szombat, május 25, 2024
Home Apple hírek Alapjaiban változtatja meg az életed – szóval nagyon nem mindegy, hogyan költesz…

Alapjaiban változtatja meg az életed – szóval nagyon nem mindegy, hogyan költesz…

A termékcsoport iszonyatosan divatos, a választék óriási, de épp ezért könnyű lyukra futni. Mutatjuk, hogy mitől lesz jó egy vezeték nélküli fülhallgató.

A valódi vezeték nélküli fülhallgatók első példányai 2016 nyarán mutatkoztak be az Onkyo és a Motorola jóvoltából. Azonban e megoldás sok vizet nem zavart egészen odáig, amíg az Apple meg nem látta benne a fantáziát.

Amint ugyanis az ilyen kialakítású AirPods első generációja felbukkant, rögtön rengetegen akadtak, akik hirtelen rájöttek, hogy pont erre van szükségük.

valódi vezeték nélküli fülhallgatóAz ilyen eszközök igen népszerűek. Kép: Nothing

Azóta már azt is tudjuk, hogy ez nem egyszeri fellángolás volt, hiszen e TWS-nek (True Wireless Stereo Speakers) is nevezett termékcsalád népszerűsége évről-évre nő. Ma pedig ott tartunk, hogy boldog-boldogtalan kínálatában megtalálhatóak e készülékek. A kis, pár fős garázscégek ugyanúgy foglalkoznak ezekkel, mint az olyan nagy cápák, mint a Samsung, a Xiaomi, a Panasonic, a Sony vagy éppen az Apple.

Érdemes?

A népszerűség egyáltalán nem meglepő, hiszen ezek Bluetooth technológiát használnak, azaz egyáltalán nincsenek vezetékek, ezért tényleg nagyon kényelmesen használható, diszkrét eszközökről van szó.

Amennyiben egy megfelelően működő termékről van szó, akkor egyértelműen csak ajánlani lehet bárkinek.

Ám az is tény, hogy a gigantikus választékban nem mind arany, ami fénylik. Azaz rengeteg az ipari hulladék kategóriájú modell.

valódi vezeték nélküli fülhallgatóEgy jól működő TWS nagyon hasznos lehet.

E cikkben pont azt járjuk körbe, hogy mire érdemes figyelni, egy ilyen termék megvásárlása során, mik a fontos paraméterek, lényeges jellemzők. Ehhez segítséget nyújt az egyik legújabb ilyen jellegű termék, a Nothing Ear (2), ami most futott be az országba.

Kialakítás

Két nagy iskola létezik ebben a termékkategóriában: Az egyik, amelynél a készülékház egy nagy kavicsra hasonlít, amit az ember a fülébe gyömöszöl. A másiknál pedig olyan, mintha a hangszóróknak lenne egy kis nyele vagy fogantyúja.

valódi vezeték nélküli fülhallgatóEz a két nagy iskola létezik a kialakítás terén.

Ez utóbbi egyértelműen a jobb megoldás, legalábbis én azt tapasztaltam, hogy stabilabban ül a fülkagylóban, nehezebben esik ki onnan.

Kényelem

Ez kritikus pont, hiszen itt vérez el a legtöbb ilyen masina, és sokáig például én is emiatt hanyagoltam ezeket. Az Ear 2 viszont bebizonyítja, hogy nem kell törvényszerűen kényelmetlennek lennie egy TWS-nek. Csupán 4,5 grammot nyom, a súlyelosztása remek, kiválóan szellőzik.

A kényelem az egyik legjelentősebb szempont. Kép Nothing

Tehát nem nyom, nem fülled be, de kellően stabilan tartja magát. A pornak és az esőcseppeknek ellenáll, de a vizet hosszútávon nem bírja. Úszni ebből fakadóan nem lehet vele, de aki erre vágyik, az már találhat teljesen vízálló modelleket a piacon, hiszen például a Samsung üdvöskéje, a Galaxy Buds 2 Pro ilyen.

Fülgumik

Csak olyan valódi vezeték nélküli fülhallgatót szabad vásárolni, aminek a dobozában megtalálhatóak az extra, eltérő méretű, egyszerűen cserélhető fülgumik.

TWS fülhallgatóA fülgumikról sem szabad megfeledkezni.

Ezek hiányában könnyen előfordulhat, hogy vagy azonnal kipottyan a fülből, vagy csak erőszakkal lehet beleszuszakolni, ami pedig nyilván fáj. Szóval ha a méret nem megfelelő, akkor mehet is egyből a kukába vagy jobb esetben is ajándékba valakinek.

Hangminőség

Egy audio eszköz esetén ez értelemszerűen ez a legfontosabb szempont. Sajnos rengeteg TWS vacakul szól, főként az olcsóbb, noname darabok, de bele lehet futni könnyen jó márkanév alatt futó gyalázatos termékbe is. A mérnökök dolga nem egyszerű, hiszen az apró készülékház és a pici membrán önmagában komoly nehézséget jelent.

A legtöbbször nem is a hangerővel van a probléma, hanem az aránytalan hangképpel, és az alig vagy rondán szóló mélyekkel.

De még a jobb darabok sem szólnak hibátlanul, vagy hát legalábbis én még nem találkoztam ilyen termékkel. A Nothing Ear (2) is messze van a tökéletestől, a basszusok vékonyak, az összhatás kicsit steril. Az előzetesen programozott hangmódok nem hiányoznak, és a hangszín manuálisan is módosítható, de ez már alapelvárás.

TWS fülhallgatóA hangminőség terén a csodákat el kell felejteni. Kép: Nothing

Amit hallunk, az közelében sincs annak, amit egy tényleg jó, nagy, fület körülölelő párnákkal ellátott fejhallgató produkál. De hát az lenne a csoda, ha ez nem így lenne. Mindenesetre tény, hogy a zavaró hibáktól, zajosodástól megkímélt, a tisztasággal nincs gond. Zenehallgatásra is lehet használni, de azért elájulni a gyönyörűségtől senki sem fog.

Mikrofon

Érdemes olyan valódi vezeték nélküli fülhallgatót vásárolni, ami rendelkezik beépített mikrofonnal. Ennek köszönhetően ugyanis headsetként is bevethető, azaz hívások lebonyolítására is alkalmas.

Az már más kérdés, hogy sok esetben a mikrofon zajszűrése nem megfelelő, és sajnos ez tipikusan az a termékcsalád, amit vásárlás előtt higiéniai okokból nem lehet kipróbálni.

Szóval maradnak a tesztek, azokban is foglalkoznak ezzel a kérdéssel. A Nothing Ear (1) esetében például nem volt az igazi a mikrofon, ezért az új modellnél már ez más helyre került.

TWSA beépített mikrofonok révén a jobb darabok headsetként is használhatóak.

A végeredmény pedig most már sokkal jobb. Nyilván nem olyan lesz a hangminőség, mintha egy stúdiómikrofon esetén. Podcastezni sem ez a legjobb megoldás, de az általános hétköznapi kommunikációhoz tökéletesen megteszi.

Aktív zajszűrés/Ambient mód

Ez a technológia különféle elektronikus trükkökkel képes megakadályozni, hogy a külső zajok bejussanak a fülbe. Ha pedig ez tényleg jól működik, akkor nagyon hasznos lehet, például egy repülőúton, amikor körülöttünk órákon át bömbölnek a gyermekek, vagy hangosan óbégatva beszélgetnek a mögöttünk ülők.

Az Ambient mód ennek épp ellenkezője: A mikrofonok segítéségével felerősíti a külső környezet hangjait. Ez akkor jöhet jól, ha valakivel kommunikálnia kell a felhasználónak vagy vezet.

Egyébként ezek is olyan szolgáltatások, amelyek sok terméknél csak papíron működnek. A Nothing Ear (2) e téren egyértelműen a jobbak közé tartozik, de a tökéletes zajszűrés azért még itt sem működik.

Üzemidő, töltés

Ilyen pici masinákba nem lehet nagy akkumulátort pakolni, pláne úgy hogy alapelvárás a kis tömeg. Ebből fakadóan az üzemidő nem túl nagy, általában be kell érni néhány órával. A Nothing Ear (2) esetében 5,5 óra, de ha be van kapcsolva az aktív zajszűrés, akkor be kell érni 3,5 órával, ami azért korántsem ideális.

TWSA töltés speciális tokban történik.

A töltés az ilyen modelleknél egy speciális tokban történik általában, amely lehetővé teszi a fülhallgatók hurcolását is. Érdemes figyelni arra, hogy ez a tok könnyű legyen, és elférjen egy zsebben is akár.

Kezelés

Csak olyan masinát szabad venni, aminél a vezérlés történhet egy mobilos app segítségével, illetve a fülhallgató nyomogatásával. Mind a két módszernek megvannak az előnyei és a hátrányai.

Nothing ear 2A jobb modellek mellé járó szoftverben rengeteg minden beállítható.

A szoftveres megoldás szofisztikáltabb, több a lehetőség, átláthatóbb, de nyilván vannak olyan élethelyzetek, amikor az ember nem akarja vagy tudja elővenni a telefonját.

A legtöbb TWS egyébként érintésérzékeny, de pont emiatt előfordulhat, hogy sokáig kell kopogtatni vagy simogatni, amíg az ember megtalálja a rejtett kezelőpanelt.

A Nothing Ear (2) esetében viszont ezt rendes, fizikai valójában is létező, hallhatóan kattanó kapcsolóval oldották meg, ami jobb és felhasználóbarátabb megoldás.

Késleltetés

Ez egy lényeges paraméter, hiszen ha ez nem stimmel, akkor a videózásnál vagy játéknál azt tapasztalhatja az ember, hogy a hang csúszik a képhez képest, ami értelemszerűen elképesztően irritáló, de nyilván audio tartalmaknál nem okoz semmi problémát.

Nothing ear 2Az apró kis masinák rengeteg elemből állnak. Kép: Nothing

A Nothing Ear (2) alaphelyzetben nem teljesít jól, de bekapcsolható rajta az Alacsony késleltetés mód, ami szerencsére orvosolja ezt a hibát.

Dizájn

A vásárlók nagy részének ez az egyik legfontosabb szempont. Ma már szerencsére rengetegféle termék elérhető, mindenféle színváltozatban, így jó eséllyel mindenki találhat olyat, amely elnyeri a tetszését.

Ár

Nagy a szórás e téren. A legolcsóbb darabok 4000 forint körül már beszerezhetőek, de ezeket nem javasolnám senkinek jó szívvel. A valóban használható, normális hangzást produkáló, elfogadható üzemidejű készülékek nagyjából 20 000 forint környékéről indulnak.

Nothing ear 2Mindenki találhat olyat, ami passzol az ízléséhez. Kép: Nothing

A határ pedig a csillagos ég, ugyanis van olyan TWS, ami 700 000 forintba kerül. A Nothing Ear (2) 55 000 forintot kóstál, tehát nem kifejezetten olcsó. A tudása rendben van, gyenge pontja nincs, de ennyiért kicsit túlárazottnak tartom.

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments