szombat, április 20, 2024
Home Apple hírek A Samsungtól rendelheti majd a hajlítható kijelzőket az Apple

A Samsungtól rendelheti majd a hajlítható kijelzőket az Apple

Az Apple legrégebbi gyártópartnere, a Foxconn üzemeiben már átment a belsős teszteléseken két hajtogatható iPhone is. De hogy ezekből melyik kerülhet piacra és mikor, az egyelőre még kérdéses. Alsó hangon is közel két évet kellhet majd várni az Apple első ilyen telefonjára.

Egy ideje már tapasztalható, hogy az igazi innovációk tekintetében némileg elmaradt az Apple. Míg korábban mindenki a kaliforniai vállalatot követte, addig ez néhány éve már megfordult, és az Apple rendszeresen lemaradással vezet be olyan dolgokat, mint a nagyobb képernyő, a többkamerás rendszer, de például a képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasó a mai napig nem érkezett meg hozzájuk.

Úgy látszik, hogy nincs ez másként a hajtogatható telefonokkal sem.

Persze, az Apple most már inkább azt mondja, hogy nem hajlandó pusztán az innováció kedvéért innoválni, hanem inkább olyan dolgokat szeretne elhozni a vásárlóink, amik tényleg működnek és tényleg hasznosak. Ráadásul az első egy-két évben ezek a technológiák még a gyermekbetegségeiket is kinövik, így például nem kell olyan váratlan meglepetéseken keresztül menniük az iPhone vásárlóinak, mint például a Samsung Galaxy Fold első példányainál kibukott problémák.

Forrás: Origo

Persze hajtogatható telefonokkal ma már nem csak a Samsung rendelkezik, de a koreai óriás már több ilyen készüléket a piacra dobott, és ezek láthatóan működnek, még ha egyelőre olyan tömeges kereslet nincs is rájuk – ez mondjuk nem is csoda, hiszen ezek a legdrágább készülékek a gyártó felhozatalában.

Minden információ arra mutat azonban, hogy azért az Apple is ebbe az irányba halad, és miután tavaly már több megbízható forrás számolt be arról, hogy aktívan dolgozik a cég összehajtható telefonokon, most már arról írhatunk, hogy két koncepció át is ment az első belsős tesztelési folyamatokon. Fontos megemlíteni, hogy itt egyelőre még nem is igazán működő telefonokról beszélhetünk, az Apple jelenleg főleg a hajlításhoz szükséges zsanérok és az összecsukható képernyők strapabírását tesztelé.

Mindenesetre a két telefon elég érdekes, mert (legalábbis az egyik) nem feltétlenül olyan, mint amit várnánk.

Ez a készülék a jelenlegi beszámolók szerint két különálló képernyőt tartogat, azonban a zsanér trükkös megoldásának hála ezek úgy pattinthatók egymás mellé, hogy a kettő között csak egy kisebb elválasztó sáv jelenik majd meg. Ezen kívül használhatjuk két egymás melletti képernyős formában, vagy teljesen szétnyitva előre és hátra is kapunk egy-egy kijelzőt.

Érdekes a koncepció, ami alapján úgy tűnik, hogy az Apple inkább egyfajta telefonként is használható tabletet szeretne piacra dobni, mintsem fordítva.

A másik letesztelt készülék már a Samsung Galaxy Z Flip által is bevezetett (visszahozott) kagylós megoldást követi, amit tehát főként kinyitva lehet használni (ilyenkor kapunk egy rendes méretű okostelefont), míg becsukva a némileg limitált elülső képernyőn kaphatunk információkat. Ebben az esetben tehát már nem csak a zsanérok strapabíróságán múlik a holmi minősége, hanem magán a kijelzőn, hiszen az szintén hajlik.

Forrás: Origo

Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy az Apple a tervek szerint a Samsungtól rendeli majd a hajlítható OLED-kijelzőket, ahol jelentős mennyiségű gyártókapacitást lekötött.

De az OLED technológia egyébként is egyre inkább egyeduralkodóvá válik az okostelefonok piacán, legalábbis a középkategóriától felfelé biztosan. Ennek köszönhetően nem csak a Samsung, hanem az LG és a Japand Displays is jelentősen növelni tervezi  a legyártott mennyiséget a következő évben, továbbá melléjük csatlakoznak egyelőre kisebb kínai gyártók is. Ez tette lehetővé, hogy az Apple a tavalys megjelent iPhone 12 esetében már a teljes szériánál csak OLED képernyőket használjon.

Mindenesetre a jelenlegi információk alapján úgy tűnik, hogy a közeli jövőben azért még nem kell számítanunk arra, hogy az Apple hajtogatható telefonokkal lepi el a piacot. A legtöbb szakértő jelenleg azt mondja, hogy valamikor 2022-ben jelenhet meg az első ilyen típus az amerikai gyártótól, amit 2023-ban követhet egy második modell, onnantól kezdve pedig az érdeklődés függvényében jönnek majd a frissítések.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments