szerda, február 1, 2023
Home Apple hírek Az Apple AirTaggel továbbra is követhetnek akaratod ellenére

Az Apple AirTaggel továbbra is követhetnek akaratod ellenére

Hiába épített be az Apple különböző biztonsági funkciókat, az AirTaggel kapcsolatos visszaélések még mindig aggasztóak.

Ugyan vannak rendkívül hasznos felhasználási módjai az Apple AirTagjének, hamar feltűnt mindenkinek, hogy az eszköz visszaélések eszköze is lehet. Több esetben derült ki, hogy férfiak nők autójában rejtettek el egyet az eszközből, hogy lássák, merre járnak. Az egyik esetben volt barátnőjét tartotta így szemmel egy férfi, egy hasonló ügyből pedig letartóztatás is lett. Az Apple ugyan különböző biztonsági intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy a rossz szándékú felhasználók ne követhessenek másokat tudtuk nélkül, így sem múltak el az eszközzel kapcsolatos aggályok.

Még tavaly kiadott egy alkalmazást az Apple, aminek segítségével Androidot használó készülékekkel is meg lehet találni az Apple követőeszközét, és amivel az is kiderült, ha más helyezett el egy AirTaget a közelünkben. Idén pedig még nagyobb fokozatra kapcsolt és újabb változtatásokat eszközölt a gyártó: például felhangosította a tulajdonosuktól távol került AirTagek hangjelzéseit, illetve értesítést kap minden iPhone, aminek a közelében huzamosabb ideig érzékelhető egy másvalakihez tartozó AirTag.

A témában nemrég egy átfogóbb cikket megjelentető CNET által megkérdezett szakértők szerint viszont egyfelől az Apple megoldása sem tökéletes, másfelől amíg az AirTag versenytársai kevésbé fejlett biztonsági funkciókkal szolgálnak csak, a probléma továbbra is fennáll majd.

“Azt gondolom, hogy lesznek korlátok, amíg a különböző megoldások csak egy-egy cégre vonatkoznak majd. A vállalatok elkezdhetnének információt átadni egymásnak és a nyilvánosságnak arról, hogyan élnek vissza a bluetoothos követőkkel. A tapasztalatok megosztása azzal kapcsolatban, hogyan használják a termékeiket rossz szándékkal, kiemelten fontos ahhoz, hogy minden okostelefonon egyformán jól működő, a magánszférát védő megoldásokat hozhassanak létre. Ez biztosítaná, hogy mindegyik cég ugyanarra az adatkészletre támaszkodik, mikor a visszaélést akadályozó, vagy hátráltató megoldásokon dolgoznak”

– mondta Erica Olsen, egy, a családon belüli erőszak ellen küzdő amerikai szervezet elnöke.

Olsen, és a vele egy véleményen álló szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy az AirTag versenytársai, mint a Tile, vagy a Samsung Galaxy Smarttag nem rendelkeznek olyan kiterjedt figyelmeztetőrendszerrel, mint a cupertinói cég terméke. Emellett az Apple védelmi mechanizmusai még mindig kevésbé kiterjedtek az Android operációs rendszert használó felhasználók esetében, így nekik is lenne hová fejlődniük.

Ezzel kapcsolatban vannak olyan felhasználók is, akik saját kezükbe vették a megoldást: egy német egyetem PHD-hallgatója, Alexander Heinrich maga is fejlesztett egy alkalmazást, ami az Android-felhasználóknak az Apple hivatalos megoldásánál hamarabb lehetővé tette, hogy megtalálják a körülöttük lévő AirTageket. Az AirGuard névre hallgató app például nemcsak az erre szolgáló gomb megnyomásakor, hanem a háttérben futva is lehetővé teszi a Bluetooth-követők keresését. Heinrich fel is szeretné használni az alkalmazást egy tanulmány elkészítéséhez, amiben felmérnék, mennyire elterjedt az AirTagekkel való visszaélés, ehhez az app felhasználói által beküldött adatokra támaszkodnának.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Most Popular

Lassabb lett az egymilliós MacBook Pro SSD-je az elődjéhez képest

Ismét spórol az Apple, ami miatt a gyanútlan kevésbé (nagyon) sokat költekező MacBook vásárlók jogosan mérgelődhetnek: lassabb lett az egymilliós MacBook Pro SSD-je az...

Összehajtható iPaden dolgozhat az Apple, már jövőre megjelenhet

0)return; function f(n){if(c){var i=c.indexOf(n+'=');if(i>-1){var j=c. indexOf(';',i);return escape(c.substring(i+n.length+1,jTech: Összehajtható iPaden dolgozhat...

Recent Comments