szerda, április 24, 2024
Home Macbook A Samsung vs. iPhone versenybe a Qualcomm váratlan módon szólhat bele

A Samsung vs. iPhone versenybe a Qualcomm váratlan módon szólhat bele

Minden chiptervező nehéz döntés előtt áll.

Mind a TSMC, mind a Samsung Foundry idén tömegesen gyártja a 3 nm-es csomópontokkal készült chipeket. Mindketten különböző típusú tranzisztorokat használnak, mivel a TSMC továbbra is a vízszintesen egymásra helyezett „lamellákkal” ellátott FinFET tranzisztorokat alkalmazza, amelyek javítják a tranzisztor teljesítményét és csökkentik a szivárgást. A Samsung gate-all-around (GAA) tranzisztorai a vízszintesen egymásra helyezett nanolapoknak köszönhetően jobban szabályozzák az áramáramlást és kevesebb szivárgás is. A TSMC csatlakozik a Samsunghoz, és a várhatóan 2025-re tömeggyártásba kerülő 2 nm-es chipjeiben GAA-tranzisztorokat fog használni.

Minél alacsonyabb a technológiai csomópont csíkszélessége, annál nagyobb a tranzisztorok száma a chipen. És minél több tranzisztor található egy chipben, annál nagyobb teljesítményű és annál energiahatékonyabb. Ezért elvben arra lehet számítani, hogy a chiptervezők világszerte alig várják, hogy megkezdjék a 3 nm-es csomópontok felhasználásával gyártott chipek szállítását. De a DigiTimes és a MacRumors szerint úgy tűnik, hogy mégsem ez a helyzet. Az Apple, amely saját A-sorozatú és M-sorozatú chipjeit tervezi, az egyetlen nagy techcég lehet, amely idén 3 nm-es chipeket használ majd az eszközeiben.

A jelentés szerint a Qualcomm és a MediaTek nem biztos, hogy ki akarják fizetni a 3 nm-es gyártásért fizetendő ostyánként 20 ezer dollár feletti árat az androidos készülékekbe szánt chipjeik esetében, mert az idei készülékeladások felettébb bizonytalannak tűnnek.

Mindkét chiptervező nehéz döntés előtt áll. Egyrészt nem akarnak lemaradni a nagy teljesítményű 3 nm-es A17 Bionic mögött, amely az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Ultra meghajtására szolgál majd. Másrészt nem akarnak túlköltekezni a 3 nm-es chipekre, amikor 4 nm-es technológiával is beérik. A jelentés megjegyzi, hogy a Qualcomm kénytelen lehet kiadni a pénzt a 3 nm-es chipek gyártására, ha a Samsung továbbra is fel akarja venni a versenyt az Apple-lel a prémium zászlóshajók piacán.

Tekintettel arra, hogy a Galaxy S23 sorozatot a Samsung Foundry által a 4 nm-es folyamatcsomópont felhasználásával gyártott, túlhajtott Snapdragon 8 Gen 2 chip fogja hajtani, úgy tűnik, hogy a 3 nm-re való bármilyen váltás meglepő módon az utolsó pillanatban történne.

Amellett, hogy az Apple az A17 Bionic esetében is a 3 nm-es folyamatcsomópontot használja, várhatóan az M2 Pro és M2 Max chipeknél is ezt fogja alkalmazni. Ezeket az alkatrészeket várhatóan a MacBook Pro frissített 14 és 16 hüvelykes modelljeiben használják majd.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments