szerda, március 22, 2023
Home Apple hírek A belga kormány is betiltja a TikTokot

A belga kormány is betiltja a TikTokot

A belga szövetségi kormány megtiltotta munkatársainak a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás használatát a vállalati eszközökön és a mobileszköz-szolgáltatásába bevont személyes eszközökön egyaránt – írja a The Brussels Times című angol nyelvű belgiumi napilap híradása nyomán.

A beszámoló szerint a belga kormány felszólította a munkatársait, hogy azonnali hatállyal töröljék a programot az összes munkahelyi telefonról, és tiltsák le az alkalmazáshoz való hozzáférést. Megjegyezték, a rendelkezés az alkalmazás használatát ideiglenes jelleggel tiltja.

Az MTI szerint a tilalom okaként a szövetségi kormány arra hivatkozott, hogy

a TikTok algoritmusai lehetővé teszik az alkalmazás számára az információ- és tartalomáramlás befolyásolását, valamint kiemelték, hogy a kínai törvények értelmében a TikToknak együtt kell működnie a kínai hírszerző ügynökségekkel.

A Belga Kiberbiztonsági Központ (CCB) és a belga biztonsági szolgálatok vizsgálatai kimutatták, hogy a kínai alkalmazásnak számos biztonsági hibája van, ami aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogyan kezeli a program a felhasználók személyes adatait, megnyitva ezzel a lehetőséget az adatok utáni esetleges kémkedés előtt – írták.

A tilalom hat hónapig lesz érvényben, és minden olyan eszközre vonatkozik, amelyen a vásárlást, előfizetést vagy a készülék használatát részben vagy egészben a szövetségi kormány fizeti.

Alexander De Croo belga miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány nem engedheti meg a naivitást.

Új geopolitikai környezetben vagyunk, ahol az államok közötti befolyás és kémkedés a digitális világ felé mozdult el. Információink biztonsága elsőbbséget élvez

– fogalmazott.

Georges Gilkinet, a belga szövetségi kormány mobilitási minisztere a Twitteren közzétett üzenetében logikusnak és szükségesnek nevezte a döntést.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap beszámolt arról is, hogy 

a flamand kormány csütörtökön hozott döntést a TikTok használatának megtiltásáról munkatársai számra, A vallon kormány pedig hétfőn tett javaslatot hasonló intézkedés meghozatalára.

A brüsszeli székhelyű európai uniós intézmények a hónap elején döntöttek arról, hogy március 20-ától tilos lesz a TikTok használata vagy telepítése a személyzeti elektronikus eszközökre, köztük mobiltelefonokra, táblagépekre vagy laptopokra. Felszólították a munkatársakat, hogy távolítsák el az alkalmazást magánhasználatban lévő személyes eszközeikről is.

Indoklásuk szerint kiberbiztonsági aggályok vetődtek fel a TikTok közösségi médiaplatform használatával kapcsolatban, különös tekintettel az adatvédelemre és külső szereplők általi adatgyűjtésre. Az intézkedés célja az intézmények birtokában lévő adatok és információk védelme, valamint az, hogy megóvják az intézményeket a kiberbiztonsági fenyegetésektől és az olyan tevékenységektől, amelyek kibertámadásokhoz vezethetnek – közölték.

Nem ez az első eset

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az EU Tanácsa egyaránt tiltólistára tette a TikTokot munkatársai eszközein, az alkalmazást az amerikai kormányzati eszközökön is betiltották.

Tavaly decemberben az amerikai kongresszus felsőháza már a TikTok részleges betiltásáról fogadott el törvényt, és az alkalmazás törlését sürgette a Google és Apple áruházából egy demokrata párti amerikai szenátor nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva. 

Az Európai Bizottság is betiltotta munkatársainak a kínai TikTok alkalmazás használatát a vállalati eszközökön és a mobileszköz-szolgáltatásba bevont személyes eszközökön egyaránt.

Az intézkedés célja a szervezet szerint az Európai Bizottság birtokában lévő adatok és információk védelme volt, valamint az, hogy megóvják az intézményt a kiberbiztonsági fenyegetésektől és az olyan tevékenységektől, amelyek a testület elleni kibertámadásokhoz vezethetnek.

Február 27-én, hétfőn a kanadai kormány is megtiltotta a TikTok használatát a hivatalos, kormányzati eszközökön adatvédelmi aggályokra hivatkozva. Nem sokkal korábban a francia kormány is közölte: fontolgatja a TikTok betiltását a kormányzati dolgozók hivatalos eszközein.

Index.hu logo

Kövesse az Indexet Facebookon is!

Követem!

Source

Most Popular

Az Apple sokat kritizált lépését veheti át a Samsung

Korábban sok kritika érte a cupertinói vállalatot, amiért kivette a töltőt a dobozból, ám úgy tűnik, hamarosan a Samsung is hasonló útra léphet. ...

KárpátHír • Hírek Kárpátaljáról, Ukrajnából Önnek!

A Kremlben elrendelték, hogy senki sem használhatja az Apple mobiljait az épületben. A Reuters információi szerint az oroszok a nyugati kémektől tartanak. Source

Különleges hadművelet indul az iPhone ellen

Az orosz kormányzat nem szeretne egyetlen Apple okostelefont sem látni a minisztériumi tisztségviselők kezében. A Kommerszant tegnapi beszámolója szerint orosz kormányzati körökben kötelezően el...

Recent Comments