hétfő, december 5, 2022
Home Apple hírek Apple, Amazon, Google? Dehogy, itt vannak a tőzsdék új sztárjai

Apple, Amazon, Google? Dehogy, itt vannak a tőzsdék új sztárjai

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A jelen sztárjai, azaz a FAAMG részvények

Az talán már sokak számára ismerős lehet, hogy a FAAMG, vagyis a Facebook, Apple, Amazon, Microsoft és az Alphabet (Google) részvényei mennyire jól teljesítettek az elmúlt időszakban és gyakorlatilag ezen cégek a jelen és az elmúlt évtized sztárjai. Ennek az öt cégnek az együttes piaci kapitalizációja az S&P 500-nak a 23 százalékát teszi ki és például az Apple már önmagában nagyobb, mint a kisvállalatokat magában foglaló Russell 2000 index. A vállalatok papírjai hatalmasat raliztak idén.

Ennek ellenére azonban a befektetők már keresik az örökösöket, akik a jövő potenciális sztárjai lehetnek. Ennek azonban nagyon praktikus okai vannak, mivel sok befektetési alapnak nem haladhatja meg egy-egy papír a portfólió egészének 5 százalékát kockázatkezelési szempontok miatt. Márpedig a FAAMG ralijának köszönhetően sok portfólióban meghaladta ezt a limitet az egyes papírok értéke, így kénytelen-kelletlen más papírok után kezdtek el nézelődni a menedzserek.

A 10-es szabály

A Goldman elemzői a jövő papírjainak keresése során abból indultak ki, hogy mik azok a markáns jellemzők, ami miatt a mostani nagy részvények, a Facebook, az Apple, az Amazon, a Microsoft és Google ide kerültek. A közös jellemzője ezeknek a cégeknek a gyors árbevétel növekedés volt és ezt egy viszonylag alacsony növekedési környezetben is képesek voltak fenntartani. A FAAMG vállalatok árbevételének 20 százalék feletti éves növekedési üteme messze meghaladta az S&P 500 tagjainak hasonló adatát az elmúlt 10 évben.

Ebből kiindulva a befektetési bank elemzői a következő két kritériumot használták az S&P 500 vállalatainak leszűkítésére, hogy megtalálják a jövő trónkövetelőit:

 • Legalább 10 százalékos realizált éves árbevétel növekedés az elmúlt két évben
 • Legalább 10 százalékos becsült éves árbevétel növekedés a következő két évben

Az így kialakult listán 21 vállalat szerepel, ami megfelel a fenti kritériumoknak, amik nem tagjai a FAAMG csoportnak. Ezeknek a cégeknek a részvényei még láthatóan alulteljesítik a jelenlegi sztárokat:

Íme, a Fantasztikus Ötös

Az elemzők tovább szűkítették a 21 vállalatot tartalmazó listát, mégpedig úgy, hogy besorolták őket öt nagyobb tematika köré, amikre egyre nagyobb hangsúly fog esni a jövőben:

 • Az egészségügy digitalizációja: a technológia berobbant a mindennapi életbe és ez alól az egészségügy sem kivétel.
 • Az üzleti szféra digitális transzformációja: a vállalatok egyre nagyobb mértékben támaszkodnak modern szoftveres platformokra a technológiai szektoron kívül is.
 • Munkafolyamatok automatizálása: egyre több üzlet igyekszik kiváltani az emberek által végzett munkafolyamatokat, mint a HR, bérszámfejtés, IT és költségmenedzsment.
 • E-kereskedelem és digitális fizetési módszerek: a koronavírus csak felgyorsította ezt a trendet, egyre jobban elmozdulunk az elektronikus fizetések és online vásárlások felé.
 • Fejlődés az élettudományok területén: olyan egészségügyi vállalatok, amelyek különböző modern orvosi eljárásokra és új kezelési módszerekre fókuszál.

Az így leszűkített listából pedig utána a Goldman elemzői minden felsorolt területről kiválasztották azt, amelyik szerintük a leginkább eredményes lehet további kritériumok alapján. A Fantasztikus Ötösbe pedig az alábbi részvények kerültek be:

 • Vertex Pharmaceuticals: a részvények árfolyama idén 22 százalékot nőtt már.
 • Autodesk: a részvények árfolyama idén 26 százalékot nőtt.
 • PayPal: a részvények árfolyama idén már 67 százalékot nőtt. 
 • Intuitive Surgical: a részvények árfolyama idén már 17 százalékot emelkedett.
 • ServiceNow: a részvények árfolyama idén már közel 62 százalékot nőtt. 

Látható, hogy ezek a részvények az elmúlt években fokozatosan nőttek piaci kapitalizáció szempontjából és egyre előrébb kerülnek az S&P 500-ban.

A jövő sztárjai közül egyik papír sem szerepel az S&P 500 legnagyobb 15 tagja között, de a legnagyobb 20-ba is csak a PayPal fér bele épphogy.

Drága részvények, de attól függ honnan nézzük

A vállalatok nem olcsóak, hiszen 42-szeres előretekintő medián P/E szorzó mellett lehet velük kereskedni az S&P 500 20-szoros és a FAAMG 28-szoros szorzóihoz képest. Másfelől ugyanakkor, ha a növekedési potenciállal arányosítjuk az eredményeket, akkor ezek a papírok csak 1,8-szoros PEG rátával rendelkeznek, ami alacsonyabb mind az S&P 500, mind pedig a FAAMG részvényekhez képest.

Ez nem véletlen, mivel a Fantasztikus Ötös medián egy részvényre jutó eredménye (EPS) 35 százalékos hosszú távú medián növekedési rátával rendelkezik.

Ez jóval magasabb a FAAMG 15 százalékos becsült növekedési üteméhez képest és mintegy 4,5-szerese az S&P 500-nak.

Az idei évet tekintve pedig kifejezetten jól szerepeltek a Goldman elemzői által választott papírok, mivel egy egyenlő súlyozással rendelkező portfólióban:

a Fantasztikus Ötös 38 százalékot hozott, míg a FAAMG 39 százalékot. Ez jóval magasabb, mint az S&P 500 mínusz 4 százalékos teljesítménye.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a trónkövetelők is nagyon erősen korrelálnak a FAAMG részvényekkel, tehát hasonló megfontolások alapján nőhetnek a jövőben, bár sokkal gyorsabban, mint a jelenlegi nagyok. Tehát egy technológiai részvényekkel kapcsolatos összeomlás esetén ezek sem fognak fedezéket jelenteni a befektetőknek.

(ZeroHedge)

Címlapkép: Spencer Platt/Getty Images

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

A Google szerint az 1990-es években ragadt az Apple üzenetküldője

Nem ez az első alkalom, hogy a Google felszólalt az Android felhasználókat kirekesztő iMessage ellen, és most egy újabb alkalmat találtak erre, mégpedig az...

Mégsem realityOS lesz az Apple kiterjesztett valóság rendszerének neve

Az Apple kiterjesztett valóság rendszerének mégsem realityOS lesz a neve, a pletykák szerint xrOS lehet az új rendszer elnevezése.A Bloomberg szerint az Apple kiterjesztett...

Az iOS 16.2-nek ki kell javítania az iPhone 14 Pro mindig bekapcsolt kijelzőjének hibáját

Az iPhone 14 Pro és 14 Pro Max Van néhány feltűnő szoftvermódosítás, pl Dinamikus sziget Rendszerriasztások és nagyon várt figyelmeztetések megjelenítése állandó kijelző....

Így mentett életet az iPhone 14: megfagyhatott volna az alaszkai autós

Nagyon durva az Apple új fejlesztése, amivel onnan is lehet segítséget hívni, ahol se térerő, se WiFi, se mobilnet. De vajon hogy csinálták?...

Recent Comments