szombat, május 25, 2024
Home Apple hírek A sztereó megjelenése óta nem volt ekkora szintlépés a zenehallgatásban a Sonos…

A sztereó megjelenése óta nem volt ekkora szintlépés a zenehallgatásban a Sonos…

Két új hangszórót mutatott be a vezeték nélküli prémium hangsugárzóiról ismert Sonos: az Era 300-at a térbeli hangzáshoz tervezték, míg az Era 100 az eddigi belépő modelljük felfrissített változata.

„A zenehallgatás sosem volt annyira fontos és elterjedt, mint az elmúlt időszakban. Az, hogy elkülönítünk időt a zenére, hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben” – mondta el Ed Krouse, a Sonos termékalkotási igazgatója a Rakétának tartott bemutató elején. A szakember a csapatával két és fél éven át dolgozott a most bemutatott Era 100-on és 300-on. Elmondása szerint azért kezdtek bele a termékfejlesztésbe, mert a technológiai fejlődés olyan hangzást tesz lehetővé, amelyet korábban lehetetlen lett volna így megvalósítani. A térbeli hangzás, mint a Dolby Atmos, vagy az Apple Spatial Audio technológiája ugyanis nehezen lett volna elképzelhető egyetlen hangszóró segítségével. Korábban a Sonosnál csak az újabb soundbarok voltak arra képesek, hogy ne csak a közönséget körben körülvéve, hanem bárhol a térben, akár magasan is el tudjanak helyezni hangforrásokat.

Márpedig Krouse szerint a sztereó óta nem volt ekkora szintlépés a zenehallgatásban és a filmek hangtechnikájában.

Kiemelte, hogy az idei Grammy-díjazottak között hatalmas többsége van az Atmos-ban kevert daloknak és lemezeknek, világszerte már többszáz stúdióban tudnak így dolgozni. Amikor megkérdeztük, hogy valóban ekkora-e a változás, nem csak a marketingesek végezték-e jól a dolgukat, akkor Ed Krouse bevallotta, hogy eleinte ő is szkeptikus volt. Elmesélte, hogy vannak olyan bakelitek a gyűjteményében, amelyek a sztereó hajnalán készültek, és érződik, hogy önkényes, indokolatlan játék bennük a kétirányú hangzás. Manny Marroquin hangmérnök viszont meggyőzte őt: a korábban Whitney Houstonnal, 2Pac-kel, Pinkkel, Kanye Westtel és Rihannával is dolgozó szakember szerint a hagyományos sztereó keverésnél olyan, mintha egy dobozkába helyeznénk el plüssmacikat, de ahhoz, hogy egyre több férjen a dobozba, összébb kell nyomni a már bent lévőket. Ezzel szemben a térbeli hangzásnál sokkal több helyen lehetnek a hangszereink, hangforrásaink, mindegyik megkaphatja a neki járó teret. Ehhez a kétszázezer forintos Era 300-nak hat meghajtóra van szüksége, amelyek nem csak balra, jobbra és előre, hanem felfelé is irányítják a hangot. Így egy soundbarral, egy mélyládával és két Era 300-zal 7.1.4-es Dolby Atmos hangzást kaphatunk a nappalinkban – ha van rá közel egymillió forintunk.

A száztizenötezer forintos Era 100-at ezzel szemben könnyebb úgy elképzelni, mint az eddigi legnépszerűbb Sonos hangszóró, a One felfrissített változatát. Krouse szerint lényegesen komolyabb basszust tud a szinte változatlan méretű hangfal, illetve, mivel bele tudtak szuszakolni még egy magas hang sugárzót, önmagában is képes sztereó hangzást biztosítani. Igaz, kérdésünkre a mérnök bevallotta, hogy két, különálló egységgel azért nem tudja felvenni a versenyt.

Mindkét hangszóróra igaz, hogy WiFi 6-kompatibilisek, USB-C bemenettel rendelkeznek, amelyhez Ethernet- vagy jack-átalakítót csatlakoztathatunk, valamint egy gombbal teljesen áramtalaníthatjuk a mikrofonjaikat. Hiába a Bluetooth-technológia hiányosságai, a Sonos beadta a derekát, és a wifi mellett így is csatlakoztathatunk készülékeket a hangszóróinkhoz, illetve a szobához alkalmazkodó hangzás a Quicktune-nal már az Android-tulajdonosoknak is elérhető. Az Era 300-at és 100-at március 28-tól lehet megvásárolni világszerte.

(Fotó: Sonos)

Kell még mélyláda egy házimoziba? A Sonos vezető hangmérnökének egyértelmű a válasza A cég most mutatta be a kisebb szobákba szánt Sub Minit.

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments