csütörtök, július 18, 2024
Home Macbook Milyen laptopot vegyek? Íme a három fő lehetőség

Milyen laptopot vegyek? Íme a három fő lehetőség

A laptopvásárlás kifejezetten ijesztő lehet, hiszen akár több százezer forintot is ki kell adni a megfelelő eszközért. És ki tudja előre, hogy megfelelő lesz-e? Ráadásul ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésre, és ez a bőség gyakran kiváltja a választás paradoxona néven ismert jelenséget, amikor a túl sok lehetőség döntési bénultságot eredményez. Ezért érdemes felkészülten belefogni a laptopvásárlásba.

A cél „szentesíti” az eszközt

Ott érdemes kezdeni, hogy mire akarja használni a számítógépet, mekkora a költségvetése, vannak-e a márkával kapcsolatos preferenciái, amelyek befolyásolhatják az új laptopról szóló döntését – írja a TechBullion a vásárlási szempontokat áttekintő cikkében.

Annak tisztázása, hogy a laptopot milyen célra vásárolja, alapvetően fontos ahhoz, hogy behatárolhassa a megfelelő készüléket.A következők a legfontosabb kérdések:

  • Munkahelyi vagy személyes használatra kell-e a számítógép?
  • Szüksége van-e csúcskategóriás specifikációkra játékhoz vagy videószerkesztéshez?
  • Megfelel-e az igényeinek egy egyszerű laptop mindennapi használatra, például internetezéshez, e-mailek küldéséhez és kisebb, könnyebb munkák elvégzéséhez?

A költségvetés szintén döntő tényező. Ki ne akarna ugyanis egy rendkívül erős és gyors gépet, amely még könnyen is hordozható, miközben jól bírja a strapát?! Zavarja, ha ebben az esetben lesz egy csomó drága funkciója az eszközének, amelyet sohasem fog használni, azaz a semmiért fizet? Ha zavarja (ahogy a legtöbb embert), akkor éppen ezeken a pontokon lehet sokat spórolni. Ezért fontos a pénzügyi keret meghatározása, mert nemcsak a zsebünket óvja, hanem a felesleges funkciók szelektálásában is segít. Ezzel a módszerrel könnyebb elkerülni a csillogó csúcskategóriás, de a felhasználók zömének haszontalan gépek csábítását.

Egyesek a hordozhatóság miatt a kisebb, könnyű laptopokat részesítik előnyben, míg mások a könnyebb használat érdekében a nagyobb képernyőt és billentyűzetet tartják fontosnak. Ez egy fontos szempont, mert a helyes döntés megkönnyíti, hogy együtt éljünk a kiválasztott számítógéppel.

Lássuk ezek után, hogy alapvetően miféle laptopok közül választhat!

Alaplaptop mindennapi használatra

Ha valakinek nem munka- vagy hobbieszköz a laptop, akkor érdemes olyan gépet választania, amelyik minden hétköznapi feladat ellátására képes, amivel a digitális világban találkozni lehet. Az ilyen általános célú laptop kiválasztásakor van néhány kulcstényező, amit figyelembe kell vennie. Az eszköznek képesnek kell lennie az olyan alapvető feladatok zökkenőmentes, késleltetés és lassulás nélküli elvégzésére, mint az internetezés, az e-mailek ellenőrzése, a videók megtekintése, a streamelés és az alapvető alkalmazások futtatása. Emellett fontos, hogy megfelelő akkumulátoros üzemideje legyen, hogy kibírjon egy napot (érdemes megjegyezni, hogy a laptopok kevesebb ideig húzzák töltés nélkül, mint a telefonok), valamint könnyűnek és hordozhatónak kell lennie az egyszerű használat érdekében.

Tényleg gyenge a Chromebook a Windows PC-hez vagy egy Mac-hez képest? Itt vannak a teszteredmények

Tényleg gyenge a Chromebook a Windows PC-hez vagy egy Mac-hez képest? Itt vannak a teszteredmények

A mindennapi használathoz elegendő egy Intel Core i3 vagy AMD Ryzen 3 processzorral, 4-8 GB RAM-mal és 128 GB vagy 256 GB-os SSD-tárolómeghajtóval ellátott eszköz. Ez a konfiguráció lehetővé teszi az alapvető feladatok egyszerű elvégzését, és elegendő tárhelyet nyújtanak a fájlok és dokumentumok számára.

Ajánlott a 13-15 hüvelykes képernyőméretű kijelző, 1920 x 1080 (Full HD) felbontással. Az ilyen képernyőnek tiszta és éles a megjelenítése, ami tökéletesen elég a webböngészéshez, videók streameléséhez és más mindennapi feladatokhoz. Ami az akkumulátor üzemidejét illeti, egy legalább 6-8 órás üzemidőt elérő laptop az ideális. Egy ilyen akkumulátor-üzemidő elég hozzá, hogy normális használat mellett ne kelljen aggódnia amiatt, hogy napközben lemerül az akkumulátor, és anélkül használhatja a gépet, hogy konnektorhoz lenne kötve.

Számos jó hírű számítógépmárka közül választhat. A legnagyobb gyártók a laptopok világában a Lenovo, a HP, a Dell és az Asus, amelyekkel nem igazán lehet melléfogni. Ha valaki az Apple ökoszisztémán belül érzi jól magát – és kétségkívül sok, praktikus okokból is vonzó vonása van a cupertinói cég termékeinek –, ott is talál megfelelő gépet, de többe fog kerülni. Ezek a márkák megbízhatóak és kiváló minőségű laptopokat kínálnak a felszereltségtől és a felhasznált anyagoktól függően különböző árfekvésben.

Hogyan válasszunk laptopot a sulikezdésre?

Hogyan válasszunk laptopot a sulikezdésre?

Laptop játékhoz és videószerkesztéshez

A csúcskategóriás játékokhoz vagy videószerkesztéshez elengedhetetlen a nagy teljesítményű hardveres specifikációkkal ellátott laptop. A számítógépnek képesnek kell lennie az igényes alkalmazások és játékok kezelésére késleltetés vagy teljesítményproblémák nélkül. Először is a nagy teljesítményű processzor elengedhetetlen. Az Intel Core i7 vagy i9 vagy az AMD Ryzen 7 vagy 9 processzorok ajánlottak. Ezek a CPU-k több maggal és magas órajellel dolgoznak, ami zökkenőmentes és hatékony teljesítményt tesz lehetővé.

Ebben a kategóriában dedikált grafikus kártya nélkül nincs élet, mert a csúcskategóriás játékokhoz vagy videószerkesztéshez nagyon ajánlott például egy Nvidia GeForce RTX vagy az AMD Radeon RX egység. A csúcskategóriás grafikus feldolgozás azért fontos, mert a képek megjelenítése számításigényes feladat, hatalmas méretű fájlokat kell kezelni esetenként nagyon gyorsan, és ezek a részegységek ettől szabadítják meg a processzort.

Ezeknél a gépeknél már ajánlott, hogy a RAM legalább 16 GB legyen. Az ilyen mennyiségű tetszőleges hozzáférésű memória (RAM) már elegendő ahhoz, hogy a laptop egyszerre több alkalmazást vagy programot tudjon kezelni késleltetés vagy lassulás nélkül.

A tárolónak pedig legalább 512 GB kapacitású szilárdtest-meghajtó (SSD) legyen. Az SSD-k gyorsabbak, mint a hagyományos merevlemezek, és gyorsabb indítási és betöltési időt tesznek lehetővé, ami elengedhetetlen a játékhoz vagy a videószerkesztéshez. Ami a kijelzőt illeti, annak nagy frissítési frekvenciájúnak és legalább 1920 x 1080 (Full HD) felbontásúnak kell lennie. Egy ilyen kijelző sima és tiszta megjelenítést tesz lehetővé a csúcskategóriás játékokhoz vagy videószerkesztéshez.

A márkát tekintve a Raser, az ASUS ROG, az MSI és az Alienware jó választás lehet, de minden nagy gyártónak megvan a gamervonala, amelyben nagy teljesítményű, csúcsminőségű hardveres specifikációkkal szerelt laptopokat kínálnak.

A legjobb gamer laptopok 2022-ben az ünnepek előtt

A legjobb gamer laptopok 2022-ben az ünnepek előtt

Könnyű laptop utazáshoz és hordozáshoz

Ha az elsődleges szempont a hordozhatóság, akkor érdemes megfontolni a vékony és könnyű ultrabook vagy a 2 az 1-ben kategóriába tartozó laptopokat. Olyan gépet keressen, amely kevesebb, mint 1,5 kilót nyom, és kompakt formájú a könnyű hordozhatóság érdekében. A hosszú, legalább 8-10 órás akkumulátor-üzemidővel szintén elengedhetetlen az útközbeni használathoz. Emellett a stabil felépítés is lényeges, csakúgy a hatékony billentyűzet és a precíz trackpad, a kényelmes gépelés és navigáció érdekében. Az olyan márkák, mint a Dell, a HP és a Lenovo megbízható, könnyű laptopokat kínálnak, de itt már szóba jöhet a Microsoft Surface is, az Apple termékeiről nem is beszélve, élükön a MacBook Airrel.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Rajongsz a sportokért? Mi is!

Exkluzív hírekkel, naprakész eredményekkel és izgalmas szurkolói tartalmakkal várunk, hogy mindig képben legyél kedvenceidről! www.sportal.hu – Együtt a lelátón!

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments