szerda, augusztus 17, 2022
Home Apple hírek Antitrösztvizsgálat indulhat az Apple ellen az Egyesült Királyságban

Antitrösztvizsgálat indulhat az Apple ellen az Egyesült Királyságban

Panaszok sorozatát tették már különböző cégek világszerte és az Egyesült Királyságban is az Apple állítólagos versenyellenes magatartása miatt – ezek közül talán a legjelentősebb az Epic Games, amelynek játékát, a Fortnite-ot letiltottak Apple készülékeken, mert az megkerülte az App Store-t.

A többi fejlesztő pontosan emiatt tett panaszt a megfelelő hatóságoknál: a legcsekélyebb mértékben sem elégedettek azzal, hogy az App Store-on keresztül kénytelenek alkalmazásaikat terjeszteni iPhone-ra és iPadre, és ezért

az Apple 30%-os részesedést szed le.

Az Apple a kérdésben hajthatatlan: szerintük a cég feltételei 

„tisztességesek és egyenlőek”

voltak minden szóban forgó vállalkozás számára.

A vizsgálat során a brit piacfelügyeleti hatóság azt vizsgálja meg, hogy az Apple mennyire rendelkezik erőfölénnyel az alkalmazások terjesztése tekintetében a saját eszközein, és megvizsgálja azt is, hogy nem ró-e tisztességtelen feltételeket a fejlesztőkre.

Több millióan használunk naponta alkalmazásokat az időjárás ellenőrzésére, játékra vagy a hírekre. Ezért az olyan panaszok, hogy az Apple piaci pozícióját olyan feltételek megállapítására használja, amelyek tisztességtelenek vagy korlátozhatják a versenyt és a választást – amely potenciálisan veszteségeket okozhat az ügyfeleknek az alkalmazások vásárlásakor és használatakor – gondos vizsgálatot indokol. 

– hangsúlyozta Andrea Coscelli, a brit piacfelügyeleti hatóság igazgatója. Az Apple válasza sem maradt el:

Hiszünk egy olyan virágzó és versenyképes piacokban, ahol minden nagyszerű ötlet felvirágozhat. Az App Store a siker motorja volt az alkalmazásfejlesztők számára, részben a szigorú és egyenlően alkalmazott szabványok miatt. Minden fejlesztőnek feladata, hogy megvédje az ügyfeleket a rosszindulatú programoktól és megakadályozza a burjánzó adatgyűjtést beleegyezésük nélkül. Továbbá várakozással tekintünk az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeletével történő együttműködésre, hogy elmagyarázzuk nekik, hogy az adatvédelmi, biztonsági és tartalmi irányelveink által hogyan vált az App Store megbízható piaccá mind a fogyasztók, mind a fejlesztők számára.

Régóta dúló csata

Az Epic Games jogi lépéseket indított az Apple és a Google ellen az Egyesült Államokban, miután mindketten eltávolították a Fortnite-ot okostelefonos alkalmazásboltjaikból.

A per leginkább a 30%-os haszonra koncentrált,

 illetve a mobilalkalmazások elindításának nehézségeire is, amelyet a fejlesztők szerint a két cég szándékosan megnehezített számukra a két online webáruházban.

Augusztusban az Epic megkerülte az Apple és a Google áruházakat, hogy a Fortnite játékosai alacsonyabb áron vásárolhassanak virtuális valutát, közvetlenül abból, ami azonnali tilalmat eredményezett mindkét üzletben.

A per mind a szabályozók, mind a politikusok figyelmét felkeltette.

Arizonában lecsaptak a két világcégre

Az arizonai Állami Képviselőház ezen a héten törvényt fogadott el, amely megtiltja az Apple-nek és a Google-nak, valamint minden más, egymillió letöltést meghaladó alkalmazásboltnak, hogy az állam területén lévő, igényesebb applikációkat gyártó fejlesztők kizárólag az alkalmazásboltjaikat használhassák.

A törvény az államban élő felhasználókra is kiterjed, de egyelőre nem világos, hogy ez milyen hatással lesz más államokban székhellyel rendelkező, de Arizonában értékesítést végző cégekre. Most jóváhagyás céljából átadják az állami szenátusnak.

Európában az Apple két vizsgálat előtt áll, hogy megszegte-e a versenyszabályokat, az egyik az alkalmazásbolt-politikájához kapcsolódik.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments