Home Iphone Egy ismeretlen cég ragadná magához az iPhone-ok gyártását

Egy ismeretlen cég ragadná magához az iPhone-ok gyártását

Akciócsoportot állított föl az iPhone-ok vezető összeszerelőjének számító tajvani Foxconn. Egy kínai vállalat ugyanis lendületesen tör előre, ez pedig egyre inkább aggasztja az eddig meghatározó beszállító céget.

Átalakulás jeleit mutatja az Apple beszállítói lánca, ami az eddig domináns beszállító vállalatokat is komolyan érinti. Nem meglepő tehát, hogy legnagyobb iPhone-összeszerelőnek számító tajvani Foxconn külön akciócsoportot állított fel, hogy monitorozza az egyik kínai rivális feltörését – írja a Reuters.

A kínai Luxshare nevű elektronikai gyártó ugyanis egyre inkább teret hódít, ami már egy ideje komolyan aggasztja a Foxconnt.

A Luxshare működését vizsgáló munkacsoportot állítólag maga a Foxconn alapítója, Terry Gou hívta életre, mivel a nemzetközileg egyelőre még kevéssé ismert Luxshare lehet az első kínai székhelyű cég, amely iPhone-okat szerelne össze. Ez pedig komoly kihívást jelenthet a tajvani vállalatoknak, melyek eddig meghatározók voltak az elektronikai gyártás ezen területén.

A tavaly alapított munkacsoport nem csupán a Luxshare működését és növekedési stratégiáját elemzi, de azt is igyekszik megtudni, hogy a vállalatot támogatja-e valamilyen kínai kormányzati szerv.

Akciócsoporttal figyeli riválisát a FoxconnForrás: Imaginechina via AFP/dycj – Imaginechina/Dycj

A Reutersnek nyilatkozó források jelezték, a Luxshare felemelkedése csak idő kérdése. Mindez pedig arra utal, hogy Kína egyre inkább építi ki a saját beszállítói láncát, a Luxshare pedig teljesen beleillik a kormányzati célokba.

A Luxshare egyébként korábban arról volt ismert, hogy az Apple AirPods fülhallgatóit gyártotta, azonban megvásároltak két kisebb gyárat is Kínában, melyek a tajvani iPhone-összeszerelő Wistronhoz tartoztak.

A Luxshare-t 2004-ben alapította Grace Wang, aki korábban épp a Terry Gou testvérének tulajdonában álló Foxlinknél dolgozott. A vállalat a kezdetektől része volt az Apple beszállítói láncának, először csak kisebb elektronikai eszközökkel, majd idővel eljutottak az AirPods gyártásáig. Ahogy pedig a vállalat egyre fontosabb szerepet töltött be a láncban, úgy nőtt a bevétele is. 2019-ben a bevétel már elérte a 62,5 milliárd jüant, ami 75 százalékos emelkedés volt a megelőző évhez képest. A Luxshare bevételeinek 58 százaléka származik az Apple-től.

Kína egyre erősebb ellátási láncokat építForrás: XINHUA via AFP/Xinhua News Agency/Mao Siqian

Noha ez csupán durván 5 százaléka a Foxconn bevételének, a befektetők mégis olyan növekedési potenciált látnak a cégben, hogy a piaci értéke már most meghaladja a Foxconn piaci kapitalizációját.

Az sem mellékes, hogy a Foxconn részvénye jelenleg 50 százalékkal kevesebbet ér a két évvel ezelőtti szintnél, vagyis nem meglepő, hogy a riválisok igyekeznek előre törni, a Foxconn vezetése pedig erősen védi a pozícióját.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Bár még csak néhány hónapja érhető el az iOS 14, az alkalmas okostelefonok 90 százaléka már azt futtatja. Markáns különbség az iOS-es és...

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Az iPhone 12 5G menti meg az Apple-t? – Telefonguru hír

Az iPhone 12 5G segíthet az Apple-nek, hogy 2021-ben 240 millió iPhone-t adjon el. 2020 negyedik negyedévében az Apple rekordszámú iPhone-t szállított, és úgy...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Recent Comments