ez egy fontos győzelem a fogyasztók és a környezet számára, és összhangban áll az EU „zöld” és „digitális” törekvéseivel.

Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős biztosa szerint egyre több és több eszköz van, ezekkel pedig egyre több és több töltőt adnak el, amelyeket vagy nem lehet felcserélni vagy szükségtelenek. Ennek most véget vetnek, jelentette ki.

A konkrét számokat nézve az EB szerint az európai fogyasztók évente 2,4 milliárd eurót költenek töltőkre (külön töltőkre, tehát csak adapterekre). Minden évben 11 ezer tonna e-hulladékot tesznek ki az eldobott, megunt töltők. A törvénytervezet segítségével évi 250 millió eurót spóroltatnának a felesleges töltővásárlásokkal.

2 évet kapnak a gyártók

Mielőtt a tervezet törvényi erőre emelkedik, még át kell mennie az Európai Parlamenten. Amennyiben törvény lesz belőle, akkor a gyártók 2 évet kapnak, hogy megfeleljenek az új szabályozásokkal. Az Európai Parlament 2020-ban már támogatta az egységes töltő ötletét, így szakértők szerint széles körű támogatottság élvezi majd az EB tervezetét.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments