szerda, február 28, 2024
Home Iphone Egy ismeretlen cég ragadná magához az iPhone-ok gyártását

Egy ismeretlen cég ragadná magához az iPhone-ok gyártását

Akciócsoportot állított föl az iPhone-ok vezető összeszerelőjének számító tajvani Foxconn. Egy kínai vállalat ugyanis lendületesen tör előre, ez pedig egyre inkább aggasztja az eddig meghatározó beszállító céget.

Átalakulás jeleit mutatja az Apple beszállítói lánca, ami az eddig domináns beszállító vállalatokat is komolyan érinti. Nem meglepő tehát, hogy legnagyobb iPhone-összeszerelőnek számító tajvani Foxconn külön akciócsoportot állított fel, hogy monitorozza az egyik kínai rivális feltörését – írja a Reuters.

A kínai Luxshare nevű elektronikai gyártó ugyanis egyre inkább teret hódít, ami már egy ideje komolyan aggasztja a Foxconnt.

A Luxshare működését vizsgáló munkacsoportot állítólag maga a Foxconn alapítója, Terry Gou hívta életre, mivel a nemzetközileg egyelőre még kevéssé ismert Luxshare lehet az első kínai székhelyű cég, amely iPhone-okat szerelne össze. Ez pedig komoly kihívást jelenthet a tajvani vállalatoknak, melyek eddig meghatározók voltak az elektronikai gyártás ezen területén.

A tavaly alapított munkacsoport nem csupán a Luxshare működését és növekedési stratégiáját elemzi, de azt is igyekszik megtudni, hogy a vállalatot támogatja-e valamilyen kínai kormányzati szerv.

Akciócsoporttal figyeli riválisát a FoxconnForrás: Imaginechina via AFP/dycj – Imaginechina/Dycj

A Reutersnek nyilatkozó források jelezték, a Luxshare felemelkedése csak idő kérdése. Mindez pedig arra utal, hogy Kína egyre inkább építi ki a saját beszállítói láncát, a Luxshare pedig teljesen beleillik a kormányzati célokba.

A Luxshare egyébként korábban arról volt ismert, hogy az Apple AirPods fülhallgatóit gyártotta, azonban megvásároltak két kisebb gyárat is Kínában, melyek a tajvani iPhone-összeszerelő Wistronhoz tartoztak.

A Luxshare-t 2004-ben alapította Grace Wang, aki korábban épp a Terry Gou testvérének tulajdonában álló Foxlinknél dolgozott. A vállalat a kezdetektől része volt az Apple beszállítói láncának, először csak kisebb elektronikai eszközökkel, majd idővel eljutottak az AirPods gyártásáig. Ahogy pedig a vállalat egyre fontosabb szerepet töltött be a láncban, úgy nőtt a bevétele is. 2019-ben a bevétel már elérte a 62,5 milliárd jüant, ami 75 százalékos emelkedés volt a megelőző évhez képest. A Luxshare bevételeinek 58 százaléka származik az Apple-től.

Kína egyre erősebb ellátási láncokat építForrás: XINHUA via AFP/Xinhua News Agency/Mao Siqian

Noha ez csupán durván 5 százaléka a Foxconn bevételének, a befektetők mégis olyan növekedési potenciált látnak a cégben, hogy a piaci értéke már most meghaladja a Foxconn piaci kapitalizációját.

Az sem mellékes, hogy a Foxconn részvénye jelenleg 50 százalékkal kevesebbet ér a két évvel ezelőtti szintnél, vagyis nem meglepő, hogy a riválisok igyekeznek előre törni, a Foxconn vezetése pedig erősen védi a pozícióját.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments