csütörtök, május 30, 2024
Home Iphone Ilyen lesz az iPhone 13!

Ilyen lesz az iPhone 13!

Várhatóan sem az Apple Watch, sem pedig az iPhone 13 nem kap hatalmas újdonságokat idén, de az óra kinézete szinte biztosan megváltozik, a telefon pedig várhatóan egy nagyon hasznos dologgal bővülhet.

Az Apple jellemzően 3 évente frissíti az okosórái kinézetét, így ennek megfelelően legutoljára a Series 4-nél változott érdemben a Watch külső megjelenése. Persze, anyaghasználat terén történtek változások, de maga a külső most, a hamarosan érkező Series 7-tel fog ismét alaposan megújulni. 

A Bloomberg értesülései szerint az Apple Watch Series 7 laposabb képernyőt és levágott, szintén laposabb oldalakat hoz majd, így egyébként kinézetben jobban fog illeszkedni az új iPhone-okhoz és iPadekhez. 

Ezenkívül az Apple most megragadja az alkalmat, és egy kicsit növel a méreten is. A beszámolók szerint az eddigi 41 mm-es és 45 mm-es modellek átmérője 1 mm-rel növekszik majd, így tehát beszélhetünk hatalmas hízásról, de a gyártó így is számos új virtuális óralappal készül, hogy jobban ki tudja használni a nagyobb képernyőt.

Ez még az előző generációs óraForrás: apple insider

Az már szinte csak apróság, hogy az Apple Watch Series 7 egy erősebb processzort kap majd, hiszen az óra eddig is bőségesen elég teljesítménnyel rendelkezett. Ennél fontosabb lenne, hogy újabb egészségügyi funkciókat hozzon el az Apple (hiszen ebben eddig abszolút az élen jártak), ez azonban a Bloomberg szerint idén elmarad majd, és semmi hatalmas újdonságra nem számíthatunk ezen a területen.

Úgy tudni, hogy a számos más gyártónál már alapnak számító bőrfelszíni hőmérsékletmérés is csak a jövőre esedékes modellel érkezik majd.

Közvetlenül csatlakozhat műholdakhoz az iPhone 13

Ezzel párhuzamosan a szintén szeptemberben várható új telefonokkal kapcsolatban sem tudni semmilyen átütő erejű újdonságról, holott ilyenkorra a kiszivárgó információknak köszönhetően már elég alaposan képben szoktunk lenni a friss készülékekkel kapcsolatban. 

Az egyik legérdekesebb dolognak az tűnik, hogy iparági források szerint az iPhone 13 közvetlenül tud majd csatlakozni az alacsony pályán keringő műholdakhoz, így akár ezen keresztül is képessé válik a készülék hívásokat indítani, vagy kapcsolódni az 5G-s internethez. 

Az ilyen szolgáltatásokat nyújtó, alacsony pályán keringő műholdakra a legjobb példa talán az Elon Musk-féle Starlink, azonban messze nem ez az egyedüli: az Immarsat például a földi 5G-s hálózatok és a műholdak együttműködésével kívánja minél jobban kiterjeszteni az 5G-t, míg egy viszonylag frissebb szereplő a Globalstar, ami szintén ezen a területen működik.

Forrás: 9to5mac

Ennek az alapja az új, Qualcomm X60-as modem, aminek egy módosított verzióját használhatja majd az iPhone 13, és a megjelenése több telefonban is várható a következő hónapokban. Ennek megfelelően a műholdas telekommunikációs szolgáltatásokat nyújtó cégek körül hirtelen megugrott az érdeklődés, a fentebb említett Globalstar részvényárfolyama is hatalmasat ugrott az elmúlt hónapokban. 

Összességében mindez a hétköznapi felhasználó szempontjából azért fontos, mert az iPhone 13-mal így olyan helyekről is lehetne telefonálni vagy internetezni, ahol egyébként semmilyen szolgáltató nem elérhető. 

Persze, a dolog rengeteg kérdést felvet, például hogy pontosan kiket lehet majd hívni ezeken a szolgáltatásokon keresztül, és milyen feltételekkel, de az kétségtelen, hogy rengeteg ember számára lehet hasznos funkció.

Visszafogott innovációk

Ezzel együtt mindenesetre úgy tűnik, hogy talán a koronavírus-járvány utóhatásai, talán más miatt, de nem számíthatunk hatalmas innovációra az új Apple-készülékek terén. Régóta rebesgetik már, hogy a gyártónál ilyen-olyan formában a mai napig létező Touch ID egy új verziót kaphatna, és így a kijelző mögé bújtatott ujjlenyomat-olvasó segítségével működhetne.

Különböző bennfentes források szerint ezt a funkciót tényleg tesztelte is az Apple a gyakorlatban, azonban úgy tudni, hogy a végeredmény nem felelt meg az elvárásaiknak. Azt nem tudni, hogy a működés bizonyult-e megbízhatatlannak, vagy egyszerűen csak túl drága lenne beépíteni (esetleg a korlátozott elérhetőség hatással lenne a gyártásra), de idén szinte biztosan nem kapunk képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasót, talán majd csak jövőre.

Várhatóan így néz majd ki az érkező iPhone 13, mindig aktív kijelzővelForrás: 9to5Mac

Nagyon valószínű viszont, hogy érkezik a mindig aktív kijelző. Mivel mostanra lényegében az összes új iPhone-modell AMOLED-kijelzőt használ, így nagyon kis fogyasztással megoldható, hogy a készülékek képernyője még alvó állapotban is kijelezzen bizonyos információkat. Az Apple ezzel kapcsolatban is elég nagy elmaradásban van az androidos gyártókhoz képest, ahol ez a funkció már évek óta elérhető.

Ehhez hasonlóan szintén majdnem biztosra vehető, hogy a kijelző egy másik területén is ledolgozza a lemaradását az Apple: konkrétan legalább a csúcsmodelleknél már nemcsak 60Hz-es, hanem 120Hz-es képfrissítésre is számíthatunk, ami az androidos telefonoknál szintén már egy ideje alapvetésnek számít.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments