hétfő, december 5, 2022
Home Macbook A macOS Big Sur újdonságai: mi vár ránk ősszel Macen? | Techwok

A macOS Big Sur újdonságai: mi vár ránk ősszel Macen? | Techwok

Az iOS 14 után az Apple lassan elérhetővé teszi majd a macOS legújabb (11-es) verzióját, amelyet a macOS Big Sur nevet kapta. Az új rendszer rengeteg újdonságot hoz, de a külső és belső megújulás ezúttal egy komoly hardveres változtatáshoz való alakulással is jár: az Apple még idén piacra dobja az első saját, Apple Silicon processzorral rendelkező Macet. A macOS Big Sur így az Inteles mellett az ARM alapú architektúrát is támogatja mostantól. A cég nem szabadul meg egy csapásra az Intel vonaltól, hiszen az eddigieknek megfelelően tovább támogatják a legutóbbi Intel processzoros gépeiket is, vagyis azok is megkapják mind a Big Sur, mind – egy ideig – a későbbi macOS verziófrissítéseket. De lassanként érkeznek majd az újabb ARM alapú Macek, s előbb utóbb végleg felváltják majd az Inteles kínálatot. A cégnek amúgy van már gyakorlata ebben, hiszen anno a PowerPC processzorokról is hasonló módon váltottak Intel alapokra. Ennek megfelelően a fejlesztők most egyszerre adhatják ki alkalmazásaikat Intel és Apple Silicon (vagy ARM, egyelőre kinek, hogy tetszik) változatban, a rendszer pedig majd ahhoz nyúl, amelyikre a hardver alapján szüksége van. Érdekesség, hogy a váltásnak köszönhetően az ARM alapú (Apple Silicon) Maceken futtathatók lesznek majd az iOS-re és iPadOS-re készült appok is. Szóval izgalmas időszak következik, de nyugalom, nem kell azonnal elhajítani az inteles Maceket, pláne azokat, amelyeket az új rendszer támogat, hiszen ezek is megkapnak minden újdonságot, amit a Big Sur hoz. De pontosan mik is a macOS Big Sur újdonságai?

A macOS Big Sur újdonságai: jelentősen megújult felület

Részben valószínűleg épp az iOS és iPadOS appok fogadása miatt a macOS Big Sur felülete kifejezetten az Apple iPades stílusa felé tolódott el. Ha lenne érintőképernyős Mac, a Big Sur egyszerre lenne kényelmesen használható az egér + billentyűzet és az érintőképernyő segítségével is, mert a grafikai elemek – menük, menüpontok és ikonok – távolsága jóval szellősebb lett. Ettől még persze a Macek jó eséllyel továbbra is maradnak elsősorban a hagyományos vezérlésnél.

A letisztultabb, modernebb felület mindenben tetten érhető: vékonyabb, minimalista ikonok a programfelületeken (például Finder, Mail stb.) éppúgy növelik az átláthatóságot, mint az egységesített alkalmazásikonok, amelyek majd a Dockon és a Launchpadben segítik a gyorsabb kiigazodást. A rendszer saját alkalmazásai már ilyeneket kaptak, de minden bizonnyal az frissülő maces alkalmazások is igazodnak majd ehhez (ha valamelyik nem, arra is lesz megoldás, lásd korábbi cikkünket). Modernebb, stílusosabb lett minden, bár ez természetesen ízlés kérdése. Annak idején az Aqua felület elhagyása is mély nyomokat hagyott sok felhasználóban (mondjuk anno a megjelenése is korszakalkotó volt). Szóval biztosan lesz, akinek elsőre nem jön majd be a sok új grafikai és felületi megoldás, de ez van, az Apple ilyenekben nem szokott vitát nyitni, szóval érdemes megszokni. Szerencsére nekünk például tetszik.

Nem csak a menük, gombok, párbeszédablakok, alkalmazásfelületek újultak meg. Az Értesítési központ (Notification Center) is hozzáidomult az iOS 14 stílusához: a widgetekből immár több méretet kapunk, az alkalmazások üzenetei csoportosítva is megjelenhetnek, ráadásul interaktívabbak is, mint eddig.

Újdonság a Vezérlőközpont (Control Center) ikonjának megjelenése a menüsorban, amelyre kattintva villámgyorsan elérhetjük a legfontosabb beállításokat: wifi, Bluetooth, fényerő, hangerő, billentyűzet világítása, Ne zavarjanak funkció stb. Részben testreszabható, így mi határozhatjuk meg, hogy milyen támogatott funkciókat szeretnénk a Vezérlőközpont felületről elérni, s melyeket tennénk ki esetleg külön ikonként (is) a menüsorban. 

Érdekesség, hogy a menüsor mostantól akár automatikusan eltüntethető, hasonlóan a Docknál eddig megszokott módszerhez. Ha nincs rá szükség, eltűnik, hogy helyet biztosítson a lényegi tartalmaknak. Mondjuk amúgy is kevésbé feltűnő, mint eddig, mert az átlátszósága jobban alakul a háttérképek színeihez és mintázatához. Így bizonyos képek esetén szinte teljesen belesimul a környezetébe.

Fokozott adatvédelem és biztonság

A macOS Big Sur minden területen erősített adatvédelem és biztonság tekintetében. Anno az iOS 14 bemutatásakor már említettük, hogy az új Safari mindkét platformon megújult adatvédelmi funkciókat kapott: automatikusan képes letiltani az oldalak közötti nyomkövetőket és részletes statisztikát is készít a meglátogatott weboldalak nyomkövetési szokásairól.

Ezt a gondolatmenetet követi az új App Store is, ahol a programoknál egy ikonos-táblázatos összesítőt kapunk a legfontosabb információkkal, illetve azt is láthatjuk hogy milyen személyes információkat szeretne esetleg gyűjteni a program.

A rendszer mostantól gyorsabban kapja és telepíti a frissítéseket is, így kevésbé kell foglalkoznunk azzal, hogy akad-e épp szabad időnk arra, hogy letöltsük és telepítsük a biztonsági és funkcionális frissítéseket. Ezzel a rendszer megbízhatósága és naprakészsége is javulhat.

Safari 14

A Safari új verziója – mint már említettük – számos adatvédelmi extrával bővült, így biztonságosabban szörfözhetünk a világhálón. A biztonságot fokozza, hogy a böngésző mostantól képes ellenőrizni, hogy online fiókjainkat érintettek-e valamilyen kibertámadásban, esetleg napvilágra kerültek-e valamilyen kiberbűnözői adatbázisban az általunk használt jelszavak. Mindezt természetesen úgy ellenőrzi, hogy közben nem tölti fel sehova a jelszavainkat, szóval privát marad mindenünk, de azonnal megtudhatjuk, ha érintettek vagyunk valamilyen adatszivárgásban.

Megújult a böngésző kezdőlapja is: cserélhető háttérképet használhatunk, s rengeteg hasznos információt és funkciót érünk el közvetlenül a kezdőlapról: Siri ajánlatok, Kedvencek, Olvasási lista, iCloud Tabs (a többi eszközön megnyitott fülek tartalma), gyakran látogatott oldalak, adatvédelmi összesítő (statisztikák az észlelt és letiltott nyomkövetőkről). Mindez természetesen teljesen testreszabható.

Érdekesség még a beépített fordító funkció is, bár ez egyelőre nem tud magyarul, csak a szokásos világnyelvek között képes fordítani. Ettől még hasznos, hiszen ha nem tudunk mondjuk németül és franciául, de vágjuk az angolt, akkor angolul olvashatjuk a német és francia nyelvű weboldalakat is.

További hasznos cikkek

Ennél is fontosabb, hogy a Safari 14 érezhetően gyorsult az elődeihez képest, pedig eddig sem volt lassú. Méltó ellenfele a Chrome-nak és az Edge-nek, ráadásul ezekhez hasonlóan mostantól támogatja a WebP képformátumot, így az ezt (is) használó oldalak még gyorsabban töltődhetnek le benne. Zárójelben jegyezzük meg, hogy a Techwokon is kihasználjuk már a WebP nyújtotta előnyöket, így a formátumot támogató böngészők a Techwok.hu oldalt is WebP képekkel tölthetik le. A sebességnövekedéssel párhuzamosan ráadásul az energiatakarékossági funkciókra is hangsúlyt fektettek a fejlesztők, így a Safari most még jobban bánik az erőforrásokkal és igyekszik spórolni az akku energiájával is.

Végül egy pozitív újítás a Youtube-ot és Netflixet kedvelőknek: immár a Safari 14 is támogatja ezen oldalakon a 4k felbontású tartalmak lejátszását. Igaz, ehhez olyan Macre van szükség, amelyben megtalálható az Apple T2 chipje.

Teljesen új Üzenetek program (Messages)

A macOS Big Sur megkapja az iOS 14 megújult Üzenetek alkalmazását, így gyakorlatilag minden funkciót, ami ott rendelkezésre áll, használhatunk macOS alatt is: megoldható a beszélgetések rögzítése, működnek a direkt válaszok, beállíthatók csoportfotók és persze a Memojit sem kell hanyagolnunk a Mac előtt ülve.

Minden alkalmazás megújult valamennyire

A macOS természetesen most is temérdek hasznos, előre telepített alkalmazással érkezik. Ezek mindegyike megújult valamelyest az elődeihez képest. 

Értelemszerűen a felületük, ikonjuk alkalmazkodik a macOS Big Sur stílusához, de például a Fotók alkalmazás új szerkesztési funkciókat és gépi tanulásra építő retusáló eszközt kapott, az Apple Music teljesen új módon kezeli a lejátszási listákat, megjelenéseket, interjúkat, a Notes alkalmazás ügyesedett a szövegformázásban – na, nem vitte túlzásba, például a szövegkiemelő megint kimaradt- és a kitűzött jegyzetek listája végre nyitható/zárható lett benne. De ügyesedett a Spotlight is, gyorsabb és interaktívabb, mint korábban. 

Optimalizált töltés

Bár az asztali gépeket használókat bizonyára nem különösebben izgatja fel, de a MacBook/MacBook Air/MacBook Pro tulajdonosoknak biztosan nem közömbös információ, hogy a macOS Big Sur spórolósabban bánik az akku idővel, emellett pedig optimalizált töltéssel igyekszik meghosszabbítani az akkumulátor élettartamát. 

A rendszer folyamatosan tanulja és elemzi, hogyan használjuk és töltjük a gépet, s ennek megfelelően vezényli le a töltési procedúrát.

A rendszerindító hang visszatérése (startup chime)

A 90-es évek G3-as szériájában debütáló jellegzetes, maces rendszerindító hangot – ha más nem, WALL-E napelemes feltöltése után a bekapcsoláskor valószínűleg mindenki hallotta a népszerű animációs filmben – még 2016-ban elhagyta – vagy inkább elrejtette – az Apple a MacBook családnál. Most, a Big Surral együtt ez is újra megérkezik, így alapértelmezésben hallható lesz majd a rendszer indulásakor. 

Fut a macOS Big Sur a Macemen?

Végül következzen egy igen lényeges kérdés: mely gépekre telepíthető majd a macOS Big Sur? Nos, az alábbi gépek tulajdonosai telepíthetik majd – ahogy lenni szokott, ingyen – az új rendszert:

  • 2015-ös vagy újabb MacBook
  • 2013-as vagy újabb MacBook Air
  • 2013-as (Late) vagy újabb MacBook Pro
  • 2014-es vagy újabb iMac
  • 2017-es vagy újabb iMac Pro
  • 2014-es vagy újabb Mac Mini
  • 2013-as vagy újabb Mac Pro

Sajnos a többi Mac hivatalosan kiesik a körből, bár nem hivatalosan biztosan lesz rá mód, hogy feltegyük régebbi gépre is a rendszert, de ez általában azzal szokott járni, hogy fontos hardver elemek működése (például wifi vagy Bluetooth) szenved csorbát. Elsősorban tehát a felsorolt gépek tulajdonosai válthatnak, s persze az újonnan megjelenő inteles és Apple Silicon processzoros gépek is ezzel a rendszerrel érkeznek majd. A megjelenés pontos dátuma még nem ismert, de jó eséllyel még októberben megjelenik majd a végleges verzió (a béták már letölthetők egy ideje). Adott esetben október 13-án egyébként érkezhet az első ARM alapú Mac (a pletykák szerint ez egy 12″-os, A14X processzoros MacBook lesz), s ezzel együtt a macOS Big Sur is debütálhat. De az is lehet, hogy “csak” az iPhone 12 debütál a 13-ai eseményen. Ez alig egy hét múlva kiderül.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

A Google szerint az 1990-es években ragadt az Apple üzenetküldője

Nem ez az első alkalom, hogy a Google felszólalt az Android felhasználókat kirekesztő iMessage ellen, és most egy újabb alkalmat találtak erre, mégpedig az...

Mégsem realityOS lesz az Apple kiterjesztett valóság rendszerének neve

Az Apple kiterjesztett valóság rendszerének mégsem realityOS lesz a neve, a pletykák szerint xrOS lehet az új rendszer elnevezése.A Bloomberg szerint az Apple kiterjesztett...

Az iOS 16.2-nek ki kell javítania az iPhone 14 Pro mindig bekapcsolt kijelzőjének hibáját

Az iPhone 14 Pro és 14 Pro Max Van néhány feltűnő szoftvermódosítás, pl Dinamikus sziget Rendszerriasztások és nagyon várt figyelmeztetések megjelenítése állandó kijelző....

Így mentett életet az iPhone 14: megfagyhatott volna az alaszkai autós

Nagyon durva az Apple új fejlesztése, amivel onnan is lehet segítséget hívni, ahol se térerő, se WiFi, se mobilnet. De vajon hogy csinálták?...

Recent Comments