szombat, április 20, 2024
Home Apple hírek Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!

Apple iPhone 13 – hízott, de jól áll neki!

Hirdetés

Bevezető, külső, kijelző

Mai tesztünk nem lesz annyira hosszú és bőséges, mint a tegnap megjelent iPhone 13 Mini elemzés, lévén a két telefon – ha a méretüket és az üzemidejüket nem számítjuk – gyakorlatilag mindenben megegyezik egymással: a hardvert, az iOS 15 újdonságait, a kamerás képességeket és az adatkommunikációt ott kiveséztük, és ezek tökéletesen egybevágnak azzal, amit az iPhone 13-ról is el tudnánk mondani, ebben a cikkben pedig a méretekről, a közvetlen előddel szembeni eltérésekről, az üzemidőről és nem utolsó sorban az ár/érték arányról fogunk értekezni.


[+]

Ami a dobozt illeti, annyi történt, hogy a környezetvédelem érdekében megszűnt a nejloncsomagolás, és csak egy perforált papírréteg jelzi az eszköz bontatlanságát. Az apróra összement csomagolásba ezúttal sem jutott töltőadapter, helyette egy USB-C – Lightning kábelt, egy SIM-tűt és egy Apple-matricát kapunk. Érdemes a telefonnal egy időben megvásárolni az esetleges védőfóliát, hiszen a mobil elején csak egy papír védi az eszközt a szállítási sérülésektől, amit értelemszerűen az első bekapcsolás előtt le is fogunk húzni róla, és Ceramic Shield ide vagy oda, a karcoktól mindenképp érdemes óvni az eszközt.


[+]

Ha az iPhone 12-höz hasonlítunk, a fő méretek egyáltalán nem változtak, maradt a 146,7 milliméteres magasság és a 71,5 milliméteres szélesség, viszont az akkumulátor jelentősen nőtt, így aztán minimálisan hízott is az újdonság, 7,4 helyett 7,7 milliméteres a vastagsága, 164 helyett pedig immár 174 grammot nyom. Jó dolog, hogy van mini-méret az iPhone-nál, de számomra ez a készülékméret is teljesen kompaktnak érződik, a tesztidőszak alatt direkt rengeteget próbáltam egy kézzel használni, és abszolút elégedett voltam, tényleg elég kis tenyérrel kell rendelkezni ahhoz, hogy egy sima iPhone 13-at használhatatlan méretű monstrumként lássunk, szerintem optimális középutat ez a kijelző- és akkumulátorméret képez a mindennapi használat során.


[+]

Az IP68-as víz- és porvédelmű iPhone 13 kerete alumíniumból készült, elöl-hátul üvegfelületekkel találkozunk, az alapvető design és a külső perifériák elrendezése pedig értelemszerűen semmit nem változott. Sík az előlap és a hátlap is, az oldalkeret hozza a tavaly óta reneszánszát élő szögletes esztétikáját, bal oldalon külön hangerőszabályzó gombokkal és némítókapcsolóval találkozunk, jobb oldalt a bekapcsológomb, alul a Lightning csatlakozó, meg csomó hangszóró- és mikrofonlyuk, és persze körbe a műanyag antennakilépők, amik a nálunk járt fekete modellen szinte észrevehetetlenek ugyan, de a színesebb variánsokon már feltűnőbbek. Az mindenesetre látszik, hogy az Apple-nél ebből is inkább stílusjegyet csinálnak, mintsem hogy rejtegessék. Az előlap, illetve az a minimális maradék káva és a notch minden színváltozat esetén fekete, viszont készülékházból lehet fehéret, kéket, Product Red pirosat és rózsaszínt is választani: ez utóbbi újdonság a 12-höz képest, viszont eltűnt a mentazöld és a lila, amik az elődnél viszont megvoltak.


[+]

Mielőtt rátérünk a kijelzőre, mindenképpen beszélnünk kell az előlapi szenzorszigetről: 20% a csökkenés az Apple szerint, szélességét tekintve ez teljes mértékben igaz is, és tény, hogy szemmel láthatóan jóval keskenyebb lett a notch a korábbinál, viszont két buktatóval kell számolni: egyrészt a szélesség csökkentése érdekében középről a mobil legtetejére helyezték át a hagyományos hangszórórácsot, és körülbelül pont ezzel az egy milliméterrel mélyebbre is nyúlik be a sziget a korábbinál, ez nyilván egy hardveres dolog, így marad, emészthető.


iPhone 12 vs. 13 notch [+]

A másik, hogy bár a szélesebb megmaradt kijelzőfelület simán kihasználható lenne arra, hogy kinn legyenek a főbb értesítések ikonjai vagy épp az akkumulátor százalékos töltöttsége állandóan megfigyelhető legyen, ezeket szoftveresen nem lépte meg a cég, lehet, hogy majd egy későbbi iOS-frissítés ilyen újdonságot is (vissza)hoz a frissebb modellt választóknak.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Apple iPhone 13 Apple iPhone 12 Apple iPhone 13 mini Huawei P40 Pro Apple iPhone 11 Xiaomi Mi 10T Pro
Képátló 6,10 hüvelyk 6,10 hüvelyk 5,40 hüvelyk 6,58 hüvelyk 6,10 hüvelyk 6,67 hüvelyk
Felbontás 1170 x 2532 1170 x 2532 1080 x 2340 1200 x 2640 828 x 1792 1080 x 2400
Technológia Super Retina XDR OLED Super Retina XDR OLED Super Retina XDR OLED OLED HR10 IPS LCD Retina IPS
Képfrissítés 60 Hz 60 Hz 60 Hz 90 Hz 60 Hz 144 Hz
Fehér fényerő 510 / 805 nit 529 / 624 nit 481 / 751 nit 446 / 596 nit 600 / 704 nit 545 / 664 nit
Fehér fényerő (min.) 2,2 nit 3,9 nit 2,5 nit 1,9 nit 2,2 nit 1,2 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0,37 nit 0,6 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen 1903:1 1106:1
Színhőmérséklet 6755 K + TrueTone 6654 K + TrueTone 8291 K + TrueTone 7312 K + kézi 6854 K + TrueTone 7330 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Ha a szenzorsziget méretétől eltekintünk, semmit nem változott az előlap és a kijelző hasznos területe sem, 6,1 hüvelykes képátló mellett továbbra is 1170 x 2532 pixelen elterülve láthatjuk a tartalmakat, a 460 ppi-s képpontsűrűség továbbra is nagyon jó, a gyártó Super Retina XDR OLED technológiája pedig hozza az elvárt minőséget. Az 1200 nites, közvetlen napfény alatt, kis fehér területen értendő fényerőérték nem változott az elődhöz képest, a normál használat teljes kijelzős maximális fényereje azonban komolyat nőtt, konkrétan 625-ről 800-ra ugrott fel, ami az oleofób tükröződésmentes réteggel párosítva remek láthatóságot eredményez.


[+]

Igen, maradt a 60 Hz-es képfrissítés, a ProMotion technológia a maga dinamikusan változó frekvenciájával a jelentősen magasabb árcímkével bíró Pro modellek privilégiuma jelenleg, sajnálom, de valahol értem is, miért döntött így az Apple: a potenciális iPhone-vásárlók túlnyomó többségét nem érdekli, hogy az androidos liga feleennyiért kétszer ekkora képfrissítést ad, a Pro modellt pedig valamiben meg kellett különböztetni az olcsóbbaktól, és ha a sima iPhone 13 az átlagfelhasználók mobilja, ott egyelőre nem jár 60 Hz-nél jobb képfrissítés. Teszem hozzá, az animációk folyamatosságára és a görgetés-élményre továbbra sincs panasz, közvetlenül átnézni persze furcsa egy 120 Hz-es panelről, de így sem rossz a kijelző dinamikája. Az always-on kijelzés hiánya már egy fájóbb dolog, mindenesetre ez nem csak az iPhone 13-ban, de egyik iPhone-ban sincs. Talán majd jövőre.


[+]

A hátlapon látni még egy markáns változást, amiről egyből megismerni a 13-as szériát: míg az elődnél egymás alatt láthattuk a két kamerát, itt már átlósan helyezkednek el, és esztétikailag méretesebbek is a lencsék (van bőven fekete holtsáv az optikák körül). A zajszűrésben is szerepet vállaló mikrofon maradt a kameraszigetben, ahogy a ledes vaku is megmaradt, csak épp feljebb csúszott az útból. Asztalra tenni persze továbbra sem jó érzés a mobilt tok nélkül, a viszonylag nagy kamerarendszer még mindig markánsan kiáll a hátlapból. A SIM-kártyát bal oldalról lehet behelyezni, mellé vagy helyette eSIM programozható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments