szombat, augusztus 13, 2022
Home Apple hírek Apple, Amazon, Google? Dehogy, itt vannak a tőzsdék új sztárjai

Apple, Amazon, Google? Dehogy, itt vannak a tőzsdék új sztárjai

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A jelen sztárjai, azaz a FAAMG részvények

Az talán már sokak számára ismerős lehet, hogy a FAAMG, vagyis a Facebook, Apple, Amazon, Microsoft és az Alphabet (Google) részvényei mennyire jól teljesítettek az elmúlt időszakban és gyakorlatilag ezen cégek a jelen és az elmúlt évtized sztárjai. Ennek az öt cégnek az együttes piaci kapitalizációja az S&P 500-nak a 23 százalékát teszi ki és például az Apple már önmagában nagyobb, mint a kisvállalatokat magában foglaló Russell 2000 index. A vállalatok papírjai hatalmasat raliztak idén.

Ennek ellenére azonban a befektetők már keresik az örökösöket, akik a jövő potenciális sztárjai lehetnek. Ennek azonban nagyon praktikus okai vannak, mivel sok befektetési alapnak nem haladhatja meg egy-egy papír a portfólió egészének 5 százalékát kockázatkezelési szempontok miatt. Márpedig a FAAMG ralijának köszönhetően sok portfólióban meghaladta ezt a limitet az egyes papírok értéke, így kénytelen-kelletlen más papírok után kezdtek el nézelődni a menedzserek.

A 10-es szabály

A Goldman elemzői a jövő papírjainak keresése során abból indultak ki, hogy mik azok a markáns jellemzők, ami miatt a mostani nagy részvények, a Facebook, az Apple, az Amazon, a Microsoft és Google ide kerültek. A közös jellemzője ezeknek a cégeknek a gyors árbevétel növekedés volt és ezt egy viszonylag alacsony növekedési környezetben is képesek voltak fenntartani. A FAAMG vállalatok árbevételének 20 százalék feletti éves növekedési üteme messze meghaladta az S&P 500 tagjainak hasonló adatát az elmúlt 10 évben.

Ebből kiindulva a befektetési bank elemzői a következő két kritériumot használták az S&P 500 vállalatainak leszűkítésére, hogy megtalálják a jövő trónkövetelőit:

 • Legalább 10 százalékos realizált éves árbevétel növekedés az elmúlt két évben
 • Legalább 10 százalékos becsült éves árbevétel növekedés a következő két évben

Az így kialakult listán 21 vállalat szerepel, ami megfelel a fenti kritériumoknak, amik nem tagjai a FAAMG csoportnak. Ezeknek a cégeknek a részvényei még láthatóan alulteljesítik a jelenlegi sztárokat:

Íme, a Fantasztikus Ötös

Az elemzők tovább szűkítették a 21 vállalatot tartalmazó listát, mégpedig úgy, hogy besorolták őket öt nagyobb tematika köré, amikre egyre nagyobb hangsúly fog esni a jövőben:

 • Az egészségügy digitalizációja: a technológia berobbant a mindennapi életbe és ez alól az egészségügy sem kivétel.
 • Az üzleti szféra digitális transzformációja: a vállalatok egyre nagyobb mértékben támaszkodnak modern szoftveres platformokra a technológiai szektoron kívül is.
 • Munkafolyamatok automatizálása: egyre több üzlet igyekszik kiváltani az emberek által végzett munkafolyamatokat, mint a HR, bérszámfejtés, IT és költségmenedzsment.
 • E-kereskedelem és digitális fizetési módszerek: a koronavírus csak felgyorsította ezt a trendet, egyre jobban elmozdulunk az elektronikus fizetések és online vásárlások felé.
 • Fejlődés az élettudományok területén: olyan egészségügyi vállalatok, amelyek különböző modern orvosi eljárásokra és új kezelési módszerekre fókuszál.

Az így leszűkített listából pedig utána a Goldman elemzői minden felsorolt területről kiválasztották azt, amelyik szerintük a leginkább eredményes lehet további kritériumok alapján. A Fantasztikus Ötösbe pedig az alábbi részvények kerültek be:

 • Vertex Pharmaceuticals: a részvények árfolyama idén 22 százalékot nőtt már.
 • Autodesk: a részvények árfolyama idén 26 százalékot nőtt.
 • PayPal: a részvények árfolyama idén már 67 százalékot nőtt. 
 • Intuitive Surgical: a részvények árfolyama idén már 17 százalékot emelkedett.
 • ServiceNow: a részvények árfolyama idén már közel 62 százalékot nőtt. 

Látható, hogy ezek a részvények az elmúlt években fokozatosan nőttek piaci kapitalizáció szempontjából és egyre előrébb kerülnek az S&P 500-ban.

A jövő sztárjai közül egyik papír sem szerepel az S&P 500 legnagyobb 15 tagja között, de a legnagyobb 20-ba is csak a PayPal fér bele épphogy.

Drága részvények, de attól függ honnan nézzük

A vállalatok nem olcsóak, hiszen 42-szeres előretekintő medián P/E szorzó mellett lehet velük kereskedni az S&P 500 20-szoros és a FAAMG 28-szoros szorzóihoz képest. Másfelől ugyanakkor, ha a növekedési potenciállal arányosítjuk az eredményeket, akkor ezek a papírok csak 1,8-szoros PEG rátával rendelkeznek, ami alacsonyabb mind az S&P 500, mind pedig a FAAMG részvényekhez képest.

Ez nem véletlen, mivel a Fantasztikus Ötös medián egy részvényre jutó eredménye (EPS) 35 százalékos hosszú távú medián növekedési rátával rendelkezik.

Ez jóval magasabb a FAAMG 15 százalékos becsült növekedési üteméhez képest és mintegy 4,5-szerese az S&P 500-nak.

Az idei évet tekintve pedig kifejezetten jól szerepeltek a Goldman elemzői által választott papírok, mivel egy egyenlő súlyozással rendelkező portfólióban:

a Fantasztikus Ötös 38 százalékot hozott, míg a FAAMG 39 százalékot. Ez jóval magasabb, mint az S&P 500 mínusz 4 százalékos teljesítménye.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a trónkövetelők is nagyon erősen korrelálnak a FAAMG részvényekkel, tehát hasonló megfontolások alapján nőhetnek a jövőben, bár sokkal gyorsabban, mint a jelenlegi nagyok. Tehát egy technológiai részvényekkel kapcsolatos összeomlás esetén ezek sem fognak fedezéket jelenteni a befektetőknek.

(ZeroHedge)

Címlapkép: Spencer Platt/Getty Images

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments